Duhovnost

Suprug i supruga u hrišćanskom braku. O braku – Otac Tadej

 

Suprug i supruga i njihovo mesto u hrišćanskom braku

Beseda oca Tadeja o braku i mestu supruga i supruge u svetoj zajednici

 

O braku

 

Gospod kaže našoj pramateri Evi:

Zato što si poslušala zmiju,

zato će od sada volja tvoja

biti pod vlašću tvoga muža.

 

Supruga treba da bude poslušna suprugu - Carica Teodora mozaik RavenaGospod nam sam otvara put i otkriva kakva je Njegova sveta volja. Njegova sveta volja se javlja preko roditelja. Ako budemo slušali roditelje ići će sve dobro i biće blagosloveno, a ako im se protivimo nema ništa. Ide, ide, ali više ide natraške nego napred.

Na primer, ti si zavoleo neku devojku pa hoćeš po svaku cenu. A otac i majka kažu: „Ma sine nije ona za tebe„. Ali ne vredi, zavezao vrag um, zarobio te i hoće, hoće.

„Ma nije sine to za tebe“, kažu roditelji. „Naći ćemo tebi drugu“.

„Ma neće drugu, hoće tu po svaku cenu.“

Uzmu se. Misli idealna. Vole se, kroz neko vreme izgustira se, to prođe i nema ništa. Najbolje je kad se roditelji ranije dogovore, kad nije velika razlika u godinama, i ako se nikad nisu videli. Najbolje je kad se razvije ljubav u braku. Tada se ne ulazi u brak sa planom, oboje imaju blagoslov roditelja i posle ide najbolje… Brak, nije to neki lep život, sladak… Još kako je gorak. Tek posle vidiš da nisi slobodan. Da si vezan, još kako vezan.

Supruga treba da bude poslušna suprugu.

Posle pada Gospod je dao veliku vlast muža nad ženom. Gospod je kazao pramateri Evi: „Zato što si poslušala zmiju, zato će od sada tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža“.

Nije to potčinjenost, nego da ne bi bilo kod bračnih drugova raznomišljenje, bračni drugovi treba da budu jednim duhom. Crkva se stalno moli: „Daj nam da jednim mislom, jednim srcem slavimo tebe, Boga.“

Bračni drugovi su kao dva tela jedno, jednomišljenici znači, jednomišljenje, što hoće muž, oće i žena i obrnuto. Kad su jednomišljenici, evo mir, evo raj.

Eva se nije savetovala sa Adamom o ponudi zmije, ona je odluku donela sama.

Naše majke krše tu zapovest, u duhovnom smislu, posle nemamo mira i pokoja, stvaramo pakao u sebi i oko nas i svi oni koji s nama žive nemaju mira. Tim svojim postupkom one stvaraju pakao sebi, mužu svome i deci svojoj i zato biva u porodičnom krugu pakao. Nema sloge, nema jednomišljenja. Muž kaže jedno a ona drugo.

Ako bi ti poslušala zapovest Gospodnju da će tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža, kad bi za tebe važila reč tvoga muža ma kakav on da je, Gospod bi zbog tvoje poslušnosti učinio da on bude plemenit i da bude najbolji. Ne slušaš ti svoga muža, nego Gospoda, to je zapovest Gospodnja.

Ali, eto, naše majke to ne znaju niti ima ko da im objasni. To tako biva na celoj zemaljskoj kugli, njih dvoje ne mogu da se slože, ratuju, nema ni mira ni spokoja.

 

159 komentara

 • Bio sam ispisao ceo tekst ali kad sam pokusao da ga posaljem „basta“ je verovatno imala problem sa serverom i cvrc ode sat pisanija.
  ukratko da ponovim
  Vojsije – nismo se dogovorili, ja to nisam rekao. Ako nisi primetio ja sam veoma „brbljiv“ i kazujem SAM sta mislim.
  ukratko o ratu: A) imperijalisticke sile su oduvek htele zavaditi i osvojiti ne samo nas i to ce raditi sve dok budu postojali jer oni ne umeju drugacije
  B)religije su radile protiv nase drzave i to najvise Katolicka a na kraju im se pridruzio i Islam kao prirodna reakcija jer Islam ne priznaje nacionalne drzave kao takve a treba se i podsetiti na pravilo Islama „jednom Islamska teritorija – uvek islamska teritorija“ tako da je po toj logici „normalno“ sto oni hoce teritorije do Beca (iako sumnjam da bi tu stali). Pravoslavlje je tu kao i uostalom sto se po pravilo ponasaju stalno postavilo veoma indiferentno. Kad su katolici i muslimani zazestili i oni su se uzjagunili i dali njihovim medijima razlog „eto zato smo u pravu“ i to nije slucajno jer takvu politiku razbijanja i slabljenja Srba i Srbske tradicije igraju isuvise dugo (malo njih na vrhu svesno i to ne svi) a ovi ispod po pravilu kao dresirane kokosi zeljne paznje. Koliko smo god mi dobra uradili to se zaboravilo zbog par grupa „pravovernih“ „orlova“ i ostalih tica sto su isli da se „nafatiraju“i bace ljagu na ceo Srbski narod
  Dakle zakljucak; imperijalni kapitalisti su to radili iz razloga moci i bez njihove podrske raspada Juge ne bi bilo ali isto tako raspada ne bi bilo bez unutrasnjeg razornog delovanja religija.
  i kad su se spojili njihove pare i nasa glupost eto ti smese da sve ode u PM (pisacu masinu – istorije)
  Sa druge strane Vojsije kad pominjes lopuze i bandite pogledajte A)novi dvorac u Hrvatskoj oblozen poludragim kamenjem „za smestaj visokih zvanica“, pogledaj Patrijarsiju koja se dogradjuje, pogledaj crkve i dzamije sto nicu ko gljive posle kise dok drzava u sve vecem dugu a narod bukvalno gladuje. Ej bre Vojsije pa nekoliko me Amerikanaca pitalo „a ako ste vi stvarno takvi kakve nam ti prezentujes, kako to da u Srbiji ima milion gladnih?“ i sta da im kazem? STA? Umesto da pare usmeravamo na skole, fabrike, bolnice mi gradimo crkve i dzamije. Pa Vojsije pre samo par decenija niko nije ni pitao ni brinuo da li verujes ili da li pripadas nakoj religiji i zivesmo lepo a sad uz sve „pravovernije“ gledam – Slovenija pred bankrotom, Hrvatska rasprodaje Brione za isplatu duga, Bosna rekorder po nezaposlenosti, Srbija….. da vam ne stajem na muku znate i sami, Kosovo – nije za ljudski boravak (ne zivot nego boravak, mnogo kraci period) sledecih 1 400 godina, Makedonija drzava o kojoj u UN se sale – sta ce biti prvo Makedonij aima pravo na to ime ili se raspada, Crna Gora pa to je strasno kad casna Crna Gora sluzi za ismejavanje. I sve to lepo i ponosno uz blagoslov. BRAVO.
  Oni su protiv nas i to je tako, na to ne mozemo uticati ali kad smo mi protiv nas e to je strasno. Religija je nas RAK izjeda nas iznutra.
  Sledece – zasto u mantiju i uniforme mesas homoseksualce? pa daj mi primer kad je neko udruzenje homoseksualaca uradilo nesto protiv bilo koje drzave? Vojsije, pa nama je tesko pronaci partnera koji je zdrav prav i noramalan, zamisli tek kako je to tesko njima. ako si se ikada druzio sa istima mogao si shvatiti koliko ti ljudi pate, pa sve sto je nama tesko njima je desetak puta teze. Ti biras zenu od npr 3,5 miliona Srpkinja a nas homic bira izmedju nekoliko hiljada i to krisom. Nakon svih tortura koje oni prolaze kako u porodici tako i u okolini, tesko je gotovo neizvodivo naci homoseksualnu osobu bez jakih trauma. Pa ti vidi, a oni pokusavaju „biti normalni“. Nije lako folirati se ceo zivot – to je pakao. Nije lako biti drugaciji a to ne hteti. Oni bre Vojsije pate i bez vasih osudjivanja. A ovi „pravoverni“ sto se izivljavaju na nezbrinutim manjinama tipa Romi, homoseksualci itd pa to je jadno to je sramota i sto je najgore ti „pravoverni“ koriste ime koje i meni pripada i tako kaljaju i mene.
  Vojsije BRE – Tradicionalno SRBIN znaci biti SLOBODAN, biti DOMACIN a za novopecene domacin nije bogatas ali je DOSTOJANSTVEN, POSTEN, PRAVICAN, RADAN, DOBRONAMERAN… Srbin UCI, i staje ispred nepravde ma kolika bila iako mu je jasno da je jedini izlaz SMRT ali ne odstupa, znao je Milosevic sta govori kad je rekao „MI SMO NEBESKI NAROD“ pa i biblija to pise ali nije imao ono sto bi svaki Srbin trebalo da ima pa nije smeo da objasnjava i tera do kraja vec nas je prodao kao i svi ovi posle njega – sve je to FUKARA koja zivi na racun naroda kojeg zaludjuje
  Religiozni su pogodno tlo jer po svojoj prirodi ne razmisljaju – nisu samostalni, vec slusaju sta im se kaze. Zato je Srbin SLOBODAN a pravoslavac-katolik-musliman PODANIK te kao takvi mnogo laksi za manipulaciju. Religiozni veruju ne proveravaju, to rade SLOBODNI – MUDRI. Vernik nikad ne proverava zasto je „sveti otac“ nesto rekao vec sledi a mudar slobodan covek proverava i uvidja prevaru
  Sala je uvek dobro dosla kao i kritika samo pazi da kroz salu i kritiku ne zastranis jer je ironija/parodija/itd klizava staza ni ne primetis a ves su te strpali u tabor gde nisi hteo biti – to je razlika izmedju govora i komunikacije.
  Govor kazemo sta imamo, a komunikacija je ono sta „oni“ cuju sta smo mi rekli. Zato pokusavam da budem relativno detaljan, logican i da objasnjavam. Da mi se ne desava cesto da mi kazuju kako sam se slozio sa necim sa cim nisam.
  Da odgovorim direktno:
  1)U SVEIZMU nista -NISTA nije zabranjeno ali sve sto radimo snosi posledice tako da dobri zive sve bolje a „losi“ sve losije (s tim da je granica ljudskog standarda postavljena prilicno visoko i ispod nje zajednica (drzava) ne spusta ni jednog clana drustva pa ni zatvorenika)
  2)Religija ako se secas sam ne tako davno napisao ima svoje mesto u drustvu ali to mesto nije u vladi, banci, skoli itd svako ima svoj sektor i svi suradjuju ali niko nije iznad nikoga
  3)VERA je licna stvar i ko god pokusa da to sprecava biva kaznjen za lisavanje licne slobode pojedinca. Bilo koja religija ako hoce da ima specijalan status MORA da dokaze njihovo ekskluzivno pravo na „boga“. Sva verovanja su licna i ravnopravna. Ako neko veruje to je njegovo neotudjivo pravo ali ako krene javno da propagira onda je to javno i samim tim se tako i tretira uz svu odgovornost koju njegove/njene reci-postupci izacivaju.
  4)Prihavtam salu (ovo o RAS-izumu) ali je pomalo jeftina – mozes ti puno bolje, ne spustaj se ispod svog nivoa. Ali nas RAS je koren reci RASA, RASTI, itd a inace mi smo i originalni belci a ne ovi (holandskoengleski) izrodi sto su navukli ljagu na nasu rasu lazno se predstavljajuci kao belci. Mi NIKADA nismo bili RASisti, kao sto robovlasnistvo nije nas nego njihov izum, ali o tom vise u mojim pisanijama. Poenta ovakvim salama pljujes na nas i nase pretke a to nije lepo i molio bih da ne pljujes nase pretke jer ne mogu da se brane.
  5)ZADNJE – biti ce imuna posto je sistem drugaciji. Nakon sto su nas rasturili pre oko 3 eona i nametnuli njihov sistem organizovanja – piramidalni sve je nastavilo da se krece ali veoma bolno. Danas pogledaj; Vlast-piramidalni sistem, Vojska- piramidalni sitem, ekonomija-piramidani sistem, ….religija-piramidalni sistem. Zasto je sistem bitan a ne pojedinac? zato sto mozemo svi da se uverimo da se u svim sistemima pa tako i u religiskom pojavlljivali i pojavljuju pojedinci i grupe koji su radili i rade dobre stvari ali cim oni sidju sa scene (smrt ili slicno) njihovo delo se okrece za 180 stepeni i koristi upravo protiv onoga sto su oni zastupali. Zato je piramidalni sistem nepravedan i zato ma koliko pojedinac ili grupa pojedinaca bili dobri i pozitivni, nemaju sansu za uspeh jer „je sistem jaci“. Piramidalni sistem je napravljen da favorizuje zlo, podmetanje, „penjanje preko leseva“, nepotizam…. a da suzbija dobro, posteno, mirno, zadovoljno
  osnivanjem dve naizgled sukobljene piramidalne organizacije oni su uspostavili kompletnu vlast nad nama
  Zato SVEIZAM i VERA nece ponoviti te greske jer je organizacija drustva postavljena upravo obrnuto da se automatski „samocisti“ bez uticaja sa strane/vlasti itd. Sistem organizovanja svih sektora zivota favorizuje znanje, vrednost, rad, postenje, dobrotu, mir, zadovoljstvo….. a kaznjava nehat, nepostenje, grabezljivost, oholost, kradju, nasilje…….
  ZATO
  u sveizmu nema kraljeva, mocnika bilo koje vrste osim mocnika intelekta, rada i dobrote

  „Hadzija“ rat da pocne su platili sa zapada ali su ga vernici poceli

  i da pozdravim sve Zorane, Drage, Nikole i druge razmisljajuce osobe – sto bi religiozni rekli Jeretike – Heretike (razmisljajuca osoba)

  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Milenko
  Trebalo bi da bude jasno iz mog predhodnog komentara da sam ja govorio o vernicima-obicnim ljudima , onima koje vi ovde , kako sam ja razumeo, okriviste za rat , bedu i sve ostalo zlo…
  Dakle , da li se slazemo da obicni ljudi-vernici nisu krivi za raspad bivse zemlje ?
  Na ostale `prozivke` iz vaseg komentara necu odgovarati sada jer ih smatram iskonstruisanim .
  Vec ranije smo `dogovorili` da se ne slazemo oko pojma religije , za vas su religije i crkve ista stvar i u tom kontekstu gledano uglavnom se slazem s onim sto kazete .
  Vi jeste dragoceni ,po mom misljenju, bas zato jer vi `tresete kavez` duboko usnulom-anesteziranom narodu koji ovde svraca . Bez obzira na vase namere dobro dodje da neko drekne : BUDJENJE !!!
  Nacin na koji pisete je nesto drugo . Debelo amerikanizovan , provokativan i za moje standarde cesto bezobrazan a na momente i nepristojan.
  RAS – vasa tema koja me zanima ali za pitanja bi trebalo docekati celu zaokruzenu pricu.
  Mozda bi moglo sad pitanje : sta je to sto je vas , koji ste po vasim recima tamo pristigli kao titoista-ateista , ubedilo da je bas taj RAS istina a ne samo neka ili nekoliko knjiga fantastike tipa `goslpodar prstena ` ?

 • „Vernik nikad ne proverava zasto je „sveti otac“ nesto rekao vec sledi a mudar slobodan covek proverava i uvidja prevaru“

  Ajme, ajme…. da vidiš kako u sadašanjem vremenu vjernik katolik provjerava i „svađa“ se sa drugim slijepcima i fanaticima unutar iste crkve.Jel ti malo prataiš sva nova događanja koja svaki dan niču iz senzacionalizma i popularizma i najveće moguće humanosti i modernizma i sve pod krinkom sveopće ljubavi. Ma ne smijem pisati, imam ja svoje mišljenje i sve što ti mogu reći i smijem jest da su ovo zaista zadnja vremena i bolje ti je da se pokaješ Milenko…što će tek slijediti biti će strašno za sve kršćane.

  Vjernik ima Duha Svetoga, poslušan je Njemu ponajprije.Papa je nezabludiv samo u donošenju dogmi a ostalo ako ne sluša Duha može otići u krivo. Mnogi misle da je nezabludivost čitava osoba pape…pa nije on Bog niti svetac, isto čovjek koji se ispovijeda drugome svećeniku.Postoji razlika od papa do papa, bilo je svakakvih a bilo je i dobrih.A svatko ima Duha da promišlja, onaj sam manje duha ili bez, njemu je sve dobro i radi kult od pape, a onaj koji raste u vjeri i ne odvaja se od Duha VIDI duhovnim očima i čuje duhovno.

  Za jedno sam sigurna, svi mi i ti Milenko, u posljednjim smo vremenima.Dolaze teška vremena. Otkud mi to? Duh mi govori i daje čuti i vidjeti. Više ne želim reći, opasno je biti katolik i među katolicima. Danas je popularno biti new age katolik a čini mi se da sve ide k tome.

 • Govorim kao OBIČAN čovjek vjernik, onaj koji slijedi Krista, a ti Milenko uvijek pišeš u množini, meni je važno kakava sam JA a za sve loše imamo gore Pravednog suca. Moje je da budem u skladu sa Kristovim Zakonom, moja duša moje spasenje, tako bi svatko trebao misliti.

  Toliko, nisam mislila pisati jer ovo nije tema ali neka mi oproste drugi, jer rečena je neistina iz neznanja.

  Uostalom, tko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Tko?

 • Vojsije, „papa“ ne ide u borbu i zlocine to rade „obicni vernici“. Snaga mocnika se meri snagom poslusnika a to je upravo razlog zasto SVI pripadnici neke grupe dele odgovornost jer svojim prisustvom podrzavaju rad iste. S tim da ima primera pripadnika neke grupe koji su izvlacili iz te grupe u slucaju razlaza u ideologij ili ogradjivali od iste tj od odredjenih njenih postupaka.
  A sto se tice RASa to je samo kockica koja se uklopila kad mi je mrak – iluzija palo. Knjige su cudo sta sve kriju.
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Е, брате Миленко, Ви никако да се уразумите и да схватите макар нешто.Те речи, није први изговорио Слободан Милосевић,већ су многи пре њега тако говорили…чуј небески народ.
  Беседа Светог Саве 1221. Године на сабору у Жичи
  „…А ми смо Срби, кажем ти Иринеју, судбином предодређени да будемо Исток на Западу и Запад на Истоку, и да признајемо изнад себе само небески Јерусалим а на земљи – никога…“
  Е,од тада говоримо за себе да смо небески народ.И БИЛИ СМО НЕБЕСКИ НАРОД АЛИ САДА ВЕЋИНОМ НЕ(ПРИЛИЧНО СМО ЗЕМАЉСКИ),ОПСТАЈЕМО ЗАХВАЊУЈУЋИ МАЛОЈ СКУПИНИ ВЕРНИКА КОЈИ СЕ МОЛИ ИСТИНИТОМ БОГУ ТВОРЦУ И ОПСТАЈАЋЕМО ДОК ГОД СЕ ВРШЕ ШЛУЖБЕ У НАШИМ ЦРКВАМА,ДОК ГОД СЕ ЧУЈЕ ПОЈ ПРАВОСЛАВНИХ МОНАХА ПО ВАСЕЉЕНОЈ…И ЈЕДНОГ ДАНА,ПОНОВО ЋЕ МО БИТИ НЕБЕСКИ ОДН. БОЖИЈИ НАРОД.БОГА СМО СЕ ОДРЕКЛИ ЗАХВАЉУЈУЋИ ТВОМ ЗАПАДУ,КОМУЊАРАМА,ДЕМОНКРАТАМА…АЛИ ОБАСЈАЋЕ ХРИСТОВА СВЕТЛОСТ СВЕ ПРАВОСЛАВНЕ… КАД СЕ ДОЗОВЕМО ПАМЕТИ И ЗАВАПИМО ХРИСТУ СВИ ЗАЈЕДНО.

 • ПОМАЖЕ БОГ !
  Браћо и сестре,ево подробно се распитах и сазнах шта је то свеизам.Народи свих вера треба од те пошасти да бежи главом без обзира јер су њихови чланови нај већи противници свих вера,противници сваке нације и сваке државе.Једном речју секта,најгоре врсте.Ево само неколико њихових закона;

  1–Под хитно зауставити прекомерно рађање(сетих се Бил Гејтса и његовог плана)
  2–„Вође“морају да имају редован јавни скенeр мозга (сваких 5 година) у којем се мере предиспозиције за лаж, превару, криминал …
  3–СУД је дигитализован – убацују се податци а« компјутер судија »израчунава казну с тим да се на казну утиче са свим новопронашлим доказима.
  4–Ако бранилац тражи «људско» суђење и изгуби, казна је 25% већа, с тим да казне од 200 и више година аутоматски значе губитак људских права.
  5–Брак дозвољен између свих јединки које могу несметано да комуницирају…

  И још много тога….ево га DR.ŽIVA LIFE,Миленко Грубор добро зна на кога мислим(Миленко ће сигурно хтети да вам објасни ко је он и бићете изненађени).Сестра Мартина је лепо рекла да су маске пале и наравно да јесу,само опет понављам да они као такви,Хришћанству ништа не могу јер је оно неуништиво.Драги Бог нек вам је у помоћи да не улазите у дијалог са њима,ма које вере да сте.Миленко управо тражи ским ће да полемише(спреман је и да вређа,хули,понижава…)али ето треба му много времена и мали милион речи да би нешто „доказао“,тако да његови предуги текстови и коментари само сморе човека па их нико и не чита до краја.Комунисти су пролили крв милиона и милиона људи…ови су вам попут њих,дакле чувајте се.
  +++ОД БОГА ВАМ ЛЕПО И ДОБРО ЗДРАВЉЕ+++

 • Миленко,рекло би се да ни ти не можеш да објасниш ове ваше законе свеизма:

  1.- „« ВОЂЕ »МОРАЈУ ДА ИМАЈУ РЕДОВАН ЈАВНИ СКЕНЕР МОЗГА (СВАКИХ 5 ГОДИНА) У КОЈЕМ СЕ МЕРЕ ПРЕДИСПОЗИЦИЈЕ ЗА ЛАЖ, ПРЕВАРУ, КРИМИНАЛ ..“

  2. – „СУД ЈЕ ДИГИТАЛИЗОВАН – УБАЦУЈУ СЕ ПОДАТЦИ А« КОМПЈУТЕР СУДИЈА »ИЗРАЧУНАВА КАЗНУ С ТИМ ДА СЕ НА КАЗНУ УТИЧЕ СА СВИМ НОВОПРОНАШЛИМ ДОКАЗИМА.

  3.-АКО БРАНИЛАЦ ТРАЖИ «ЉУДСКО» СУЂЕЊЕ И ИЗГУБИ, КАЗНА ЈЕ 25% ВЕЋА, с тим да казне од 200 и више година аутоматски значе ГУБИТАК ЉУДСКИХ ПРАВА.

  4.-БРАК ДОЗВОЉЕН ИЗМЕЂУ СВИХ ЈЕДИНКИ КОЈЕ МОГУ НЕСМЕТАНО ДА КОМУНИЦИРАЈУ.

  5.-ПОД ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ПОПУЛАЦИСКУ ЕКСПЛОЗИЈУ…

Ostavite komentar