.

Sistem za video nadzor kuće, stana ili  poslovnog prostora …

Kako da izaberete pravi sistem za video nadzor i obezbedjenje svog prostora

 

Na prvom mestu je važno da odlučite šta vam je potrebno, odnosno kakav CCTV sistem za video nadzor bi bio najbolji za prostor koji želite da zaštitite.

Iako postoji veliki broj informacija u dnevnim novinama i na internetu da su se dogodile pljačke i pored sistema video nadzora u određenom objektu, to ne treba da vas obeshrabri. Naime, samo postojanje sistema video nadzora u nekom objektu ne može sprečiti pokušaj pljačke. Međutim, on umnogome utiče na potencijalne provalnike, jer mnogi od njih kada vide da postoji ugrađen sistem video nadzora ipak odustanu od pljačke određenog objekta. Takođe, on umnogome pomaže i ukoliko ipak dođe do pljačke, jer policija može na osnovu snimka da pronađe pljačkaša.

Sada kada smo razjasnili značaj sistema video nadzora, postavlja se pitanje kako odabrati pravi za prostor koji želite da zaštitite.

Kako da izaberete pravi sistem za video nadzor

Ono što je najvažnije prilikom odabira opreme za video nadzor jeste kvalitet kako proizvoda, tako i kvalitetna ugradnja, a kasnije i održavanje čitavog sistema za video nadzor. Tu je vrlo važno da razrešite odmah nedoumicu oko cene opreme, koja ne bi trebalo da bude primarna za odlučivanje o izboru. Naime, na tržištu je prisutan veliki broj proizvođača opreme za video nadzor. Cene su, naravno različite od proizvođača do proizvođača..

Ali, u suštini se zna ko su kvalitetni proizvođači. Iako oni uglavnom imaju proizvodnju u Kini, to svakako ne treba da utiče na vašu odluku. Razlog zbog čega velike, uspešne kompanije imaju fabrrike svojih proizvoda u Kini leži jedino u tome što je tamo radna snaga naročito jeftina. Međutim, to ne znači da je ta roba loša. Sa druge strane, veliki je broj proizvođača koji imaju fabrike u Kini, ali koriste loše delove za sklapanje uređaja. Zato je vrlo važno potražiti opremu proizvođača koji su godinama u ovom poslu i dokazali su svoj kvalitet.

Kako biste odabrali pravu, kvalitetnu opremu za video nadzor najbolje je da se konsultujete sa profesionalcima u ovom poslu. Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u reklamiranje, nećemo navesti nazive firmi uspešnih u ovom poslu. Ali, njihove prezentacije ćete svakako naći na internetu, a glavno merilo za odabir bi trebalo da vam bude lista referenci, odnosno spisak firmi i pojedinaca sa kojima su do sada sarađivali.

Ako vam ni jedan od ovih načina ne izgleda baš lako izvodljiv, možete jednostavno otići u prodavnicu tehnike, posavetovati se sa prodavcem i potražiti odgovore od njega koji su najbolji proizvođači opreme za video nadzor. Uz to možete ga upitati i da vam preporuči neku firmu koja se bavi ugradnjom i održavanjem sistema video nadzora.

E, sad pre nego što pozovete određenu firmu koju ste odabrali, postoji nešto što bi valjalo da uradite sami. To naravno nije neophodno, ali bi ipak bilo dobro da znate šta želite da zaštitite. Na taj način ćete sprečiti i moguću zloupotrebu vašeg neznanja od strane firme koju ste odabrali za ugradnju CCTV sistema.

Dakle, ako ste makar malo vični, nacrtajte plan prostora koji želite da zaštitite video nadzorom. Onda taj plan, odnosno šemu podelite po sektorima. Recimo, ako želite da obezbedite svoj dom, onda bi sektori bili: dnevna soba, kuhinja, trpezarija, spavaća soba, garaža, dvorište… U svakom slučaju, one prostorije koje želite da zaštitite, a vi ćete svakako znati koje su to. Obeležite svaki taj sektor, na primer: 1, 2, 3, 4…ili slovima, potpuno je svejedno, sve dok vi znate koji je koji. Onda za svaki sektor ponaosob napišite da li se dogodio neki neželjeni događaj u njoj, poput pljačke na primer ili navedite ako postoji neka potencijalna opasnost u određenom sektoru.

Iako ovo nekome može zvučati čudno ili čak i smešno, ovo mnogo može doprineti da umanjite ili čak potpuno eliminišete buduće potencijalne pljačke u tim sektorima.

Kada ste sve ovo uradili spremni ste da pozovete firmu za video nadzor. Kada njihovi majstori izađu na teren da izvrše procenu stanja vašeg prostora, videće da ste i vi upućeni u CCTV sistem, tako da ćete se mnogo lakše dogovoriti o svim detaljima.

Ako prihvatate savet, onda vam najtoplije preporučujem da vam cena ne bude glavna prepreka. Jer sistem video nadzora je dugoročna investicija, tako da kad ga jednom ugradite mirni ste duži vremenski period. U principu, jedino što je potrebno od dodatnih investicija jeste redovno održavanje ovog sistema, koje se uglavnom radi jednom godišnje.