Quattro kuće – nova šansa za krov nad glavom

Koncept Quattro kuća jedinstven je po tome što prvi put spaja izuzetno povoljnu cenu i vrhunski kvalitet

 

Prednosti života u komfornoj kući posle dužeg vremena konačno dolaze do izražaja i na tržištu nekretnina u našoj zemlji, pa decenijama duga pomama za stanovima u centru grada u poslednje vreme polako počinje da slabi.

Tako je najbitnija životna investicija sve češće kuća na periferiji grada, a olakšavajuća okolnost za sve koji na taj način žele da reše stambeno pitanje je i pojava novih tehnologija gradnje, poput koncepta Quattro kuća koji je na domaćem tržištu ove godine premijerno predstavila beogradska kompanija Quattro Houses.

Osim povoljne cene, ovakve mogućnosti su sve privlačnije za kupce i zbog značajnih ušteda po kućni budžet nakon kupovine, pre svega zahvaljujući visokoj energetskoj efikasnosti koja postaje sve značajnija stavka prilikom kupovine.

Stoga sve veće interesovanje privlači i koncept Quattro kuće, koje se grade inovativnim Q sistemom koji koristi samo domaća kompanija Quattro Houses. Najbitnija prednost kuća građenih ovim sistemom je izuzetna ušteda energije koja se kreće i do 80 odsto, zbog koje je Q sistem 2010. proglašen za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi od strane Lafaržovog instituta u Lionu.

Predsednik kompanije Quattro Houses Jovan Nikolić kaže da je koncept Quattro kuća osmišljen tako da bude dostupan svima, bez obzira na finansijsko stanje, ali i da je istovremeno jedinstven po tome što prvi put spaja izuzetno povoljnu cenu i vrhunski kvalitet.

“Ovaj sistem gradnje nudi nešto što nijedna druga tehnologija na svetu ne može, a to je gradnja nove kuće visoke srednje klase za samo mesec dana i to po ceni od 500 evra po kvadratu po sistemu ključ u ruke. Tako nešto u ovom trenutku ne može da ponudi niko drugi u svetu i zato su Quattro kuće velika šansa za sve one koji tek treba da obezbede krov nad glavom”, kaže Nikolić.

Quattro kuća izgled

Quattro kuća se gradi inovativnim Q sistemom gradnje

To znači da osim brojnih tehnoloških prednosti, nova tehnologija omogućava i znantno jeftiniju gradnju, jer je, poređenja radi, prosečna cena gradnje u Evropi 2012. godine iznosila 1.209 evra po kvadratu, u Srbiji oko 750, a u Beogradu iznosi 950 evra. Prosečna površina stana za koju je izdata dozvola za gradnju na teritoriji cele Srbije u poslednje tri godine iznosi oko 90 m², što znači da se uz pomoć Q sistema ostvaruje ušteda od oko 20.000 evra za izgradnju stana iste površine.

Ceo sistem je testiran u našoj zemlji, a prva kuća izgrađena ovom tehnologijom u Grockoj  potvrdila je da se ušteda energije kreće do 80 odsto bez obzira na vremenske prilike, što obezbeđuje ogromne uštede za kućni budžet.

“Ukoliko, primera radi, mesečni račun za grejanje ili hlađenje objekta iznosi 10.000 dinara, primenom ovog sistema moglo bi se uštedeti i do 8.000, s obzirom na to da bi se za utrošenu energiju platilo maksimalno 2.000 dinara. Ako na taj način izračunate uštedu na godišnjem i višegodišnjem nivou, tek onda shvatate zašto je ovaj sistem izuzetno značajan za porodični budžet”, objašnjava Nikolić značaj energetske efikasnosti Quattro objekata.

Stručnjaci ističu da su objekti visoke energetske efikasnosti sve traženiji na tržištu, posebno od uvođenja energetskih pasoša, pa je i prodaja takvih nekretnina znatno lakša. Njihova cena će dodatno rasti kada se i u našoj zemlji uvede plaćanje grejanja po potrošnji, kao što je već slučaj u najvećem broju zemalja Evropske unije, jer će u interesu vlasnika biti da imaju što bolje izolovan objekat.

Pojavom inovativnog Q sistema gradnje na domaćem tržištu počelo je stvaranje novog srpskog brenda u građevini, koji može biti izuzetno značajan za domaću privredu, počev od otvaranja novih radnih mesta i smanjenja nezaposlenosti, pa do pozicioniranja na stranom tržištu na kojem su domaće kompanije odavno izgubile bitku sa konkurencijom.

Zahvaljujući ovakvim tehnologijama domaći građevinari konačno najavljuju povratak na svetsku scenu, ali bi najveću korist mogli da imamo u našoj zemlji jer smo trenutno na samom začelju Evrope po pitanju kvaliteta gradnje. O tome svedoči i podatak da objekti u našoj zemlji troše tri puta više energije od onih u Evropskoj uniji, pa bi Quattro objekti i Q sistem gradnje mogli da budu naš najveći ekološki aduti, ali i nova snaga srpske građevine.