.

Saveti za uređenje dečije sobe

Maštovito uređenje dečije sobe doprinosi sigurnosti i sreći vašeg deteta

.

Saveti za uređenje dečije sobe

Za uređenje dečije sobe potrebno je malo dobrih ideja, truda, mašte i kreativnosti, gde se sa lakoćom ovaj prostor u vašem domu može pretvoriti u pravo carstvo za vaše mališane. Verujemo da svakom roditelju ovo predstavlja pravi izazov i verovatno jedan od najsimpatičnijih zadataka koji stavlja na test njihovu maštu.

Na samom početku, veoma je bitno utvrditi na koje načine deca mogu koristiti sobu, koje boje bi želeli i i koji elementi bi bili korisni u njoj. Pored uklapanja estetskih elemenata na osnovu pola, treba uzeti u obzir i uzrast deteta/dece. Pa tako sobe možemo podeliti na one za devojčice i za dečake, a ako u njoj borave devojčica i dečak ona se mora prilagoditi potrebama oba deteta. Mora se voditi računa i o uzrastu dece  gde se na osnovu godina koliko ima vaše dete treba urediti prostor, na osnovu toga se bira veličina kreveta, da li je poteban radni sto, police za odlaganje igračaka i sl. Najednostavni način da uredite dečiju sobu je da kupite krevet, boju za zidove, police u toj boji i tepih sa zanimljivim aplikacijama.

Detalji koji menjaju izgled dečije sobe

Zidovi mogu biti ofarbani u raznim bojama, ako pitate mlađu decu, dok bi se stariji verovatno opredelili za jednu boju, što zavisi od potreba i karaktera deteta. Preporučuju se pastelne boje, pa su roze, žuta, ljubičasta idealne boje za devojčice, a zelena ili plava za dečake.Umesto krečenja možete se opredeliti za nalepnice u raznim dezenima i sa različitim motivima ili za tapet, dovoljno je ukrasiti jedan zid nalepnicama i na taj način promeniti izglad sobe.

Preporučuje se da i nameštaj za dečije sobe bude u nekoj veseloj boji. Tu se mašti može pustiti na volju pa krevet ne mora biti jednostavan, već može biti raskošni krevet sa baldahinima za vaše prnceze ili u obliku nekog prevoznog sredstva koji vaši dečaci obaožavaju. Možete kupiti fotelju jednostavnog oblika ili u obliku lopte.

Jastuci mogu biti prekriveni šljokicama ili mogu imati inicijale vaše dece, motive iz crtanih filmova. Na isti način ili u istom dezenu možete ukrasiti police, ćebad i druge male elemente u sobi. Pored kreveta, jastuka, zidova, tepiha u bojama i dezenima možete nabaviti fioke koje će biti u raznim bojama, pogodnim za sortiranje igračaka, odeće. Veoma je bitno je obezbediti kutiju za skaldštenje igračaka, gde se na ovaj način može uticati na urednost dečije sobe.

Bitno je uključiti decu u preuređivanju sobe, jer će deca osetiti još veću pripadnost i na ovaj način naučiti nešto o uređenju doma.

Ovo defiitivno može biti najlepši zadatak, potrebne su male ideje, male promene i puno ljubavi da bi uveselili kutak za najmlađe.