Priča o dva kralja ili zašto je Bog sišao na zemlju

Srednjevekovna priča koja objašnjava silazak Gospoda Boga u liku Isusa Hrista na zemlju

 

Priča o dva kralja

 

Priča o dva kralja ili zašto je Bog sišao na zemlju

Ovaj događaj se desio u srednjovekovnoj Engleskoj.

Jedan od kraljevih ministara je postao iskreni vernik. Često su ga mogli čuti kako priča o kralju koji je sa neba došao da spasi svoje podanike. Načuo je to i sam kralj, pa pozvao ministra na razgovor.

Čujem da pričaš o nekom kralju sa neba i o tome kako je on sam došao da spasi svoje podanike. Čudno. Kakav je to kralj koji mora nešto sam da radi. Ja sam kralj. Ja znam kako kralj funkcioniše: dovoljno je da izdam naređenje i sve bude izvršeno. Nema potrebe za mojom intervencijom.

I kao što to inače u pričama biva, kralj je tražio odgovor na njegovo pitanje: „Ukoliko mi ne uspeš dati zadovoljavajući odgovor na ovo moje pitanje, zašto taj kralj koji se je sišao sa neba nije mogao naređenjem da izvrši svoju misiju, smeniću te sa mesta ministra, jer nisam siguran da u tom slučaju zaslužuješ trenutnu poziciju. Dajem ti rok od tri dana

I tako je ministar razmišljao ceo jedan dan na koji najbolji način da odgovori svom kralju. Skovavši plan sutradan je otišao kod dvorskog lutkara. Zamolio ga je da napravi lutku veličine i sličnosti sa kraljevim najmlađim sinom, malim princom. Uz pomoć drugih dvorskih službenika obukao je lutku u prinčevu odeću. Kada je sve to spremio, zamolio je kralja da ga sutradan sačeka u parku pored reke, a on će mu se pridružiti i doneti traženi odgovor. Kralj je pristao i oni su se rastali.

Sutradan je kralj sedeo u parku, ispod baldahina, okružen celom carskom svitom, uz prisustvo kraljevske garde. Car je pio vino, slušao muziku koja ga je uveseljavala i uživao u predivnom danu. U tom trenutku je stigao i ministar. On je napravio dogovor sa svojim prijateljem koji je trebao da iznenada ali tajno, da ne bude primećen, gurne lutku obučenu u odeću princa u reku, na vidiku samog kralja i cele njegove svite.

I dok je ministar prilazio, a kralj ponovio svoje pitanje zahtevajući odgovor, lutka je bačena u vodu. Čim je primetio odraze u vodi i poznatu odeću, kralj je bez dvoumljenja skočio u reku, želeći da spase lutku – misleći da je u pitanju njegov sin mali princ. Kada je izašao napolje iz vode, shvatio je da je nasamaren.

Tada mu je prišao ministar i pitao: „O plemeniti kralju, zašto ste skakali u vodu? Zašto niste jednostavno izdali naređenje da to neko drugi uradi umesto vas?

Kralj je odgovorio: „Ti to očigledno ne razumeš, to je bila reakcija ljubavi, u pitanju je bio moj sin!

I dajući takav odgovor, dobio je odgovor na svoje postavljeno pitanje.

 

 

Zahvaljujemo se Zorici Nedeljković koja nam je poslala ovu lepu priču.