Reiki principi života i zdravlja – Dr Mikao Usui

Pojam Reiki u prevodu sa japanskog znači „Božija mudrost“. Japanski budista Dr Mikao Usui je 1922 godine osmislio ovu okultno spiritualnu praksu koja je postala globalno popularna

 

 

Pet principa reiki mudrosti

Reiki principi života i zdravlja - Mikao Usui pet principa reiki mudrosti

Pokušajte da makar danas ne budete ljuti. Budite mudriji i ne reagujte na najmanji povod. Zbog čuvanja sopstvene energije i njenog čistog toka. Jer, lako ćete sa spoljnim konfliktima dokle god duboko u sebi osećate ravnotežu i mir…

Reiki vam pomaže da se izborite sa nagomilanom ljutnjom. Ali, i sa brigom. Zato svesno pridajte značaj situacijama. Znajte da je manje brige (a, često smo i sami svesni kad „bespotrebno brinemo“), jednako isceljenju.

.

Evo pet mudrih reiki principa Dr Mikao Usuija:

1. Danas neću biti ljut. Jer znam da bes na druge, ili na sebe, ili na ceo svet, stvara ozbiljne blokade u tokovima energije. To je naš veliki unutrašnji neprijatelj.

2. Danas neću brinuti. Jedno je brižnost, a drugo briga. To su dva različita pojma. Svaka briga je mala ili velika bušotina na mom srcu, na mojoj duši.

3. Danas ću biti zahvalan. Onako istinski. Za sve „male stvari“ koje čine ovaj veliki život.

4. Pošteno ću raditi svoj posao. Tako da budem uspešan za svoju porodicu, ne ugrožavajući druge. Jer znam da pošteni rad donosi bogatsvo za moju dušu.

5. Biću dobar prema svakom živom biću. Ne samo prema mojim roditeljima, prema mom poslodavcu, ili učitelju, nego i prema životinjama, biljkama… Širiću energiju ljubavi.

.

Dr Mikao Usui, japanski budista i osnivač reikija, cenjeni je autor ovih pet načela, osmišljenih s ciljem da se istinski osećaju, žive i koriste za dobro svih. Sedeći na planini Kurama i meditirajući danima bez hrane i potpuno iscrpljen od posta, jednog dana je u meditaciji ugledao zaslepljujuću svetlost kako ide ka njemu i kako ga udara u čelo u krunsku čakru. Od te svetlosti je dobio saznanje o novoj terapeutskoj metodi lečenja koju je nazvao Reiki – „Božija mudrost ili Vrhovna Sila“.

Reiki metoda lečenja se bazira na inicijaciji praktikanata u III stepena majstorstva. Prvi i drugi stepen su učenici a treći stepen su majstori i učitelji koji mogu da iniciraju dalje praktikante. Svaki stepen inicijacije se plaća, od stotinu do par hiljada eura, gde se polaganjem ruku od strane majstora na glavu učenika prenosi energija za isceljivanje. Pri inicijaciji učenik dobija set uputstava i odredjene japanske simbole nad kojima treba da meditira, da bi razvio svoje isceliteljske moći i ovladao energijom KI.  Majstorstvo se postiže radom sa pacijentima i produbljivanjem Ki kanala bioenergije. Smatra se da univerzalna energija KI (ili Či kod kineza) može intuitivno da se usmerava na telo pacijenta i da ga leči. Nakon toga učenik ima svojstvo da svojim rukama prenosi bioenergiju ili energiju KI polaganjem ruku na telo pacijenta.

Reiki nije naučno dokazana metoda iako je sistematski istraživana od strane naučnika ali je stekla globalnu popularnost posebno medju nju ejdž vernicima. Predstavlja alternativnu metodu lečenja nalik na bioenergiju uz dodatak budističke filosofije. Reiki metoda nije jedinstvena jer postoji čitav niz škola reikija, a najkrupnija podela je na Istočnu (Orijentalnu) i Zapadnu školu reikija. Apsurd cele priče je da je osnivač reikija Dr Mikao Usui preminuo relativno mlad, i to od srčanog udara dok je lečio pacijenta reiki metodom. No, to nije smetalo njegovim učenicima i novim vernicima da njegovu metodu lečenja prošire po svetu.

Pravoslavna Crkva reiki smatra za klasičnu prelast (duhovnu obmanu) i za očiglednu okultnu metodu u kojoj isceljenja i duhovnu praksu vode duhovi podnebesja koji vladaju praktikantom. Smatra se da je inicijacija u reiki u stvari otvaranja duha prema svetu podnebesja i predavanje ličnosti praktikanta u vlast duhova podnebesja koji od inicijacije pa na dalje vode procese reiki tretmana i isceljivanja.