Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Suprug i supruga u hrišćanskom braku. O braku – Otac Tadej

 

Suprug i supruga i njihovo mesto u hrišćanskom braku

Beseda oca Tadeja o braku i mestu supruga i supruge u svetoj zajednici

 

O braku

 

Gospod kaže našoj pramateri Evi:

Zato što si poslušala zmiju,

zato će od sada volja tvoja

biti pod vlašću tvoga muža.

 

Supruga treba da bude poslušna suprugu - Carica Teodora mozaik RavenaGospod nam sam otvara put i otkriva kakva je Njegova sveta volja. Njegova sveta volja se javlja preko roditelja. Ako budemo slušali roditelje ići će sve dobro i biće blagosloveno, a ako im se protivimo nema ništa. Ide, ide, ali više ide natraške nego napred.

Na primer, ti si zavoleo neku devojku pa hoćeš po svaku cenu. A otac i majka kažu: „Ma sine nije ona za tebe„. Ali ne vredi, zavezao vrag um, zarobio te i hoće, hoće.

„Ma nije sine to za tebe“, kažu roditelji. „Naći ćemo tebi drugu“.

„Ma neće drugu, hoće tu po svaku cenu.“

Uzmu se. Misli idealna. Vole se, kroz neko vreme izgustira se, to prođe i nema ništa. Najbolje je kad se roditelji ranije dogovore, kad nije velika razlika u godinama, i ako se nikad nisu videli. Najbolje je kad se razvije ljubav u braku. Tada se ne ulazi u brak sa planom, oboje imaju blagoslov roditelja i posle ide najbolje… Brak, nije to neki lep život, sladak… Još kako je gorak. Tek posle vidiš da nisi slobodan. Da si vezan, još kako vezan.

Supruga treba da bude poslušna suprugu.

Posle pada Gospod je dao veliku vlast muža nad ženom. Gospod je kazao pramateri Evi: „Zato što si poslušala zmiju, zato će od sada tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža“.

Nije to potčinjenost, nego da ne bi bilo kod bračnih drugova raznomišljenje, bračni drugovi treba da budu jednim duhom. Crkva se stalno moli: „Daj nam da jednim mislom, jednim srcem slavimo tebe, Boga.“

Bračni drugovi su kao dva tela jedno, jednomišljenici znači, jednomišljenje, što hoće muž, oće i žena i obrnuto. Kad su jednomišljenici, evo mir, evo raj.

Eva se nije savetovala sa Adamom o ponudi zmije, ona je odluku donela sama.

Naše majke krše tu zapovest, u duhovnom smislu, posle nemamo mira i pokoja, stvaramo pakao u sebi i oko nas i svi oni koji s nama žive nemaju mira. Tim svojim postupkom one stvaraju pakao sebi, mužu svome i deci svojoj i zato biva u porodičnom krugu pakao. Nema sloge, nema jednomišljenja. Muž kaže jedno a ona drugo.

Ako bi ti poslušala zapovest Gospodnju da će tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža, kad bi za tebe važila reč tvoga muža ma kakav on da je, Gospod bi zbog tvoje poslušnosti učinio da on bude plemenit i da bude najbolji. Ne slušaš ti svoga muža, nego Gospoda, to je zapovest Gospodnja.

Ali, eto, naše majke to ne znaju niti ima ko da im objasni. To tako biva na celoj zemaljskoj kugli, njih dvoje ne mogu da se slože, ratuju, nema ni mira ni spokoja.

 

159 komentara

 • Sovinizam religije u punom naletu. Istovremeno i dokaz-razlog zasto „bog“-„Isus“ „otac padej pardon Tadej“ nisu imali supruge.
  Zar stvarno mislis Zlatko nas mili, da ti supruga, zena dokazane inteligencije, sposobnosti, snage i umeca treba tebe ili nekog drugog da joj gospodari?
  Supruga – partner je tu da se voli, da se sa njom suradjuje a ne da se njome gospodari. Joj joj mozes ti mnogo bolje od ovoga. Nemoj da se spustas. Budi dostojan njenog lika i dela. Nemoj da se zena mora stideti zbog tebe – greota je. Da nisi dobar ona ne bi bila s tobom – to mi je dovoljan dokaz da mozes vise i bolje, samo ak ne budes toliko tvrdoglav. Dopusti si sa uzivas i voli. Videt ces lepo je.
  p.s. da li ti stvarno stojis iza ovih gluposti „Najbolje je kad se roditelji ranije dogovore, kad nije velika razlika u godinama, i ako se nikad nisu videli. Najbolje je kad se razvije ljubav u braku. Tada se ne ulazi u brak sa planom, oboje imaju blagoslov roditelja i posle ide najbolje… Brak, nije to neki lep život, sladak… Još kako je gorak. Tek posle vidiš da nisi slobodan. Da si vezan, još kako vezan.“ STVARNO? da li je ovo tvoj nacin da nam kazes kak osi i ti nezadovoljan u braku? ako je to – zar ne bi bilo logicnije razgovor s njom a ne glupiranje preko interneta? joj joj Zlatkic, smiri se i voli je, voli i ona tebe. Trenutci nesavrsenog braka dodju i prodju u srednim godinama – ne vredi sve razbijati zbog hormonalnog disbalansa. Pogledaj likove koji su kroz to prosli – zar to zelis sebi?
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Kako nakon ovakvog teksta i jedna inteligentna zena moze biti religiozna?????
  ovo je cisto pozivanje na apsolutizam – ovaj put jadnika koji nemaju nista osim porodice pa da se na njoj istresaju. A to umatanje u „bozije“ i sl je samo trazenje odobravanja nasem licnom zlu koje sirimo
  Zasto smo se onda borili protiv hitlera – mogli smo ga lepo poslesati i nema problema. Zasto ne prihvatiti papu – pa on je „boziji poslanik“ ne manji od ove gluposti zasto….. ALO BRE ZLATKO
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • WOOOHOOO,kakav tekst hahah je li ovo realno?
  Za ovo se hapsi u zemlji vladavine ljudskih prava.

  ‘Najbolje je kad se roditelji ranije dogovore, kad nije velika razlika u godinama, i ako se nikad nisu videli.’ ALOOOO??

  ‘Supruga treba da bude poslušna suprugu.’ WTF???

  Ne znam ko je ovaj super-sveti-holly-shit Tadej ali je zreo za zabelu.
  Ma dajte bre,ja i dalje mislim da se ovo neko sprda.
  Znači ovo je zvanični stav crkve?OVO?Ma nemoguće…hohoooho..QQ i lele…
  Onda se čudite otkud nasilje nad ženama,koje je inače u konstantnom porastu.
  Možda,da je poslušala svog gospodara,nebi bila modra,a? Jel to?
  Sve vam prosto splačine jedne.

 • Milenko, evo tražio si da nešto kažem o ovome. Pročitala sam ja ovo čim je izašlo, a zašto nisam ništa napisala, zato jer razumijem u dubinu.Tekst treba gledati u dubini a ne na površini, a to ne možeš ako nisi vjernik, jer gledaš očima ovoga svijeta. Iako ima jedna stvar koju pokušavam razumjeti, pa ne ide mi baš…da roditelji biraju bračnog druga,ne znam, znam da je tako prije bilo ali tako je bilo i u vjernika i u nevjernika u starija vremena.Iako znam, onako kako Biblija kaže, dijete je dar od Boga, a roditelji ne smiju imati „pravo vlasništva“ nad djetetom.Dužni su ga „otpustiti“ kada dođe vrijeme da se napusti roditeljski dom.Ipak mislim,uz dužno poštovanje prema ocu Tadeju,ljubav se ne može dogovarati ni kupovati, ne ide to.Pogotovo se ne da birati na neviđeno, tjelesna privlačnost je dar i od Boga, ako ti oko nije pokvareno nema problema.Razmišljam na način da si duhovan, da težiš biti poslušan roditeljima i Bogu, a oni ti dogovore brak i ne može to funkcionirati, možeš zavoljeti tu osobu ali i ne moraš.Ja nikada ne bih mogla ući u brak na neviđeno,što mi vrijedi da roditelji biraju osobinu i ljepotu moga odabranika,pretpostavimo i da je duhovan, u Bogu,a da mi se tjelesno ne sviđa pa ni po osobinama,jer nitko nije savršen ni duhovna osoba.Ne može proći,oku se mora svidjeti.Bog nam je dao oko.Tako ja mislim, a inače, zanima me, dali je u pravoslavlju još takav običaj da roditelji biraju, ne vjerujem da je to zaživjelo, nisam čula za to.

  Poslušnost ženina. Pa ja to doživljavam kao ono „biti mudar“.Nije žena niti potčinjena niti glupa nego mudra.A mudrost je od Boga. Koliko stvari učini za žrtvu mužu a ne sviđa joj se recimo, ali Bog to nagradi kasnije, uvećava ljubav u muževu srcu. Mislim o nekim djelima,učiniti nešto što ti je teško,evo neki primjer,utakmica ili biti zajedno.Ja bih ovo drugo a on utakmicu sa dečkima.Mudrost je otpustiti, neka ide.To ne znači da u svemu treba biti ta poslušnost jer to se može i zloupotrebljavati od strane muža, u „poslušnosti“ je bitno da postoji ljubav,jednih prema drugima a ako ona postoji onda poslušnost nije teret niti jaram nego „služenje“, ono kad jedno drugome perete noge (simbolično rečeno).Ja nisam tip koji će se rado pokoriti“bit će kako ja kažem“, jer sama ta rečenica mi ne zvuči kao nešto od Boga. Brak je ljubav, dogovaranje, brak je za mene da onog drugog uvijek gledaš kao da je bolji od tebe, obostrano da se tako gledaju.Brak je uvažavanje,poštivanje.Muževi su pozvani da ljube svoje žene i da ih poštivaju,Bog to traži od oboje.Niti je žena manja od muža niti muž veći od nje.Originali su u svojoj različitosti, zato je Bog stvorio muško i žensko a ne žensko i žensko.Muškarac ima sve ono što žena nema a žena ono što muškarac nema.Jedno drugo nadopunjuju.Ženina nježnost i brižnost i majčinstvo, muževa odlučnost, vodstvo, autoritet (u smislu ne vladanja nego boljeg motrenja,osjećaja),muževa snaga i darovi koje je Bog dao muškarcu,osobine koje žena nema.Žena kakva god bila, slabija ili jake osobnosti, žena je stvorena da u muškarcu traži zaštitu.A muškarac je stvoren da u ženi traži pažnju i nježnost,blagost.Kada se to „sjedinjenje“ duhovno i tjelesno dogodi po Božjem,onda je to zdravi brak.Biti jedno tijelo.To je to.A plod toga je dar, dijete.Muško i žensko su darovani jedno drugome od Boga.Ne može se muškarac prema tom daru odnositi bahato i kao da je veći on od same žene.To je grijeh.Po dostojanstvu su jednaki pred Bogom, jer Bog je iz ljubavi stvorio i jedno i drugo.Prvo je stvorio Adama, i rekao da „nije dobro da čovjek bude sam“ i načinio Evu iz Adamova rebra, načinio ju je kao POMOĆ tom Adamu, pomoć jer on ne može bez nje, toliko je vrijedan da ne bi mogao opstati i živjeti bez nje.Nisam od onih,a takvih krajeva ima, gdje se prema ženi odnose kao manje vrijednoj, gdje je muško „dite“ radost i veselje a kad se rodi žensko nije isto. Hvala Bogu odumiru i ti običaji.Postoji jedna istinita priča.Rodilo se dijete, navijali svi da je muško.Muž već slavio dok je žena u mukama rađala, slavio porod sina.Žena se bojala, rodila curicu.I doktori rekoše da je „dite“ umrlo. Muž pao u očaj,plač suze.Tada mu rekoše, da cijeni život i da je curica i da se veseli jer je dijete živo i zdravo kao i supruga.Ta priča je istinita i kružila je selom, neki su došli pameti, neki još ne.

  Milenko, nema idealnog braka, kao ni idealnog muža i žene.Svi smo mi puni slabosti. Katkad jedni druge moramo „podnositi“ u svojim nesavršenostima…ali ljubav pobjeđuje i može se uzdići iznad toga.Brak je zajedništvo,zajedništvo s Bogom, pogotovo ako si sakramentalno vezan, ženidbom u crkvi, u savezu si s Bogom.U Savezu Njegove Ljubavi i zato se uvijek možeš pozvati na tu ljubav na autoritet braka, Krista koji će milostima djelovati na brak i kada je teško.Eto, ovo je iz moje glave,iskustva iz duhovne stvarnosti.

  pozdrav

 • @Milenko, možda ćeš se ljutiti ali molim te pročitaj, bit će jasnije shvatiti kršćanski brak,slučajno sam naletjela …

  Što je važnije: ponos ili sloga u braku?

  U braku sam već tri mjeseca, a od prvih dana imali smo razne svađe, što zbog njegova ponosa, što zbog dokazivanja njegove muškosti. Često mi u svađi kaže: »Tko si ti, ja sam muško, ja ima da odlučujem o svemu, a ti samo da daješ svoj doprinos i mišljenje.« Nikada ne zna prvi popustiti u svađi, svaki put me slomi do suza i onda mi predbacuje za njih i kaže da su mu »već preko glave«. Zahtijeva od mene da učinim sve što on kaže, a ako ne učinim, onda mu nije po volji. Predbacuje mi što mi smeta da on izlazi s prijateljima, a ja da sjedim u kući jer ja »kao žensko«, po njegovu, nemam nikakva prava izlaziti bez njega. Ne znam kako da kontroliram taj njegov ponos, jer konstantno mi ponavlja kako mu je ponos najbitniji, a onda naš brak. Molim vas da mi date neki savjet, jer imam osjećaj da počinjem gubiti snagu i da ću ovaj brak privesti kraju zbog njegova ponosa.

  Vaša čitateljica

  Vrlo je simptomatično u Vašem pismu da nakon samo tri mjeseca braka mislite da ste »već« tri mjeseca u braku, kao da je riječ o »cijeloj vječnosti«. A zapravo je riječ tek o početku zajedničkoga života u kojemu bi i Vas i Vašega supruga trebalo čekati još puno lijepih zajedničkih, obiteljskih i bračnih trenutaka. Ako ispravno prosuđujemo iz Vašega pisma, onda možemo reći da je za Vas razočaravajuća zapravo i sama činjenica da niste dobro upoznali svoga supruga prije braka, to jest da on nije pokazao svoje »pravo lice«. Teško nam je i povjerovati da biste stupili u brak u kojemu samo nakon tri mjeseca, kako pišete, počinjete »gubiti snagu« i kanite ga čak »privesti kraju«. Ako, s jedne strane, možemo reći da niste dovoljno dobro upoznali svoga supruga, onda Vaš suprug očito nije shvatio da je brak po sebi velika vrijednost i da u njemu oba supružnika imaju isto dostojanstvo, jednaku slobodu i jednaku odgovornost. Njegova prava u tom odnosu nisu veća u odnosu na Vaša, a jednako tako i njegova odgovornost za ljepotu bračnoga života, pa i očuvanje braka, jednaka je Vašoj.

  On, stupajući u brak, nema pravo misliti da je »povlašten« ni u kojem smislu. Sveto nas pismo uči da je brak nešto najsvetije i najljepše jer dvoje ljudi postaju jedno, a Crkva na brak analoški gleda kao na odnos samoga Krista i njegove zaručnice, Crkve. »Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbeni savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supruga te k rađanju i odgajanju potomstva.« Zato je brak svet i zato je brak sakrament. »Ženidbeni vez muškarca i žene je nerazrješiv – sam Bog ga je sklopio. ‘Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja’«, uči Katekizam Katoličke Crkve. Budući da je Bog stvorio i muškarca i ženu, njihova uzajamna ljubav postaje slikom posvemašnje i neprolazne ljubavi kojom Bog ljubi čovjeka. Ta je ljubav nešto dobro i Bog je blagoslivlja, jer Sveto pismo potvrđuje da su muškarac i žena stvoreni jedno za drugo: »Nije dobro da čovjek bude sam. Žena, ‘meso od mesa njegova’, njemu sučelice, njemu jednaka i sasvim bliska, darovana mu je od Boga kao ‘pomoć’, predstavljajući tako Boga od kojega nam dolazi pomoć. Stoga će muškarac ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo. Da to znači neprolazno jedinstvo njihovih dvaju bića, sam Gospodin pokazuje podsjećajući kakav je bio ‘u početku’ Stvoriteljev naum: ‘Tako više nisu dvoje nego jedno tijelo« (KKC 1605).

  Zbog dostojanstva i ljepote braka Crkva upozorava da se zaručnici prije nego se odluče za taj životni korak – to jest za stupanje u brak – moraju dobro upoznati, te preporučuje da se u brak ne stupa »navrat-nanos«. Jeste li Vi učinili tako, ne znamo. No, čini nam se da si niste ostavili dovoljno vremena za upoznavanje sa svojim suprugom, pa neka važna pitanja rješavate sada u braku. Kako biste životni put olakšali i sebi i njemu i kako bi Vam brak doista bio ne samo »uspješan« nego i lijep i blagoslovljen, preporučujemo Vam da iskreno razgovarate sa suprugom o svemu. Ako je moguće, otiđite zajedno s njime i što prije svome župniku. On će Vas vjerojatno uputiti u najbliže obiteljsko biskupijsko savjetovalište. Crkveni zakon, naime, pastoralnu brigu ne samo za sklapanje ženidbe nego i za njezino očuvanje smatra bitnom i obveznom za sve pastire te ističe da su i »pastiri duša obvezni brinuti se da vlastita crkvena zajednica pruža vjernicima pomoć kojom se ženidbeni stalež održava u kršćanskom duhu i napreduje u savršenosti.«

  A očito je da Vam treba i ljudska i stručna potpora i pomoć, te je potražite što prije kako se nerazumijevanje i neslaganje između Vas i Vašega supruga ne bi produbljivalo a rane bivale sve dublje, pa će ih biti i teže zaliječiti. Mislimo da nije potrebno i da ne biste smjeli nikako »baciti koplje u trnje«, da nije potrebno ono što ste tek započeli »privesti kraju«, nego je Vašem braku potreban otvoren i iskren odnos u kojemu će Vaš suprug naučiti poštivati neke temeljne istine o braku, a Vas prihvatiti i prihvaćati, svakoga dana, kao sebi jednakovrijednu i vrijednu njegove ljubavi. A ta ljubav, koja postaje uzajamna i uzvraćena, pronalazi onda načina da iziđe i iz onih kriza koje stoje svakoga dana pred bračnim partnerima. I kroz krize se bračna ljubav »brusi«, a u svakodnevnom se odnosu uči ljubiti i prihvaćati drugoga onakvim kakav jest, sa svim vrlinama i manama, ali uvijek u uzajamnom poštivanju u kojemu nijedan supružnik za sebe ne smije smatrati da je »glavni« i nametati svoje jednostrano i neprihvatljivo razmišljanje kao što to čini Vaš suprug.

  http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=13321

 • Ovdje je jako lijepo rečeno o poslušnosti

  Žena je stvorena od Adamovog rebra; nije stvorena od njegove glave da vlada nad njim, niti od njegovih stopala da bi je on gazio, već od jedne njegove strane, da bi bila ravna sa njim, pod njegovom rukom da bi bila zaštićena i blizu njegovog srca da bi bila voljena. Reč “pokoriti” u Efescima 5:21 je ista reč kao u 5:22. Vernici treba da se pokoravaju jedni drugima iz poštovanja prema Hristu. Stihovi 19-21 su svi posledica ispunjenosti Svetim Duhom (5:18). Duhom ispunjeni vernici su puni slavljenja (5:19), zahvalni (5:20), i pokorni (5:21). Pavle zatim prati svoju liniju misli na temu života ispunjenog Duhom i primenjuje je na supruge i nijhove žene u stihovima 22-33.

  Više o tome

  http://www.gotquestions.org/Srpski/zene-pokorava-suprug.html

 • Овај текст је одличан и могу га разумети само истински верници.Они други га свакако неће схватити јер њима није ни писан ни намењен.
  ЗАШТО ?
  Зато што ово треба духовное протумачити а сиромашни духом то неће моћи.

  Шта значи „глава породице“ ??? У томе је цела (с)мисао.
  Глава породице није бездушник,диктатор,самовољник или да има неку апсолутну власт над осталим у породици.Да је тако он би био обичан тиранин,што Бог свакако не би желео.“Глава породице“ значи велику одговорност,како је Христ био глава Цркве тако и муж да буде глава у породици.
  Како је Христ био глава цркве ???
  Ево одговора-ЉУБАВЉУ.То није телесна љубав или романтична већ представља љубав као жртву,давање,старање,пажњу и поштовање према својој породици и супрузи исто онако као што се и Христис односио према верницима и цркви а то значи само са ЉУБАВЉУ.
  Како је Христос као глава Цркве штитио и пострадао за своју Цркву исто тако и муж треба да буде спреман да заштити породицу.Замислимо каква је Он,Христос,био глава Цркве кад је прао ноге својим ученицима…е ТО ЈЕ ТА ЉУБАВ И ТАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ ГЛАВА ПОРОДИЦЕ ОДНОСНО МУЖ И СУПРУГ.
  У Православљу се одувек знало да је муж ГЛАВА а супруга СТУБ породице.Ако једно попусти све оде у пропаст.

  ОД БОГА ВАМ МИР И СПОКОЈ У СРЦУ И ДУШИ А ЛЕПО И ДОБРО ЗДРАВЉЕ ТЕЛУ.

 • Miroslav
  Hristos nije bio glava Crkve vec odpadnik od nje koga su tadasnje crkvene staresine i poslale na krst . U ostalom se slazem s vama .
  Gdje celjad nisu bijesna ni kuca nije tijesna…

 • Gospodine Miroslave, ima izreka „ako laze sveca ne laze rog“ – taj vas „religiozni bog“ jeste bezdusan i jeste u svrhu muskih sovinista koji nemaju dovoljno ljudskih kvaliteta da bi dobili postovanje i autoritet „glave kuce“ vec za to trebaju autoritet boga koji im …. pa vidimo vec iz prilozenog „daje bogom dano pravo“ kao i kraljevima „glave drzave“, popovima „glave parohija“ ili sire i svi oni su dobri i fini – zato i imamo slucajno toliko MUSKIH svetaca dok su „ravnopravne“ zene tek na nivou statisticke greske a opet slucajno vecina tih MUSKIH svetaca dolaze iz familija MOCNIKA ops – pa zamo i oni su dobri, ne bi oni to vec eto moraju „bozija volja“
  Miroslave, ovde sam upoznao Barbaru, starija (sad pokojna) zena udovica, kad je muz umro svi je napali da „da muskima upravljanje, jer to nije za zenskadiju“ a ona sela i pocela da upravlja i napravila od masine koja se tek uz put proizvodila kulturnu ikonu „Dzuboks“ kad se penzionisala i muska glava preuzela posao – ikona je pala. Poenta – nije znanje i moc u gacama vec u glavi.
  ovo o pravoslavlju je lepo zapakovana laza – muz vlada-posao glave a zena radi-posao stuba, istina je da je ta tradicija RAVNOPRAVNOSTI zena malo starija od pravoslavlja – tek kojih nekolicinu hiljada godina tako da opet to prisvajanje tudjeg me iritira.
  Miroslave, kako su katolici isli u krstaske ratove tako su im i pravoslavci u tome pomagali, primera dovoljno a jedan je i zajednicko hvatanje bogumila te njihovo odvodjenje u roblje. Bitan izvor prihoda „velikim“ Nemanjicima jedan period.
  Voleo bih ja da je tako kao sto pricate, ali na zalost nije. Zene su uvek bijene gde je velika religija – kako u patrijahalnoj Srbiji – Hrvatskoj -Bosni….tako i u patrijahalnoj americi, meksiku…..
  religija je alat da bi slabici muskarci vladali zenama – ko kaze drugacije LAZE ili neka dokaze
  a ovde bi dodao da je i religija „homoseksualna“ organizacija, kako katolicka tako i pravoslavna gde se svestenici zene ali nikada ne mogu postati vladike-patrijarsi, to mogu samo nezenje – kao i kod katolika. OPS
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • @Miroslave, ja tekst razumijem, ali ne razumijem da ti roditelj bira bračnog druga, možete li mi reći stav o tome, dali je to tako i danas u pravoslavnih vjernika ili je to vezano ipak samo za „stare“. Meni se to ne sviđa,iskreno. Bez obzira koja vjera. Jer moja majka će izabrati za mene muža poput svoga ili tata poput majke…mislim ipak, Bog nas je stvorio slobodnima i u toj slobodi žena ipak ima pravo (dano od Boga) da izabere po srcu i duhu.
  Muškarac jest „glava“, i znam mnogo brakova koji žive u vjeri, pa ta glava ipak opere i suđe kada žena dođe kući s posla, i igra se sa djecom, sve funcionira u ljubavi.A vjernici su, a ima pak onih, koji nisu vjernici tipa Dalmatinske Zagore a busaju se u prsa pravim vjernicima, oprostite mi, znam o tome, pa ipak tamo je žena služavka i krpa, muž je šaka o stol i „kako on kaže“ kao glava i autoritet. Vidite, ovdje se vjera uvelike zloupotrijebila a to je zato jer ne poznaju Boga ni vjeru. Iako tvrde da su pravi vjernici, bez „grijeha“ a svaka im druga đavao u ustima i psovka. Oporostite mi na ovome, samo sam htjela povući paralelu, što je to kršćanski brak, to je onaj gdje je prisutna Kristova ljubav muža prema ženi i žene prema mužu i njhove međusobne prema djeci. Kršćanskoj ženi na prvom je mjestu muž pa onda djeca a današnjoj feminiziranoj djeca pa muž, to je naopako.Tako se dijete okreće protiv oca na majčinu stranu.“Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.“

  Krist jeste glava Crkve,( i kod nas je tako),Crkva je produženo Tijelo Kristovo,a crkva to su i pastiri i stado (mi vjernici).Ako je Krist glava crkve, a krist je ljubav onda se pretpostavlja da je i muž kao glava ljubav svojoj ženi a ne neki tiranin i moćnik.Druga je stvar što neki krajevi to uvelike iskrivljuju, jer ne poznaju Krista.

  Može li mi tko odgovoriti u kojim se krajevima dogovaraju još brakovi? Turska, Kosovo, ili griješim?

 • Bračni Savez je zajedništvo, slika Trojstvenog Boga. Muž,žena, dijete – Otac, Sin i Duh Sveti. U tom pogledu glava jest muž.A srce te glave, jest žena. Ona ima moć. Samo vi to ne shvaćate, žena ima veću moć nego muškarac, srce koje može dati, kada prestane davati srce…jadna muška glava, ovozemaljska. 🙂 Ne vjerujete? He he, ja znam. Bog je sve to lijepo isplanirao a nije ženu ostavio da „ne vrijedi“. Što je muškarac bez žene? Ajde vi muški recite. Srušeni autoritet. „Muško i žensko stvori ih“…jednaki su o očima Božjim po dostojanstvu ali različiti da bi ispunjavali drugoga. Nit je žena stvorena da bude muškarača niti muškarac da bude maslačak. Inače je naopako.

 • Sad videh i ostale komentare –
  MMMM – sledeci put kad budes plakala, seti se „da ne vidis dubinu, jer nisi dovoljno vernik“ „i da je „mudrost“ trpiti“ a to sto boli i po telu i po dusi „to je bozija ljubav pardon volja“ – „kako sijes tako ces znjati“ kazu nasi stari
  MMMM nema simbolike u pranju nogu – moja majka je to radila kako ocu tako i dedi jer su moji iz religiozno patrijarskih porodica. Ja sam to doziveo i nemojte mi tu „simbolicki“ i u ime ljubavi prepakivat. Ja sam musko i ja mogu spremat, kuvat, peglat kao i svako drugi – poslovi se ne dele na muske i zenske vec na zavrsene i one koje treba uraditi a to zatupljivanje – koje vernici pripisuju Tarantinu je ista stvar koju gnjili muski kroz religiju podmecu zenama (tacka).
  MMMMM ja cu sa „zenskima“ da se takmicim u kulinarstvu, spremanju, peglanju itd (mozda su me zato kad sam bio mali zvalii zenski petko) a sa „muskima“ u snazi vestini itd i to me cini COVEKOM jer sve te musko-zenske podele me lagano iritiraju, to je uticaj religije. Ovim ne kazem da smo isti (jer nismo) vec da smo ravnopravni i tu nema pregovaranja, svako ali nakon ovoga je cist nepatvoreni sovinizam.
  tuzno mi je kad moram da branim zene od zenkse osobe – boze dragi kako su te dobro izdresirali, pa to je strasno
  Procitaj sta kazu „svete knjige“ i videti ces da je ovaj teks u pravu a to sto ti sad pakujes socijalizam i jeres u religiju nebi li je ucinula laksom za progutati je LUDILO – to sto ti pricas o ljubavi je proizvod novog doba, vreme nakon Zan Zak Rusoa koji je predstavio zapadu „romanticnu“ ljubav pa nemoj zaboravitu da ni „veliki“ (sto bi rekao Vojsije) napoleon nije smeo da se ozeni iz ljubavi sa poljakinjom Zozefinom – prva krunisana glava koja je imala kicme to da uradi je Napoleon III, a inace zanimljivost da je jedini „kralj“ engleske, koji je ostavio krunu zbog ljubavi tu odluku doneo na Rabu. Da se vratim na temu, Brak je istoriski ekonomska zajednica (tacka) ni vise ni manje i tek nakon Rusoa se javlja romaniticna ljubav. Doduse ima tu i druga manje poznata strana, da je nadahnuce Rusou i romanticarima doslo iz nasih krajeva (to su dve razlicite price jedna iz 12 a jedna iz 18 veka) gde su se zene tretirale drugacije, Romantizam vuce korene iz Srbije i to je naucno dokazano ali relativno nepoznato dok svi znaju da je postalo slavno, pevanjem o zenama i ljubavi u Francuskoj regiji po kojoj je i dobilo ime (ali o tom vise u knjizi o ljubavi) Dakle okreni obrni – religija nije to sto ti pripovedas. Cenim trud ali ne mogu da cenim glupost i tvrdoglavost.
  MMMM joj tvoja tvrdoglavost i (hajde da to nazom) zaslepljenost je „legendarna“, ovo sto pises je vrpa gluposti po principu kako bi ti volela da je „Originali su u svojoj različitosti, zato je Bog stvorio muško i žensko a ne žensko i žensko.“ – a sta cemo sa Adamovim rebrom?
  a ako je vec hriscanstvo jevrejska podreligija (a jeste) znaci trebali bi malo izucavati Jevrejsko „sveto pismo“ koje nas uci da Eva nije prva vec druga zena Adamu, prva je Lilit – zena koja je trazila ravnopravnost i koju je muski „bog“ zbog toga kaznio (iz ljubavi ali prema muskom i to onako religiozno – citaj svirepo)
  tako MMMM uci, uci malo o tom sta zastupas nemoj toliko da lupas i boris se protiv sebe
  „žena je stvorena da u muškarcu traži zaštitu.“ vidis toje filozofija ROBA
  „A muškarac je stvoren da u ženi traži pažnju i nježnost,blagost.“ A ovo nastavcak iste, jer kao sto se u prvom delu nereceno kazuje da je zena slaba u drugom se po istom principu govori da je muskarac nepazljivm grub i ohol. MMMMM vidis ja sam MUSKARAC u pravom smislu te reci i to me vredja, ne dozvoljavam da me neko spusta na taj nivo.
  Tvoja dresura je stvarno dobra ma sta dobra odlicna, vidi ovo „Prvo je stvorio Adama, i rekao da „nije dobro da čovjek bude sam“ i načinio Evu iz Adamova rebra, načinio ju je kao POMOĆ tom Adamu, pomoć jer on ne može bez nje, toliko je vrijedan da ne bi mogao opstati i živjeti bez nje“ lepo kazes da je zena nize stvorenje stvoreno da sluzi nevrednom muskarcu – pa ti po toj logici zivis idealan kako brak tako i zivot. Ne razumem, propovedas zlo, desavati se, maltretiranje slabijeg, desava ti se, oduzimanje prava zrtvi, desava ti se – sad ne razumem sto se zalis, pa ti zivis ono sto propovedas – e sad sto je to lose, pa sto bi rekao moj pokojni otac „promeni plocu“ i videt ces rezultat
  MMMMM koliko je tebi mozak ispran pa ti bi mogla biti reklama za deterdzent.
  „Milenko, nema idealnog braka, kao ni idealnog muža i žene.Svi smo mi puni slabosti.“ Dakle izmedju idealnog i loseg je ceo spektar, divnog, odlicnog, vrlo dobrog, dobrog, zadovoljavajuceg da bi dosla do tog loseg koje ti nazivas „punim slabosti“ Ako se ti ne cenis – zasto bi te on cenio? ako ti pljunes na sebe, on to ponovi i to mu predje u naviku – ali akoje to „bozija volja“ onda u redu, rece MMMM
  „Nisam od onih,a takvih krajeva ima, gdje se prema ženi odnose kao manje vrijednoj,“ – JESI mmmm ti si skolski primerak unizavanja zena i jos si ponosna na to
  „Hvala Bogu odumiru i ti običaji“ jesi li primetila „slucajnost“ da se to odumiranje poklapa sa odumiranjem snage uticaja religije?
  „neki su došli pameti, neki još ne.“ – da li shvatas da ti pripadas u ovu drugu grupu?
  „Brak je zajedništvo,zajedništvo s Bogom, pogotovo ako si sakramentalno vezan, ženidbom u crkvi, u savezu si s Bogom“ brak je zajednica dve osobe kaze zakon (u Srbiji muskarca i zene) dakle nema boga jer to bi onda bio „trisam“. Drugo poslusaj tu rec „zeniti“ – to je uzimati zenu – ko sto se uzima roblje. Koristi nasu staru rec vencati – venac-krug zivota, krug sunca(boga). tako da mi je jasno sto si se „zenila u crkvi“
  hvala na trudu da bude iz glave, al’ videt ces vezba je cudo, vezbajuci razmisljanje i uceci jednog ces dana doziveti i da se zavolis, da ustanes, da pocnes ziveti – polako i uspet ces
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • MMMM procitao sam oba teksta „o braku 3 meseca“ i zupnikovoj pomoci i sve je to lepo upakovano ali opet nema veze sa istinom – Zlatko i Otac Tadej su u pravu ako cemo razmatrati sta je po pravima i kanonima religije. Ako cemo po ljudskosti nisu u pravu. Sad tvoja pozica je „ja bi se malo j…….la ali da mi ne udje“ ne moze – ili si u religiji ili nisi. nema sredine, kao sto ne mozes biti malo trudan, malo mrtav… ili jesi ili nisi
  Religija je muska organizacija, pravljena za muske po volji muskih od strane muskih a na tebi je da je prihvatis ili ne. Ako se nazivas vernicom i pripadnicom katolicke crkve, onda sta da ti radim, trpi – to ti je sto ti je. Moj komentar na tu pricu bi isao malo dalje od tog braka (ko se venca na brzinu kaje se natenane) jer njegovo ponasanje bi moglo da se nazove tipicno a i njeno tako da problem nije sam brak vec sistem vrednosti koji je proizveo probleme u tom braku. Dakle obrni okreni opet nam je potrebna promena sistema ali ne revolucijom (to smo vise puta videli da nije dobro-uspesno) vec RE EVOLUCIJOM.
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Nema sad vremena, ali ja ovime nisma povrijedila ni muško ni žensko ni tebe niti bilo koga, ja baš govorim o poštivanju i ljubavi međusobnoj koja je po Bogu. A ako misliš na moj život, pa ne znaš sve, ja uživam plodove svoga trpljenja u radosti, moj brak je obnovljen Kristom, novi smo ljudi oboje i imamo ljubav i sretni smo. Ako si na to mislio, neke stvari je sam Bog promijenio zato jer sam baš voljela sebe. Bog se borio i izborio za mene i donio mi blagoslov.

  Nemoj biti tolio sitničav, mi kažemo sakramenat ženidbe, zašto me na nacionalnoj osnovi vrijeđaš opet? Nije sakramenat vjenčanja. Ne znam kako se u pravoslavaca kaže. Ne znam.

  I ponovno pročitaj moj komentar pa možda shvatiš, one prethodne, jer sigurno ja ne govorim o tiraniji i slično. Pročitaj što znači „pomoć“, na kraju krajeva muž i žena jedno drugome su pomoć a mudra žena je moćna, jer mudrost je od Boga.Ja sam pisala svaku svoju rečenicu iz duhovne stvarnosti a ne kao feminizirana žena koja traži svoja prava. ja to i ne želim biti, želim biti ono što je Bog zamislio i tako neka bude.

  Dobro je rekao Miroslav, tko ne vjeruje uopće ne razumije.

 • Moja pozicija nije članak o braku od tri mjeseca, to je samo primjer a bitno mi je bilo ostaviti što svećenik kaže.Kako ti brzopleto zaključuješ i donosiš prosudbe. Daj se skoncentriraj na dubinu i poruku a nemoj mene tu tražiti, ja sam vjernica i ja se ponoašam i izražavam kako Bog zapovijeda, a ti dragi Milenko nisi ni katolik ni pravoslavac pa si još uvijek daleko da nekoga drugoga pljuješ. Ja sam i kao katolkinja u prednosti pred tobom, našla sma Kirsta, a gdje si ti, Zlatkovi tekstovi ti ne prijaju a sad ti prijaju, ma zamisli.
  Opereš li ti svojoj ženi suđe, bilo bi poželjno, to sam zastupala, kao ljubav. Ništa nisi shvatio, sve izvrnuo.
  Bog ti pomogao. Dao ti duhovne uši, da čuješ.

 • Nekad mislim da su u tebi dva Milenka. Ali uvijek prevlada onaj koji se hoće tuči. Nije važno koga, samo da „tuče“. Ali nadam se da ću vidjeti i drugog Milenka, jednom.

 • MMMM, molio bih vas da dokazete ovu tvrdnju „žena ipak ima pravo (dano od Boga) da izabere po srcu i duhu.“
  ako moze i ovu „Vidite, ovdje se vjera uvelike zloupotrijebila a to je zato jer ne poznaju Boga ni vjeru.“ (ja cu spemiti kontra argumente jer mislim da VI NE POZNAJETE boga ni vejeru)
  „Kršćanskoj ženi na prvom je mjestu muž pa onda djeca a današnjoj feminiziranoj djeca pa muž, to je naopako“ i jedno i drugo je naopako jer zivot nije takmicenje ili crkveno vojna organizacija pa da ima piramidalnu organizaciju

  „Krist jeste glava Crkve,( i kod nas je tako),Crkva je produženo Tijelo Kristovo,a crkva to su i pastiri i stado (mi vjernici).Ako je Krist glava crkve, a krist je ljubav onda se pretpostavlja da je i muž kao glava ljubav svojoj ženi a ne neki tiranin i moćnik.Druga je stvar što neki krajevi to uvelike iskrivljuju, jer ne poznaju Krista.“ vidis MMMM samom tom piramidalnom postavkom se negira priroda (bog) zivot, ljubav, pravda…. jer razmisli ako smo jednaki pred bogom onda smo nema prvog i poslednjeg – svi smo isti a samim tim nema mesta za svestenstvo, polubogove, svetce itd – svi smo prvi red – to je uredjenje ORIGINALNE VERE ali na takvom uredjenju se ne prave pare i moc pa je stvoren piramidalni sistem „bozije volje“ cije se stvaranje „slucajno“ poklapa sa dolaskom materijalizma kao filozofije zivota
  „Može li mi tko odgovoriti u kojim se krajevima dogovaraju još brakovi? Turska, Kosovo, ili griješim“ pa to se desava i na Manhattn-u, a kamoli ne u Hrvatskoj Srbiji itd. – razmisli koliko si puta cula „vencat cu samo katolika/katolkinju“ ovde je najglasnije to za jevreje, i tako svuda po dominantnim religijama. Koliko si puta cula „izabranik-ca je „ovo ili ono““ – sve su to varijante te stvari. Pa ja licno znam mnoge nase“ koje dolaze i udaju se ili to pokusavaju iz ljubavi (prema parama, moci, tituli, papirima, poslu, ….) sve su to refleksije tog i takvog razmisljanja „upakovane u 21 vek“

  u sledecoj poruci pises lepo „Bračni Savez je zajedništvo, slika Trojstvenog Boga. Muž,žena, dijete – Otac, Sin i Duh Sveti.“ i to je tacno ali ja bih podsetio da je najstarije trojstvo „otac, majka, dete“ koje je nasledilo trojstvo „sunce, zemlja, zivot kasnije zamenjeno mesecom“ da bi dolaskom homoseksualno pedofilijske ideologije na vlast zamenito bilo sa „otac, sin, duh sveti(ljubav)“ – zar to niko ne vidi
  pa religija je perpetum mobile – stvara mrznju prema homoseksualcima koji da bi se zastititili i obezbedili postovanje ulaze u religiju i „kolo se vrti“ stvaram nesrecu da bi je lecio
  „jadna muška glava, ovozemaljska. Ne vjerujete? He he, ja znam.“ „Što je muškarac bez žene? Ajde vi muški recite. Srušeni autoritet. „Muško i žensko stvori ih“ Joj joj jadna MMMM – prvo da znas ne bi lupala gluposti. Prosle godine je napravljena tehnika kojom je omoguceno od sprematozoida praviti janu celiju te samim tim je stvorena tehnologija koja cini zene suvisnom. Mozda ce sad neko reci a ko ce tu trudnocu da iznese? e pa ima odgovor i za to. Australijska vlada je dala 6 meseci jednom svom naucniku da stvori maternicu ajkule (ugrozena vrsta) i on je za nekoliko nedelja po prvi put u zvanicnoj istoriji napravio funkcionalnu umetnu maternicu koja je nakon 9 meseci od pokretanja projekta pocela davati prve male ajkule. Ovaj proces nema verovatnocu podbacaja i svih onih drugih nezeljenih a veoma mogucih komplikacija. Trenutno nije poznata tehnologija koja od jajne celije pravi spermatozoid (ali i to ce verovatno uskoro biti) na pitanje novinara ovom australiskom naucniku „da li je moguce napraviti funkcionalnu ljudsku maternicu, covek se nasmesi i rece „o da, naravno samo bi trebalo vise vremena“ novinar rece „nekolio godina? dekada?“ ovaj se opet nasmesi i rece „za ajkulu su mi bile potrebne nedelje za coveka meseci“ – toliko o tome
  „Nit je žena stvorena da bude muškarača niti muškarac da bude maslačak. Inače je naopako.“ zanimljivo mi kako si upotrebila rec maslacak za zenu a znamo da je maslacak cvet koji se pretvara u „plod“ u koji dunemo i puf nema ga, rasprsio se. A sa druge strane zena koja je samostalna, uspesna…. je muskaraca – zar ne vidis MMMM kolika je tvoja mrznja prema zenama???
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • po kom te nacionalnom osnovu vredjam? zenidba je SRBSKA rec ako si na to mislila a hrvatski postoji samo sto to nije jezik koji ti koristis – toliko o tom. Razpitaj se videt ces da sam u pravu. A ako miskis na katolicku veroispovest o kojoj sam pricao u komunikaci s tobom – ja sam pokusao da spustim nivo komunikacija da bi i ti mogla u njoj ucestvovati jer pretpostavljam da ti kao uciteljica vjeronauka bar to poznajes – ali sam se grdno prevario jer ocito ti ni to ne poznajes – inace katolik nije nacija vec religija tako da…. a ne secam se gde i kako sam to uvredio katolicku veru?? podseti ja stalno govorim JA a ti stalno imas tendenciju da govoris MI – MMMM ti imas istovremeno kompleks manje vrednosti a i „napoleonov“ kompleks (vece vrednosti) – (ne brini nije to toliko neobicno kod razbijenih licnosti, greota je samo sto ti takva obucavas mladi narastaj, Hrvatskoj bi bilo mudrije i pametnije da te penzionisu, al’……
  postajem smesan sam sebi, s kim sam ja nasao da raspravljam
  MMM ja nisam rekao da mi Zlatkovi ili Tadejevi tekstovi prijaju vec da su tacni sa stanovista religije – bitna razlika. Oni bar stoje iza svoje religije (ma koliko ona bila pogresna) a ti pokusavas da izmisljas, novog Isusa i nove propovedi onako kako ti i tvom zupniku odgovara. To nije religija, to je pomodarstvo.
  MMMM nemam vremna da ispravljam tvoje „krive Drine“ i zato …. sreco ti bilo samo sasobom.

 • Milenko, ne razumiješ ništa, ja ne govorim o mržnji niti impliciram, cijelo vrijeme govorim kao vjernica. Kao ona koja poznaje Krista. Zato se ne razumijemo valjda.
  I zar nakon svega gvoriš i „vi“, ajde nemoj mi govoriti vi jer smo tu negdje a i dobrano smo se posvađali na ti da smo sada odjednom na vi.

  – svatko ima pravo po svojoj slobodnoj volji izabrati supružnika pa i žena…ne vidim problem. Po srcu i po duhu, duh je onaj koji razaznaje, kojemu se sviđa a srce je stvoreno da voli to znaš.To bi značilo konkretno za mene, da mi roditelj neće izabrati supružnika.Vidiš, kad si dobro u vjeri (ja nisam bila) onda biraš po „duhu“, to bi značilo da tvoj duh traži sličnoga tebi, recimo vjernika,onoga koji ljubi istoga Boga, Krista.Ako biraš po srcu, onda postoji mogućnost da biraš po iluziji srca bez duha, duh nije uključen jer je srce poblesavilo.Takva sam ja bila, bila sam grešnik, kasnije sam postala vjernicom,onako kako treba a prije je to bilo jer „moraš“ ići na misu, jer će te „Bog kazniti“…krive slike o Bogu su mi se prenosile.No bez obzira na moj put, nije mi žao, sretna sam.Jer ispalo je dobro, dobro za mene.
  Ti bi volio da su tebi izabrali suprugu? To baš ne mogu povjerovati.Dali bi ti svom djetetu birao bračnog druga?

  Mržnja prema homoseksualcima? Ne, obrnuto je. Prema Redu Božjega Stvaranja.To je mržnja njihova na Božji Red stvaranja, muško i žensko.Niti jedna vjera ne mrzi nego brani Božje.
  I sam Isus je nastao iz obitelji,jest Duhom Svetim, (Marija ga je uistinu rodila ali bez muka)obitelji majke Marije i Svetog Jospia, nije mu uzor bila obitelj sa dvije mame ili dva tate, moram ti dati takav primjer, jer zastupam Božje. Nitko nikoga ne mrzi,to se može izliječiti ali nitko neće…bolje je mrziti kršćane jer su vjerni Bogu jer šite obitelj. Upitaj muslimane jesu i za to? Uvijek su kršćani na meti.Upitaj Jevreje.Nitko to ne odobrava tko vjeruje u Boga.Pisano je u Bibliji da se Bogu gadi muškarac koji liježe sa muškarcem u postelju, pa valjda ti je jasno da oni vode rat s Bogom za svoje pravo.Da, sad ćeš mi reći da sam i ja bila grešnica. Pa svatko ima šansu popravka i oni, ali oni neće, a ja sam htjela, ja sam htjela pronaći Boga u svojoj bijedi.I iznenadio me na poziv,vrlo mi je brzo odgovorio Bog.To je bio obrat u mom životu, u bolesti.

  A Milenko, pa ti onda oženi ( ne znam jesi oženjen, mislim da si rekao da jesi) ajkulu sa umjetnom maternicom…pa o čemu ti pričaš, žena nije potrebna, pa da u takvom svijetu nažalost živimo, vidjela sam ja i one kućanske robote u SAD koji sami čiste, žena macka nokte i uživa,muža nigdje u reklami…uglavnom, da slažem se da se bližimo sudnjem danu, čovjek se u svemu igra Boga, odlučuje, stvara i ide kontra njegova Reda Stvaranja, igra se Kule Babilonske.Bog je čovjeku dao razum da stvara a ne da razara.Nije sve što stvara po Božjem. I zlo može stvarati, evo ti ratovi itd.

  Kada sam mislila na maslačak, mislila sam na ono što mi je prvo palo na pamet, možda sam trebala reći mimoza, osjetljiv cvijet.Ako baš hoćeš, muškarac je stvoren da bude muškarac i tijelom i duhom, karakterna čvrsta osoba iako danas ih ima onih koji se boje paukova pa skakuću na stolicu…ima mlakonja koji se boje a koja to žena voli reci? To ti žene ne vole, niti jedna, kao što ni muškarci ne vole muškarače, tj. one koje se ponašaju kao muško a ne kao žensko. Jeli jasnije sad? Na ono što ti nisam odgovorila, ne razumijem i ne znam odgovoriti.

  Toliko i doviđenja, sada idem ispeći palačinke svome mužu. 🙂

 • E, sad vidjeh tvoj komentar. Pa dobro koja je to zamjenska riječ za sakramenat svete ženidbe? Eto reci kad ne znam.Dobro, jasnije mi, zbog ženidbe sam mislila da me ideš vrijeđati…sve ok.Nemam ja kompleks manje vrijednosti nego nastojim biti obazriva, biti ljubazna i blagoglagoljiva.Ja sam svoja.Da znam da katolik nije nacija,mislim, želiš me prikazati tu plitkom iako znam ja da to misliš o meni, nije mi važno što ti misliš o meni, važno mi je što o meni misli Bog. 🙂
  I tebi srećo srećno bilo sa samim sobom i ej, hvala na ugodnom razgovoru, jer ovo je bilo ugosno u odnosu na prije.osim ako sad nisi nešto novo dodao. Ne troši vrijeme, jer meni je bitno što o meni misli Svesilni i Svevišnji.

 • Hrišćani znaju da je Hristos glava Crkve.Samo nehrišćani ili antihristi mogu tvrditi drugačije.
  Martina, u pravu Ste,zaista bi bilo neverovatno da nam u savremenom društvu neko određuje bračnog partnera.Nekada je to tako bilo ali ne stoga što je Crkva tako zapovedala već što su LJUDI TAKO HTELI.Mi sada dolazimo do jednog apsurda.Posmatrajući savremenog čoveka,kada svako bira sebi partnera,ljudi su počeli masovno da se razvode,brakovi se raspadaju po svim šavovima,deca propadaju jer nemaju adekvatnu brigu,pažnju i zaštitu oca i majke.Iz priča moje bake,dede i drugih starijih osoba,toga ranije nije bilo.Zapravo brak se smatrao svetinjom i ako sam ih dobro razumeo živelo se lepše,bezbrižnije,opuštenije,poštovao se stariji a i obrnuto.Sada je sve navrat-nanos,kao da smo tražeći sebe,zapravo se izgubili i otuđili.Mnogo toga može da se napiše o savremenom životu koji pogubno utiče na čoveka i naravno porodicu ali sestrice Martina,Vi to sigurno veoma dobro znate.
  OD BOGA VAM LEPO I DOBRO ZDRAVLJE,MIR U SRCU I DUŠI

 • @ Miroslav
  Govorio sam o Hristu pre raspeca .Tada nije bilo danasnjih crkava koje sebe nazivaju hriscanskim.

 • MMMM posto stalno volis linkove evo ti jedan link u kome ce Zlatko te slicni „uzivati“
  http://www.vestinet.rs/tema-dana/zagreb-u-panici-naucno-potvrdeno-da-su-hrvati-potomci-srba
  s tim da se sa tim ni ja ni najveci autoritet u svetu prof Kljosov ne bi u potpunsti slozili jer genetski kod Srba mozete pratitii do pre 40 000 godina na ovom sto danas nazivamo Balkan a istoriski Helmsko poluostrvo ili Helm.
  On je dokazao da bela rasa potice sa prostora danasnjeg Beograda a Englezi da bi to pobili napravili su svoje istrazivanje u koje, su dosli do drugacijeg zakljucka – prof Kljosv nije u pravu bela rasa je nastala na prostoru danasnjeg Nisa. Okreni obrni Srbija – to je deo onoga sto sam ranije spominjao – Srbija je PUPAK sveta, pocetak bele rase, pismenosti, poljoprivrede (stocarstva i ratarstva) matematike, astropnomije, astrologije, vere(boga), urbanog zivota…….
  to su draga moja cinjenice koje svet zapadni ne voli ali priznaje a MMMM Zlatko i sl. mogu da puknu od muke i opet vam nece pomoci
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • @ Milenko
  Nesto ne uspevam povezati . Srbija je zacetak bele rase- kazete , a u tekstu koji prilazete kazu da su Srbi i Hrvati u `avanturu` krenuli iz danasnjeg Irana ?

 • Мартина,немој да трошиш енергију и време на убеђивање неверника јер ионако и овако ништа нећеш постићи само можеш себи нашкодити.Они су не верујући,схваташ,не верују у Бога Творца,не верују у Христа,дакле у служби су Његовог непријатеља.Дуга писања и 1000 написаних речи,као што они раде,да би тобож неког одвратили од вере или макар убацили трунку сумње…то је њихов задатак.Они не могу укратко да објасне своју филозофију,своју веру па морају нашироко,морају да руше твоју веру да би изградили своју.
  Као што Исус рече-„Нека ДА буде Да,нека НЕ буде НЕ.
  Сложили смо се-неверујући и сиромашни духом,причу неће схватити.

 • MMMM lepo je to sto poznajes hrista (pozdravi ga sledeci put kad svrati na kavicu) ali bilo bi lepo da upoznas i Hriscanstvo ili bar Katolicanstvo
  MMMMM ja se tebi obracam sa vi kad podrazumevam tebe Zlatka i sl. ne iz postovanja
  MMMM ne mozes imati svoj stav i stav religije to je bogohuljenje ako imas svoj stav negiras religiju – dakle ili jedno ili drugo, to pokusavam da ti objasnim vec nedeljama
  zanaci sva ta „mudrovanja“ su gubljenje vremena kako tvog tako i mog, ili si vernica ili nisi a u veri nema slobode, kao ni u vojsci, sve je propisano. Sa druge strane ja kao Srbin (u pravom smislu te reci – ne kao Zlatko i slicni) sam slobodan i mogu-moram imati SVOJE misljenje. Dakle moja pozicija zahteva razmisljanje i napredovanje tvoja NE, tvoja zahteva poslusnost. Zato religije imaju podanike a Sveizam slobodne jedinke udruzene u zajednicu radi ricnog i zajednickog dobra. (tacka – o ovome nema rasprave, to je jednostavno tako)
  Gluposti i losu tradiciju nemoj meni pripisivati, ti si ta koja to uzgaja i dici se s tim.
  ako niko ne napada „bozije“ od koga ga branite i ko vam dade tapiju za tu eksluzivu na boga? vasa rec nije dokaz to je rec mocnika koji se poziva na silu da bi opravdao zlocin. DOKAZ pravoverni koji bi na sudu prosao – dokaz.
  ooooo MMMMM glupocao neopevana – ako je bog stvoritelj svega (a to ti tvrdis) onda je on stvoritelj i homoseksualaca – dakle, ako se protivis njegovom stvaranju, protivis se volji njegovoj jer on je i njih stvorio. Dakle okreni obrni TI NEGIRAS BOGA svojim postupcima i ne samo ti vec sve te „tvoje“ konfesije, svi vi „pravoverni“ ste najveci nevernici i uzurpatori bozije volje. SRAM DA VAS BUDE
  a to pozivanje na „svetu obitelj“ pa izvini ali ako je kako kazu katolici on stvoren bezgresnim putem, dakle ne sa Josipom, taj lik je odrastao u krnjoj porodici koja je samim tim i disfunkcionalna jer mu otac nije otac a majka je zatrudnila „ko zna kako“ – neki kazu bezgresno ali svo iskustvo, medicina i nauke kazuju drugacije. Zamisli da ti maloletna kci dodje kuci i kaze „ja sam trudna, bila sam u kuci sa starijim cikom „cirka 4 banke“ ali nismo imali nista, desilo se cudo i ja sam trudna“ sta bi ti rekla „slava gospodu“ ili bi isla traziti tog starijeg ciku? a da kad je tvoje, moje ili cije drugo dete u pitanju to je drugo. Aha kontam, logika glava u pesak a dupe…..
  to sa matericom (moram sve da ti nacrtam) je bio odgovor na tvoje „kukavni muskarci“ – draga moja, danas postoji i stampac hrane, i roboti za ciscenje i peglanje a postoji i rot ljubavnica i kao sto ni jedan muskarac ne moze da izvodi sve pokrete savremenog vibratora (na kojeg su se mnoge zene navukle pa im „muski“ nije dovoljan) tako i ove „lutke-roboti“ pruzaju zadovoljstva koje svaka zena misli da zna (a tek jedna u mozda hiljadu moze i zna ali retko hoce) tako da imas osobe koje vise preferiraju „odnose“ sa masinom nego sa svojim partnerom-kom. Dakle (opet da ti nacrtam) ja bih mogao da si kupim masine da mi partnerka nikada ne zatreba i da zivim srecno i zadovoljno, Dakle, ja mogu bez partnerke ALI ako sam sa partnerkom – onda je to jer to ja i ona zelimo, a ne zato sto smo primorani. u ovom slucaju mi smo zajedno jer MI TO ZELIMO – HOCEMO.
  MMMM – da rezimiramo – ti si seksita, homfobik, nacionalista, verski fanatik, okrutna bezdusnica….stvarno divan profil, a sve to mozes da promenis i udes dobra osoba
  nemoj suditi druge da su losiji ako su „muskarace“ „slabici“ itd – takvi (drugaciji) trebaju najvise ljubavi i ako su drugaciji – samim tim u manjini, ne znaci da nisu „boziji stvorovi“ bozija deca kao i svi ostali, nemoj osudjivati. Voli. Pa vidis li samo koliko ja vremena odvajam i na gresnicu poput tebe, jer vidim ispod sveg tog loseg, dobrotu i zelim da ti pomognem, jer znam koliko mi je nedostajalo to sto mi niko nije pomogao kad mi je trebalo.
  Pa zar nisu ratovi u „ime boga“ koliko ja znam u zengama, HVO, HV nije bilo ni jednog jedinog bez krunice, koja je simbol jedne odredjene religije. Dakle….. opet ako laze sveca ne laze rog – rasturili ste nam drzavu i unistili sadasnjost (koja traje vec decenijama) zbog „vaseg religioznog boga“ zato nemoj iskrivljavati cinjenice – nisi ti na strani pravde kao sto ni zlatko nije vi ste PROBLEM i zato ja pokusavam da vas dozovem pameti. KONTAS??
  Ma maslacak je tu podsvesno (a to je 95% mozga) i to ti pokazah kao jos jedan u nizu tvojih ispada mrznje prema zenama – sto nije normalno jer i ti si zena.
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Miroslave – prouci kanone pravoslavne crkve i uvidet ces da si upravo zgresio i sta bese sa cirilicom? tako mi je bilo milo citati vase komentare uvek sam se secao lepih dana koje provedoh u vasem kraju. Al’ ako, navikli smo na tu doslednost i trajanje svece.
  Hriscani idu protiv volje hrista jer on NIKADA nije zeleo odvajanje od jevrejske religije, tako da mozete vi znati sta vam volja ali vam mora biti jasno da se time odricete Hristove volje (sve to po svetim knjigama) a sad ako pokusavate reci da ste vi veci hriscanin od hrista pa dobro to mogu da razumem, ne bi bili ni prvi ni poslednji. Pre par nededlja je MMMM bila veci katolik od Pape i puf nikom nista. Tako da navikoh ja na tu vasu „pravovernost“ bez znanja i logike.
  Vojsije, u tekstu nakon linka rekoh da se ne slazem sa tim jer…. to je upravo to sto pitate. Hrvati pokusavaju biti bilo sta samo da su original pa i da su Persijanci – ne bih se iznenadio da nadjem kakvog „znanstvenika“ koji je otkrio da su Sija Muslimani cisti nepatvoreni Hrvati samo im to niko nije rekao. Upravo kad govorim o kvazi nauci o tome pricam, kad naucnik (ili znanstvenik) udje u labaratoriju da bi nesto dokazao – to je greska u startu. Sve pumpanjem dokaza mozete dokazati ali to nije nauka. To je zloupotreba-silovanje nauke. i to je upravo ono sto sam vam pricao, ja sam u biblioteku usao kao Jugosloven, Titovac koji se godinama (dobrih dve decenije) opirao da bude Hrvat-Srbin-Bosanac a kad me pogodise gole cinjenice priznadoh da nisam u pravu i promenih uverenja – lakse je priznati da nismo u pravu nego ostatak zivota provesti nemirno dokazivajuci sebi da „ja nisam ja“
  Istoriju (povijest) nisam voleo jer mi bila glepa, dosadna i nelogicna onda otkrih PhD nivo istorije i odusevih se, sve logicno, zanimljivo ali i sve drugacije od onog sta ucismo i jos uvek ucimo u skolama.
  Miroslave, dobro nam vratio cirilicu (malo da promesamo) kao sto je red. Vidite ja vam navodim dokaze da ste vi nevernik a vi tvrdnje da sam ja. Moze i tako ali nema u tome razuma. Recite vi meni „eto lepi moj tu i tu si pogresio. to i to nije tacno. Ovo je tapija koju mi je bog licno dao i evo to je dokaz moje vere i pravo da ga samo ja i moji zastupamo. To bi bilo nesto ovako je bla bla truc. ja znam ali vanm necu reci, ja umem – ja mogu ali necu… sto bi rekao Branimir u jednom od svojih poznatih hitova „uradi nesto za svoju savjest ne misli da si sam kreni ostro uzmi stvar u ruke zaboravi na strah ….“
  I hvala miroslave sto me vidis ko armiju ali „oni“ su ja a oni tek dolaze i ako si pametan i ti ces biti u „oni“
  Miroslave bekrijo, kazu ljudi napad je najbolja obrana ali koja filozofija je jednostavna 2 reci SLOBODA – ODOGOVORNOST a postize se opet sa 2 reci UCI – UZIVAJ moze li krace a za ljude kojima treba crtati to i radim, ne prodajem svecu za rog kao ti (ako sam u krivu daj mi tvoju filozofiju ukratko – ne ideologiju vec filozofiju i videt ces (sto bi rekao moj pokojni otac) „koliko si supalj“ – hajde CIK
  a to da da bude da a ne da bude ne pa to je upravo ono sto pokusavam da vam utupim. Joj joj lepi moji, da mi niste toliko mili i dragi, kako bi sad lepo uzivao radeci nesto drugo a ovako moram da vam pomazem da se osvestite, da skinete tu skramu sa ociju, taj kukavicluk sa srca i ustanete tako lepi i fini, da uzivate zivot a ne da se tako patite u tim kvazi-drzavicama
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Брате Миленко,Ви неразумете мене,превише Сте везани за овај свет-медицина,наука,искуство,зачетак детета…физички свет и дарвинизам.Код мене је то другачије,што Ви не можете разумети.Начитан сте човек(вероватно високо образован) што је за сваку похвалу али никаква наука(која по мишљењу многих само лута)нити лоше понашање свештеника и других црквених достојника не може пољуљати моју веру у Бога Творца.Зачетак Господа Исуса у утроби Дјеве Марије је необјашњив за науку као и сав остали духовни свет,тако да безвезе губимо време објашњавајући један другом нешто.
  Лаку ноћ и миран сан свима нама.

 • Miroslave, hvala na odgovoru – kratko i jasno vi nemate svesnu zivotnu filozofiju, vi ste vrenik – podanik religije. Sa moje strane i sa strane Sveizma to je APSOLUTNO u redu. Vera je licna stvar koju niko ne sme pokusti da brani, bilo gde, bilo kad. Ali kao sto ja postujem vas izbor, postujte i vi tudje izbore. Vasa vera nije ni veca ni bolja ali ni losija ili gora od moje ili bilo cije vere.
  Moj problem je kad MMMMMM Zlatko i slicni (pa i vi ponekad) namecu svoju veru kao jednu i jedinu. Tada ja postavljam pitanje – dokazi? kako i zasto je TVOJA vera bolja od vere u bilo sta drugog.
  A sa druge strane ja se pozivam na nasu tradiciju (vise hiljada godina), na pretke, na dobrotu, na original vere koja je sticajem okolnosti NASA vera a ne jevrejska tako da mi vase tri jevrejske podgrupe (Pravoslavci, Katolici i Muslimani(po istoriskom nastanku)) dodjete ravnopravno krive za razbijanje MOJE- NASE drzavei za stanje u drzavi.
  U vreme postovanja NASIH bogova, vladao je mir i napredag u vreme vasih jevrejskih polu-bogova je stalan rat i patnja(rekoh polubogova jer vi imate vrhovnog „boga oca“i njegovog sina – koji samim tim moze biti samo polubog jer je rodjen mesanjem sa smrtnicom ili u slucaju islama profeta)
  Dakle ja postujem vasu veru i Sveizam obezbedjuje slobodu vere (koju vi vernici NIKADA niste dozvolili drugima svojevoljno, jeste praktikovanje nekih, negde ali to nije sloboda – ravnopravnost) ali pozivam na istinu i pravdu za sve, jer NASA originalna vera ciji su bit sacuvali Jainisti (jaina) donekle Budisti i Americki Indijanci a ciju su bit monoteisti totalno preokrenuli radi sticanja materijalne i druge dobiti.
  Vidite Miroslave, ni vi ni „ovi vasi“ ispisnici za sve ovo vreme niste se raspitali o mojoj veri, vec je samo negirate i ponizavate jer se razlikuje od vase „jevrejske sekte“. To nije fer.
  a to o cudu zaceca – nije li to malo kasnije nastalo? vekovima nakon hrista? to je ako se dragi moj Miroslave cudo marketinga kao i koka kola – ni vise ni manje. Znam istina boli i mene je bolela dok nisam presaoo na stranu istine od tad – ne boli, vec godi.
  Zato za kraj, ako pokusavate nametati vasu veru, ja cu se boriti protiv tog, ako je samo praktikujete ja cu vas podrzavati jer to je deo sloboda koje su uvek zagarantovane svima. Rasprave, i zucne su uvek dobro dosle i tu me gadjajte argumentima, sto cu i ja ciniti. Ali ne dam na nasu starinu, na nasu tradiciju na nase sirote i dobre ljude sto sklonuli su se u sve svetske religije da prezive kijamet.
  Doba RASa ponovo dolazi, hteli vi to ili ne, nasa starina se vraca uz svu istinu i dobrotu koju je negovala ne godinama ne stolecima vec eonima. Dobrota i razum se vracaju na svetsku scenu. Zato lepi moj, ucite i uzivajte, razvijajte sebe u svakom mogucem pogledu i (da upotrebim vas recnik) i vrata raja ce vam se otvoriti.

 • @ Milenko
  ‚‚Doba RASa ponovo dolazi, hteli vi to ili ne, nasa starina se vraca uz svu istinu i dobrotu koju je negovala ne godinama ne stolecima vec eonima. Dobrota i razum se vracaju na svetsku scenu. ‚‚
  A dokazi Milenko ?

 • Kakvi dokazi? Dokazi o buducnosti? Sacekaj i videti ces dokaze ili katastrofu koju spremaju ako ne uspemo.
  Vojsije da budemo nacisto, da bi neko mogao tako da se ponasa „prijateljski“ mislim da bi prvo bio red da odgovori bar na vecinu ako ne sva pitanja ranije mu postavljena.
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Sacekaj buducnost ? Isto to mi kazu i politicari i popovi 🙁 .
  Moguce da sam i preskocio odgovor na neko pitanje . Nije lako vas ispratiti. Rado cu odgovoriti ako ih ponovite.
  Nisam trazio da mi otkrivate nikakve tajne , vec se iz citata dalo naslutiti da su promene vec nastupile , pa sam pomislio da navedete neku jer ih moja malenkost ne umem prepoznati.

 • Miroslave, bračnog partnera najbolje izabire Bog ako mu se duša posveti i drži do Njegovih zapovijedi, pretpostavlja se k tome, hodanje u čistoći kao preduvjet dobra braka. Nažalost, mnogi se neće složiti s tim, no imam puno primjera oko sebe,parova koji su se upoznali i hodali u čistoći,kasnije se i vjenčali i brak im je blagoslovljen djecom, poštivanjem, ljubavlju i zajedničkom svakodnevnom molitvom.

  Neću trošiti energiju, a ni vrijeme jer ga nemam, samo ću se kratko osvrnuti.
  Iz Povijesti civilizacije mi smo na fakultetu učili, Hrvati su iranskog podrijetla.To da su nastali od Srba ne prihvaćam, nitko se na to ne treba vrijeđati,mišljenja sam neka svatko voli svoje i poštiva tuđe,to prvi put uopće čujem i to od Milenka.Nigdje to nisam čula.Ako je pak tako dragi Milenko, trebali bismo se više ljubiti međusobno nije li tako a ne upravo suprotno.Činjenica jest da samo vjernik i s jedne i s druge strane može ljubiti onog drugog jer mu tako Bog nalaže.I Gospod je rekao da neće svaki koji mu govori „Gospodine, Gospodine“ doći u raj, vrata raja su uzana a široka vode u propast.

  @Vojsije, ako ste govorili prije raspeća, propustili ste nešto ipak.
  Bog je oduvijek i prije negoli je došao na zemlju, na zemlju dolazi kao čovjek da bi bio vidljiv čovjeku, da bi ispunio Pismo,da bi bio jednak čovjeku (duh se rađa kao čovjek u utrobi izabrane žene ) u svemu osim u grijehu i da bi naučavao o Kraljevstvu Nebeskom.

  „И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова;“

  Он је једини Син Бога Оца, који је рођен, а не створен, што значи да је истог бића као и Његов Отац. Из овога следе остале Његове особине, тј. Светлост од Светлости (пошто је Отац Светлост, логично је да и Син буде Светлост), Бог истинити од Бога истинитог. И сам Господ Исус Христос каже: “Ја и Отац смо једно ” (Јован 10;30). Кроз Њега је Отац створио све ствари које су створене на небу и земљи.

  http://veronauka.tripod.com/tekstovi/simvol.htm

  Pročitajte Ivanovo (Jovanovo) Evanđelje, gdje govori o Riječi. Bog je Utjelovljena Riječ, Riječ je osoba Isusa krista, Riječ je Živa osoba, Živi Bog (imala sam to iskustvo, nešto predivno neopisivo, dok sam čitala Bibliju), pa ako je Bog odvijeka (a jest) i ako je sve po njegovoj Riječi nastalo, to znači da je Riječ Vječna i prije svih vjekova,ja bih rekla da je Riječ Duh Sveti,onaj Životvorac koji daje Dah („ruah“), život svemu.Pa ako je Biblija Riječ Živa a jest,bila je u Božjem planu odavno jer je Bogom nadahnuta, bogoduha,čovjek je bio samo kanal da ju prenese na papir.Stoga da je Krist Glava Crkve i prije raspeća stoji.Bog je nepromijenjiv u svojoj biti.Bezvremenski a mi smo omeđeni vremenom kao ljudi, oni raspadljivi.

  Ivan 1,1 U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
  Ivan 1,2 Ona bijaše u početku u Boga.
  Ivan 1,3 Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade
  Ivan 1,4 u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo;
  Ivan 1,5 i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

  Ivan 1,14 I Riječ je tijelom postala i prebivala među nama. I vidjesmo slavu njegovu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

  http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?gid=999&prijevod=sve

  Evo, tu možete pročitati u cijelosti Evanđelje.

  Nadalje,u knjizi Postanka, i prije negoli je nastala Biblija, bila je RIJEČ koja kaže „I REČE Bog:“Neka bude svjetlost!“ itd. ponavlja se reče Bog

  Kaže, „U početku stvori Bog nebo i zemlju.Zemlja bijaše pusta i prazna, tama se prostirala nad bezdanom, I DUH BOŽJI LEBDIO JE NAD VODAMA.“

  Meni ovo Duh Božji lebdio je nad vodama…upravo jest Riječ, Duh Životvorac, voda ona koja daje piti, koja daje život da ne žeđamo,krsna voda(simbolički) a i doslovno lebdio nad vodama. Ovo simbolički to je moje tumačenje.Duh Sveti jest Živa voda.Isus obećava Samarijanki da će dati „vodu živu“, u preobilju i zauvijek, svima onima koji ga priznaju Sinom kojega je Otac poslao da nas spasi (usp. Iv 4, 5-26; 3, 17)

  Pojam crkve se proteže na ovu zemaljsku putujuću i nebesku onu u slavi, to je Kristova Crkva, i gore je Crkva slavna, kada nestane svijeta u vječnosti ćemo svi slaviti u toj Nebeskoj crkvi Krista.

  CRKVA JE ZARUČNICA KRISTOVA

  Jedinstvo Krista i Crkve, Glave i udova Tijela, uključuje i razlikovanje obiju stvarnosti u osobnom odnosu. Taj je vidik često izražen slikom zaručnika i zaručnice. Tema Krista, Zaručnika Crkve, bila je od proroka pripravljena i od Ivana Krstitelja naviještena. Gospodin se sâm označio „Zaručnikom“ (Mk 2,19). Apostol predstavlja Crkvu i svakog vjernika, tj. ud njegova Tijela, kao Zaručnicu, „zaručenu“ Kristu Gospodinu, da s njim bude samo jedan Duh. Ona je neokaljana Zaručnica neokaljanog Jaganjca; koju je Krist ljubio, za koju je sebe predao „da je posveti“ (Ef 5,26), koju je vječnim savezom sebi pridružio i o kojoj se ne prestaje brinuti kao o svom vlastitom Tijelu. Evo potpunog Krista, Glave i Tijela oblikovana od mnogih … Bilo da govori Glava, bilo da govore udovi, to je Krist koji govori. On govori kao Glava ili kao Tijelo . Prema onome što je napisano: „Dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu“ (Ef 5,31-32). A sam Gospodin u Evanđelju: „Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo“ (Mt 19,6). Kao što ste vidjeli, postoje dvije različite osobe, pa ipak one u ženidbenom zagrljaju čine samo jednu. (…) Kao Glava on se zove „Zaručnik“, kao Tijelo on se zove „Zaručnica“.

  Neka mi se štogod ne zamjeri ako se ne podudara sa pravoslavnim učenjem iako mislim da je sve isto.Pisala sam kako osjećam u sebi i ono što znam.

  Hristos je oduvijek glava Crkve samo mi nismo oduvijek NJegovi.U svom planu spasenja za nas Krist je oduvijek glava Crkve koja je Njegovo mistično tijelo, ili produženo tijelo Kristovo sa nebesa na zemlju.Jer kada se služi sveta misa ili liturgija, proslavljena crkva nebeska skupa sa zemaljskom slavi i časti Krista.I skupa s nama moli.

  Pozdav svima i Božji blagoslov.

 • Milenko, hvala na prekrasnim epitetima mene, hvala, ništa me ne boli, to govori o tebi.Jedan obrazovan čovjek koji se ne zna kulturno izražavati.Nema veze. Ono što ti zoveš u mene „stav“ jest ono što nećeš ni razumjeti. Vidiš kršćanstvo nije tek znanje nego se kršćanstvu objavljuje Duh Sveti, on uvijek iznova govori duši koja mu je otvorena, tako da ako imam stav ima Duha Svetoga kojega slušam. Čovjek ima duh kojega njeguje ili ne. Ako ga njeguje i živi vjeru Duh Sveti u njemu raste a ako ne, kao ti, onda si otvoren duhovima ovoga svijeta koji nisu dobri, to su zlodusi oni koji su kontra Božjega Duha, kontra Boga. Služe se s tobom da upravljaju tobom, ti si im kanal.Nažalost, znam da to ne vidiš, ali nije kasno nikada da dobiješ duhovne oči….Bog je milosrdan, spor na srdžbu i bogat dobrotom.Čeka te.

  Napadaš me za homosekusalce, pa ja ih prihvaćam kao ljude, isto kao i druge grešnike, mogu s njima pričati, sjediti itd. ali nisu u pravu kad se hrvaju s Bogom. Jel ti uopće znaš kako su to agresivni i nasilni ljudi? koji to njih bijes i sila vodi? Pričaju o toleranciji, pa oni nisu prvi tolerantni…ma neću o tome, evo ti što kaže Bog pa se ti Milenko ishrvaj s Njim, potraži citate u Bibliji za Božju tvrdnju o tom grijehu.

  Dalje ne želim komunicirati, što rekoh rekoh, pametnom i kulturnom čovjeku dosta.

  29Jest, svi koji bi počinili bilo koju od tih zloća bit će odstranjeni iz svoga naroda. 30Zato držite moje zapovijedi; nemojte se podavati ni jednome od onih odvratnih običaja što su se održavali prije vas; tako se njima nećete onečistiti. Ja sam Jahve, Bog vaš!'“

  Pitanje: Što Biblija kaže o homoseksualnosti? Je li homoseksualnost grijeh?

  Odgovor: Biblija nam dosljedno govori da je homoseksualnost grijeh (Postanak 19,1-13; Levitski zakonik 18,22; Rimljanima 1,26-27; 1. Korinćanima 6,9). Rimljanima 1,26-27 konkretno uči da je homoseksualnost posljedica suprotstavljanja i neposlušnosti Bogu. Kada osoba nastavlja živjeti u grijehu i nevjeri, Biblija nam kaže da ju je Bog »prepustio« još gorem i izopačenijem grijehu kako bi joj pokazao ispraznost i beznadežnost života odvojenog od Boga. 1. Korinćanima 6,9 kaže da homoseksualci (»mekoputnici«) neće baštiniti kraljevstva Božjega.

  Bog nije stvorio čovjeka s homoseksualnim željama. Biblija nam kaže da osoba postaje homoseksualcem zbog grijeha (Rimljanima 1,24-27), a u krajnjoj liniji vlastitim izborom. Osoba može biti rođena s povećanom sklonošću prema homoseksualnosti kao što su neki ljudi rođeni s većom tendencijom prema nasilju i drugim grijesima. Ali to ne opravdava osobu koja izabire prepuštanje grješnim željama. Ako je osoba rođena s većom sklonošću prema bijesu, daje li joj to pravo da se prepusti tim sklonostima? Naravno da ne! Isto važi i za homoseksualnost.

  Međutim, Biblija ne opisuje homoseksualnost kao »najveći mogući« grijeh. Svaki je grijeh uvreda Bogu. Homoseksualnost je samo jedna od mnogih stvari navedenih u 1. Korinćanima 6,9-10 koja osobu sprječava da uđe u kraljevstvo Božje. Prema Bibliji, Božje oproštenje podjednako je dostupno homoseksualcu i preljubniku, idolopokloniku, ubojici, lopovu itd. Bog također obećava snagu za pobjedu nad svakim grijehom, a u to spada i homoseksualnost, i to svima koji povjeruju u Isusa Krista za svoje spasenje (1. Korinćanima 6,11; 2. Korinćanima 5,17).

 • Lev 18

  22Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.

  29Jest, svi koji bi počinili bilo koju od tih zloća bit će odstranjeni iz svoga naroda. 30Zato držite moje zapovijedi; nemojte se podavati ni jednome od onih odvratnih običaja što su se održavali prije vas; tako se njima nećete onečistiti. Ja sam Jahve, Bog vaš!'“

  (pročitaj slobodno cijelo 18 poglavlje pa ćeš vidjeti što je sve grijeh)

 • Схватам ја Миленко колико смо ти „драги“ и „мили“ и колико Вам је стало да нас просветите и отворите очи нама слепима.
  „Joj joj lepi moji, da mi niste toliko mili i dragi, kako bi sad lepo uzivao radeci nesto drugo a ovako moram da vam pomazem da se osvestite, da skinete tu skramu sa ociju“(око 02;00 после поноћи)—Стављате себе у улогу Бога,па ће те нас Ви „научити“ како и шта је исправно.
  Знате,све оно што сте писали о пореклу и насељавању Срба и народа са овог простора,веома сте близу истине али Вам недостаје још пар коцкица па да све повежете.Кад би само могли посетити Хиландар и још неколико манастира по Русији,не би веровали колико се ваша(па и моја)прича поклапају.Ту се чувају записи из прошлих времена.Много тога има још у Египатским(коптским,сада православним,манастирима-јер они се нису одцепили као католици)али ми није доступно.Александар Македонски није кретао у освајања без благослова Коптске цркве.Уз благослов старешине манастира добили би и преводиоца(списа) а и без њега би 20-30 посто разумели.Права историја се чува фанатично добро и доћиће дан кад се треба обелоданити.
  Нама је на Берлинском конгресу 1878 год. речено тј. нашим тадашњим представницима СРБСКЕ ВЛАДЕ к`о и овима данас, да СРБИ НЕ СМЕЈУ ДА ИЗУЧАВАЈУ ИСТОРИЈУ ПРЕ НЕМАЊИЋА и од тог конгреса се у званичној историји говори о некаквој СЕОБИ СЛОВЕНА а знамо и како је прошао тадашњи министар просвете који се није приклонио захтевима Берлина и тадашње Србске владе.
  Све ја то знам и потрошио сам много времена читајући Пешића,Олгу Луковић- Пјановић,Живанчевића,Бранислава Божиновића,Драгољуба Вукићевића-Сарапа,Анатолија Тимофејевича Фоменка,Адолфа Пиктеа,Емила Бирнуфа(Есеј о ведама) и још много тога и не желим никога да смарам са тим.Кога занима може сам да одвоји пар месеци и да истражи.
  Срби имају свој календар и по њему је сада 7521.година а не 2013. дакле много стара цивилизација и стар народ који има своје порекло а не ону Берлинску(ђавољу) теорију о досељавању(сетимо се Лепенског Вира,Винче,Старчевачке културе…)али сада се ја удаљих од теме и много се расписах.
  Знајући све то и знајући негирање тога од стране савремених историчара ја се не удаљавам од Бога Творца Истинитог јер ја знам да Он постоји једноставно знам…тако ми је дато.
  Ви Миленко,само радите свој посао,прилично сте упорни у томе(и дању и ноћу)и
  ја вас више нећу ометати нити ишта коментарисати.Опростите ако сам икога увредио или на било који начин омаловажио
  ОД БОГА ВАМ ЛЕП,МИРАН И БЛАГОСЛОВЕН ДАН.

 • „Погледајте, ја доводим из даљине један народ изнад вас, кућо Израел, један издржљив и жилав народ је то, један прастар народ“.

  Јеремија V. 15-17

 • Vojsije, promene polako vec nastupaju, zar ne vidis da se „sa svih strana“ drugaciji glasi promena javljaju i da su sve glasniji, mrak vlada ali praskozorije se vec sluti…. ali da ne kukuruknem pre zore jer …..
  MMMMM, Kolika je moc hrvatske cenzure, mogu vam dati primer; ja sa sam kao bio navivijac „Zvezde“ (iako sam bio skoro redovan u Kohorti a za fudbal-nogomet nisam mario, a sad jes manje) a 91 kad je Zvezda postala sampion sveta ja o tome pojma nisam imao. To sam saznao tek nekoliko godina kasnije i to „slucajno“ kad je neko spomenio „ono sto svi znaju“ jer se o tome nije puno pricalo tih godina. Tako da to sto niste culi samo ili procitali samo kazuje 1-u kakvoj policskoj drzavi zivite 2-kako ste dobro dresirani (jer ipak imate internet-mogucnost). A na to sto ste na fakultetu „vjeronauke“ ucili gluposti nije ni cudo pa do malo pre se na takvim fakultetima ucilo da je svet ravan, centar univerzuma….. zato je jako opasno i stetno sto i dan danas religije drze skole i univerzitete i skoluju vecinu kadra za diplomatiju kako u americi tako i sirom sveta pa pogledajte i u Srbiji su mnogi prosli tu obiku (najpoznatiji je ona izdajica djindjic).
  To sto ti ne prihvatas cinjenice – to je tvoj licni problem, sto se mene tice, sve dok sutis mozes ti da budes i dalje uverena(misljenje je domen privatnog) da je svet ravan ali ako pocnes da pricas (domen javnog) onda moras da stavis dokaze iza tog misljenja a ako pogresna ili lazna misljenja proturas drugima – e vidis za to ce da se odgovara, jer to je dezavujisanje, laganje iz koristi. Sveizam ce da uvede odgovornost na sve nivoe i u sve oblesti tako da ne bude kao u ovom sistemu, gde radnik odgovara materijalno za svoje greske (ako osteti alat, kola itd) a direktori, politicari, naucnici mogu da unistavaju milione, milijarde i ops jedno izvini je dovoljno – to nestaje, koliku si stetu napravio toliko ces morati da nadoknadis + odgovornost nematerijalne stete (ali prvo materijalno da se nadoknadi)
  MMMMM, „Činjenica jest da samo vjernik i s jedne i s druge strane može ljubiti onog drugog jer mu tako Bog nalaže“ – sto bi rekao ortak sa kojim sam odrastao „jesi li ti luda ili ti noge smrde?“ – a 7 krstaskih ratova na Jerusalim (muslimane) a 12 krstaskih ratova na RASe (uglavnom po teritoriji danasnje Bosne) i to je samo ono sluzbeno, jedne „crkve“.
  MMMMMM to sto ces koristiti cirilicu nece promeniti cinjenicu da je to bla bla truc – jedini dokazi za to su tvrdnje vernika koji imaju direktnu korist od toga, tako da to nije ni primirisilo dokazu. Tolkin je napiso fine knjige o „cudnoj“ zemlji i sad kad bi se nasla grupa fanatika koji bi ubijali i mucili sve koji kazu da to ne postoji videla bi kako bi se uskoro svi lanjali Gospodaru prstenova a kvazi naucnici dokazivali razne gluposti iz te knjige. Ali opet – koliko god ludilo bilo veliko i mocno to ne znaci da je postalo istina vec samo da je opasno i mocno ali jos uvek ludilo („Ludo burazeru“ rece onomad lik (cini mi se dusko dugousko) u crticu)
  MMMMM uzmi te tvoje knjige svete i uci bar o njima a ne da lupas ovako „pa ako je Bog odvijeka (a jest)“ bog je po bibliji stvorio svet pre (zaboravih tacnu cifru ali) oko 6 400 godina a nas RASki kalendar nam pokazuje da mi zivimo u godini 7 522 sto nas cini starije od tog vaseg jevreskog boga za preko 1 000 godina – i zato je ona sala „prvo su bili Srbi a onda amebe“ – bozije stvaranje sveta) vidis u svakoj sali ima pola zbilje samo ako si ucen i pazljiv slusalac
  sto su nazalost retki
  MMMMM „ako je sve po njegovoj Riječi nastalo, to znači da je Riječ Vječna“ ako je tako, zasto onda ne bi bilo moguca da su ovo „njegove reci“? Aaaaaaaa? ili sumnjas u njegovu moc i sve prisutnost ili ga negiras?
  „to znači da je Riječ Vječna i prije svih vjekova,ja bih rekla da je Riječ Duh Sveti,onaj Životvorac koji daje Dah („ruah“), život svemu“ lepo MMMMM ali ima jedan mali problem rec pismena je doduse nastala pre „vjekova“ ali opet od nas i kod nas – civilizacija RASa koja je svu vredno i besplatno podarila svetu, zasto vam je toliko tesko da prihvatite da ste dobri i fini, da nema nikakvog naroda boljeg od vas-nas. Ima prevaranata, ima iluzionista ali sve je to prolazno. Cinjenice, dela govore – ustanite dragi moji i budite dostojni sebe, svoje sudbine.
  MMMMMM razmisli o ovom sta si napisala „Stoga da je Krist Glava Crkve i prije raspeća stoji“ – lepo ti rece Vojsije, kako moze biti glava necemu sto jos ne postoji? Crkva-crkve su nastale posle njegovog doba – doduse „u njegovo ime“ ali opet to nema veze sa njim i mozes ga ti posthumno stavljati „na presto“ ali zar ne vidis da uvek neki smrtnik sedi tu i vlada a on je samo slika na ciji se autoritet pozivaju. Sa Jevrejima i Muslimanima je situacija nesto drugacija ali da ne sirim.
  MMMMMM Ivan-Jovan opisuje pocetak RASke civilizacije, joj joj kolika je samo ta mrena
  zar ne vidite da je sve to sto biblija opisuje RAS – ziveli u kotlini crnog mora gde je bilo toplo a okolo jos vlada sneg i led „zemlja bese pusta“ i „bese svetlost“ sunce koje otopi taj sneg i led, kraj zadnjeg velikog ledenog doba i ispod leda se stvori zemlja koju nastani „zivot“ i ta zemlja bese ovo sto danas nazivamo balkan – „sveti“ Helm, nasa zemlja, teritorija koju nismo morali osvajati vec koristiti i cuvati – o slepci moji zar mislite da su mocnici slucajno uvek navaljivali na nas Helm, da su ga i sad slucajno poletajuci iz Aviana, sve ukraseni krstovima i pod blagoslovom vaseg jevrejskog boga, zasipali radioaktivni materijal po nama a sve to opet slucajno nazvali veoma religiozno „milosrdni andjeo“ – o lepi moji zar ne vidite sta nam rade, kako vas koriste?
  MMMMM, razumem ja tebe, odrasla u proustaskom okruzenju nisi ni imala prilike da cujes drugacija – zato te ni ne krivim toliko, zato verujem u tebe, jer pokusavas.
  „U početku stvori Bog nebo i zemlju.Zemlja bijaše pusta i prazna, tama se prostirala nad bezdanom, I DUH BOŽJI LEBDIO JE NAD VODAMA.“

  Meni ovo Duh Božji lebdio je nad vodama…upravo jest Riječ, Duh Životvorac, voda ona koja daje piti, koja daje život da ne žeđamo,krsna voda(simbolički) a i doslovno lebdio nad vodama. Ovo simbolički to je moje tumačenje.Duh Sveti jest Živa voda.Isus obećava Samarijanki da će dati „vodu živu“, u preobilju i zauvijek, svima onima koji ga priznaju Sinom kojega je Otac poslao da nas spasi (usp. Iv 4, 5-26; 3, 17)“
  Sunce – starinski „otac“ je bio nad vodom koja nije bila ziva – bila je zaledjena i topio ju je, i davao „zivot“ majci zemlji – sve suva cista RASka tradicija – opsi nasih predaka, opis nasih teritorija, OPIS NAS – alo ljudi razmislite malo
  sami sebe vucete za nos
  „Zaručnica neokaljanog Jaganjca; koju je Krist ljubio, za koju je sebe predao „da je posveti“ (Ef 5,26),“ – zaniljivost iz sveta medicine (pitajte Zlatka ako ne verujete, nadam se da on to zna-moze potvrditi) virusi npr virus gripa dolaze od ptica(direktin potomaka dinosaurusa) ali obicno preko svinja kojih ima svuda po planeti u bliskom kontaktu sa ljudima, male boginje su mutacija govedje kuge, velike boginje mutacija govedjih boginja, tuberkuloza isto mutacija govedjeg virusa a virusi HPV dolaze od razlicitih zivotinjskih vrsta, koji se prenose putem penetracije. Tako da imamo i „virus jaganjaca“ koji se razvije u tumor. Sad ja nista ne tvrdim za gore navedene – nisam bio prisutan ali…..da takve radnje postoje, postoje, da su retke pa sudeci po nalazima analiza uzoraka uzetih od ljudi svig meridijana i nisu bas retke. U jednom izvestaju UN-a citaj da od 20 do 33% polupacije ima seksualni iskustvo (eksperiment) sa nekom od drugih zivotinjskih vrsta a 5 do 10 % populacije to ponavlja. Tako da….. kazu majstori iluzije – najbolje se krije javno, pred ocima. Ali i nastavak „koju je vječnim savezom sebi pridružio i o kojoj se ne prestaje brinuti kao o svom vlastitom Tijelu.“ zvuci kao ljubavna prica, a znamo da u pustinji covek sam, hormoni rade a ona tako „nevino slako bleji“. Meni smesno, kako to niko ne vidi jer sve je tako logicno. Al’ dobro sad sta znam ja
  MMMMM „Kao Glava on se zove „Zaručnik“, kao Tijelo on se zove „Zaručnica“.“ glavu ne uzimas za rucicu vec za uvo ili nos a telo pa…. to je vec stvar intime. Osobu i samo osobu uzimas za rucicu.

  MMMM „Vidiš kršćanstvo nije tek znanje“ – TEK? da ga imas cenila bi ga i shvatila da to nije TEK, to je mnogo truda i vremena. Pitaj bilo kog pravog znanstvenika oko sebe da li je to TEK? A da bi ga stekla ne moras biti ni bogata ni lepa vec samo otvorena duha i radoznala (uz malo srece da zivis blizu one strasne zgrade gde su zakljucali i na ulaz postavili troglavu knjigu. Zdanje koje se tako strasno naziva Biblioteka-knjiznica ili interneta)
  „Bog je milosrdan, spor na srdžbu i bogat dobrotom.Čeka te.“ znam to MMMM pa da nije tako zar bi mogli toliko da trajete
  MMMMM „Jel ti uopće znaš kako su to agresivni i nasilni ljudi?“ ti si ne samo slepa vec i stvarno okorela u mrznji, pa „pederi“ su u ogromnom procentu kako ti rece „maslacak“ „lezbe“ su mnogo drcnije ali stvarno jos nisam cuo da su homoseksualci kamenovali hriscane ili da su smtrnom kazom zabranili religiju (trenutno islam) ili da su kidnapovali nekog hriscana silovali (sto je u ovom slucaju homoseksualni cin) ga pa ubili a to se desava i u americi, na mentetnu su nedavno nekoliko homoseksualaca pretuceni samo zato sto su homoseksualci, prosle godine su jednog pokusali da siluju nabijajuci mu bejbol palicu ….. sve to su ti kako ti rece „agresivni i nasilni ljudi“ pogledaj kako ih tretiraju po ovim novonastalim drzavicama – svim redom. Ne huli, nije lepo. Ja mogu samo da budem srecan sto nemam te sklonosti inace bi i ja „bio nasilan i agresivan“ – cekaj pa ti si me vec okarakterisala kao takvog jer branim ugrozene od nasilnika kao ti. Hmmmmmm Zar ne vidis kako se sve ponavlja, tebi su svi koji nisu kao ti agresivni nasilnici a istovremeno ti podrzavas nasilje i silu – jer je „bogom dana“.

  „evo ti što kaže Bog pa se ti Milenko ishrvaj s Njim“ ja sa „njim“ nemam problema, ja imam problem sa njegovim uzurpatorima (kao ti) koji uzimaju sebi za pravo da govore i rade u „njegovo“ ime BEZ IKAKVOG PRAVA I DOKAZA. zasto je biblija svetija od kurana a oboje od veda ili sve to zajedno ili pojedinacno od tore a to opet od…. mozemo tako dok ne izredamo sve „svete knjige“ – ja samo od vas vernika trazim – dokazite mi nenaslinom metodom da ste u pravu. i tu svi padate – jer nemate dokaze vec samo silu.

  „30Zato držite moje zapovijedi; nemojte se podavati ni jednome od onih odvratnih običaja što su se održavali prije vas; tako se njima nećete onečistiti. Ja sam Jahve, Bog vaš!’““ malo cudan prevod starog zaveta ali ako, pogledaj sta ti kaze – odreci se SVOG JA-koje ce od sad biti poseban identitet pod mojom upravom JAhve, odreci se svojih ptedaka, odreci se svojih tradicija odraci se svega pre mene a istovremeno ops ono kao „ja sam stvorio svet“ hmmmm ako je to tako, ako ga je jevrejski bog stvarao kako postoji ono PRE njega a to pre je RAS, to smo mi. MMMM tvoja glupost ili zaslepljenost me dovodi u iskusenje da dignem ruke od tebe. Osoba koja se odrice sebe i svojih predaka, svoje tradicije nije osoba to je krpa, to je podanik

  Deco da li ste primetili da religije kaznjavaju sve osim glupisti – kaznjavaju cak i razmisljanje ali glupost ne, to je vrlina.

  „Lev 18
  22Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.“ MMMM pa sto to cinis – ja licno to ne bih voleo morati raditi ali ti sama svojevoljno to radis (ha ha)
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Miroslave, ja sam imao mogucnosti i sreca da nesto naucim i sad zelim to da podelim – jer to je svrha znanja. A sad izvinjavam se sto pisem u 8 sati po mom vremenu koje je 2 ujutro po vasem – vi ne morate citati to odmah, iako postujem trud koji ulazete.
  uloga boga je kod vas „pravovernih“ malo pomerena. npr; Rudjer Boskovic nije bio bog, Tesla nije bio bog, Milankovic nije bio bog, Pupin nije bio bog, Mika Alas nije bio bog…. to su bili ljudi koji su znali vise od nas i delili su znanje sa nama – a sad ako se vi plasite preispitati vasa uverenja i vase znanje to ne govori o nikome i nicemu osim o vama i vasem znanju-uverenjim. Licno, ja bas volim kad mi neko drzi predavanje jer tako brzo naucim mnogo toga, a ja volim da znam. Ako vas ne zanima sta „mali crv“ ima reci, pa ne morate citati, to je bar lako
  Miroslave, kad vec spominjete Kopte, da li vam je poznato da je SPC Koptima ono sto je Katolicka crkva SPC, jer desila su se tih vekova dva velika odvajanja u kojima je manjina ostala pravoverna i u prvoj manjini su severno africke crkve uz nekoliko juzno kavkaskih (ti treba ubrojati i Etijopsku crkvu koja je malo juznije) a tek u drugom odvajanju se odvojilo ovo sto je kasnije – mnogo kasnije postalo SPC. Da li vam je poznato da se izmedju ostalog „samostalnost“ crkve kupuje, te da je SPC kupila kako svoju tako i makedonsku crkvu. Ima toga jos ali poenta je – sve je to trgovina. VERA se ne kupuje niti prodaje a ako je kupovina temelj necemo kako to da uzdizemo u duhovnost, Pa koliko god katolici mili materijalni (to im je prva i osnovna zadaca) nema mnogo razlike izmedju SPC i katolika, samo sto su katolici mnogo efikasniji (citaj brutalniji)
  A to sto se sve to slaze, pa dragi moj, ne uzimam ja sebi pravo na istinu kao sto to cine religije. Nisam ja popio svu pamet sveta. Ima mnogo umnih ljudi na planeti, ali ako poslusate pazljivo primetit cete da svi mi govorimo isto, a svi ti koji izmisljaju istinu ili uzimaju sebi pravo da budu jedini predstavnici istine kao sto religije cine -LAZU a vi kao osoba odlucite koju ideju cete slediti, koja ideja je vise vi. Izbor je vas i samo vas, Strana dobrote i istine, ili strana zaglupljivanja i lazi relikije i drugih medjunarodnih korporacija – jer religija je medjunarodna korporacija. Ni vise ni manje, „Agencija za prodavanje magle i gubljenje vremena“sto bi rekao nenad briksi
  „Све ја то знам и потрошио сам много времена читајући Пешића,Олгу Луковић- Пјановић,Живанчевића,Бранислава Божиновића,Драгољуба Вукићевића-Сарапа,Анатолија Тимофејевича Фоменка,Адолфа Пиктеа,Емила Бирнуфа(Есеј о ведама) и још много тога и не желим никога да смарам са тим.Кога занима може сам да одвоји пар месеци и да истражи.“ BRAVO JEDNOSTAVNO BRAVO
  a sto se tice Boga i nastavka teksta – ponovo razmislite o ovome sto ste naveli i o logici jevrejskog boga – pa Miroslave mi smo imali boga koji je bio dobar i fin mnogo pre jevrejskog da rezimiram
  Bog – priroda-energija-…. imena nisy bitna, sve je to ista stvar, prodaju nam svadju oko „koje ime je pravo“ pa mozete vi mene Miroslave zvati i Franjo i Meho (otac me cesto tako zvao i jos mnogo drugacije zvao, da me nauci da se ne vezujem za ime-ime nije vazno iako nosi vaznost)i to me nece ni ulepsati ni uruziti – ja i dalje ostajem mali slatki uporni crvic
  dat ce bog pa da rodi zob (ime boginje-supruge vrhovnog naseg boga)pa da uskoro sve izadje na vidjelo – niko ne ocekuje da ljudi odbace religiju, vec samo da se dozvoli da istina i o religiji izadje na vidjelo a ako vredi i koliko vredi toliko ce i da se zadrzi, svako ce za sebe da odlucuje
  Sveizam nista ne brani, osim nepravde. Sve maksimalne slobode su zagarantovane svima i uvek osim onih koje ugrozavaju druge. itd totalno nova(stara RASka) pravedna filozofija zivljenja.
  srecno Miroslave i nastavite da ucite i uzivate
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Miroslave da li se salite sa ovim ili ste stvarno ozbiljni????
  „„Погледајте, ја доводим из даљине један народ изнад вас, кућо Израел, један издржљив и жилав народ је то, један прастар народ“.

  Јеремија V. 15-17“
  ako je sala – razumem, totalno je na mestu ali ako ste ozbiljni ….joj joj pa vi trazite da vas se gazi, da se vama vlada, da se patite, da vas pljackaju, da vas bombarduju – jer ste (narod) ISPOD – ako ste ozbiljni, onda samo jedna rec STRASNO

 • Ma sram te bilo Milenko!

  Sram sram, ne zavrjeđuješ dijalog. Dobro je rekao Miroslav.

  Samo ne mogu da vjerujem da netko tako učen ne može da shvati neke tako jednostavno izrečene stvari, samo po svome, ne želiš se potruditi pročitati pa probati shvatiti.“Trla baba lan da joj prođe dan“

  Zato ti ništa ne vjerujem što pišeš i nemaš dokaza.Zamisli,i krv bi mi preksrtio, koliko si ti pravo daješ. Ne vjerujem ti jer nisi autentičan i sprdaš se sa svetinjama, sa Jaganjecem, ono što je meni Jaganjac, tvome narodu je Hristos. Sram te bilo sram!

 • Budalo nacionalisticka jedna neopevana, kad ti tako moram(ne moram ali zvuci kako bi ti rekla „muski“) reci pa i ti si moj narod. Prestani vise sa tim tvojim proustaskim podelama. nisi ti nikakav crni persijanac ili pre toga ako se dobro secam ostrogot ili sta vec – ti si narod koji SLOVI – Sloven i narod SLAVE – Slaven a titulu Srbin ne mozes da poneses jer nisi slobodna – imas jevrejskog boga – tako da ne nisi Srbkinja kao sto ni Zlatko nije Srbin (za Vojsija vise ni sam ne znam, koji je njegov stav jer ga cesto menja)
  MMMM – znas kako ti meni izgledas? Kao Dalmatinac(vrsta psa) koji ide i vice ja sam Jazavcar, ja sam Jazavcar. izgled te odaje kojeg naroda ti si clan – NA-ROD (grupa u koju ulazimo rodjenjem) a to koje si nacije, pa to je licno opredeljenje koje neki vise puta za zivota promene. To je sloboda izbora i kao sto mi nije bitno tvoje moguce navijanje za ovaj ili onaj klub, koja kola volis, tako mi nije bitno ni tvoja nacija. Pogledaj samo smesni primer Bosne, do 91 broj bosnjaka 0 (nula) danas puna Bosna, a ljudi isti. To ti je nacija, politicko opredeljenje.
  a za jaganjca izvini sto ti rusim kule od peska ali – tako zvuci kao i ono neki dan o ona dva starija Rusa u sumi. Kako pesma kaze „teski su to osecaji, srce mora da zaboli…..“
  eto sad mene krivis za mane istorije, pa nisam ja kriv sto „bogove“ radjaju 14to godisnjakinje – danas bi takvo ponasanje bilo pokriveno kaznenim zakonom a sad sti ga ti velicas.
  inace zar stvarno mislis da si procitala vise stiva o religiji? iako ti je to specijalnost. – MMMM ti stalno dajes neke poluodgovore a ne shvatas da si ti VERNIK PROFESIONALAC – ti si od vere napravila uhlebljenje, pa ti platu primas da bi verovala – zar se to u osnovi ne razdvaja sa osnovnom idejom vere i hriscanstva?
  Vidis iako si PROFI ti nemas odgovora ali moram da ti priznajem, iako radis za pogresnu stranu (protiv sebe) svaka cast, posteno odradjujes svaki dinar, to cenim iako mi je cudno gledati nekoga ko se toliko strastveno ne nevoli, u tvom slucaju bih rekao da se ti mozda i mrzis
  greota
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Da parafraziram jedog naseg poznatog vodju „ne brinem koliki je neprijatelj vec koliku svetinju branim“
  pozdrav od malog crva iz velike jabuka

 • Мирослав: „… ја вас више нећу ометати нити ишта коментарисати“.

  Martina: „… , ne zavrjeđuješ dijalog“.

  Konačno! Čestitam. Nadam se da ćete se toga i pridržavati. Odavno je počeo da „smrdi“ i zagađuje.

  Ne znam zašto ste svi vi dosad gubili vrijeme i živce na ovog jadova. Možda iz sažaljenja? Milenko je jedna nesrećna i usamljena (i nepismena, i ograničena, i bezobrazna, i plitkoumna) osoba. Sigurno je, da ste razgovarali sa njim iz sažaljenja.

  Ostavlja nekakve kilometarske komentare, koji su na srednjoškolskom nivou (neka ne zamjere srednjoškolci) i, očekuje da će neko normalan da ih pročita. Ili je pglu, ili „nema“ problem sa samopuzdanjem.

  Ima na desetine otvorenih naloga (profila), na veb-sajtovima za upoznavanje. A, ima 45 godina. Odvratno! Nema prijatelje i drugove, u stvarnom životu. Tragedija!

  Mislim, lijepo je od svih vas to, što ste pokušali da razgovarate (iz sažaljenja) sa njim , ali stvarno je pretjerao.

 • Заиста бих са сестрицом Мартином(и са свом добронамерном браћом) могао размењивати мишљења и духовна искуства али када човек,којег уопште не занима вера,жели коментарисати на теме духовности па онда почне вређати речима;будале,слепци,малоумни,заостали…долазим до закњучка да се морам повући јер са људима који у себи имају немир и потребу за вређањем ја не могу нормално комуницирати.
  Што се мене лично тиче може човек да верује у шта год хоће па и у то да је постао од мајмуна,уопште ми није важно(али га ипак сажаљевам) али да се прикључује у дискусије на теме о којима нема појма и које га уопште не занимају,говори нам само једно-ДА ОН НИЈЕ НОРМАЛАН И ДА НЕШТО СА ЊИМ НИЈЕ У РЕДУ.
  ЖЕЛИМ ВАМ ОД БОГА ПРИЈАТАН И БЛАГОСЛОВЕН ДАН.

 • Također brate Miroslave.Prošla sam prag da mi smeta vrijeđanje mene, ali me boli vrijeđanje Jaganjca Božjega ili Hristosa. Poradi Krista neću više, jednostavno, ne želim Isusu nanositi bol tako da ga netko vrijeđa jer sam ja imala dobru volju objasniti sasvim jednostavno.
  Ako je Bog nešto rekao u Bibliji ( a dovoljno je i nevjerniku znati) da je Biblija sveta knjiga, onda taj nevjernik iz poštivanja neće vrijeđati direktno napisanu Božju Riječ. Izneseš mu Božju riječ jer me pitao za homoseksualce, i onda uopće ne pročita što Bog kaže i na kraju ni krivog ni dužnog Boga razapne, a pa neću da to bude zbog mene. Bisere treba čuvati sa braćom koja to znanu cijeniti a ne sjediti u zboru podrugljivaca, ali eto, dobra volja, mišljah u dobroj vjeri za drugoga.
  Za nas je Biblija ono što je muslimanima Kuran. Samo, nije isto. Povrijedi Kuran i evo ti rata. Ali se zato Krist može vrijeđati nemilice i bez prestanka. Pa ne znam baš bi li Milenko mogao ovako po Kuranu udarati.

  Da Niko, pridržavat ću se, a ako i skomentiram znam s kim neću komentirati više. Sramotno je ubacivati Zlatka i prozivati ga da nije Srbin, kakve to veze sa ičim ima?

  Mislim da je netko promašio portal.

  Zamisli da dođeš na Tv i da se tako ophodiš u komunikaciji sa Tv voditeljem…

  Svejedno, mislim, da bi trebao imati poštovanje i prema gdinu Zlatku kojeg je toliko puta spomenuo kao osnivača portala. Meni ovo izgleda kao da se svi moramo pokloniti bogu u Milenku, izgleda mi kao da je čovjek osnovao svoj blog i tu sve redom proziva.

  Ugodan dan, ništa mi neće pokvariti ovaj dan 🙂

 • “ Cela ova kosmogonija je iskorišćena i iskrivljena u priču kakva nam je poznata iz današnje Biblije. Zli Demijerg je pretvoren u najvišeg Boga Tvorca, Logos je pretvoren u Lucifera, delovanje zlih Arhonta je sakriveno, a Eoni su proglašeni za „pale anđele“ – dok su imena Eona Isusa i Hrista iskorišćena za stvaranje lika biblijskog Isusa Hrista, odnosno za ime nekog velikog gnostičkog posvećenika koji je delovao u to vreme i najverovatnije se zvao Ješua ili Immanuel, čije su se mudre izreke i delovi najvišeg božanskog učenja sačuvali u gnostičkim jevanđeljima i delimično u Novom zavetu.
  Ako su Gnostici sa celom ovom kosmogonijom bili u pravu, ako je to istinita priča, a sudeći po demonskoj prirodi vladara ovoga sveta jeste istinita, onda je on zaista i bio inkarnacija jednog sina božijeg, Eona, Isusa.
  Njegovo učenje je zabeleženo u Gnostičkim jevanđeljima i on je upozoravao ljude na Arhonte, demonske porobljivače ljudi, i kako da se oslobode. Zato je izgonio demone iz ljudi i upozoravao na demonske hibride u ljudskim telima, na vladare Rima i Levitske sveštenike u Jerusalimu – koji i danas vladaju ovim svetom iz Rima, Londona i Vašingtona.
  Takođe, ako je po Gnosticima Isus zaista postojao, onda je jedna od najvećih laži da oni uče „o zabludi da se spasenje može postići samo oslanjanjem na sopstvene snage“. Oni samo detaljno i konkretno uče kako da sopstvene snage pokrenemo i povežemo sa Božanskim, u korist spasenja/ostvarenja Božanske duše u nama. Ma koliko nas Božija Milost spasavala, a ona nas uvek spasava, mi moramo da budemo usklađeni sa njom, da je razumemo i da pristanemo na spasenje. U tome je naš rad na sebi na kome su insistirali Gnostici i sva vredna duhovna učenja.
  Na kraju, ako celu ovu predstavu ne shvatimo samo mitološki, već kao mitologizovanu istinu, onda je svaka ljudska duša, emancija Božanskog, zapravo Sin Božiji, Isus, koji se rađa na Zemlji, silazi u materiju, da je samim svojim prisustvom spase, trans-supstancijalizuje, uzdigne i oduhovi u Božanskom Savršenstvu (Pleromi).

  Zato je ta istina skrivena od ljudi osnivanjem hrišćanske crkve, u kojoj je Isus proglašen za jedinog Sina Božijeg, koji nas spasava spolja samo ako sledimo autoritet crkve.
  Kao i sve stvari na ovom svetu, i to skrivanje ima dve strane: negativnu i pozitivnu. Negativna je sámo skrivanje, zbog čega je mnogim ljudima uskraćena spasonosna istina i brži razvoj, a pozitvna je u tome što je skrivanjem čovek nateran da je sam otkrije kada mu dođe pravo vreme. Da je ostala gnostička vizija, ona bi se vremenom zatrla i deformisala, kao što to biva sa svim izvornim učenjima tokom vremena. Ona je bila suviše asketska i duhovna i ne bi dozvolila materijalnu kulturu, ekonomski i tehnološki razvoj, koji predstavlja konkretnu stranu trans-susptancijalizacije materije u skladu sa Božanskim, zbog čega su se duše i inkarnirale. A na to je upravo ljude naterala zapadna kultura zasnovana na judeo-hrišćanstvu.
  Zapravo, ako nema ničeg izvan Božanskog, čovek je sve ovo sakrio sam od sebe da bi ga otkrio u skladu s vremenom i zrelošću.
  Zato postoji ezoterično i egzoterično hrićanstvo“
  Evo,molila bih nekoga da ovo prokomentariše..

  .

 • Možete Petkana ostaviti tko je to napisao?
  Mene jedino to zanima, inače mi se ne sviđa kako je napisano, puno filozofije. Taj jezik mi ne leži.A i neke misli iz teksta.

Ostavite komentar