Engleski specijalci SAS – sasovci

SAS specijalne vazdušne službe Ujedinjenog Kraljevstva – engleski specijalci sasovci

 

SPECIJALNE VAZDUŠNE SLUŽBE UK SAS

 

Engleski specijalci - SAS specijalne vazdušne službe UK

Specijalne vazdušne snage ili SAS (sasovci) predstavljajuglavnu jedinicu za specijalne operacije britanske vojske. Oni su engleski specijalci. Motiv jedinice je jasan Who Dares Wins, ili ti Smeli Pobeđuju. Ova SAS jedinica je imala izuzetno velikog i uspeha učešća za vreme kratkog rata na Foklandima kod Argentine, na ostrvima oko kojih su se sporili Velika Britanija i Argentina.

Odmah posle tajnog iskrcavanja na ostrva SAS i engleski specijalci su počeli sa prikupljanjem važnih obaveštajnih podataka o razmeštaju argentinskih trupa, i određivanju položaja za napade britanske avijacije i mornarice. Za vreme operacije svaki član jedinice je omao opremu tešku preko 70 kg, koja je uključivala municiju, hranu, vodu, taktičku opremu, mape. Za prenos opreme mogu se koristiti posebno ojačani i dizajnirani PENTAGON SA rančevi u boji digitala sa molle sistemom..

Prilikom sukoba na Foklandimma SAS je uništio 11 aviona protivnika. U timu SAS se obično nalaze snajperisti, demineri, intendanti, izviđači, svi su izuzetno obučeni i u odličnoj fizičkoj spremi. Engleski specijalci su poznati po surovim treninzima.

SAS je bio angažovan i za vreme zalivskog rata i za vreme Pustinjske oluje gde su se posebno bavili onesposobljavanjem radarskih stanica, raketnih lansirnih rampi, miniranjem vojnih skladišta i uništavanju saobraćajnica i infrastrukture.  Takođe engleski specijalci su navodili i savezničku avijaciju i sakupljali obaveštajne podatke sa terena sa prvih borbenih linija.

Engleski specijalci SAS Specijalne jedinice sasovci

Pamte se i uspešne borbene akcije engleskih specijalaca sasovaca u Siera Leoneu, kada su SAS štitile interese velikih multinacionalnih kompanija i britanske vlade na teritoriji bogatom dijamantima. Tada su se SAS sukobili sa Momcima sa zapadne obale, paravojskom iz Siera Leonea.

Pošto je samo izvršenje zadatka bilo u nepristupačnom terenu, neophodna je bila i upotreba vrhunske taktičke opreme PENTAGON S.A. i YDS.

Engleski specijalci sasovci – New Zealand SAS Recruiting Video

httpv://www.youtube.com/watch?v=sD11Thy2N_4