Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu na Kopaoniku

Održano je interesantno i atraktivno Predevropsko prvenstvo u preletu paraglajderom na Kopaoniku od 2 do 8 avgusta

 

 

Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu i preletu paraglajderom na Kopaoniku od 2 do 8 avgusta paraglajding kopaonik

Zvanično je zatvoreno Predevropsko prvenstvo u preletu paraglajderom, održano na Kopaoniku u periodu od 2. do 8. avgusta 2013. godine. Srbija je imala čast da bude domaćin pilotima iz 12 zemalja sveta, koji su se nadmetali za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u ovoj disciplini.

Lepo vreme i dobar vetar poslužili su 47 pilota učesnika, koji su tokom pet letačkih dana preleteli više od 300 kilometara. Nebo jedne od najlepših srpskih planina bilo je prošarano raznobojnim paraglajderima.

Na ceremoniji zatvaranja najbolje plasiranim pilotima dodeljene su medalje i pehari u ukupnoj, ženskoj i ekipnoj konkurenciju. Prvo mesto i zlatnu medalju u ukupnoj konkurenciji osvojio je Michal Gierlach iz Poljske, a srebrnu medalju Dmitry Korolev iz Rusije. Bronzu je osvojila Daria Krasnova (takođe iz Rusije), koja je ujedno pobednik i dobitnik zlatne medalje u ženskoj konkurenciji. Drugoplasirana dama je Klaudia Bulgakow iz Poljske, a treće mesto osvojila je njena zemljakinja Dominika Kasieczko.

Što se tiče ekipne konkurencije, prvo mesto osvojila je ekipa Poljske u sastavu: Michal Gierlach, Tomasz Kuczkowski, Klaudia Bulgakow, Piotr Mieszczak, Pawel Tomaszewski i Dominika Kasieczko. Srebrnu medalju u osvojio je tim Rusije u čijem su sastavu Dmitry Korolev, Daria Krasnova, Sergey Dobrik, Arkadiy Semenov, Vladimir Shevchenko, Marina Olexina, Viacheslav Sapronenko, Maxim Mytianin, Evgenii Shyshakov, Dmitry Gorkovenko i Pavel Kruzhkov, a bronzanu medalju osvojila je ekupa Venecuele u sastavu: Kliber Pereira, Carlos Cordido i Luis Gomez.

Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu i preletu paraglajderom na Kopaoniku od 2 do 8 avgusta paraglajding kopaonik slika

Od ukupno trideset naših pilota koji su jezdili nebom Kopaonika, Vladimir Bačanin (aktuelni državni prvak) i Dušan Đorđević zauzeli su deveto i deseto mesto u ukupnoj konkurenciji. Za njima su tu i Srđan Ristanović, Mladen Nikolić, Željko Ovuka (prvak lige Srbije) i drugi.

Ovim takmičenjem mnogi su se kvalifikovali za Evropsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine, a mnogi od njih ostaju ovde na Kopaoniko na Svetskom kupu, koji će trajati od 10. do 18. avgusta.

Milica Kljajić

PR i marketing menadžer

Vazduhoplovni savez Srbije

Tel. 063-523-593

[email protected]