Vizantija ili Izgubljeno carstvo – Raj na Zemlji

Dokumentarni film koji prikazuje koliko je bila velika Vizantija i kakav je bogat, miran i kulturan život bio u njoj

 

Ovaj odličan dokumentarni film se prikazao na našim televizijama. Malo ko ga je video a ostao nam je upamćen po sjajnom prikazu kakva je zapravo bila Vizantija i kako je tekao život u tom velikom carstvu. Našli smo prikaz dokumentarnog filma Vizantija – Pad carstva i želimo da vam skrenemo pažnju da pogledate video klipove.

 

Vizantija – Izgubljeno carstvo

Vizantija Izgubljeno carstvo - dokumentarni film o Vizantiji

Više od 1.000 godina neprekidno Vizantija je bila centar celog sveta – poreklo i izvorište velike književnosti, likovne umetnosti i moderne vlade. Naslednik antičke Grčke i starog Rima, Vizantija je bila i prva hrišćanska imperija.

Posle godinu dana snimanja na tri kontinenta, TLC otključava ovu drevnu civilizaciju, koja obuhvata 11 vekova postojanja na tri kontinenta. Prolaze kroz kapiju Carigrada, istražuju veličanstvene džamije Aja Sofije i videli su opljačkano blago imperije koje se sada nalazi u St Marks, Venecija.

Dokumentarni film Vizantija oživljava snimcima imperiju koja, iako naizgled daleko, veoma je usko povezana sa razvojem zapadne civilizacije. Tragovi rasta prve hrišćanske imperije, onaj njen deo koji je trajao više od hiljadu godina pokazuju i zrelost i opadanje Vizantije preko njenog pada i osvajanja od strane Turaka 1453. godine.

Jovan Romer, autor i voditelj u seriji, nanovo udahnjuje život u grad Konstantinopol i moćne ideje koje su nekada napravile da Vizantija postane uspešan kulturni i komercijalni centar, dok je zapadna Evropa prolazila kroz mračno doba srednjeg veka.

Na svom vrhuncu, Vizantija je posedovala najvrednije hrišćanske relikvije, uključujući i komad krsta Hristovog. Vodjena blagočestivim carevima Vizantija se nalazila na granici Evrope i Azije, a oni su odlučili da se carstvo proširio širom Azije i Balkana. Medjutim, nakon uspona islama, Vizantijska imperija se dramatično smanjila i malo toga je ostalo izvan gradskih zidina Konstantinopolja.

Vizantija se okrenula prema Evropi i obratila za pomoć u borbi protiv nevernika, da bi doživela samo da ima svoj grad poharan i opljačkan od strane Krstaša čiju pomoć je tražila. Venecija, nekadašnji poslovni partner Vizantije je u tom pljačkaškom pohodu na Konstantinopolj odnela mnogo umetničkih remek-dela iz Vizantije. Vizantija je prepuštena sama sebi i osvajanju od Turaka. Aja Sofija, prvobitno izgrađena kao hrišćanska crkva, postala je u novonaimenovanom gradu Istanbulu najpoznatiji džamija.

A naučnici iz Vizantije koji su se održavali u životu grčku mudrost i znanje više od hiljadu godina pobegli su u Evropu, gde su pomogli postaviti temelje za renesansu.

Dokumentarni film Vizantija – Izgubljeno carstvo nas vodi na vizuelno raskošan put po ključnim lokacijama širom carstva, stavljajući ljudsko lice na ključne aktere u istoriji ove jedinstvene i vitalne imperije.

 

Dokumentarni film: Vizantija ili Izgubljeno carstvo – I – IV deo

Vizantija: Izgubljeno carstvo – Gradeći san .. 1 deo

httpv://www.youtube.com/watch?v=ACUAJbfpF4g

.

Vizantija: Izgubljeno carstvo – Raj na Zemlji .. 2 deo

httpv://www.youtube.com/watch?v=PmT3C0-I-Ws

.

Vizantija: Izgubljeno carstvo – Zavist sveta .. 3 deo

httpv://www.youtube.com/watch?v=0FjaznWuqyQ

.

Vizantija: Izgubljeno carstvo – Zauvek i uvek .. 4 deo

httpv://www.youtube.com/watch?v=Cj65rTqMkJk