Kako uživati u životu – letovanje

DVADESET ČETVRTI DAN

 

 

Letovanje

 

Kako uživati u životu - letovanje

I, napokon, dođe vreme za letovanje. Kako se osećate? Umorni ste od posla pa nemate nikakav poseban osećaj ili se radujete kao dete pa brojite koliko puta još spavate do polaska? Većina zaposlenih pred odlazak na odmor želi da uradi što više ili sve, pa tako upada u stres, frustraciju, čineći od priprema za put veliko dodatno opterećenje. Tek tamo neki sedmi dan odmora većina počinje da oseća opuštanje a onda velikom brzinom dođe kraj letovanja i vreme za povratak. Efekat istinske odmorenosti na kraju bude veoma slab.

Ima li načina da se takav efekat umanji ili predupredi? Ima. I nije samo posao odgovoran za to što ne osetimo i ne iskoristimo sve dobrobiti odmora do kraja. Ako pogledamo situaciju na poslu i ako je nagomilan posao pred odmor više ambicija šefa nego naša nemarnost onda se možemo okrenuti onome na šta možemo daleko više da utičemo. Što se samog posla tiče, ako zaista nema načina da to promenite, utičete na rokove na primer, vreme je da učinite sledeće: Da prihvatite da je pred odmor situacija uvek takva i da znajući da vas svake godine čeka ista situacija sa nagomilanim poslovima, konačno postanete snažniji od te situacije. To je isto kao da vas neko stalno i u isto vreme plaši sakrivajući se iza vrata vaše sobe. U početku se zaista uplašite, ali vremenom, imajući isto iskustvo iz nedelje u nedelju, efekat straha se povlači jer vi znate šta vas čeka. Primenite to na posao i mnoge obaveze koje vam drugi nagomilaju pred sam odmor. Snaga tog negativnog iskustva istopiće se pred vašom odlukom da se promenite u odnosu na njega. U protivnom, bićete poput eksperimentalne životinjice u laboratoriji koju svaki put udari mali strujni napon kada priđe određenom delu kaveza a ona nikako da nauči da ako prestane da ide u taj deo neće biti tog neprijatnog udara.

Vi ste jači od negativnih okolnosti oko vas i ako ponekad ne možete da ih promenite iz zaista stvarnih razloga, imate mnogo dobrih načina na koje možete da se postavite u odnosu na njih i tako oslabite njihovo loše dejstvo do konačnog prestanka lošeg uticaja na vas i vaš život. Molim vas, upamtite to.

Sama organizacija odmora je nešto drugo. Prva „zapovest“ dobrog odmora nalazi se u pitanju „Sa kim idem na odmor?“. Ako tu činite ustupke, računajte da od pravog uživanja na odmoru neće ostati baš mnogo. Sami ili sa partenrom, sa porodicom ili prijateljima, sa porodicom i prijateljima, kombinacije su brojne a sa tim i izazovi i zamke.

Koliko puta ste čuli od prijatelja ili sami izgovorili kako ste na odmoru kao društvo bili neprilagođeni jedni drugima, drugi su hteli ono, vi ovo, vaše navike dva sveta, vaši omiljeni rituali na moru različiti i daleki da se to meri svetlosnim godinama. I, ko je kriv za to? Vi i samo vi!

Da bi odmor bio odmor, zaboravite ustupke rodbini, starim prijateljima ili brzopletim obećanjima u zimskom periodu. Jer, odmor nije mesto kalkulisanja odnosima sa drugim ljudima. To je vaš odmor. Jedino kome se prilagođava put sa razlogom jesu deca i to samo ako su vaša. Sve ostalo ne morate, upamtite to. Ponekad ćete se naći pred ucenom sopstvenog partnera koji želi na odmor da povede i svoju familiju. Budite uporni, makar po cenu da tu godinu idete odvojeno na letovanje. Jednom će shvatiti. Bolje je i takva žrtva nego da odmor provedete sa ljudima iz druge galaksije zbog kojih ćete se neprestano ustezati, od izbora plaže, vremena ustajanja i hrane do onoga šta vam od odeće na moru najviše prija. I, na kraju ćete se kući vratiti više potrošeni, često sa ne baš beznačajnim frustracijama, nego kvalitetno odmoreni. Naravno da postoje momenti za male ustupke velikim ljubavima, bliskostima i prijateljstvima. Ali, male ustupke i to sa svih strana jednako. Onda su velike šanse da vam opet bude lepo. Ako ste vi ti koji stalno činite ustupke, vreme je da to prestane.

Možda se ponekad desi to da nemate sa kim na odmor. To može da bude velika prednost u odnosu na „kakvo takvo društvo“. Često su se naši prijatelji odlično proveli i sami, bilo da su se mnogo bolje odmorili onda kada im je to bilo preko potrebno, bilo da su stekli nove zanimljive prijatelje ili doživeli ljubav i to ne samo letnju. Samo je važno sa kakvim mislima krenete na put. Tu na scenu stupa ona priča o ljubavnom odnosu sa samim sobom. Jednostavno samo mislite o tome kako će vam biti odlično! Pakujte se uz veselu muziku sa radija i sa sobom ponesite radost i ljubav sa osmehom na licu koji ćete darovati svakoj osobi koju budete sretali. Vibracija radosti što idete na odmor privlačiće iste takve ljude vama i vaš odmor tada ima ogromne šanse da postane nezaboravno lep doživljaj. To u stvari jednako važi i za one koji letuju u nečijem društvu. Ne postoji osoba koja može da bude ravnodušna na vašu radost, vaš optimizam, vaš osmeh, pre svega vašu odluku da vam na odmoru bude predivno. I tako će biti.

Hotel, apartman ili mesto u kojem letujete ne izgleda kako ste zamislili. Pa šta onda? Pronađite neku romantičnu uvalu, susedni lepši gradić do kojeg voze lokalni brodići, učinite makar jednu stvar da promenite taj utisak. Tako ćete sebe održati u jedinoj ispravnoj vibraciji na letovanju, a upravo negovanje te vibracije donosi mnoga druga uživanja. Ugađajte sebi. Stolicu u restoranu okrenite uvek prema vodi. Na plaži nađite mesto blizu vode. Voda čisti i leči vaše misli, bilo da gledate u nju ili ste u njoj. Onaj pomenuti osmeh otvaraće vam sva vrata i ljudi oko vas, vaši domaćini, meštani, svi će biti daleko spremniji da vam izađu u susret kada vam je to potrebno. Vaš partner, vaša porodica, vaši prijatelji, zbog vašeg dobrog raspoloženja pamtiće odmor kao nezaboravan i jedva čekati sledeći put da sa vama ponovo idu na neko putovanje. Vama takvima vaši dragi oko vas tada takođe pružaju najbolji i najlepši deo sebe. Ljubav i radost su „zarazni“. Prenose se lakše i brže od bilo kog osećanja. Uz sunce i more nekoliko puta brže i nekoliko puta lakše.

Ako vi napravite neki koktel, voćnu salatu ili nešto treće za druge, oni će takođe poželeti da vas obraduju nečim i tako se stvara beskrajni krug pokretanja uzajamnih radosti. Ponekad će nekome isplivati neke brige, tuge iz „kopnenog“ života. Budite i klovn ako je potrebno, samo se potrudite da što pre izmamite osmeh ili smeh dragoj osobi. Tuga i briga su veliki luksuz na odmoru jer se time prekida napajanje tela i duše dobrim energijama koje su posebno jake kraj mora na suncu.

Dakle, vodite računa o tome sa kim idete na odmor i kakve misli nosite sa sobom. Nema veće garancije da će vam na odmoru biti onako kako želite. Sve druge opcije, pa, moguće je da ih i poznajete, nisu baš za pamaćenje, zar ne?

Na kraju, ostaju vam male ipak važne stvari poput onih da se ne opteretite odećom ali da se ipak na vreme potrudite da pronađete kupaći kostim u kojem ćete se dobro osećati. Da ako vam je to važno, o izgledu svog tela povedete računa već nakon prethodnog letovanja. Da pamtite jela i pića sa odmora ranijih godina koja su vam činila zadovoljstvo pa da to možda ponovite i time obradujete ljude oko vas… I da pre svega ODLUČITE da će vam ove godine biti lepše nego bilo koje prethodne. Zašto? Zato jer sve ovo možda od ranije, možda od danas, znate jako dobro i biće u najmanju ruku neodgovorno da drugačije postupite i ne poklonite sebi jedno nezaboravno letovanje, ono koje se pamti sa dubokim uzdahom i širokim osmehom na licu. Onda,

 

Srećan put!

 

Tekst preuzet iz knjige Kako uživati u životu i sajta: http://kakouzivatiuzivotu.blogspot.com/