Kako uživati u životu – radio

DVADESET ŠESTI DAN

 

Radio

Kako uživati u životu - radio

Te godine našeg srećnog života u staroj kući obeležila je legendarna TV i radio novinarka, voditeljka i spikerka Dina Čolić Anđelković, dubokim a toplim ženstvenim glasom, vodeći emisiju na Radio Beogradu u popodnevnom terminu, posle ručka u vreme odmora… Atmosfera koju je stvarala čitajući u delovima knjige „Mali princ“ i „Galeb Džonatan Livingston“ u sanjiva popodneva, jedno je od lepših sećanja koja me prate kroz život. Smirujući glas, muzička „zavesa“ koja prati čitanje, nepogrešivi izbor muzike idealan za doba dana u kojem se sluša, razgovori prijatni, plemeniti, opuštajući. Srećni spokoj.

Zvuk radija ima svoje „staro“ mesto u dugim, posebno onim do duboko u noć, porodičnim, prijateljskim i ljubavnim razgovorima. U pekari, u kafiću, kod majstora u radionici, u frizerskom salonu, u supermarketu, uvek ga je lepo čuti. Nekako je prirodno, jel’ da?

Slušate li radio, sem u kolima tokom vožnje do posla? Prati li njegov zvuk vaš rad? Koristite li još rečenicu:”Slušaj ovu stvar kako je dobra!”- ili ste je negde zagubili u svojim dvadesetim godinama? Koristite li mogućnost da tokom rada na svom kompjuteru slušate neku od hiljade muzičkih radio stanica širom sveta?

Vratite radio u svoj život ako ste ga zaboravili. On je važan deo koncepta “Kako uživati u životu?!” i jedan dobar “začin” u režiranju sopstvenog života. Uvek postoji radijski glas koji vam prija više od drugih. Uvek postoji emisija koja vam prija više od drugih i uvek postoji vaša omiljena muzika, a znamo kako ona doprinosi životu. Muzički ritmovi bude našu volju za radom sa više energije, dobre srećne energije. Kada radimo uz zvuke radija naša koncentracija ima podsticaj u vidu bolje fokusiranosti na posao koji obavljamo usled te male a korisne “borbe” sa zvučnom zavesom. Učiniti duši radost pa zapevati uz rad, može nam biti samo lepše…

Kuće u kojima se po ceo dan čuje radio kao da su nekako „življe“ od onih drugih. A ono što nije slučajnost nego jednostavna istina, ljudi koji vas dočekuju uz zvuke sa radija uvek su bolje raspoloženi, više vam se obraduju i makar mislili da tu nema neke naročite logike, bolje vas saslušaju. To je magija radija. Iskoristite je. Ponekad, na prvi pogled mali zahvati u režiranju sopstvenog života imaju dugotrajne dobre posledice. Takav je slučaj sa dobrim starim radiom koji toliko dugo i toliko uspešno odoleva svim modernizacijama našeg života. Uključite radio i uključili ste neki drugačiji život.

Ko nije probao neka proba, ko ga je zaboravio neka ga vrati u svoj život. Radio je još jedan od izvora svakodnevnih malih radosti. Na svoj jednistveni način, delotvorniji je nego što se to u prvi mah može pomisliti. Upamtite to, molim vas. Da, i uključite radio…

Tekst preuzet iz knjige Kako uživati u životu i sajta: http://kakouzivatiuzivotu.blogspot.com/