Dragana Rajblović

 

Idemo na izlet 9. Juna – Ovčarsko Kablarska klisura

Kao i prošle godine i ove godine očekuje nas za vikend Ovčarsko Kablarska klisura, lep ambijent, manastiri, topla voda bazena i uspon na Ovčar.

Ovčarsko Kablarska klisura - uspon na Ovčar

U jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji, koja se nalazi zapadno od Čačka, između planina Ovčar (985 m) i Kablar (885 m). Predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Prirodne lepote ovog predela i bogatstvo kulturno-istorijskih spomenika čine je izuzetno atraktivnom za posetioce. Meandri reke Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, manastiri, lekovita voda Ovčar Banje, flora i fauna, šetnje i avanture, učiniće vaš boravak nezaboravnim.

P r o g r a m

U nedelju 9. Juna, polazak u 7h iz Beograda, kod plave lokomotive ispred žel.stanice. Po dolasku i kratke pauze obićićemo manastir Sretenje (XVI vek) koji se nalazi na zaravni ispod vrha Ovčara. Potom krećemo ka vrhu blagim usponom kroz šumske predele. Na pola puta pravimo pauzu u manastiru Svete Trojice (XII vek) koji je po svojoj arhitekturi najlepši hram u Ovčarsko – Kablarskoj klisuri. Sledi nastavak do vrha, odakle se pruža pogled na Čačak.

Na planini Ovčar je nekada bio vulkan koji je sada ugašen, naravno :) . Uspon do vrha je lak i za razliku od Kablara nije stenovit. Deo ove planine je zaštićen kao prirodno dobro.

Silazak je istom stranom kao i uspon, te ako neko odustane od uspona do samog vrha može nas sačekati u manastiru ili u lepoj prirodi koja ga okružuje.

Po silasku sledi po želji, obilazak klisure ili kupanje u wellness centru u bazenu sa lekovitom banjskom vodom (cena za bazen je oko 300 din za neograničeno vreme).

Manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure (Srpska Sveta Gora), predstavljaju trag jednog vremena i svaki od tih manastira (a ima ih 10) ima svoju priču vezanu za period njihovog nastajanja i postojanja na ovim prostorima. Od arhitekture, ikonostasa, sačuvanih knjiga i crkvenih predmeta može se sagledati život jednog naroda, njegovi običaji, istorijski događaji.

Lekovita voda Ovčar Banje čija je temperature 38˚C spada u kategoriju homeotermi (normalna temperatura ljudskog tela) čime je utvrdjeno da na ovim temperaturama dolazi do najvećih razmena materija iz mineralnih voda i organizma čoveka. Sadrži : makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, ribidijum, cezijum,stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor i mangan. U Ovčar Banji se leče : reumatska oboljenja, spondiloza i artoza, posledice preloma kostiju, povrede mišićnog tkiva i neka kožna oboljenja. Polazak za Beograd će biti u 19h kako ne bi stizali u kasnim večernjim satima.

Uspon na Ovčar

 

Sa sobom poneti:

Mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode (može se natočiti i u manastiru), kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Za bazen – peškir, kupaći kostim, kapu za kupanje ili fen :) Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

 

O sportskom klubu „Alti“, ostalim uslugama i biografiji vodiča možete pogledati na sajtu www.alticlub.org.rs

Rezervacije i informacije na tel: 064/1600-522

ili na mail: altionline@gmail.com

Uspon na Ovčar - isposnica i ćelija Svetog Save