Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

 

Ko je bio Brus Li kung fu legenda

Čuveni majstor borilačkih veština i glumac Brus Li je globalna ikona decenijama i kung fu legenda

 

Brus Li filmska i kung fu legenda - Zmaj u zmajevom gnezduBrus Li (Bruce Lee) rodjen je u San Francisku, 27. Novembra 1940. – preminuo u Hong Kongu, 20. Juli 1973. Brus Li je poznat kao glumac i majstor borilačkih vještina, koji je razvio sistem borilačke veštine, odnosno koncept samoodbrane „Jeet Kune Do“.

U filmovima Brus Li glumi od malih nogu te je tako zabeleženo da je svoju prvu ulogu ostvario kad mu je bilo manje od godinu dana u filmu „Golden Gate Girl“. Tokom svoje filmske karijere Brus Li je snimio više od 30 filmova te izvršio ogroman uticaj na žanr borilačkih filmova. Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavera koje sugerišu da smrt Brus Lija nije bila prirodna.

Njegovi filmovi se i danas prikazuju, a Brus Li je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće mnogobrojnim mladima širom sveta… Na njegov grob u Seattleu neko svaki dan stavlja sveže cveće, a biografija „The Bruce Lee Story“ (Priča o Brus Li-ju), koju je napisala njegova udovica Linda Li, doživela je već 14 izdanja.

.

Brus Li biografija

Brus Li rođen je 27. novembra 1940., u kineskoj godini Zmaja i satu Zmaja (između šest i sedam ujutro), u Kineskoj četvrti u San Franciscu. Njegov otac, operski pevač i glumac Lee Hoi Chuen, i majka Grace, kinesko-nemačkog porekla, imali su dve kćerke, Phoebe i Agnes, te sina Petera, kasnije prvaka u mačevanju, a nakon Brucea dobili su još jednog sina, Roberta, danas muzičara. Kako je njegov otac, koji se s porodicom iz Hong Konga doselio u Ameriku, povremeno glumio i u američkim filmovima, kad su Brus Li-u bila samo tri meseca doveo ga je na snimanje jer mu je reditelj rekao da mu treba jedna beba za nekoliko scena. Budući filmski junak Brus Li je tako pred kamerama debitovao kao tromesečni dečačić u filmu „Golden Gate Girl – Tears Of San Francisco“.

Brus Li je kao dečak bio gotovo anoreksičan i roditelji su s njim imali mnogo problema. Bio je bolešljiv, slabo je spavao i imao je noćne more. Kad mu je bilo šest godina, porodica Brus Lija se vratila u Hong Kong, gdje je on zajedno s ocem glumio u filmu „The Begining Of A Boy – The Birth Of Mankind“. Dve godine kasnije otac i sin Brus Li zajedno su glumili u još jednom hong-kongškom filmu „My Son A-Chen“.

Tokom školovanja Brus Li je nastavio glumiti pa je tako s navršenih 18 godina već imao iza sebe dvadesetak filmova, većinom u ulogama lutalica uvek spremnih na borbu. Dotad je već od slabašnog dečaka stasao u lepuškastog, fizički spretnog tinejdžera. Roditelji su ga, naime, poticali da trenira borilačke veštine, a on je već u ranoj dobi pokazao da je talentovan i uporan pa je marljivim i mukotrpnim vežbanjem ojačao i postao neverovatno vešt sportista. Njegov najpoznatiji film iz tog razdoblja, u kojem je prvi put do izražaja došla njegova borilačka veština, bio je „An Orphan’s Tragedy“ iz 1955 godine.

Tih godina Brus Li se upisao u poznatu školu kung-fu majstora Winga Chuana, u kojoj je svoju veštinu doveo do savršenstva. Pravi radoholičar, danju je snimao filmove, a noću je trenirao i sudelovao u borbama i to ne samo na sportskim terenima.

U to je doba Brus Li upao u loše društvo pa je neko vreme čak bio vođa ulične bande Tigrovi s raskršća. Nekoliko puta je zbog tučnjave s pripadnicima drugih bandi završio i u zatvoru, ali ga je majka uvek uspevala izbaviti.

Igrom sudbine, 1957. godine Brus Li je u filmu „Thunderstorm“ glumio mladića koji je, poput njega, bio huligan, ali je smogao snage i vratio se na pravi put.

Njegova je majka shvatila da bi njen sin Brus Li mogao loše završiti pa ga je odlučila skloniti na sigurno, daleko od njegovog tadašnjeg društva. Neki tvrde i da se Brus Li tih godina sukobio sa sinom moćnog hong-kongškog gangstera, koji mu je zapretio da će ga ubiti, ali Brus Li to nikada nije potvrdio. U svakom slučaju, majka ga je poslala natrag u San Francisko, delom i zbog straha za njegovu sigurnost, a delom i da bi dobio šansu za uspeh u SAD-u.

Iako je u Ameriku krenuo samo sa 100 dolara u džepu, snalažljivi mladić Brus Li je nešto zaradio već na dugom putovanju brodom. Kako ga je osim borilačkih veština zanimao i ples, pa je čak bio i prvak Hong Konga u plesu ča-ča-ča, na brodu je podučavao u plesnim koracima putnike iz prve klase. Jasno je, dakle, otkud dolazi skladnost njegovih borilačkih pokreta i vlastiti borilački stil Jeet kune do (naziv opisuje način na koji upotrebljava šaku) koji je posle stvorio i u tome podučavao holivudske glumce Stevea McQueena i Jamesa Coburna.

Brus Li je mislio da će mu to biti znak prepoznatljivosti u Americi koji će ga izdvojiti iz mase i pomoći mu na putu do željenog cilja – Hollywooda. No, nije zapustio ni školovanje, pa je na univerzitetu u Seattle-u diplomirao filozofiju, a to mu je znanje posle pomoglo u pisanju knjiga „Chinese Kung Fu“ (Kineski kung-fu) i „The Philosophical Art Of Self-Defence“ (Filozofija umetnosti samoodbrane). Uz to je izbrusio i znanje jezika: osim engleskog, kantonskog i mandarinskog, naučio je i japanski.

Brus Li je smatrao da veliki broj onih koji se bave borilačkim veštinama nije obraćao dovoljno pažnje na fizičku spremu. Takođe je smatrao da se suviše vremena posvećuje razvijanju veštine, a premalo pripremi pojedinca za borbu. Bio je zainteresovan za razvijanje što veće brzine i moći bez dobijanja krupnih mišića, i prema tom cilju je usmeravao svoj program vežbi sa tegovima. Stalno je eksperimentisao, često menjajući elemente svog treninga, i zbog ove činjenice ne postoji precizno određen Brus Lijev metod treninga koji bi svi oni zainteresovani mogli da koriste.

U početku (1965) Brus Li je koristio jednostavan program koji su mu preporučili dva prijatelja koji su se bavili bodibildingom. On se sastojao od osnovnih, višezglobnih vežbi poput benč presa, čučnjeva i olimpijskog dizanja.

Brus Li je obraćao posebnu pažnju na razvijanje trbušnih mišića, koje je smatrao za jednu od najbitnijih mišićnih grupa za borca. Li je smatrao da bukvalno svaki pokret zahteva određen stepen rada trbušnih mišića. Ono što je možda još važnije je to da trbušnjaci služe kao štit za rebra i vitalne organe.

Kardio-vaskularne vežbe su takođe bile stalan deo Brus Lijevog treninga – one su bile značajan činilac u održavanju njegove telesne masti na rekordno niskom nivou od 1,4% (poređenja radi, osobe čiji su nivoi telesnih masti oko 4% ili niži imaju tela koja se smatraju izuzetno definisanim).

Brus Li je osim treningu bio veoma posvećen i svojoj ishrani. Po dolasku u SAD, Brus se zainteresovao za zdravu hranu i trudio se da unosi samo ono što će koristiti njegovom telu. Zbog ovoga je na primer, veoma retko jeo peciva jer ona u odnosu na neke druge vrste hrane sadrže previše praznih kalorija (sadrže uglavnom proste ugljene hidrate). Nekoliko puta na dan, uzimao je visokoproteinsko piće napravljeno od mleka u prahu, ledene vode, jaja, ljuski od jaja, banana, biljnog ulja, brašna od kikirikija i čokoladnog sladoleda. Takođe je pio sopstvene sokove sastavljene od povrća i voća, jabuka, celera, šargarepe spremljenih u blenderu.

Brus Li je povremeno jeo meso i jeo velike količine voća i povrća. U kasnijim godinama postao je znalac o vitaminima i svaki dan je određivao sebi tačnu količinu vitamina A, B, C, D, E.

.

Brus Li i Linda – Porodica Li

Brus Li filmska i kung fu legenda - Zmaj u zmajevom gnezdu Bruce-LeePočetkom šezdesetih, dok je pohađao fakultet i istodobno vodio tečaj kung-fua, privukao je pažnju jedne od svojih učenica.

„Prvi sam put vidjela Brucea na hodniku u srednjoj školi Grafield u Seattleu. Bilo mi je 17 godina, a njemu 22 i bio je student druge godine. Čavrljala sam s prijateljicama kad sam ga primetila i upitala: „Ko je to?“. Bio je neverojatno zgodan i doteran, nosio je šešir uskog oboda, dugi baloner bež boje i sasvim je odudarao od svih drugih osoba u našoj školi. Bio je premlad za profesora, a preozbiljan i sofisticiran za učenika“ – prisetila se Linda Emery njihovog prvog susreta 1962 godine.

Od najbolje prijateljice Sue Ann Kay doznala je da je on učitelj kung-fua i da drži tečajeve u njihovoj školi. Tada nije ni znala što je to jer je ta kineska borilačka veština bila nepoznata u Americi, no prijateljica je shvatila da se Brus Li svidio Lindi pa ju je nagovorila da joj se pridruži na tečaju kung-fua.

Linda Emery i Brus Li venčali su se 1964. i zajednički otvorili školu kung-fua koja je brzo postala popularna pa je kod njih, na primer, trenirao i posle poznati filmski junak Čak Noris – Chuck Norris.

Godinu kasnije, 1. februara 1965 godine, Linda i Brus Li (Bruce Lee) dobili su sina Brandona.

Tih godina  Brus Li je počeo dobivati i manje uloge u televizijskim serijalima i filmovima, a 1971. je bio na audiciji i za glavnu ulogu za film „Kung-fu“, ali ju je ipak dobio David Carradin. Brus Li se toliko razočarao da se s Lindom odlučio preseliti u Hong Kong, gdje je brzo dobio posao u televizijskom serijalu „Green Hornet“, u kojem je glumio, ali je i pomagao pri snimanju i promociji. Vidjevši koliko je pun ideja, Raymond Chow, vlasnik studija Golden Harvest, ponudio mu je petogodišnji ugovor. Chow je očito imao dobar osećaj za posao jer je već 1972. Bruce Lee u Hong Kongu postigao veliki uspeh s borilačkim filmom „The Big Boss – Fists Of Fury“.

Producenti su ga poćeli saletati novim ulogama, a Lee je izabrao onu u filmu „U zmajevom gnijezdu“ (Enter the Dragon), hongkonško-američkoj koprodukciji. Kad je pre snimanja postavio uslov da se scene moraju dorađivati dok on ne bude zadovoljan, producenti su olako pristali, da bi se kasnije hvatali za glavu jer je svaku ponavljao dok, po njegovu mišljenju, ne bi bila savršena. No, njegov trud i perfekcionizam su se očito isplatili, jer je film „U zmajevu gnijezdu“, koji je stajao samo 850.000 dolara, te godine bio jedan od najgledanijih u svetu, a dosad je zaradio više od 200 miliona dolara.

Na krilima tog uspjeha, Brus Li je proširio ugovor s tvrtkom Raymonda Chowa: za novi film je sam napisao scenarij i režirao ga. Tako je nastao film „Na zmajevom putu„, gdje je kao glumca prvi put doveo svog učenika Čak Norisa – Chucka Norrisa. Tim filmom ponovio je uspeh prethodnog, no nije dugo uživao u novostečenoj slavi.

.

Misteriozna smrt Brus Li-a

20. Jula 1973 godine, dok je snimao film „Igra smrti“ (Game Of Death – Bruce Lee’s Game Of Death, koji je posle dovršio njegov prijatelj Robert Clouse), otišao je u posetu prijateljici, glumici Betty Ting Pel, kojoj je hteo ponuditi glavnu žensku ulogu u svom sledećem filmu. Bolela ga je glava pa mu je ona ponudila tablete protiv bolova koje je i sama koristila. Samo nekoliko trenutaka nakon što ih je progutao, Brus Li se onesvestio. Uspaničena Ting Pel odmah je pozvala hitnu pomoć, no kad su bolničari stigli, on je već bio mrtav.

Lekari su napisali da je glumac Brus Li u 32. godini umro od cerebralnog edema, izazvanog alergijskom reakcijom na lek koji do tada nije uzimao. Mnogi nisu mogli poverovati da je zdrava osoba, u naponu snage, tako iznenada umrla. Sumnjalo se i da ga je Betty Ting Pel otrovala pa je dugo morala dokazivati svoju nevinost, drugi su, pak, tvrdili da je netko ljubomoran na njegov uspeh bacio na njega kletvu te da je njegova smrt delo demona.

Nakon tradicionalnog kineskog ispraćaja u Hong Kongu, kojem je prisustvovalo više od 30.000 obožavatelja, porodica Lee vratila se u Seattle, gde je njegovo telo sahranjeno na groblju Lake View.

Sve ostalo je legenda.

 

Brus Li intervju

 

Izvor: Wikipedia

 

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: