KGB kovači ili Kovano gvoždje Beograd

Pohvala za preduzeće specijalizovano za kovano gvoždje KGB iz Beograda. Iskustva sa kovačima

 

Kovano gvoždje Beograd ili KGB kovači naše sreće i detalj od kovanog gvoždja

Kovano gvoždje Beograd ili KGB je kovačnica koja se bavi izradom ukrasa, nameštaja, stepeništa, kreveta i ograda od kovanog gvoždja. Slučajno sam naišao na njih preko interneta, pozvao ih da nam za porodičnu kuću naprave neke male stvari od kovanog gvoždja i sada sam rešio da napišem reč pohvale na njihov račun. Jer, ko je radio sa majstorima zna koja je to muka i kako je teško naći majstora koji je dobar, brz, kvalitetan, pouzdan, odgovoran i umeren sa cenom. Ovo je moj prvi susret sa kovačima i prvi put mi je u životu trebalo kovano gvoždje i želim da podelim neka iskustva na planu saradnje sa njima.

Prva ideja kod renoviranja stare porodične kuće je bilo kovano gvoždje. Onda smo nešto bili odustali od toga, pa smo se na kraju opet vratili na kovano gvoždje. Imao sam preporuku za jednog umetničkog kovača iz Austrije, naš čovek doduše, kod koga sam bio otišao u radionicu da vidim šta radi. Njegov rad je bio izuzetan. Pozvao sam ga da dodje kod nas kući, da vidi šta nam treba – kovana ograda za stepenište, malu terasu i francuski balkon. Majstor je došao, pogledao, uzeo mere, sve zahteve razumeo, mada su zahtevi bili prosti i minimalni, i nikada se više nije javio. Niti je poslao ponudu niti se javio. Majstorska posla.

Pokušao sam sa još par kovača za kovano gvoždje ali je sve bilo neuspešno, nedostupni i nemaju vremena. Jedna od najvećih i najboljih kovačkih radnji, odnosno preduzeća za kovano gvoždje je pak bilo preskupo za naš skromni budžet.

Našao sam se u ćorsokaku, jer preporuku za kovano gvoždje i kovača nisam imao. Setio sam se da sam tražeći po internetu naišao na sajt jednog kovačkog preduzeća koje je imalo dosta zanimljiv i poučan tekst za kupce na svom sajtu, kako da kupac proceni kvalitet ponude i rada kovača. To je malo neobično za zemlju Srbiju i majstore koji samo gledaju krivinu, da te neko podučava šta je kvalitetan posao i da obrazuje kupca. To cenim i zato sam i zapamtio da su firma čudnog imena KGB – Kovano Gvoždje Beograd i da su iz Borče. Potrudio sam se malo preko interneta i našao ih ponovo. Kontaktirao ih i glavni šef cele priče, gosn Miki Jović se u roku od par sati pojavio.

I sad nastupa moja pohvala za KGB i njegove majstore kovače. Gosn Jović je brzo došao, pogledao prostor, razumeo naše zahteve i odmah premerio dužinu za kovano gvoždje i dao ponudu na licu mesta, što smatrama vrlo profesionalnim. Cena mi je odgovarala, jer je bila povoljna i vrlo korektna.

Kovano gvoždje Beograd ili KGB kovači naše sreće i Ograda od kovanog gvoždja

Ali onda nastupa zaplet situacije zbog koje i pišem ovaj tekst i hvalu za kovače naše sreće. Naime, naši zahtevi su bili jednostavni i definisani. Ali, gosn Miki Jović nam je odmah počeo da sugeriše izmene i dopune, i njegovo vidjenje kako to kovano gvoždje treba da se izvede. Na prvi pogled ne baš marketinški potez, jer zna se „kupac je uvek u pravu“ ali naš srećni kovač je insistirao da on uradi po njegovom – ispašće kvalitenije i lepše za iste pare.

Sad, odmah sam prihvatio jedan razuman i dobar predlog za ogradu od kovanog gvoždja na terasi i na stepeništu ali sam bio jogunast po pitanju francuskog balkona i vrste materijala. Insistirao sam na kvadratnim profilima kovanog gvoždja dok me je kovač ubedjivao da je okrugli profil i kvalitetniji i bolji. Na kraju su me i ubedili a posle sam i dobio potvrdu sa treće strane da je njegov predlog ispravniji.  

Kovano gvoždje Beograd i njihov tim kovača se pojavio nakon desetak dana i počeo montažu. Prvo što smo uočili je da su zaista kvalitetno uradili posao sa ogradama. Kovano gvoždje je izgledalo savršeno, perfektno savijeno i zavareno, bez grubih spojeva i kvalitetno ofarbano. Dodali su i neke elemente od kovanog gvoždja da to izgleda bogatije i luksuznije.

I ono što posebno izdvajam je njihov odnos prema montaži. Montaža kovanog gvoždja i elemenata od kovanog gvoždja je izvedena precizno i vrlo pažljivo. Sigurnost ankerovanja je vrlo visoka i sve je pasovalo kako treba i delovalo čvrsto. Pazili su pri montaži elemenata da nešto ne oštete na zidovima ili fasadi, kao i da počiste iza sebe. Sa te strane zaista profesionalno. U svakom slučaju sve pohvale za Kovano Gvoždje Beograd.

Još jedna stvar koju bih napomenuo su mogućnosti koje KGB kovači imaju. Posetio sam njihov veliki pogon u Borči jer sam hteo da pogledam kako rade ručke za kuhinjske elemente. Tamo sam video razna čudesa od kovanog gvoždja. Stolice i kreveti od kovanog gvoždja, stalci za ogledala, polica za vino od kovanog gvoždja, tende od kovanog gvoždja, svećnjaci, kvake, poštansko sanduče od kovanog gvoždja, ručke, žardinjere, fotelje, i šta sve još ne od kovanog gvoždja.

Vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom i kako imam priliku da ih javno pohvalim, to i hoću da učinim. Moja topla preporuka je da ako želite izradu predmeta od kovanog gvoždja one je tu KGB – Kovano gvoždje Beograd.

Ali … uvek ima jedno ali: Na žalost, moje oduševljenje radionicom KGB je splaslo vrlo brzo nakon odradjenog posla. Bio sam zadovoljan poslom i častio sam majstore čista srca. Naknadno sam se dogovorio sa njima da mi urade dve stoličice od kovanog gvoždja, za to sam i kupio eko kožu i odneo im u njihovu radionicu, kao što smo se dogovorili da mi promene bravu na ulaznoj kapiji, jer je stara napukla. Od tada su prošli meseci, više od pola godine. Nekoliko puta sam zvao gosn Mikija, gazdu firme, koji mi je uvek ljubazno obećavao da će doći, da treba samo malo da se strpim, da nije stigao deo iz Italije za bravu, da je majstor na bolovanju, i tako redom.

Nakon nekoliko takvih pokušaja u mesec i po dana, digli smo ruke od KGB majstora i rešili da potražimo usluge drugih kovača. Ovo je nekako tipična priča za naše ljudi i ćudi.

 

Korisna adresa za kovano gvoždje  www.kgb.rs