Ruski specijalci i njihova oprema

Specijalne odred, vojne i policijske specijalne jedinice za brzo reagovanje Ruske Federacije – takozvani Ruski specijalci

 

PANCIR PRSLUK SWAT BALISTIČKA ZAŠTITA Ruski specijalci - Specijalni odred za brzo reagovanje RF

Kao zemlja koja se nalazi pod stalnim pretnjama i bezbednosnim izazovima Ruska Federacija ima izuzetno razvijene i dobro opremljene specijalne jedinice policije – takozvani ruski specijalci. Specijalni odredi se posebno angažuju na sprečavanju terorizma na području Severnog Kavkaza, Čečenije, Dagestana, Ingušetije i Kabardino Balkarije, ali i na potezu većih urbanih sredina Rusije, Moskve, Petrograda…

Za delovanje po urbanim sredinama je potrebna i odgovarajuća oprema: uniforme, opasači, naoružanje, municija, paket prve pomoći, fantomke, i balistička zastita od razne municije..

Po direktnom nalogu Vladimira Putina sve antiterorističke snage i ruske specijalne jedinice treba da budu na visokom stepenu pripravnosti i spremnosti, a u funkciji zaštite širokog spektra javnih i međunarodnih događaja koji će biti održani u Rusiji.

Pri obavljanju teških i složenih zadataka, neophodna je najbolja moguća taktička oprema: čizme napravljene od prirodne kravlje kože sa goretex membranom i trilaminiranim slojem koji omogućava vodonepropusnost, dišljivost i paropropusnost čizme u usto vreme, VIBRAM đon sa posebnim karakteristikama, antistatički i antibakterijski uložak, čizme koje su otporne na vodu, vatru, naftu i razne kiseline.

Samo tokom 2012. godine pripadnici ove specijalne jedinice za bro delovanje su eliminsali preko 400 terorista, a isto toliko uhapsili.

Ruski specijalci - Specijalni odred za brzo reagovanje RF oprema za komandose i specijalce

Za brz transport ljudi i opreme koriste najsavremenije helikoptere i avione. Novo vreme donosi nove opasnosti i nove zadatke, javljaju se novi oblici kriminala i terorizma, menjaju se profili kriminalaca, kao i metode delovanja terorista. Zbog toga služba u Specijalnom odredu za brzo reagovanje Ruske federacije zahteva stalno usavršavanje specijalaca, individualno i timski, brzo reagovanje i brzo razmišljanje u akciji, kao i brzo prilagođavanje specijalaca na različite situacije na terenu.

Ruski specijalci i jedinice za brzo delovanje Alga grupa ili spetsnat elite forces fsbOsim antiterorističkih zadataka ova jedinica vrši i zaštitu važnih ličnosti i obezbeđuje važne događaje. U samu jedinicu za specijalne akcije se primaju isključivo pripadnici koji su otporni na stress, vojnici koji su hladne glave i vrućeg srca, koji pravilno rasuđuju, hladnokrvno rade i brzo deluju, koji mogu savladati sve potrebne aktivnosti kao što su padobranski skokovi, borilačke veštine, sklekovi, zgibovi, trbušnjaci, plivanje, dugo trčanje.

Alfa Grupa (Spetsgruppa A) je elitna Ruska specijalna jedinica posvećena borbi protiv terorizma. Pripada odeljenju Spetsnaz – jedinice specijalne namene FSB (Federalna Bezbednosna Agencija), još preciznije „A“ Direktoratu FSB Centra za Specijalne Operacije. Glavni zadatak ove ruske specijalne jedince je prevencija terorističkih napada, oslobadjanje talaca, obračun sa teroristima i pretnjama, sukob sa teško naoružanim kriminalcima.

Slične antiterorističke jedinice i poznati specijalni odredi za brzo reagovanje postoje i u drugim zemljama:  GSG9 – Nemačka, SAS – Velika Britanija i Delta force i Navy’s SEAL Team Six – Sjedinjene Američke Države.

 

Korisna adresa – oprema za specijalne jedinice, komandose i marince:  www.militaryshop.rs

 

Ruski specijalci u akciji

Spetsnaz FSB – Russian Special Forces (Спецназ ЦСН РФ Альфа)