Kulturna diverzija i Ajde fest

Avgust jednog diverzanta, 8 – 10. avgust, Kruševac

 

U Kruševcu će se od 8. do 10. avgusta održati treći po redu festival Avgust jednog diverzanta – Ajde fest. Slogan ovogodišnjeg festivala je, u skladu sa nazivom, „kulturna diverzija”

Ajde Fest - Kruševac 5 - 8 avgust 2013 godine Avgust jednog diverzanta Kulturna diverzija

I ove godine čeka nas mnoštvo iznenađenja i raznovrsnih sadržaja. Program će imati isti koncept kao i ranije. Umetnici iz Kruševca i umetnici “sa strane”. Okupljanje ljubitelja filma, različitih vrsta muzike, pozorišta, likovnog stvaralaštva…

Najmlađa učesnica ovogodišnjeg Ajde festa je petogodišnja Anika Milošević iz Kruševca. Izložbom njenih radova, koji prevazilaze okvire dečijeg stvaralaštva i ostavljaju bez daha svakog ko se sa njima susretne, biće otvoren festival.

Filmski deo festivala odigraće se u nekoliko programskih celina sa fokusom na kratku filmsku formu. U jednoj od pomenutih, kao specijalni gost festivala pojaviće se Jovan Joca Jovanović, kontraverzni reditelj filmova “Mlad i zdrav kao ruža”, “Pejzaži u magli” i još mnogih interesantnih ostvarenja. Mnogi ga pamte kao nekog ko se nikada nije libio da kaže ono što misli o društvu u kome živi, zbog čega je često bio na meti istog.

Kroz kratka filmska ostvarenja i tribinu reditelj Miloš Tomić vodiće i četvorodnevnu radionicu i time otvoriti mogućnost kršenja mnogih pravila, pa i načina na koji se nosimo sa svetom oko sebe kroz tehnike stop trik animacije..

U okviru jedne od programskih celina publika će moći da pogleda kratke filmove nagrađivane rediteljke Ivane Todorović, dok će u okviru programa “kratki filmovi kruševačkih autora” biti prikazani nezavisni, amaterski i studentski filmovi nastali u periodu od 2000 do 2013.

Nakon Bokerinija, Zdenka Franjića sa Babiloncima i Marije Krsmanović, pesnički perfomans, ispleten od stihova i autentične muzike, izvešće Mileta Mijatović i Lenhart tapes.

U ulozi headlinera ovogodišnjeg festivala naći će se Kruševljanima dobro poznati sastav ZAA, a muzički program festivala upotpuniće svojim nastupom i Saša Zorić, osnivač i lider interesantnog sastava Kodagain, kao i bend Za DŽ.

U duhu promovisanja lokalnih autora svoje stvaralaštvo predstaviće i Art Deki, akademski vajar i jazz bubnjar, koji je u poslednjih 30 godina sarađivao sa većinom značajnijih jazz i blues muzičara u Srbiji. Njegov muzički stil kreće se od jazz-a preko klasike, pa sve do tehna, etno muzike i ambijentalne transcedencije. Poslednjih pet godina Deki intezivno radi sa ekipom muzičara, te će rezultate ovog rada podeliti sa publikom u okviru Ajde festa, kao Free music bend.

Kao još jedno malo osveženje tokom vrelih dana očekuje nas i nastup benda Consecration. Njihova snaga upravo i leži u nastupima i količini energije koju na njima prenose. Zato je i drugi po redu album ovog sastava pod nazivom”.avi” nastao na osnovu metoda“ jen, dva tri snimaj”, kako bi čitav album imao što veći koncertni prizvuk.

Osim, pomenute radionice stop trik animacije, ekipa Ajde festa spremila je još malo kulturne edukacije. Tu je svojevrsna pozorišna laboratorija u vidu radionice “Ples sećanja” koja je osmišljena kao upoznavanje sa osnovnim principima rada u savremenom pozorištu.

Sve one koji žele da se oprobaju u pisanju recenzija sa koncerta ili vođenju intervjua, čeka radionica Rok novinarstva, koju će voditi diplomirani novinar i urednik poznatog domaćeg portala Balkanrock, Miloš Najdanović, a najavljena je i radionica grafita.

Ajde ekipa tvrdi da ovo nije sve. Proverite da li su u pravu na www.ajdefest.com

Ajde fest podržan je kroz projekat Dah teatra „Za kulturu u Srbiji”, koji podržava Delegacija Evropske unije u sklopu programa “Podrška civilnom društvu”. Ovogodišnje diverzantkinje su podržane od strane Rekonstrukcije ženskog fond