Zavese za stan

Kako izabrati zavese za stan i o čemu voditi računa kod izbora zavesa

.

Vrste zavesa – koje zavese izabrati?

zavese

Na našem tržištu može se doći do široke palete proizvoda kao zamene klasičnim zavesama i draperijama u službi zaštite od prevelike količine svetlosti ili toplote.

Sve veća je ekspanzija za screen materijalima i njihovim raznovrsnim sistemima. Mnogi proizvođači nude veliku paletu boja sa različitim tehničkim karakteristikama. Proizvodnja podrazumeva različite debljine i strukturu screenova  i time se postiže različita svetlosna i toplotna propustljivost.

Što se tiče svetlosne propustljivosti nju možete sami odabrati veću ili manju, što zavisi od samog enterijera prostora i Vaših ličnih potreba. Postoji mogućnost i potpunog zamračenja što je najčešći slučaj kod hotela sa više zvezdica. Ovi tzv. black out materijali najveću primenu imaju u hotelima, pozorištima, konferencijskim salama, bioskopima i drugim prostorima gde je neophodan potpuni mrak.

Razne vrste zavesa:

Umesto roletni i venecijanera sve veća primena je rolo zavesama. One imaju isti sistem podizanja kao klasične roletne s tim što se mogu naći u raznovrsnim bojama i dezenima. Uz veoma dobru upotrebnu ulogu njih krasi i dodatna estetska vrednost. Po debljini i strukturi zavisi i količina svetlosti koja dolazi u prostoriju pa se adekvatan izbor materijala kreira po sopstvenoj želji i specifičnoj atmosferi koju želite da stvorite u prostoru.

Umesto rolo zavesa moguće je postavljanje i klasičnih tekstilnih zavesa, mada je sve veća proizvodnja screen materijala koji imaju superiorne tehničke karakteristike.

Najnoviji modeli rolo zavesa mogu se naći na našem tržištu i poznate su kao Dan i noć zavese tj. Zebre. Pod alternativnim nazivom smatra se dupli rolo, jer funkcionisanje sistema čini platno od dva sloja koje se naizmenično smenjuje i pomera po visini. Stepen preklapanja polja reguliše nivo svetlosti koja se propušta u prostoriju. Uz upotrebnu vrednost i zanimljivo rešenje pored ovakvog sistema  dolazi do lepog estetskog doživljaja u prostoru gde se montira. U sistemu zebra zavesa nalazi se mehanizam i platno. Pomeranje platna je ručno uz pomoć lančića. Mogu se pomerati i daljinskim upravljačem ili elektromotorom što dodatno može pružiti komfor u kontrolisanju ovih zavesa. Ovakvi tipovi rolo zavesa mogu se izraditi po ćelji i dimenzijama klijenta i maksimalno se mogu uskladiti ličnim potrebama, a uz sve to mogućnost odabira dezena je ogromna.

U inovativnom smislu ovo je jedno od modernih, elegantnih i praktičnih rešenja kako da se zaštitite od svetlosti.

Rimske ili paketo zavese podrazumevaju poseban način na koji se kače uz sistem koji služi da se one podižu a pri tom slažu na gore po poljima sistema. Horizontalne šipke koje su zašivene za materijala služe za njihovo slaganje a uz kombinaciju veličina polja dolazi do zanimljivog estetskog efekta. Ova vrsta zavesa takođe u velikoj meri je zamenila upotrebu i postavljanje klasičnih modela zavesa.

Panelne zavese su u ustvari  modeli zavesa sa postavljenim vertikalnim panelima koji klize duž prozora. Njihova najveća primena je kod poslovnih prostorija. Uz odgovarajući broj kanala po kojima klize na garnišni postoji mogućnost realizacije kombinovanja, slaganja i pomeranja panela. Veliki izbor materijala pruža i velike mogućnosti u dizajniranju enterijera. Mogu se naći jednobojne , svedene ili ozbiljne koje su odličan izbor za poslovni prostor pa sve do diskretnih dezena koji imaju print ili tkanje sa širokom mogućnošću u primeni a s druge strane šareni i veseli materijali za Vaše domove.

Specifičan način na koji se možete zaštititi od svetlosti je postavljanjem plise zavesa. One su izuzetno funkcionalne i estetski dopadljive. Jedno su od modernih rešenja poput idealnog spoja estetike i funkcionalnosti koje će zadovoljiti ukus i onih najzahtevnijih.

Ovde je reč zapravo o kombinaciji venecijanera sa rolo zavesama. Mogućnost montiranja je u svakom prostoru, mada je najlepše postaviti ih na terasi, staklenoj bašti i drugim staklenim otvorima sa većom količinom svetlosti. One se izuzetno lagane, njima se na veoma jednostavan način upravlja a još lakše su za održavanje. Izrađuju se po želji i dimenzijama klijenta i krasi ih vrhunski kvalitet i širok asortiman stranih proizvođača.