.

Advokat i dobijanje socijalnog osiguranja za invalide

Kako odabrati najboljeg advokata za spor u slučaju invaliditeta

.

Dobijanje socijalnog osiguranja za invalide može biti dugotrajan i mukotrpan proces. Ali, ako angažujete dobrog advokata, koji je specijalizova za ovu oblast, možete prilično lako i brzo rešiti svoj status.

Pre nego što angažujete advokata, neophodno je da ispoštujete sledeće korake u procesu kako da odaberete advokata u procesu za dobijanje socijalno invalidskog spora u slučaju invaliditeta:

Dobro se informišite
Pribavite što više informacija pre nego što odete da razgovarate sa advokatom. Prvo, pokušajte da pronađete sajt pomenutog advokata. Na njemu ćete naći sve potrebne informacije, u većini slučajeva. Ali, ono našta posebno treba da obratite pažnju jesu informacije koje tamo postoje, odnosno da li se tiču samo advokata i firme ili na njemu postoje i korisne informacije upravo o procesu dobijanja socijalnog osiguranja za invalide, a koje će vam koristiti. Već samim pregledom sajta možete shvatiti kakav je advokat, odnosno firma.

Kako da odaberete advokata u procesu za dobijanje socijalno invalidskog spora u slučaju invaliditeta

Prvi kontakt
Kada pozovete kancelariju određenog advokata obratite posebnu pažnju na prvi kontakt sa osobom koja vam se javila. Bez obzira da li neko od zaposlenih u kancelariji ili advokat lično, vrlo je važno kako vam se obraća i kakav utisak odaje već pri prvom, telefonskom kontaktu. Da li vas je pažljivo saslušao? Kakav ton je imao? Da li vam je dao potrebnu informaciju? Na koji način je vođen razgovor? i slično. Odgovori na sva ova pitanja će vam mnogo pomoći prilikom donošenja odluke.

Dogovor oko sastanka
Ovo je vrlo važan segment, na koji treba da obratite pažnju. Naime, ako vam advokat kaže da se nađete u nekom kafiću, restoranu ili na sličnom, javnom mestu, najbolje je da ne pristajete. Jer, svaki renomirani advokat će vam dati tačnu adresu svoje kancelarije i očekivati da vi došete kod njega. Međutim, uzevši u obzir predmet zbog koga ga angažujete, trebalo bi da vam ponudi i opciju da on dođe kod vas, ukoliko vi, fizički niste u mogućnosti.

Kakvo ima iskustvo
Prilikom sastanka sa advokatom obavezno se raspitajte da li i kakvo ima iskustvo u vođenju ove vrste sporova. Saznajte kolika je njegova dosadašnja uspešnost u njima. Da li mu je vođenje ovakvih sporova primarno ili ne?

Nakon dobijenih odgovora, najbolje je da se odlučite za advokata koji barem 50% svog vremena posvećuje rešavanju ovakvih slučajeva. Jer, veliki broj advokata samo manji deo svog vremena posvećuje rešavanju slučajeva dobijanja socijalnog osiguranja za invalide.

Kolika je njegova stopa uspeha
Kada ste saznali u kom procesu troši svoje vreme na rešavanje ovakvih slučajeva, pokušajte da saznate i kolika je stopa uspešnosti. Iako, u principu niko ne može da vam garantuje da li će i koliko uspešno biti rešen vaš slučaj, može vam reći kakva su njegova iskustva do sada i izneti svoju procenu vašeg slučaja.

U svakom slučaju, najbolje je angažovati advokata čija je stopa uspešnosti barem 80% procenata i više. Naravno, ukoliko uspete da pronađete takvog.

Da li i koliko ima iskustva u suđenjima
Ovakvi pravni procesi vrlo često stignu do suda. A tada vam je vrlo važno da osoba koju ste odabrali da vas zastupa ima iskustva u tome. U većini slučajeva, advokati koji su duže u ovom poslu ga imaju, ali najbolje je da se raspitate.

Da li ima i medicinska znanja ili obuku
Uzevši u obzir kakav je proces u pitanju, bilo bi jako dobro da advokat koji vas zastupa ima određena medicinska znanja kako bi uspešnije vodio čitav slučaj. Na taj način će i bolje razumeti stepen vaši invalidnosti i ograničenosti i mnogo bolje će ga preneti sudiji od onoga ko ta znanja nema.

Raspitajte se kako planira da vodi slučaj
Naravno, ovo ni u kom slučaju ne znači da ćete se mešati u njegov posao. Već da znate kako će izgledati vaša saradnja, šta je potrebno da mu pribavite od dokumentacije, u kom roku da dostavite i slične detalje.

Celokupan utisak
I, na kraju, kako biste stekli potpuni utisak o vašem budućem advokatu, valjalo bi da se tokom upoznavanja sa njim raspitate i o još nečemu. Recimo, pitajte ga zašto se baš bavi ovakvim slučajevima? Odgovor na ovo pitanje će vam puno reći o tome kakav čovek stoji pred vama. Zatim, obratite pažnju na ton koji vam se obraća: da li je sa poštovanjem ili ne.

Vrlo je bitno i kako se osećate dok razgovarate sa njim. U principu, ukoliko vam nije prijatno tokom prvog razgovora, najbolje je da potražite nekog drugog advokata.

Jer, vama je cilj da ostvarite uspešnu saradnju sa svojim advokatom, a na obostrano zadovoljstvo. A to ni u kom slučaju ne možete ako vas on omalovažava tokom razgovora ili se osećate loše.

U principu, najbolja stvar koju možete da uradite jeste da angažujete advokata da vam pomogne da dobijete socijalno osiguranje u slučaju invaliditeta. Ali, to ni u kom slučaju ne znači da treba da angažujete bilo kog advokata. Dajte sebi vremena dok ne pronađete pravu osobu, u koju možete imati potpuno poverenje.

Slika preuzeta sa: advokatns.com