Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Suprug i supruga u hrišćanskom braku. O braku – Otac Tadej

 

Suprug i supruga i njihovo mesto u hrišćanskom braku

Beseda oca Tadeja o braku i mestu supruga i supruge u svetoj zajednici

 

O braku

 

Gospod kaže našoj pramateri Evi:

Zato što si poslušala zmiju,

zato će od sada volja tvoja

biti pod vlašću tvoga muža.

 

Supruga treba da bude poslušna suprugu - Carica Teodora mozaik RavenaGospod nam sam otvara put i otkriva kakva je Njegova sveta volja. Njegova sveta volja se javlja preko roditelja. Ako budemo slušali roditelje ići će sve dobro i biće blagosloveno, a ako im se protivimo nema ništa. Ide, ide, ali više ide natraške nego napred.

Na primer, ti si zavoleo neku devojku pa hoćeš po svaku cenu. A otac i majka kažu: „Ma sine nije ona za tebe„. Ali ne vredi, zavezao vrag um, zarobio te i hoće, hoće.

„Ma nije sine to za tebe“, kažu roditelji. „Naći ćemo tebi drugu“.

„Ma neće drugu, hoće tu po svaku cenu.“

Uzmu se. Misli idealna. Vole se, kroz neko vreme izgustira se, to prođe i nema ništa. Najbolje je kad se roditelji ranije dogovore, kad nije velika razlika u godinama, i ako se nikad nisu videli. Najbolje je kad se razvije ljubav u braku. Tada se ne ulazi u brak sa planom, oboje imaju blagoslov roditelja i posle ide najbolje… Brak, nije to neki lep život, sladak… Još kako je gorak. Tek posle vidiš da nisi slobodan. Da si vezan, još kako vezan.

Supruga treba da bude poslušna suprugu.

Posle pada Gospod je dao veliku vlast muža nad ženom. Gospod je kazao pramateri Evi: „Zato što si poslušala zmiju, zato će od sada tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža“.

Nije to potčinjenost, nego da ne bi bilo kod bračnih drugova raznomišljenje, bračni drugovi treba da budu jednim duhom. Crkva se stalno moli: „Daj nam da jednim mislom, jednim srcem slavimo tebe, Boga.“

Bračni drugovi su kao dva tela jedno, jednomišljenici znači, jednomišljenje, što hoće muž, oće i žena i obrnuto. Kad su jednomišljenici, evo mir, evo raj.

Eva se nije savetovala sa Adamom o ponudi zmije, ona je odluku donela sama.

Naše majke krše tu zapovest, u duhovnom smislu, posle nemamo mira i pokoja, stvaramo pakao u sebi i oko nas i svi oni koji s nama žive nemaju mira. Tim svojim postupkom one stvaraju pakao sebi, mužu svome i deci svojoj i zato biva u porodičnom krugu pakao. Nema sloge, nema jednomišljenja. Muž kaže jedno a ona drugo.

Ako bi ti poslušala zapovest Gospodnju da će tvoja volja biti pod vlašću tvoga muža, kad bi za tebe važila reč tvoga muža ma kakav on da je, Gospod bi zbog tvoje poslušnosti učinio da on bude plemenit i da bude najbolji. Ne slušaš ti svoga muža, nego Gospoda, to je zapovest Gospodnja.

Ali, eto, naše majke to ne znaju niti ima ko da im objasni. To tako biva na celoj zemaljskoj kugli, njih dvoje ne mogu da se slože, ratuju, nema ni mira ni spokoja.

 

 • Malo sam pogledala, meni se čini da Vam se to odmiče i od pravoslavlja. Ali neka kaže netko drugi ipak. Ja to ne bih čitala. Moje mišljenje. :), bez uvrede.

 • Pogledala sam u par sekundi autora i njegove knjige, to je svašta, new age i okultizam. Ne znam tko je on i ništa o njemu…ali ja to ne bih.

 • Na sajtu ovog autora zaista ima najrazličitijih pogleda na svet,no nemate se razloga plašiti.Ako je vera čvrsta a ne kruta,niko nema razloga za strah.Do njega dođoh tragajući za počecima hrišćanstva,gnosticizmom i još nekim podacima koji su me u tom periodu vremena interesovali.Njegova dela moram da priznam,nisam pročitala,što ne znači da neću,kada za to nađem vremena.Ne mislim da se radi o okultizmu,ne dajte da vas na prvi pogled zavaraju vaša ubeđenja.Autor je saglasan sa pravoslavljem,odnosno njegovim izvornim delom,Dobroljubljem,a lik i delo oca Tadeja ističe kao svetli primer duhovne prakse.
  Ovim ne želim da stanem iza svih tvrdnji dotičnog autora,već samo stavljam na uvid i jedno drugačije viđenje sveta,ne toliko uobičajeno. Istorijski podaci na sajtu se u mnogome poklapaju sa Milenkovim tvrdnjama,naročito u delu koji govori o poreklu srpskog naroda,pa ko želi neka mu posveti vreme i pročita.

 • Draga Petkana, nisam to vidjela za Milenkove tvrdnje i autora, pa nisam za time išla.
  Voljela bih ipak da Vam Zlatko kaže svoje mišljenje.Jer ako ima svega izmiješanoga opet nije dobro, demoni napadaju, a to znate i sami, kad se duh otvori, vjera može biti čvrsta ali demoni neće prestati smetati i ometanja možete osjetiti. Moje mišljenje s kojiim s enaravno ne morate složiti. Zbog Vas voljela bih da Vam ipak gdin Zlatko ili netko drugi još odgovori s obzirom na duhovno. Nadam se da se ne ljutite, čitajte što želite ali ovo Vam rekoh u ljubavi.

 • Cist pokusaj kontrole misljenja od strane podanice-sluzavke hriscanstva.
  „da vam zlatko da svoje misljenje“ a ko je taj zlatko, bisup Cyril?
  „ovo vam rekoh iz ljubavi“ upozorenje mirise iza ovoh reci „ljubavi“.
  Neverovatno kako se hriscanstvo I njihovi podanici (sluge)- POKUSAVAJU sluziti istim sablonom kontrole ljudskog uma a samim tim I misljenja kroz vekove.

 • Cist pokusaj kontrole misljenja od strane podanice-sluzavke hriscanstva.
  \"da vam zlatko da svoje misljenje\" a ko je taj zlatko, bisup Cyril?
  \"ovo vam rekoh iz ljubavi\" upozorenje mirise iza ovoh reci \"ljubavi\".
  Neverovatno kako se hriscanstvo I njihovi podanici (sluge)- POKUSAVAJU sluziti istim sablonom kontrole ljudskog uma a samim tim I misljenja kroz vekove.

 • Помоз` Бог браћо и сестре !
  Ево да се мало надовежем и разменим коју,са разумним људима.
  Мартина Ви сте у праву кад кажете „meni se čini da Vam se to odmiče i od pravoslavlja“ а ја желим додати да је Иван Антић директан и не скривен противник Хришћанства па самим тим и Православља а сигуран сам и Католицизма.Ваше прво запажање вас није преварило и видим да сте чврсти у вери.Петкана,сесто драга,тај аутор ни случајно није сагласан са Православњем.Оца Тадеја он цитира само онда кад му то одговара.Уосталом он и сам каже да му је будизам најближи као и реинкарнација,јога,медитација,ванземаљци(које он увек потенцира)…лако је прочитати шта су О. Тадеј и остали оци о томе говорили и писали.ТО НЕМА ВЕЗЕ СА ХРИШЋАНСТВОМ И ПРАВОСЛАВЉЕМ.
  Много је вукова у јагњећој кожи а Мартина је то приметила пре осталих.Једно велико БРАВО сестрице.

 • Draga, nadam se da ćete uskoro upoznati i gdina Zlatka, znate onaj Zlatko Šćepanović, pravoslavac bogat duhom koji uređuje ovaj blog i koji ima često teme iz pravoslavlja u rubrici duhovnost, ukucajte Bašta Balkana pa ćete vidjeti kod koga ste gost, ja od njega naučih puno, eto jedna podanica kršćanstva, moj naklon „draga“, vidim nastavljate dalje borbu samnom, gdje ste ono bili na temi o zlim duhovima,magiji…mogu slobodno reći, ne poznajte riječ „oprosti“ sestrice brata Milenka, vama se čovjek mora ispričavati i kada nije kriv, naravno da nije upalilo, isti vas duh naganja. Nadam se da ćete upoznati Zlatka. 🙂

 • Ajme Zlatko, sad ste i biskup Ciril.Nedaj Bože pokojni Ciril Kos biskup srijemsko đakovački ili je mislila na nekog drugog Svetog Ćirila Aleksandrijaskog? Uglavnom…vidimo što se dogodi kad nevjernik bitku bije, uvijek je to nacionalno, vjernik gleda Božjim očima a ovaj drugi puškama. Strašno. Naše oružje je Križ Isusa krista draga ženo.Križ je raspeta ljubav,pa bar u dijalogu. Nasmijali me.

 • Moj komentar nije bio upucen tebi nego Petkani, opet si mirodjija u svakoj corbi.
  Nisam sigurna da ce taj vas „bog“ gospodin zlatko imati priliku da upozna mene.

 • A sto se tice podanik-sluga-sluzavka,
  ja zaista ne razumem zasto i kako vi uopste kao prava hriscanka znate pisati i pokusavate filozofirati?
  I kako to jos vecim cudom znate koristiti kompjuter?
  Pa zar vase hriscansto to odobrava?
  Koliko sam ja shvatila samo iz nekoliko prehodnih clanaka o hriscanstvu da se vi svom silom borite protiv nauke, tehnologije, astonomije, filozofije…i masonerije koja sve to pokrece i podstice? Pa Vuk Karadzic vam je bio mason,
  a koristite njegovo pismo decenijama.
  Da li to znaci da ipak sve to prihvatate,sto je i ocigledno a u isto vreme krsite sve zakone hriscanstva?

 • Draga, što se tiče korištenja računala, vidite moje komentar je bio zadnji,prije vašeg, moramo pogađati na koga se misli, ime niste naveli. Petkana je vjernica, ja sam vjernica…epa sad „eci peci pec ti si mali zec…“ Baš ste dragi.Eto, čitam ponovno vaš zadnji komentar, tko bi vas znao na koga mislite, na Petkanu ili mene?
  Nešto vam se pobrkalo.

 • Draga,uopće vas ne shvaćam,koristite moje riječi,neodređeni ste..Upućujte inače komentar sa imenom za dalje.I čiji ste Vi podanik – sluga ako nije tajna?

 • Iskreno nisam ni ocekivala da shvatite, a objasnjavati vam, vekovi ce potrajati.
  A ja zaista nemam ni vremena a ni volje za tako nesto.

 • @ Martina
  „Možete Petkana ostaviti tko je to napisao? Mene jedino to zanima …„
  Da li sam ja dobro razumeo da je vama vaznije ko je rekao nego sta je taj neko rekao ?
  @ Ostali pravoverni
  PRAVDA ZA MILENKA !!!

 • Evo da vam odgovroim mada ce sve ovo proci kroz vas, nista shvatiti necete, niti pokusati, I ne samo to nego ce te napadati I pokusavati omalovaziti sve sto ce biti receno, jer to vam je posao.
  Ali zbog samog univezuma odgovoricu vam.
  Ja sam dusa u fizickom obliku ,coveka-zene, deo ovog naseg univerzuma kao sto je I univerzum deo nas. Bog je svud oko nas a I u nama samima. Mi-ljudi smo takodje bog, kao sto su I biljke, zivotinje, voda, vazduh,planete, metali, zvezdana prasina…. sve opipljivo I ne opipljivo, vidljivo I ne vidljivo.
  Sve je jedno

 • Hvala Draga na objašnjenju. Neću napadati, ne brinite.

  Vojsije,pročitala sam sadržaj i nije mi se svidjelo, pitala sam tko je napisao jer me zanimalo zbog sadržaja.Jedino to važno, zato jer ne želim ići u rasprave od kojih nema smisla,zato JEDINO, mogla bih napisati što mi se i kako ne sviđa i da je pola toga poganskoga …
  Naravno da je važno tko je rekao jer ono što je rekao nema veze sa Isusom Kristom. Duh prepoznaje. Dovoljan mi je bio sadržaj bez da znam od koga je ali eto, nastojala sam biti obazriva i hvala Petkani što je otkrila izvor, u svakom slučaju to je dobro za nju ako želi znati da se makne od toga, otvaranje tomu je štetno duhu.Samo čitanje je već otvaranje.Ulazi u um.I može zavarati.

  Vojsije, što se s vama dogodilo?

  Rekli ste da ste vjernik, ako ja tu išta više razumjem, stvarno čorba ona kisela
  Čini se da bi opet moglo početi „veselo veče“.

  Laku noć, ode na godišnji.

 • Niko – da li ti je poznato kako je „sveti nikola“ zasluzio svetost – svojerucno je zaklao 400 svestenika NASE VERE – nase originalne vere u ime vaseg jevrejskog boga.
  Niko, mozete li ovo molim vas obrazloziti „Milenko je jedna nesrećna i usamljena (i nepismena, i ograničena, i bezobrazna, i plitkoumna) osoba.“
  Vidim da ste me „guglovali“ pa to je bas lepo od vas ali ima ispravka ja imam 46 godina ne 45 a sto se tice tih sajtova (upravo sam se guglovao) izbacilo mi je FB, Meetup(Serbian lenguage & culture club – druzenja sa nasima u NYC),Linkedin, Basta balkana (aha), My life (sto ne znam sta je), name-list.net (ne znam sta je-verovatno listing imena), edison nation (sajt za „izumitelje“), my space(to sam i zaboravio da postoji), gravesdatabase (listing sa groblja – eto mi imenjaka u BL), strana 2; Scibd(sajt za trazenje tekstova), pipl (sajt za trazenje ljudi), lookupone (sajt za trazenje – izgleda mi da sam bas trazen, po ovom sta vidim), blog.seaeagle (prozizvodjaci camaca za naduvavanje), 123people (sajt za trazenje o ljudima),netlog (ovog jeste sajt za upoznavanje i pokusah uci ali se ne secam „imena“ ni lozinke – poenta, jesam bio clan ovoga ali pre dosta godina i ne vidim u cemu je tu problem), radaris (opet sajt za trazenje – ljudi moji vi me bas trazite, auuuuu), u ostatku nadjoh opet stvari koje se ponavljaju tipa „basta“ Sveizam, sajtovi za trazenje (onako odokativno preko 100 ljudi me trazilo-lepo) komentar kod jednog imigracionog advokata, da sam pristupio drustvu biciklista „alternativni transport“ i tako ne bas bitni tragovi pa ne razumem o cemu vi to Niko – ili LAZETE ili imate podatke o meni, koji meni nisu poznati – tako da bilo bi mi drago ako bi mi skrenuli paznju na njih (sto da sacuvate obraz – da ne bi bilo da ste lazov, a i ja bih voleo znati o mojim osnovnim digitalnim tragovima)
  kao sto ste mogli primetiti ja se ne krijem – uvek se potpisujem punim imenom, nalozi su mi javno otvoreni, cak i na FB, tako da – ja nemam sta da krijem a ne kao pojedinci koji su „digitalni pravednici“
  tako da NIKO ili pokazite te desetine sajtova ili LAZETE NIKO – „lopta u vasem uglu“
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Ako uzimam nešto što nije od mene ja navedem izvor, eto, zato sam isto pitala, nikako mi nije bilo spojivo s Petkanom ono što je ostavila da je to ona napisala zato jer ju držim iznad toga u boljoj vjeri.

  Meni se čini da je Milenko ovdje uspio ono što je htio i baš mi je žao. Baš mi je žao.

  Baš mi je žao Vojsije.

 • Draga, čula sam za takvo vjerovanje, zanima me ima li ono neki naziv? Budite ljubazni još samo to.

 • Moram se malo osvrnuti na komentar, vezano za post, ako smo svi Bog, onda su muž i žena jedno drugome bog ali ne onaj koji ih povezuje nego čini posebnima i odvojenima? I nakon smrti gdje bog ide u univerzumu, jeli to neka reinkarnacija ili što.Pretpostavimo da fizičko i kod vas odumire, ostane duša, što je njen zadatak onda?Naseliti se negdje drugdje? Ne znam.

  Malo me plašite, jeste Vi duh ili duša, muško-žensko, nadam se da se ne dopisujem sa duhovima, ne omalovažavam vas nego pokušavam shvatiti. Pretpostavljam da ste žena.

 • @ mARTINA
  Ako se niste jos spakirali za odmor da repliciram.
  Nije mi bilo jasno , a ni posle vaseg odgovora nije mi jasno , da li je vama vaznije ko je rekao ili sta je receno . Samo me to interesovalo .
  Ni meni nije bilo spojivo s mojoj predstavom o Petkani `druzenje` sa sajtom gospodina Antica , ali za razliku od vas mene je to odusevilo . Ona je uz sve to
  ostala ( koliko razumem ) jednako vernik-pravoslavac sto znaci da ima otvoren um i cvrstu veru ( pretpostavljam) .
  @ Petkana
  Ako vas jos uvek interesuje tema pocetaka hriscanstva predlazem vam knjigu HRISCANSTVO OD ISUSA DO HRISTA .

 • Miroslave,možda otvoreni kritičar onoga šta je od hrišćanstva ostalo,nakon vekovnih izmena i stranih uticaja.Slušajte,kada je čovek u potpunosti u-veren u neku ideju, ne bi trebao da ima potrebu da istu brani,objašnjava ili ikoga ubeđuje u vrednost iste.Zašto bi to radio?
  Hrišćanstvo su najbolje iskusili oni koji su se odvojili od sveta,živeli u askezi uz neprestanu molitvu.Da li je tako? Ali su do spoznaja Božanskog na gotovo jednak način došli i pripadnici drugih religija,ili filozofija.Ne sumnjam ja jednog momenta u vrednosti hrišćanstva,niti u dolazak Hrista,niti u Svete Tajne krštenja,ispovesti i pričešća.Svesno prihvatam pravoslavlje kao svoj duhovni put,ali ne umem da hodam zatvorenih očiju.Zašto je baš hrišćanima smetala biblioteka u Aleksandriji?Kako su to Srbi vekovima pre Hrista opstajali u veri,gradeći kulturu mnogo jaču i izražajniju od svega što se danas može smatrati kulturom?
  I kako je moguće da se nakon dvadeset vekova hrišćanstva(broj hrišćana raste-statistički)nalazimo ovde,u ovakvom bezmnom svetu,bez ljubavi i dostojanstva?Neko ne radi dobro svoj posao,tako mi izgleda..

 • Miroslave a ko je dao pravo religiji da prisvaja duhovnost? Sto se vi takozvani vernici ponasate kao da je duhovnost vasa? Pa upravo religija je negacija duhovnosti.
  Sto se tice „budalo“ „otvorite oci“ itd pa stvarno – ako nekome kazes, nacrtas uzmes za ruku i odvedes a on-a i dalje tupi isto bez i jednog dokaza – sta reci „Bravo inteligencijo“ ako ste primetili, ja podrzavam svako ucenje i napredak (ne u mom pravcu vec u individualnom) tako da…. a inace primetio sam (posto imam drugara i drugarica vernika) da vernici cesto ne vole politicku korektnost a onda kad ostanu u uglu pozivaju se bas na nju.
  Dragi moj Miroslave ja pokusavam da sve nazovem svojim pravim imenom ali i da pokusam ne povrediti ali kako budalu nazvati nego budalom, kad se tako uporno ponasa, s tim da razumemo budala nije glupa, ona se samo ponasa budalasto.
  Miroslave, u zemlji Srbiji, gde je tek nekoliko posto stanovnistva ostalo sa fakultetskom naobrazbom (barata se ciframa od 11% do 6% sa diplomom a oko 3% koji su i ostali da zive u Srbiji), gde su jos aktualne price „nisam ja nastao od majmuna“, gde se pesnicama dokazuje pamet a pistoljem moc, gde patrijarh i vladike kroje politiku, gde infrastruktura propada sve vise a religija buja, gde,,,,, e vidite – drago mi je da nisam normalan jer da jesam zapitao bih se „sta to nije u redu samnom“ – u takvom drustvu, kvaliteta je biti nenormalan.
  Vidite Miroslave, moje dosadne i dugacke pisanije niko ne cita ali videh da me u zadnje vreme stotinjak ljudi „proveravalo“ – izgleda da ste predugo u mocvari i da ste svi navikli na mulj. To nije zivot Miroslave a nije ni lako jer kako bi rekli i kopanje za istinom i zabijanje glave u pesak – zahteva kopanje. Pitam ja vas sto radite „natraske“? Znam da mozete i hocete bolje dragi moj Miroslave?
  Pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Važnije mi je što je rečeno.To mi je bilo dovoljno da me ne zanima. Eto, zadovoljni?
  Nemojte biti takvi, ja Petkanu ne sudim niti ikoga, ali smijem valjda imati svoje mišljenje.Ovo je ionako samo komentiranje, svatko radi što želi i kako želi u životu.
  Nije mi namjera bila nikoga povrijediti, valjda smijemo iskreno.Ne moramo biti pristani neka svatko bude svoj, a ako se netko s nekim „poklopi“ u mišljenju, pa dobro i to je moguće.
  Ili ako se ne slaže.

 • Nije dobro imati previše otvorene oči, onda to sve ulazi u srce. Tamo ima toliko toga poganskoga,ezoteričnoga, otvori um za šire oči pa ti se u dušu može naseliti demon da i ne znaš.O tome ja govorim.Boga ne treba iskušavati.Jer meni to ovako izgleda, stani nasred ceste, kaži, Bog me čuva moja vjera je čvrsta a auto naiđe pa te pokosi i odeš Bogu gore.
  Čuvaj se pa će te i Bog čuvati ima narodna a ima i zapovijed „Ja sam Gospodin Bog tvoj nemaj drugih bogova uz mene.“ Iskreno, meni se odjednom počelo povraćati na tom sajtu.Došla mi neka mučnina, i sto posto sam sigurna da nije dobro boraviti na njemu.Kako se drugima to ne događa? Ne znam, možda su se previše napili toga pa im ne smeta.Govorim o cijeloj stranici što sve nudi.Treba pogledati što sve stranica nudi pa onda reći to je ok ili nije.A ne kruške i jabuke pomiješati.I onda je sve dobro.

  Vojsije čuvajte se otvorenoga uma, tako se dobije new age.Njegujte ono to vam daje pravoslavlje to Bog traži.
  Otvoreni um,, što on sve može. Evo priča iz mog života.Dobili na dar sliku religionog kršćanskog motiva, crkva i Bogorodica, neki slikar slikao.Na prvi pogled nije loše.Inače, ne volim nikakve slike za poklon, a vijdet ćete i zašto.Kadli ono u krošnjama drveća sami đavli naslikani i tko god je to vidio vidio je.Slika je spaljenjai i u rijeku bačena. Eto, otvoren um, a kod kuće zbog te slike sam imala želučane probleme, zbog duhova.Ali znam to nećete shvatiti. Pa pogledajte malo što na tom sajtu ima tj čovjek, kakve knjige svoje.
  Nemojte me krivo shvatiti, oči su ogledalo duše, taj čovjek izgleda preumorno, čudno.
  Zarobljeno, ali znam vi to ne vidite.

  Miroslave, bilo mi Vas je drago upoznati. Budite i dalje takvi, drago mi je da postojite.

 • Što je najbolje, sliku je naslikao umjetnik koji je vjernik i koji ide u crkvu.
  Što se zapravo dogodilo? Kroz kist je prenio svoje demone. Tako i onaj koji govori o Bogu pa i neke dobre stvari kroz riječi prenosi svoj duh, zalijepimo se za to pa postane sve dobro.Duhovi se lijepe na dušu.Lijepe se na naše neiscijeljene rane i na um.Sve počinje u umu, u njemu se odigrava bojno polje.Zato ja kažem da vjernik treba imati KRISTOV UM, jer Kristov um je jedini ispravan za kršćane.Da ne bi neki doslovno shvatili, ne da budemo Krist nego da mislimo kao on.On sigurno ne bi rekao da čitamo to, nego Božju Riječ, a Božja Riječ je lijek za um.I za dušu.Kad nju dohvatiš, ne trebaš sajt da te oduševi.Ispunjen si Njome.

  Evo, bila sam iskrena a vi ljudi, kako hoćete, ja sam se opekla, pa ne bih više, nisam ulazila sama u okultno ali su mi drugi to priredili, poznata vam priča, da ne ponavljam.
  Tko se jednom opeče taj dobro zna.Čim sam došla na stranicu, imala sam nemir.Duh osjeti.

  Laku noć.

 • @ Martina
  Zadovoljan ! 🙂
  Vi ste malo nespretno umetnuli onu rec JEDINO u meni spornom komentaru a ja sam je bukvalno shvatio. Ne slazem se oko onoga `previse otvorene oci` . Zivot je mnogo kratak a svet mnogo velik pa su ova dva oka premalo . Nemate se cega plasiti , sve sto postoji je od Boga dato i ….znate onu `Gospod je pastir moj` ?

 • Je Gospodin je pastir moj…ali zaboravljate Vojsije da nam je dao i slobodnu volju,Bog stoji po strani i baš u svemu nas pušta da sami biramo, a dobar put ćemo izabrati ako poznajemo Njegovu Riječ i zapovijedi.I eto ranokršćanske pisce.
  Ništa strašno Vojsije. Ipak se bojim za Vas, nemojte se otvarati tomu, može biti opasno.
  Vidjela sam tamo čini mi se piše „hare krišna“.Evo, primjer iz moga života.Trg, centar Zagreba,čekam tramvaj kojega nema i nema. A na trgu sto zabavljača, a ne znam kako smo ušli u EU, ima stranaca, uličnih zabavljača iz Italije, Velike Britanije itd…nebitno i „naših“ koji izvode zanimljiv i melodičan ples ujednačenoga ritma,i pjevaju to hare hare…da sad ne pišem,pridruže im se i prolaznici, vesele se plešu…a ja sve nastojiim to ne gledati i slušati jer znam što je to (to je sekta ),međutim,povuklo me, počelo mi pjevušiti u meni mislima pjesmu, i neće prestati,borila sam se molitvom Kristu,Anđelu Čuvaru, Bogorodici…dođe tramvaj ali i dalje je to trajalo i baš sam se zamislila onako kako mi vjenrici znamo reći „ne može mi ništa,Isus je jači“ ma jest, ali izloženi smo utjecajima, zato je važno čitati Božju Riječ i prakticirati vjeru.Onaj koji je Kristov taj je i napadan, što bi rekao fra Zvjezdan Linić, ne napada đavao onoga koji ne vjeruje nego onoga koji vjeruje.

  Joj, sad idem,ajde svako Vam dobro, čuajte se i Bog će vas čuvati.

 • Drago mi je (verovatno i Zlatku) da se diskusija „razvezala“ necu da davim (mojim) analizama ali bih se nadovezao jer mislim da imam par odgovora (iako pitanja nisu bila upucena meni)
  dakle
  MMMM – na tvoje pitanje Dragoj ja bih da odgovorim jer ti vidis a ne vidis, cujes a ne cujes a sumnjam da iko ima toliko zivaca za tvoju (epitet po izboru)
  dakle – to sto smo svi bog ne moze nikako da nas razdvaja ves samo spaja, primer (da ti nacrtam) imas ruku, na njoj 5 prstiju i svaki je razlicit, sa drugacijim sposobnostima a stalno se sudaraju i lupkaju ali i miluju a kad rade, rade svi zajedno, samo se u dokolici sudaraju. Vidis tako i ljudi, svi su BOG i u dokolici se sudaraju a nauce da su JEDNO onda uce, rade i uzivaju.
  sad bi neko mogao pitati a ratovi, patnja, nevolje. Odgovor opet jednostavan, u vreme starog RASa bila je drugacija filozofija koji vidim da mnogi jos nisu shvatili iako su i iscitali mnoge knjige o tom jer ih citaju sa namerom. Pre oko 3 000 – 2 500 godina pojavilo se zlo materijalizma koje je uzelo dve putanje jedna „kroz materijalnu vlast“ koja je napravila piramidalnu organizaciju; jedan kralj, nekoliko princeva, vise plemica i mnogo sirotinje a drugu „kroz duhovnu vlast“ koju su isto tako organizovali piramidalno; jedan bog-papa/patrijarh nekoliko kardinala/mitropolita vise biskupa/vladika i puno svestenika i „mnogo“ naroda
  Sistem piramidalne organizacije po svom ustrojstvu sprecava dobro da se razvije tako da i u duhovnom i u materijalnom ustrstvo imamo brojne primere dobrote ali oni nikada ne uspevaju – a razlog je jednostavan SISTEM
  istovremeno „duhovni mocnici“ kao kude i bore se protiv „materijalnih mocnika“ a ovi opet protiv „duhovnika“ ali to je prica za narod jer ako pogledas UVEK su glavesine „duhovne“ saradjivale sa glavesinama „materijalnim“ zbog toga i imamo situaciju da je ogromna vecina svetih dosla iz ako ne kraljevske porodice (a njih je mnogo da prosto vristi – po crkvi srednji vek sa svim tim svetim kraljevima trebao je biti doba prosvetiteljstva a ne mracnjastva kao sto je bio) ono bar dvorjanin ili plemic
  pogledaj samo saradnju SPC i Katolika – u RSK (republika srpska krajna) se radilo samo najnuznije a putevi su se proirivali i osposobljavali za vojnu tehniku koju RSK nije imala a pre pocetka tih radova te na samom kraju je sam Patrijarh posetio iste (manje od nedelju dana pre pada RSK) o kojima u pocetku mediji u Srbiji nisu ni izvestavali. Srbija se raspada gubi deo po deo a patrijarh „svetac“ jer se ne protivi a istovremeno podrzava obe opcije „radikalnih nacionalista“ i ekumenista – udruzivanja svih „hriscana“ a njegov naslednik irinej to i javno izjavljuje (ako se dobro secam krajem leta 2010) polako nas pripremajuci za isto. Ja se licno ovome ne protivim vec samo pitam a sto braco draga (sa sve tri strane) nam pre toga razbiste drzavu „bog vas ubio da vas ne ubio“
  istovremeno saradnja sa katolicke strane postoji ali u bahatom odnosu „bozije pravde“ – identicnim ovom koji vi takozvani vernici imate prema nama koji pozivamo na razum. Ne bi me iznenadili da se uskoro, kad istrcimo na scenu, vidimo i ujedinjenje svih vernika jevreja, hriscana i muslimana u jedno (ne zaboravimo i ti se pregovori vode – iako o tom niko ne pise, jako je „vruce“ tek poneki izvestaj „sastali se predstavnici sve tri „velike“ religije“)
  Dakle ne branim ja vase pravo da verujete vec samo DOKAZITE SVOJU ISTINU NE-NASILNIM METODAMA. zasto je istina Hricana bolja od Jevreske ili Muslimanske istine? ili obrnuto? Svi tupite isto, sveto oci rekli ….. pa sta to nije dokaz, i klinton je rekao da nije imao nista sa monikom i zakleo se pred kongresom i kamerama „celom amerikom“ i sta „sveti otac – predsednik“ LAZE -zar je to stvarno cudno?
  pogledajte samo ovaj tekst iznad – to je religija
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Verujem  da ce te razumeti
  Martina-26.jul.u 23:32
  Ništa strašno Vojsije. Ipak se bojim za Vas, nemojte se otvarati tomu, može biti opasno.Vidjela sam tamo čini mi se piše „hare krišna“.Evo, primjer iz moga života.Trg, centar Zagreba,čekam tramvaj kojega nema i nema. A na trgu sto zabavljača, a ne znam kako smo ušli u EU, ima stranaca, uličnih zabavljača iz Italije, Velike Britanije itd…nebitno i „naših“ koji izvode zanimljiv i melodičan ples ujednačenoga ritma,i pjevaju to hare hare…da sad ne pišem,pridruže im se i prolaznici, vesele se plešu…a ja sve nastojiim to ne gledati i slušati jer znam što je to (to je sekta ),međutim,povuklo me, počelo mi pjevušiti u meni mislima pjesmu, i neće prestati,borila sam se molitvom Kristu,Anđelu Čuvaru, Bogorodici…dođe tramvaj ali i dalje je to trajalo i baš sam se zamislila onako kako mi vjenrici znamo reći „ne može mi ništa,Isus je jači“ ma jest, ali izloženi smo utjecajima, zato je važno čitati Božju Riječ i prakticirati vjeru.Onaj koji je Kristov taj je i napadan, što bi rekao fra Zvjezdan Linić, ne napada đavao onoga koji ne vjeruje nego onoga koji vjeruje.

  Martina-26.jul. u 21;21
  ……I čiji ste Vi podanik – sluga ako nije tajna?

  Marina-26.jul. u 22;16
  Draga, čula sam za takvo vjerovanje, zanima me ima li ono neki naziv? Budite ljubazni još samo to.

  Ovde dva puta pobjate samu sebe, svoju veru,”onaj koji je kristov taj je I napadan” pa sami ste postaljali pitanja I trazili odgovore da bi zadovoljili svoju znatizelju, ko vas je ovaj put napao, vi se borite konstantno sami sa sobom. Vi ste zedni, umirete od zedji I vapite za znanjem i saznanjima ali sputavate sami sebe jer se to ne slaze sa hriscanstvom, a narocito ne ako ste zena.Vi ovde pokusavate filozofirati sa mnom ali vasa religija to zabranjuje posto ste ZENA. To ste zaboravili?
  Ili ste ovde da bi propagirali hriscansto I svako verovanje, misljenje koje nije hriscansko, zato I predpostavljam da ste placeni od strane..? To vi znate a I zaista me ne zanima.
  Odgovro na vase drugo pitanje Martina je -JA

  Link, dole ce vam dati odvor na vase pitanje koji Cyril-Ciril, pod podnaslovom, Smrt.Nadam se da ce te razumeti sta sam htela reci.

  Ja zaista o ovoj temi ne zelim I nemam vremena vise diskutovati-komentarisati ali me zaista boli kad vidim zene koje se vekovima kontolisu, obespravljuju, sputavaju, omalovazovaju, fizicki, psihicki, mentalno, intelektualno zlostavljaju,
  prodavane,od strane religija-svih, zakonski obelezavane kao niza rasa samo zato sto su zene, I da se moraju pokoravati volji /braci/ocevima/muzevima/sinovima, I njihovim religijama, biti njihova svojina….mogla bih se knjiga ispisati o ovoj visevekovnoj manipulaciji-zlocinu prema zenama. I sami to znate, ali da li ce te to priznati same sebi,razmisliti,dostojanstveno ustati, ponosto dici glavu, I reci NE. To zavisi od vas-vase duse-vase zivotne energije,
  vase volje, vase Vere u samu sebe.
  Imam jedno pitanje za sve koji ovo mozda budu citali, ako zele podeliti svoje misljenje, zasto sve religije zenu obespravljuju, zasto je toliko bitino religijama da zena bude u podredjenom u poredjenju sa muskarcem?
  Preporucujem, naravno ko zeli da pogleda film AGORA. a gora, da li vam nesto govori ovaj naslov?

  http://www.besplatniseminarskiradovi.com/MATEMATIKA/HipatijAizAleksandrije.htm

  Nikola, Milenko hvala I zaista postujem vase komentare na ovu temu, I to jos prva dva,mnogo mi govori o vama 🙂
  Nisam vam se ranije htela zahvaliti, cekala sam da vidim da li ce I jedna druga zena dobiti poriv za to ali nazalost nije.

  Svako dobro

 • Draga, imate krivi pojam o ženi i kršćanstvu, potpuno krivo.Iskrivljena slika.I uopće me niste shvatili, skroz pogrešno, „napadanje“je nešto drugo, ne neprijetelj u meni (iako i to može biti) ali u ovom slučaju napad je utjecaj izvana, ali vi to ne razumijete, nema veze.
  Hvala na komentaru, srdačan pozdrav.Nitko ne traži da morate diskkutirati, našli ste se tu, i ja isto nemam vremena…i dobro je otići na „godišnji“od računala, iscrpljuje ovo sve, iscrpljuje u besmisao.
  Neka svatko živi sa svojim uvjerenjem sretan.
  Milenko, samo nešto,

  zasto je istina Hricana bolja od Jevreske ili Muslimanske istine?

  Zato jer je potupna, jer ima Objavu.Jer ima Boga koji je umro za čovjeka. Zato jer Židovski narod još traži Istinu ali naći će na kraju…Krist je iskustvo a ne samo dokaz.A iskustvo se ne može dokazati.O ovoj drugoj istini ne želim pisati…bolje blagoslov nego da me netko dođe proklinjati.
  Istina kršćana je bolja zato jer je ISTINA. Isus je Put, Istina i Život. A u islamu, Isus je prorok a ne i Bog. Onaj koji je umro na križu i uskrsnuo jest Bog. Eto zato, najjednostavnije.

 • Ne znam otkuda vam draga to da meni moja vjera zabranjuje govoriti jer sam žena, to je potpuna neistina, o kojoj vi vjeri pričate, ja sam katolkinja po vjeroispovijesti, kršćanka.

 • „Najgora stvar je predstavljati predrasude kao istinu. Bajke treba predavati kao bajke, mitove kao mitove, a čuda kao poetske iluzije. Predavati predrasude kao istine je najgora moguća stvar. Dečji duh ih prihvata i veruje u njih i samo ih se uz veliki bol može osloboditi u kasnijim godinama. Ustvari, čovek će se za predrasude boriti isto tako odlučno kao za živu istinu- čak i više od toga, jer su predrasude tako neopipljive da ih ne možete shvatiti da biste ih odbacili, dok istina zavisi od tačke gledišta i zato je promenljiva „.

  Hipatija iz Aleksandrije

 • Петкана сестро,погледајте Мартина како Вам је рекла за Антића.Она,католкиња,је из прве препознала да се коси са православњем а ви „православка“ то не видите.Раније многобожство(на десетине некаквих богова)је по вама,за нас било напредније и праведније по напредак а говорите да “ Svesno prihvatam pravoslavlje kao svoj duhovni put“.Да се закњучити да Ви,Петкана,ПРИХВАТАТЕ много тога што је Богу Творцу мрско а Антићу и секташима и те како омиљено.Ви Петкана,Православље не прихватате онакво какво је већ га изобличавате.
  Немојте да мислите да Вас убеђујем(никад нисам рекао верујте у Христа).Види се да Ви Петкана мене убеђујете у веру у нешто друго.Дакле,не представљајте се лажно сестро Петкана…знам ја да је много вукова у јагњећој кожи.

 • Martina,iako se divim vašoj revnosti u veri,ne mogu a da vas ne upitam-verujete li vi baš doslovce u sve što katoličanstvo danas propagira?Da li je moguće da u svetu laži u kakvom živimo,sve jeste laž,samo je istina ono što je izrečeno dve hiljade godina ranije,i ne postoji nikakva mogućnost da su drugari vladari malo ipak korekcije izvršili..ono što mene drži u pravoslavlju jeste najviše ono što sama mogu da osetim.Nije li svako dostignuće svetih upravo bilo odraz ličnog napora usmerenog ka Bogu,da ne kažem utrošene energije? Čuh nekoliko godina ranije da je hrišćanstvo religija slabih..To uglavnom misle istočnjaci,kojima nisu potrebne crkve da bi opštili sa Bogom.I svako ko kaže da na Istoku nema pravih primera svetosti,obmanut je i nasamaren.Pa i sama činjenica da svi,bez izuzetka,jedni o drugima mislimo kako je samo naše ono ispravno,a tuđe jeres i sektašenje,dokaz je koliko ova razuđenost ljudska godi nekima tamo..
  Toliko je laži na ovome svetu,koje svakodnevno gutamo,da ni sam Bog više nije u stanju da nam pokaže pravi put(:))
  Ne znam na šta mislite kada kažete kako je Milenko uspeo u svojim namerama.Činjenica je da bismo svi mnogo više trebali da poradimo na svojim korenima.Da vidimo ko smo.To bi nam pomoglo u određivanju smera-kuda želimo da idemo.
  Što se tiče straha od demonskog prisustva-pa tu su,oko nas,u mnogima od nas,prezasićen ih je etar.I moramo se svesno,sa verom u Boga,protiv toga boriti.Ali vas zatvaranje očiju neće od njih sačuvati. Imam sveštenika u porodici,pravoslavnog,koji je čitav život proveo službujući.Godinama čak i na Ostrogu.A đavoli mu vire iz rukava..dakle,nema druge zaštite,do Božije,ne vezano za veroispovest ili filozofsko stajalište.

 • Miroslave,ja se samo pitam do kakvih je izobličavanja nužno moralo da dođe,s obzirom na kvalitet kaveza u kojem živimo.Volela bih da mogu da prihvatam sve zdravo za gotovo,mirnija bi mi bila glava.Tolstoj je nekoliko svojih romana upravo posvetio temama pravoslavlja(Vaskrsenje,Tražite svetlo..)a bio je proganjan i zabranjivan najviše od strane pravoslavne crkve.Da su mi sve kockice složene,ne bih svoje vreme provodila pred zračećim računalom,već u molitvi,u miru, sa svojom decom.Kao pretpostavljm i svi vi.
  A šta je Bogu Tvorcu mrsko,to ne znam.Znam šta je meni-ova poslednja vremena u kojima živimo.Bez ljubavi i dostojanstva.

 • Prva knjiga Mojsijeva
  „Potom reče Bog: da načinimo čoveka po svojemu obličju,kao što smo mi,koji će biti gospodar od riba morskih i ptica nebeskih,i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.“
  „I blagoslovi ih Bog, i reče rađajte se i množite,i napunite zemlju,i vladajte njom,i budite gospodari od riba morskih i ptica nebeskih i od svega zverinja što se miče po zamlji.
  I još reče Bog:Evo,dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji,i sva drveta rodna koja nose seme;to će vam biti za hranu.“
  Evo samo jednog delića slagalice sa kojom se mučim,a dobijam različite odgovore: Kao što smo mi? gramatička greška ili nešto drugo?
  I posebno deo sa hranom-dakle,precizno i jasno nam poručeno da budemo u stalnom postu,da i ne pomislimo da se omrsimo…

 • Petkana, pogledaj; Teslin zivot je bio relativno javan i pracen, umro je pre nesto vise od pola veka a danas vec imas vise izmisljenih Teslinih teksova no istine, zamisli koji ce biti % istine za par vekova. „Svete“ knjige se po pravilu pisu nakon tog razmaka – zato je „istina“ istumbana i prilagodjena potrebama pisaca.
  Inace moram reci – blago zemlji koja ima Drage, Nikole, Petkane, Vojsija i slicne idealno nesavrsene LJUDE koji traze i teze istini, dobroti, pravdi, ljubavi…
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Miroslave, pogledaj celinu, mozda ti sve to pocne izgledati drugacije. Svi mi dresimo ali nisu sve greske iste, ti(MMM i sl) se hvatas ko davljenik za slamku da ne bi morao da si priznas istinu. Ne brani niko nikom verovanje u nista ali ruzno je propovedati ZLO.
  Ovaj tekst za koji se zalazes je ZLO, i nije u nasoj tradiciji, to sto vi nazivate nasom tradicijom nam je nametnuto sa tim vasim jevrejskim bogom. Primer: 12 vek, krstasi prolaze kroz nase krajeve i prvi put ugledaju da se zenu moze i drugacije tretirati a ne samo kaznjavati „zbog greha Eve“ i pocinje „REEVOLUCIJA“ umetnickim dusama – po njihovom povratku na zapad pocinju prve pesme, prve slike o zeni obektu ljubavi – prvi put u hriscanskoj zapadnoj evropi se o zeni pocinje misliti i drugacije a ne samo kao o gresnici. Ako ne verujes a i sto bi, pokusaj naci bilo kakvu sliku-fresku „majke bozije“ u zapadnoj evropi pre 12 veka.
  NASA SLAVNA TRADICIJA NALAZE DA SE ZENE VOLE I POSTUJU KAO RAVNOPRAVNI PARTNERI
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • BRAVO DRAGA, ovo je tako lepo i koncizno receno da cu ponoviti vas tekst, ne bi li prodro u tamu
  „Najgora stvar je predstavljati predrasude kao istinu. Bajke treba predavati kao bajke, mitove kao mitove, a čuda kao poetske iluzije. Predavati predrasude kao istine je najgora moguća stvar. Dečji duh ih prihvata i veruje u njih i samo ih se uz veliki bol može osloboditi u kasnijim godinama. Ustvari, čovek će se za predrasude boriti isto tako odlučno kao za živu istinu- čak i više od toga, jer su predrasude tako neopipljive da ih ne možete shvatiti da biste ih odbacili, dok istina zavisi od tačke gledišta i zato je promenljiva „.

  Hipatija iz Aleksandrije

 • @ Milenko
  „… moram reci – blago zemlji koja ima Drage, Nikole, Petkane, Vojsija i slicne idealno nesavrsene LJUDE koji traze i teze istini, dobroti, pravdi, ljubavi…„
  Zahvaljujem na ovoj gresci gde su svi navedeni u mnozini a samo je Vojsije jedan !!! 🙂 🙂 🙂

 • Vojsije,kako ste to lepo primetili 🙂

  Milenko
  Evo baš u prodaji od 25.jula,uz NIN i knjiga Arčibalda Rajsa-Čujte Srbi(čuvajte se Srba)ne znam jeste li je imali prilike čitati?
  No hoću da vam kažem-čudan smo mi narod,sami sebi najveći kurjaci,pa se pitam nije li to delo Sotone,smišljeno upereno protiv jednog takvog potencijala,ili nam je sam Bog po kazni takvu sudbinu dodelio.A eto kad spomenuste Teslu,pomislite gde bi nam samo bio kraj da ga ovi naši poslušaše,i dadoše zeleno svetlo za onaj njegov štit…?
  Prosto ne mogu da poverujem da su nas takve munje budućnosti zaobišle,pa mogli smo biti vladari sveta..dakle,evolucija nas je definitivno zaobišla,možda za milion godina ponovo dobijemo šansu 🙂
  Šalu na stranu,iskreno verujem da je blizu dan kada će nam mnoge skrivene istine biti dostupne. Pitanje je samo koliko ćemo biti u stanju da ih prihvatimo.Pa zar i neke,očigledne stvari,ne dovedoše do najkrvavijeg bratoubilačkog rata? Ružičasti slon na Balkanu-tema Bošnjaka(sad rizikujem da me proglase i nacionalistom)se sleže,i dolaze nove generacije kojima je takva raspodela naroda najnormalnija stvar.A prvu su bistu Mehmeda-Meše Selimovića isti ti Bošnjaci rušili,pokušavajući da zatru istinu..

 • Jeste svi vi jednina ali ste dobri bas takvi kakvi ste za mnozinu.
  Sto se tice stita pre dve decenije po predlogu najboljih strucnjaka JNA od kojih bi spomenuo samo najmladjeg generala JNA Mladena Karanovica – coveka svetski priznatog strucnjaka za „PVO“ a kojeg pokusase spakovati u Hag pa kad to nije islo poslase u penziju u najboljim godinama (50te) a oni su ne samo predlozili kupovinu S 300 vec je to proslo vladu i pare odvojene, Ruse se slozili i cvrc, kao niko ne zna gde je i kako stalo a da je kupljen ’99 bi izgledala veoma drugacije.
  Tako da…ponavljamo mi iste greske, al’ nece ni to jos dugo.
  A sto se tice tog „cudan smo narod“ – svi su takvi samo sto su nam novinari i politicari najveci olos koji samo za pare radi i truje nas, unistavajuci nam duh i telo. Inace, mi uopste nismo tako losi. samo smo nauceni da sve gledamo crno, da ocrnjujemo….da pljujemo sami sebe bez potrebe i stanke.
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Ви Петкана називате једно свештено лице(који је ваша фамилија и службовао у Острогу) да је ђаво,Ви читате литературу њу ејџа,књиге о окултизму,фаворизујете Ивана Антића… и онда на све то кажете да живите у духу православља.Ово су ваше речи-„I kako je moguće da se nakon dvadeset vekova hrišćanstva(broj hrišćana raste-statistički)nalazimo ovde,u ovakvom bezmnom svetu,bez ljubavi i dostojanstva?Neko ne radi dobro svoj posao,tako mi izgleda“.ЗАР СТВАРНО МИСЛИТЕ ДА СУ ХРИШЋАНИ ТОЛИКО МАЛОУМНИ И ДА НЕЋЕ СХВАТИТИ КО СТЕ ВИ ЗАПРАВО.???
  Ви Миленко,називате друге(који не мисле као ви)будалама,слепцима,заосталим у развоју,морате да нас помажете(нечим ???)да се освестимо и скинемо скраму са очију…дакле вређате сваког Хришћанина(ето Вам Петкана одговора зашто нема љубави и достојанства,после двадесет векова Хришћанства)…опрезно Миленко,та ваша јабука је веееелики НОВИ ГРАД…има ту свакаквог отрова а своју филозофију наставите да градите,мени она није потребна…ја не филозофирам.
  Неко још рече да смо ми Хришћани сплачине…“Sve vam prosto splačine jedne“.
  Ето,толико о вама што ширите увреде,понижавање и неистине.Ви сте дакле у служби Христовог непријатеља,антихриста.Дуга писања и 1000 написаних речи,да би неког одвратили од вере вам неће помоћи.Ви не можете укратко да објасните своју филозофију,своју веру,па морате нашироко,морате да рушите прво моју веру да би изградили своју…велики терет сте узели на своја плећа али треба да знате да Хришћанство није пропало ни у најтежим ситуацијама(ни у рату,ни у глади и немаштини,ни за владавине највећих Христомрзаца…)напротив само је бивало све чвршће.
  Занимљиво,што већи притисак и љага на Хришћанство,чини да Оно буде још јаче.
  ЗБОГ ТОГА ШТО ЈЕ НА „БАШТИ БАЛКАНА“ДОЗВОЉЕНО ВРЕЂАЊЕ НАС ХРИШЋАНА И ШТО ВЛАСНИЦИ САЈТА ДОЗВОЉАВАЈУ ПОНИЖАВАЊЕ И УВРЕДЕ,Мирослав више неће посећивати овај сајт .
  ЗБОГОМ И ЧУВАЈТЕСЕ ГОРЕ ПОМЕНУТИХ ВУКОВА.

 • Nisam bio neko vrijeme,vidim nakotili se komentari,a mislio ostaćemo na prva 2.
  Ovaj car Miroslav priča o sebi u trećem licu,pa to je tako simpatično…
  Tako je i Radomir Antić svojevremeno dok je bio trener reprezentacije,udvarao se sam sebi na konferencijama za štampu,samo što nije pozdrave slao sam sebi…
  Vidim da se sam identifikovao sa ovim ‘splačina’ , poštujem tu iskrenost.
  Mislim da je Draga u par rečenica objasnila svima neke stvari ovdje,bez namjere da ikome spusti ili da ikoga uvrijedi.Prosto je iznijela činjenice.
  E sad,ko oće da čuje,može mu biti od koristi,ko neće – njemu o glavu…
  Iako se slažem sa dragom oko ove teme,ona je ovdje ukazala na matricu razmisljanja kod prosječnog stanovnika,što može da se odnosi na najrazličitije poglede u životu,nevezane za religiju.
  Ovo je samo jedan od primjera na djelu,kako se predrasuda brani ako treba i životom,a svaki neistomišljenik postaje antihrist ili šta ti ja znam već.
  Tužno je to malo. Ali mene brine to što ni jednom iz usta vjernika za bilo koga ko to nije,ne čuh nešto tipa ‘on je ateista ali je dobar čovjek,daje svoj doprinos čovječanstvu,pun je ljubavi za ljude oko sebe itd’
  Ja tako nešto mislim za Patrijarha Pavla,recimo.
  Žao mi je što nikad nisam imao priliku da razgovaram sa njim,mislim da bi me imao mnogo čemu naučiti,o mudrosti,ljubavi,toleranciji itd.
  Ali u drugom smjeru toga nikad nema. Uvijek ispadamo podli, ovakvi,onakvi,kao da im radimo o glavi kad iznosimo drugačije mišljenje.
  Što reče Ričard Dawkins,o svemu se može debatovati,sve se može dovesti u pitanje,samo religija ne može. Ne nameće li to neke zaključke samo po sebi?

 • Au Miroslave,ne gubite zivce,molim vas.Nije u duhu vere,a nije ni zdravo,verujte ovom vuku 🙂
  Doćićete vi sigurno još mnogo puta u Baštu,jer vas muči radoznalost.A to nije greh? S obzirom da ste utvrđeni u veri,ne biste smeli ovako da reagujete,već da braću svoju pokušate da urazumite,smireno.Pa ako vidite da ne ide,a onda da prepustite u Božije ruke.Ali ste svoje ispunili.
  Da,vidite,kada u porodici imate takvo lice(na svu sreću nije krvna veza,već srodstvo po liniji braka)onda mnogo muka pretrpite dok ne naučite da prihvatite da je i to verovatno bilo potrebno da vam se desi.Da,bez griže savesti kažem da mu đavoli vire iz rukava,jer je istim tim rukama,vreće para iznosio iz crkava u kojima je službovao. Na Ostrogu je situacija bila još crnja i gora,pa je neću javno iznositi.Ali je njegovo sve to što je činio,i šta će sa tim,neka mu je Bog u pomoći.
  Što se tiče svih mojih tvrdnji vezanih za hrišćanstvo-premalo je ovde prostora da bi se lako objasnili.Ako nam je već ostavljeno takvo blago(mislim na Jevanđelja)prosto mi je neshvatljivo kako smo dozvolili da se zataškaju,zaborave? Zbog čega u školama decu ne učimo pravim stvarima na časovima veronauke,već im se propovedaju neke zašećerene priče i drži slovo o poganosti rok muzike(narodnjake,ove novokomponovane Bog valjda dozvoljava).Htela sam samo da kažem,da imam osećaj da se neke stvari izostavljaju,kriju,prećutkuju,a insistira se na uljuljkanosti i neljubopitivosti.Zbog čega nam Bog onda dade ovoliki mozak,kada ne znamo šta ćemo sa njegovim većim delom?I najvažnije od svega-hrišćanstvo je vera opitna,i jedino opitom se i može učvrstiti,žao mi je što nisam od onih koji mogu lako da progutaju već svareno.Reče otac Tadej da hrišćanstvo nije religija,već način života.A većina t.k.z hrišćana,naročito novokomponovanih(koji ništa ne zapitkuju,nose marame i klanjaju se)nikada ni u rukama nije držala Bibliju,a kamoli nešto pročitala iz nje..Nemojmo biti licimeri.Ja vama nisam zamerila što Martini još i tepate sestrice,iako još nisam čula da neki pravoslavac(ISKRENO) tako misli…

 • Miroslave, ja mislim da sam vam u 4 reci objasnio moju filozofiju (soboda+odgovornoct) put ka tome (uci i uzivaj) 4 reci a vi mi (ponovo pitam) objasnite svoju ako mozete i u 4 004 reci i u 4 miliona ako je potrebno samo objasnite i videt cete da ne ide ili dolazite u „ja verujem u Isusa“ a sta je sve (ne deo) to ne mozete da kazete jer prosto ne znate ili necete da znate inace ne bi tako uvereno to govorili. Ali ako…
  onom Niki bih rekao hvala, poslao me da se guglujem (a i moje okruzenje je to uradilo) i ne nadjosmo te „desetine sajtova“ ali nadjoh da me je u zadnjih 50 dana preko 100 ljudi proveravalo – tako da hvala Niko sto si mi svojim lazima otkrio koliki uticaj sam napravio na ljude, ja sam mislio da sam dotakao nekolicinu kad ono preko stotina – lepo. Steta sto imam prethodno preuzete obaveze inace bih pokrenuo drugi korak, sirenja ovako mala odgoda.
  Da se vratim Miroslavu, posto potura lazi Petkani, ona nije propagirala tog Ivana Antica vec se raspitivala o istom – UMNOM bitna razlika.
  E sad da se hriscanstvo siri je trik. Jeste, broj vernika je nesto porastao ali je broj ljudi porastao mnogo vise tako da je procentualno broj hriscana u velikom opadanje. Da nema ove populaciske eksplozije muslimana, broj vernika bi vec davno bio ispod 50% svetske populacie (po popisu 2011 u svetu 59% vernika s tim da je od 2005 taj postota pao za 9%) eto samo da se zna a zanimljivo je da su najsiromasnije zemlje naj religioznije a iako je religija UVEK protiv zena – zene su religioznije (jer su neobrazovanije, nesamostalnije ekonomski itd)
  Zanimljivo mi je Miroslave da sam nekoliko puta napisao nekoliko razlicitih osoba ovde lAZES i ni jedna to nije pobila, vec samo nastavila dalje – e moji „prvoverni“ sto bi rekao moj otac – obraz ko djon.
  a inace svaki put kad sam nazivao slepcima budalama itd – davao sam i objasnjenje ZASTO i nikada se dragi moj miroslave niste oglasili da kazete – nie tako, ovako je
  u zivotu imamo glupo, budalasto, ludo, luckasto itd ponasanje i za njih mozemo pisati „nije korektno ponasanje“ ako pricamo sa osobom koja radi na sebi i kmo protresti daoja ce sama da se koriguje ali ako imamo osobe koje su ponosne na svoju „glupost“ onda ih moramo protresti da bi se oni zamislili ili pokusali braniti te tako ubrzo uvidjeli neprimerenost dela-situacije koju brane. To je poenta „dodeljivanja imena“ (joj sve vam moram nacrtati)
  Mirostave ludo mamina, pa to sto si napisao je 1)ponizavenje hriscana 2)negacija hriscanstva
  hajde Miroslave, MOLIM vas kao vernika da mi VI kazete sta je hriscanstvo, kako je nastalo te kako se razvijalo(istorija ukratko) – ali bez „copy-paste“ svojim recima, svojom verom, svojim znanjem
  Miroslave, filozofija zivota je nacin po kojem i kako zivimo a ako kazete da vi ne filozofirate je drugim recima „ja ne razmisljam“ a ako kazete da vam filozofija nije potrebna pa to je „razmisljanje mi nije potrebno“ – e sad mi recite al’ iskreno – kako bi vi nazvali osobu koja bi vam rekla „ja ne razmisljam i to mi nije potrebno“ – koji epitet bi upotrebili?
  NYC ima puno otrova i trulezi ali ima mnogo i sokova i vrednosti, kao i svako drugo mesto, samo sto je toga (oboje) vise ovde – a svako trazi i nadje ono sto mu treba.
  Mirosleva bekrijo, pa ti rece da sirim neistine – koje konkrteno? ja sam nabrojo nekolik tvojih i ti si to progutao bez reakcije, ali ni ti ni onaj Niko ni MMM ni Zlatko ni…(oduzi se ovaj spisak) ne rekoste mi moje neistine a lepon sam vas zamolio za to nekoliko puta
  Ja sam dakle u sluzbi necijoj – drago mi je to da cujem a sad mozete li mi reci gde da odem po cek jer ako nekoga sluzim valja sam zasluzio i neku platicu. MMMMM je profesionalac vernik i ona prima redovna primanja za svoju veru, za vas ne znam ali ni nisam rekao da ste profesionalac vec osoba u zaludi a inace u sluzbi protivnika dobra istine i razuma – objasnjenje; ako malo pokusate da ucite o hriscanstvu, videt cete da se prvo odvajanje desilo (istocna crkva) kad se raspravljalo o dvojnosti prirode isusove, drugo odvajanje se desilo po pitanju piramidalnog organizovanja crkve i imperijalizma iste a tek nakon svega toga se ovo „nase“ pravoslavlje odvojilo u trecem krugu kad su sve znacajne promene vec zavrsene i kad je okrenut krug za 180 stepeni u odnosu na originalno hriscanstvo.
  Imate li pojma o cemu pricam Miroslave? ili je i to „antihrist“ – ljudi moji pa ako se vasa vera okrenula za 180 stepeni od originalnog hriscanstva PA ONDA STE VI ANTIHRISTI i to u ime boga, samo mi nije jasno kojeg, jer odrekli ste se svog boga, odrekli ste se originalnog ucenja hriscana hmmmmm sta ostaje????
  zaboraviste reci da je religija uzrokovala te ratove, nevolje, siromastvo….pa kako bi ona propala u situaciji koju je sama izazvala. Miroslave pa religija cveta u stanju rata, nemira, siromastva….. zato to stalno i izaziva
  pozdrav od malog crva iz velike jabuke

 • Овде коментаришу све сами секташи,адвентисти-суботари- а има и јеховини „сведока“ и атеиста.Како вас није срамота да вређате Православце и Католике.Може ли барем админ странице да упозори ове секташе да не вређају оне који верују у Христа.

Ostavite komentar