Kako uživati u životi – jesti u radosti

DVADESETI DAN

 

 

Jesti u radosti

Kako uživati u životi - jesti u radosti

Mama stalno priča kako me je kad sam bio mali hranila uz sve moguće trikove samo da bih jeo. Od voćnjaka do dedine štale, samo da se nešto dešava, tek onda bih jeo sa apetitom. Ako bi u štali bilo ždrebe, uu pa to je onda idealno. Jedem sve puca, presrećan, u radosti kojoj nema kraja…

Jeste li srećni kada jedete vaš obrok? Jeste li svesni kada jedete? Uspevate li da kada sednete za sto sve vaše brige ostavite po strani i posvetite se obedovanju kako treba? Jeste li zahvalni vašoj majci, sestri, supruzi, prijateljici, prijatelju, dečku, devojci, koji su napravili tako divan obrok? Da li im se zahvalite, da li ih pohvalite za trud i kulinarsko umeće? Jeste li zahvalni što imate priliku da svakoga dana jedete tako ukusna jela?

Pre obedovanja, da bi ono bilo u radosti, ide kuvanje koje će tu radost izazvati samo ako je kuvano u dobrom raspoloženju. Ako ste loše raspoloženi, ne prilazite vašem detetu, ne dodirujte vašu bebu nikako i poštedite vašeg partnera onoliko koliko je to moguće. Ako ste loše raspoloženi, nemojte kuvati, nemojte ni dodirivati hranu nego predložite partneru da on nešto pripremi. Ako ste u situaciji da ipak morate da pripremite, bolje je da kupite neku već pripremljenu hranu. Ako ni to u trenutku nije izvodljivo, onda je na vama da promenite raspoloženje u što bolje kako bi i energija sa kojom pripremate jelo bila što bolja.

Sedite i uradite jednostavnu vežbu, mislima pratite vaše sporo duboko disanje: “Udišem mir, spokoj, radost, zdravlje… izdišem stresove, tugu, neraspoloženje i sve druge loše misli..“ Činite to između pet i deset minuta i onda pravac pod tuš. Pustite mlak, srednje jačine mlaz vode da neko vreme klizi preko vašeg potiljka niz leđa, tri do četiri minuta biće dovoljno. Presvucite se, uzmite neku noviju kecelju koju ređe koristite na primer i krenite sa srećnim mislima u kuvanje: “Kuvam srcem u radosti, za moje najdraže, najmilije sa željom da ih učinim srećnim kada budu probali ovo divno jelo! Kuvam za sebe jer želim sebi da pripremim malo zadovoljstvo nakon dugog dana, pre odličnog filma na TV, mog drugog zadovoljstva večeras! Srećan sam, srećna i zahvalna na ovim divnim, zdravim namirnicama od kojih ću napraviti najukusniji ručak do sada!“

I? Oni koji budu jeli vaše jelo, sve će to kroz hranu osetiti! Znate onaj doživljaj kada vam neko pripremi neko jednostavno jelo, ispeče krompir i servira ga sa pavlakom na primer, a vama ukusno, sve ne možete da verujete koliko vam je slatko to što jedete, koliko vam prija više od ne znam sve čega što ste u životu okusili… To je baš zbog toga što je osoba koja vam je pripremala to jelo imala ogromnu želju da vam ugodi. Pripremala je u iskrenoj radosti. Otuda je vaš doživljaj toliko prijatan, toliko jak.

Kada sednete da obedujete, vaša uloga, da bi vam jelo prijalo, trebalo bi da bude jednaka kuvarevoj. Dakle, uz istu radost i zahvalnost, jedino tako vam obrok može prijati i jedino tako do kraja možete osetiti i iskoristiti sve blagodeti jednog ukusnog i zdravog jela. Ostavite misli vezane za radni dan, nesporazume raznih vrsta, mala i velika neraspoloženja, koliko je to moguće u tom trenutku. Potrudite se. Kao nagrada, uslediće vaše daleko veće uživanje u obroku. Vaše telo, kada ste u miru, daleko će bolje iskoristiti sve dobrobiti iz hrane.

Nemojte se prejedati. Nekako usavršite sopstveni osećaj sistosti na 70%. Samo tako, vibracija radosti koja je direktno odgovorna za sve nivoe i vrste vašeg zdravlja, nastaviće da živi i dalje. Vaša ishrana je na taj način najpreciznije isprepletena sa svim ostalim pozitivnim aspektima življenja i tako na najbolji način stvara kvalitetan temelj mnogim drugim malim i velikim radostima tokom vašeg dana. Fina sitost doprinosi osećaju spokoja iz kojeg se lako misli i deluje, prejedenost doprinosi osećaju nesposobnosti za bilo kakvu mentalnu ili fizičku aktivnost, pa birajte.

Uvek kada je to moguće, jedite u društvu. Radost iz još jednog izvora jedenje sendviča pretvara u kraljevsku gozbu. Kucanje čaša, muzika je koja duši više čini od najboljeg orkestra. Kuvajte za druge, priredjujte male zakuske ili velike ručkove. Obaveštavajte ljude oko vas gde je to pekara sa hlebom bez aditiva, gde je najbolje i najzdravije voće i povrće, u kojem se restoranu lepo jede… Radujte se iskreno bez zadrške kada vas neko pozove na ručak, neka onaj koji vas zove to vidi i čuje. Atmosfera na ručku biće nekoliko puta prijatnija. I još nešto. Verujem da nije greh ako najbolje vino sačuvate za najdraže osobe ili one za koje pouzdano znate da će umeti da cene kvalitet baš te boce ukusnog napitka.

I radujte se! U radosti sedajte za sto, u radosti jedite, nazdravljajte i u radosti ustajte od stola koliko god je to u trenutku moguće. Što više uspete da uložite radosti u obedovanje, više će se tih dobrih talasa raširiti u vas, vaše najdraže i vaš ceo dan. Živeti sa osmehom na licu i jesti u radosti, dva mala a moćna recepta koja mogu mnogo da doprinesu vašem uživanju u životu. Upamtite to molim vas i ŽIVELI!

 

Tekst preuzet iz knjige Kako uživati u životu i sajta: http://kakouzivatiuzivotu.blogspot.com/