Hemoroidi i hemoroidalni simptomi mogu da nestanu

Promena životnih navika najvažnija u lečenju hemoroida i simptoma hemoroidalne bolesti

 

Hemoroidi su raširene vene u anusu i debelom crevu. Slični su varikoznim venama koje se pojavljuju na nogama. Kada se iritiraju, hemoroidne vene mogu da izazovu svrab, pečenje ili da krvare i da izazovu bolna oticanja okolnih membrana. Hemoroide najčešće uzrokuje naprezanje prilikom pražnjenja creva, dizanja teškog tereta, porođaja, teškog kašlja i stalnog sedenja. Milioni ljudi pate od hemoroida, i često nisu ni svesni da ih imaju sve dok ne osete bol ili pojavu izbočina. Simptomi koji se javljaju uz hemoroide se mogu lečiti tematskim lekovima kao što su kreme za hemoroide, promena stila života i navika u ishrani ili se u krajnjim slučajevima mogu hirurški odstraniti.

Hemoroidi mogu da budu unutrašnji ili spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se nalaze duboko u debelom crevu i mogu dugo da se ne otkriju sve dok ne počnu da krvare ili se ne pojave izbočine, izazivajući jak bol. Unutrašnji hemoroidi su još poznati kao prolaps i zahtevaju hitnu intervenciju da bi se izbegle ozbiljnije komplikacije. Postoji skala stupnjeva koja određuje ozbiljnost oboljenja kod unutrašnjih hemoroida. Prvi stepen je najmanje težak i opisuje se kao blago širenje. Drugi stepen je ispadanje hemoroida prilikom pražnjenja creva koji se spontano sami vraćaju nazad. Treći stepen je ispadanje hemoroida prilikom pražnjenja creva koje se moraju vratiti rukom. Četvrti stepen je potpuno ispadanje hemoroida koji se ne mogu vratiti i unutrašnja ivica debelog creva takođe počinje da ispada.

hemoroidi i lecenje hemoroida

Spoljašnjim hemoroidima je obično posvećeno najviše pažnje zbog neprijatnih simptoma koje izazivaju. Bolan svrab i pečenje zahtevaju hitno lečenje. Pošto im je presečeno snabdevanje krvlju, u spoljašnjim hemoroidima mogu da se razviju krvni ugrušci i da dođe do bolne tromboze.

Na sreću, hemoroide je moguće kontrolisati vođenjem zdravog stila života i jednostavnim medicinskim terapijama. Hemoroidi se obično vraćaju kada se rektumske vene jednom prošire. Potrebno je mnogo manje naprezanja da bi se hemoroidi povratili nego što je bilo potrebno da se oni pojave. Prvi korak je da pronađete uzrok nastanka hemoroida. Lečenje hemoroide nema svrhe ako ne eliminišete uzrok problema. Naprezanje usled zatvora je uzrok pojave većine hemoroida. Održavanje meke stolice je najbolji način da izbegnete naprezanje prilikom pražnjenja creva. Najbolje preventivne mere su redovno vežbanje i zdrave navike u ishrani ali ako ništa ne pomogne, odmah morate da potražite stručnu pomoć. Hemoroidi koji izazivaju blagu neugodnost ujutro mogu da postanu izrazito bolni do kraja dana.

Lečenje hemoroida se sastoji najpre od eliminisanja simptoma a zatim smanjivanja hemoroida. Da bi se umanjio bol mogu da se koriste lekovi protiv bolova, ali kreme za hemoroide i čepići su najbolje za zaustavljanje pečenja i svraba. Sedenje u toploj plitkoj kupci nekoliko puta na dan može da pomodne kako u smanjenju pečenja i svraba, tako u smanjenju veličine hemoroida. Laksativi na bazi vlakana ili sredstva za omekšavanje stolice će da učine pražnjenje creva prijatnijim i da eliminišu naprezanje. Dobro očistite rektalnu oblast toplom vodom nakon svakog pražnjenja creva. Sredstva protiv bolova kao što je naproxen sodium sadrže protivupalne sastojke da bi smanjili bol i oticanje i primena kreme za hemoroide koja zadrži hydrocortisone je učinkovita da smanji svrab, pečenje i oticanje. Brzi, agresivni tretmani bi trebalo da poboljšaju stanje hemoroida za dva ili tri dana, ali nekoliko nedelja primene tretmana će možda da bude potrebno da bi potpuno umirili hemoroide.

Ako ne možete uspešno da lečite hemoroide kod kuće, odmah se konsultujte sa lekarom. Teža oboljenja ako što su crevne infekcije ili bolest zapaljenja creva mogu da izazovu simptome slične hemoroidima i potrebno vam je stručno lečenje da bi sprečili ozbiljne komplikacije. Tromboza hemoroida takođe zahteva hitnu pažnju lekara. Ovi hemoroidi daju osećaj tvrdih izraslina u anusu i crne su ili ljubičaste boje . Oni izazivaju snažan bol i lekar može da napravi mali rez da ukloni krvni ugrušak i odmah ukloni šuljeve i bol. Ako se ne leče, tromboznim hemeroidima mogu da budu potrebne nedelje da se povuku.

Pronađeno je da određeni biljni preparati pomažu u smanjenju simptoma hemoroida, kao i jastučići ispunjeni hamamelisom.

U izvesnim slučajevima hirurško odstranjivanje hemoroida može da bude neophodno. Prolabirani unutrašnji hemoroidi se mogu lečiti podvezivanjem. Podvezivanje se vrši u lekarskoj ordinaciji gde lekar omotava hemoroid gumenom trakom da bi odsekao dotok krvi. Hemoroid se tada suši i otpadne sam od sebe. Skleroterapija je ubrizgavanje sredstva za stvrdnjavanje direktno u hemoroid, što će isto tako da preseče dotok krvi i na kraju će se hemoroid isušiti. Hemoroidektomija se obično koristi kod velikih i jako bolnih hemoroida. Ova procedura se mora obaviti u bolnici i zahteva kratak period oporavka pre nego što pacijent može da se vrati kući. Moguće komplikacije vezane za hemoroidektomiju su jak postoperativni bol, krvarenje, kratkotrajna inkontinencija, teškoće pri mokrenju, ili infekcija urinarnog trakta. Dobre strane operacije pretežu nad mogućnostima pojave komplikacija koje se pojavljuju samo kod malog procenta pacijenata.

Ako vaše kućno lečenje hemoroida nije uspelo ili problem nestane pa se onda pojavi u gorem stanju, onda treba da posetite lekara, naročito ako imate i druge simptome kao što su gubitak telesne mase ili krv u stolici. Hirurške intervencije i vanjske procedure neće da imaju efekta ako ne iskorenite uzrok hemoroida promenom vaše ishrane i sticanjem navika da vežbate.