.

Sve popularniji kućni ljubimac Afrički tvor

Što se krije iza ove razigrane životinjice koju zovu afrički tvor?

 

 

Afrički tvor kao kućni ljubimac

Afrički tvor postaje sve popularniji kućni ljubimac na našim prostorima te je svojim izgledom i osobnošću osvojio srca na prvi pogled većine ljudi. Jako razigrana životinja, puna energije, sa spretnošću mačke skače i penje se na sva mjesta do kojih može doć. Iako ima izduženo tijelo i kratke noge nedajte se zavarati, može se popeti i na stolove i stolice. Afrički tvor je ljubimac koji će usrećiti vašu obitelj i s njim nikada nije dosadno, no oko njega ima i dosta brige.

Prije same kupnje afričkog tvora dobra je ideja raspitati se o njima i saznati što je sve potrebno za ugodan suživot s njima. Oni su dosta nestašna bića i vole se zavlačiti u svaki mračni kutak koji nađu. Omiljeno im je mjesto iza ormara ili kreveta, no ako niste sigurni hoće li moći izaći morate takva mjesta zatvoriti, tj spriječiti ih pristup. Još neka mjesta koja su potencijalno opasna za njih su stražnje strane zamrzivača i hladnjaka zbog električnih instalacija te u kupaonici zahodska školjka u koju mogu lako upasti. Jako su okretni te se mogu zavući u rupe od samo 2,5 cm tako da budete spremni na sve.

Što se tiče načina života, ne trebaju se šetati po vani, za vrijeme ljeta je čak i preporučeno izbjegavati vanjsku temperaturu jer lako mogu doživjeti toplinski udar, tako da se ne trebate bojati šetnje u ranu zoru. Nuždu obavljaju u pijesak sličan onome za mačke i treba ih naviknuti na to. Spavaju većinu dana, oko 18 sati dnevno, no kada su budni prave su male energetske loptice te skaču i trče po cijelom stanu.

Potrebno ih je dresirati da ne grizu, odviknuti ih od toga, tako da nisu poželjni za obitelji s malom djecom. Odvikavanje od grizenja je najbolje rješiti konstantnom interakcijom s njima i hodanjem po vašem domu s njima u rukama tako da se navikne na ljudske ruke te će grizenje vjerojatno prestati.
Izvor: ferrets