Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Priča o dva kralja ili zašto je Bog sišao na zemlju

 

 

Priča o dva kralja ili zašto je Bog sišao na zemlju

Srednjevekovna priča koja objašnjava silazak Gospoda Boga u liku Isusa Hrista na zemlju

 

Priča o dva kralja

 

Priča o dva kralja ili zašto je Bog sišao na zemljuOvaj događaj se desio u srednjovekovnoj Engleskoj.

Jedan od kraljevih ministara je postao iskreni vernik. Često su ga mogli čuti kako priča o kralju koji je sa neba došao da spasi svoje podanike. Načuo je to i sam kralj, pa pozvao ministra na razgovor.

Čujem da pričaš o nekom kralju sa neba i o tome kako je on sam došao da spasi svoje podanike. Čudno. Kakav je to kralj koji mora nešto sam da radi. Ja sam kralj. Ja znam kako kralj funkcioniše: dovoljno je da izdam naređenje i sve bude izvršeno. Nema potrebe za mojom intervencijom.

I kao što to inače u pričama biva, kralj je tražio odgovor na njegovo pitanje: „Ukoliko mi ne uspeš dati zadovoljavajući odgovor na ovo moje pitanje, zašto taj kralj koji se je sišao sa neba nije mogao naređenjem da izvrši svoju misiju, smeniću te sa mesta ministra, jer nisam siguran da u tom slučaju zaslužuješ trenutnu poziciju. Dajem ti rok od tri dana

I tako je ministar razmišljao ceo jedan dan na koji najbolji način da odgovori svom kralju. Skovavši plan sutradan je otišao kod dvorskog lutkara. Zamolio ga je da napravi lutku veličine i sličnosti sa kraljevim najmlađim sinom, malim princom. Uz pomoć drugih dvorskih službenika obukao je lutku u prinčevu odeću. Kada je sve to spremio, zamolio je kralja da ga sutradan sačeka u parku pored reke, a on će mu se pridružiti i doneti traženi odgovor. Kralj je pristao i oni su se rastali.

Sutradan je kralj sedeo u parku, ispod baldahina, okružen celom carskom svitom, uz prisustvo kraljevske garde. Car je pio vino, slušao muziku koja ga je uveseljavala i uživao u predivnom danu. U tom trenutku je stigao i ministar. On je napravio dogovor sa svojim prijateljem koji je trebao da iznenada ali tajno, da ne bude primećen, gurne lutku obučenu u odeću princa u reku, na vidiku samog kralja i cele njegove svite.

I dok je ministar prilazio, a kralj ponovio svoje pitanje zahtevajući odgovor, lutka je bačena u vodu. Čim je primetio odraze u vodi i poznatu odeću, kralj je bez dvoumljenja skočio u reku, želeći da spase lutku – misleći da je u pitanju njegov sin mali princ. Kada je izašao napolje iz vode, shvatio je da je nasamaren.

Tada mu je prišao ministar i pitao: „O plemeniti kralju, zašto ste skakali u vodu? Zašto niste jednostavno izdali naređenje da to neko drugi uradi umesto vas?

Kralj je odgovorio: „Ti to očigledno ne razumeš, to je bila reakcija ljubavi, u pitanju je bio moj sin!

I dajući takav odgovor, dobio je odgovor na svoje postavljeno pitanje.

 

 

Zahvaljujemo se Zorici Nedeljković koja nam je poslala ovu lepu priču.

 

51 komentara

 • Hej,pa ovdje žurka ne prestaje čovječe 🙂
  Samo ima sitnih izmjena,3 ženska imena – jedna demagogija.
  Milenko,tvoja vjera u ljude ne prestaje da me fascinira.
  Koliko im samo kredita daješ,koliko samo vremena i znanja ulažeš u neke ljude koje ne znaš ni kako izgledaju.
  Što kažu ono – pro bono case. Šta reći osim – svaka čast.
  Još kad bi 1 od 100 upio po nešto,ovako te samo razapinju i osudjuju,i to ti je neko hvala,ali ajde,sve je bolje od ravne linije,bar neku emociju budiš kod ljudi.
  Koliko samo ciničnih komentara,hvatanja za detalje pa režanje na tebe jer im tvoji stavovi drmaju život i shvatanja iz temelja.
  I niko da zastane,razmisli,dA ti šansu. Nevjerovatno.
  Nevjerovatno je da niti jednom nisi propagirao nasilje,mrznju i podjele nego se zdušno boriš protiv svega toga i daješ svoj maksimum da predočiš ljudima koliko nas raznorazne ‘svetinje’ u stvari dijele i čine da mrzimo one iz ‘druge grupe’.
  A jos simboličnije sve to potvrdjuje to što većina vjernika,prvo maherski postave neki blagodetnomrsimudni post koji se sastoji od 96% copy-paste text-a sa neke svete html stranice,a onda već u sledećem iz njih krene da izbija šovinizam,homofobija,netolerancija,često fašizam,i naravno licemjerje.
  Niko nikad na ovom jadnom blogu ne obrazloži svoj stav – svojim riječima,a da imade to kudikamo neke zdrave logike.Sve se svodi na korišćenje Velikih Slova Kad Se Pomene On ili Nešto u vezi NJega…čak vidim da se pozivaju ljudi da potpuno zanemare ovozemaljski život (wtf) jer je potpuno nebitan,grešan,privremen itd…Pa treba osnovati komisiju koja će da oduzima tastature po kućama ili da stavlja debele zavoje na kažiprste ovim uličnim metafizičarima koji svu mudrost ovoga svijeta popiše,i koji tako samouvjereno nariču ovdje,kao da su do maloprije kafenisali sa NJiM lično .
  Znači,to su bre konstatacije,tipa – on veli ovako,on nam je rekao da je to tako,ovo će bit ovako…a ne znaju kad im je djetetu rodjendan,ali zato do detalja znaju šta ko reče prije 2000 godina.
  Povraće mi se od tih demagoga.
  Tebi svaka čast kako imaš živce da 7000 puta objašnjavaš nekoj Mirni ili kako se već zove danas,treba mi update,ko si ti i za šta se zaista zalažeš.
  Ja sam tako godinama kumio i molio školskog druga da batali cigare,vutru,eksere,da ne pije kad vozi,da ne pije uopšte,da se malo više posveti kući nego kafani i barabama iz blokova…i ispadoh budala na kraju koja samo smara kao neka keva.
  I zato sam fino odlučio – da pustim budalu niz vodu.
  Zašto da trošim vrijeme,živce,ispadam smiješan – kad neko prosto ne želi da čuje. Tako i sa ovim diletantima ovdje.
  Kenja mi se od Zlatka i njegove jednosmjerne komunikacije tipa – otkucam neki ultra mudri tekst sa upotrebom riječi molitva bar 14 puta,obavezno velika slova na sve što ima veze sa nJiMe , i ne interesuje me odgovor.
  Za ove 3 zmije sa jednim jezikom nemam komentar koja je to tek patologija.
  Kažem,tebi svaka čast,ali ti ovdje pričas UGLAVNOM sa zidovima,i većina odgovora koje dobijaš imaju glavni moto da te ospore i uvrijede po bilo kom osnovu.
  Ne biraju sredstva da opravdaju svoja zakucana uvjerenja.
  Ipak si ti vidio svijeta moj Milinko,a nekima je i Banja Luka – Singapur….

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280