Dragana Rajblovic

 

Izlet na planinu Povlen

Subota, 13. Juli 2013 godine

 

Poziv svim ljubiteljima šetnje po prirodi da subotu 13 jula provedu u prirodi na prelepoj planini Povlen.

planina Povlen livada

Povlen je planina u zapadnoj Srbiji koja se nalazi 30-40 kilometara jugozapadno od Valjeva na Debelom brdu, putem ka Bajinoj Bašti. Čini je više vrhova od kojih su najvažniji Mali Povlen (1347m), Srednji Povlen (1301) i Veliki Povlen (1271).

Plan akcije: vozilima dolazimo do planinarskog doma odakle krećemo na Mali, a potom na Srednji Povlen. Put do ova dva vrha vodi rascvetlim livadama, uspon nije težak, jer se od doma do vrhova prelazi mala visinska razlika (oko 300 m). Ispod vrha Malog Povlena, se nalazi crkvica posvećena Sv. Stefanu, gde ćemo napraviti pauzu za fotografisanje, a zatim i na vrhu udaljenom pola sata pešačenja od crkvice.

Spuštamo se stazom ka Srednjem Povlenu i ubrzo i sa ovog vrha pravimo fotografije i pauzu. Posle ove kružne ture (oko 10 km), vraćamo se do planinarskog doma. Tu se delimo u dve grupe, jedna koja želi da ostane i odmara kod doma, dok druga ide na Veliki Povlen koji je udaljen oko 30-40 minuta pešačenja i svega 100 m visinske razlike. Tako bi se šetnja druge grupe zaokružila na 12 km.

Polazak je u subotu 13. Jula u 7h. Minibusom ispred železničke stanice kod plave lokomotive.

Ko ide autom, dogovaramo se kao i do sada :)

 

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve ostale stvari koje ponesete možete ostaviti u busu tokom naše šetnje. Obući se prikladno pešačenju tj. obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

Rezervacije i informacije na telefon: 062/837 5540 i 064/1600 522