Gladovanje. Kako gladovanjem sokovima doći do zdravlja

Gladovanje kao efikasan zdravstveni metod. Kako gladovanje pomoću sokova voća i povrća popravlja zdravlje

 

 

MEDICINSKA ZNANOST PONOVO OTKRIVA GLADOVANJE

Gladovanje i gladovanjem sokovima od voća i povrća do zdravlja

Gladovanje je čovjeku najstarija poznata terapeutička metoda.

Čak i prije pojave „vračeva“ i vještine liječenja, čovjek je instinktivno prestajao jesti kada se osjećao bolesnim, te se uzdržavao od hrane sve dok mu se zdravlje ne bi poboljšalo. Ili je možda naučio ovaj najdjelotvorniji način ublažavanja bilo koje bolesti od životinja koje uvijek gladuju kada se ne osjećaju dobro. Čovjeka je priroda obdarila nekom vrstom zaštitnog signala za ozdravljenjem koji ga potiče na uzdržavanje od hrane tako što uklanja njegov apetit za hranom.

Kroz dugu medicinsku povijest gladovanje se smatralo jednim od najpouzdanijih ljekovitih i pomladujućih sredstava. Gladovanje je preporučivao još Hipokrat, „otac medicine“. To su također činili Galen, Paracelzus i svi veliki liječnici od starina. Paracelzus je nazivao gladovanje „najvećim lijekom; liječnikom iznutra“. Mnogi veliki mislioci i filozofi poput Platona i Sokrata su također gladovali da postignu veću mentalnu i fizičku sposobnost. Većina filozofa i jogija s Istoka, poznatih po dugu životu, mentalnim sposobnostima i snazi duha, redovito su gladovali, uz meditaciju da postignu dulji život i veći stupanj duhovnosti.

Dolaskom moderne medicine koja se zasniva na lijekovima, na gladovanje još uvijek mnogi ortodoksni liječnici gledaju preobazrivo.

Živimo u doba „dijeta“, kada gotovo polovina nacije nastoji smršaviti uz pomoć upravo poplavu redukcijskih dijeta. Ali klasičan i najbolji oblik mršavljenja – potpuno uzdržavanje od hrane ili gladovanje pokušava se rijetko.

Na one koji prepisuju gladovanje bilo u svrhu liječenja ili mršavljenja još se uvijek nažalost gleda kao na ekscentrike ili šarlatane.

ČUVENI SVJETSKI MEDICINSKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR PROUČAVA GLADOVANJE

Srećom sve se ovo brzo mijenja. Liječnici su se prestali smijati i počeli istraživati. Danas se radi na mnogim znanstvenim studijama i kliničkim ispitivanjima, naročito u Evropi, da bi se odredila profilaktička, terapeutička i pomlađujuća svojstva gladovanja. Institut „Karolinška“ u Švedskoj, čuveno svjetsko istraživačko središte sastavlja kliničke studije i provodi eksperimente sa gladovanjem pod vodstvom liječnika P. Reizensteina i J. Kellberga. Oni u svojim studijama istražuju gladovanje do 55 dana, koje je pokazalo daje gladovanje ne samo savršeno sigurnosno sredstvo, već da ima i točno određena korisna terapeutička svojstva.

ČUVENI ŠVEDSKI MARŠEVI BEZ HRANE

Možda su ispitivanja koja je izvršio institut „Karolinška“ bila potaknuta čuvenim švedskim marševima 1954. i 1964. godine, pomno opisani u mojoj knjizi: „HEALTH SECRETS FROM EUROPE“, (Parker Publishing Co., Inc., West Nyck, N. Y.. 1970.).

U tim pokusnim marševima čije je opise donijela na naslovnim stranicama sva svjetska štampa, skupina od prvo 11, a potom od 19 muškaraca je pješice prevalila razdaljinu od Goteborga do Stockholma dugu preko 400 km za 10 dana. Za vrijeme svakog marša sudionici su gladovali – nisu uopće uzimah hranu. Dr Lennart EdrCn, D. D. S., koji je predvodio marš poslije marša 1954. rekao je: „Ovo je bilo prvo gladovanje u seriji eksperimenata u cilju utvrđivanja posljedica potpunog gladovanja u stanjima jakog stresa. Ako otkrijemo da gladovanje ne uzrokuje bilo kakvo oštećenje organizma, već da s druge strane pokazuje koristan revitalizirajući, pročišćavajući i pomlađujući učinak na tjelesne funkcije, to bi nas opskrbilo dragocjenim informacijama koje bi bile korisne kako za zdrave tako i za bolesne.

Zdravi će biti okuraženi da gladuju u cilju pomladenja i povećanja vitalnosti, a bolesni da se liječe. Ovaj eksperimenat pokazao je svijetu preventivne i terapeutičke mogućnosti gladovanja“.

Dr Karl-Otto Aly, M. D., jedan od vodećih biološko usmjerenih liječnika u Švedskoj rekao je: „Marš je jasno pokazao da čovjek može živjeti dugi period vremena bez hrane, čak i ako je podvrgnut velikim fizičkim naporima za vrijeme gladovanja . . . Općenito izražen osjećaj sudionika marša bio je da su se osjećali jačima i bili življi i snažniji poslije gladovanja nego prije . . . Glavni cilj tih eksperimenata bio je da se potaknu znanstvene institucije da se uključe u temeljita i znanstvena proučavanja gladovanja kao i njegovih profilatičkih i terapeutičkih potencijala, te da se gladovanje općenito uvrsti u rastući arsenal medicinske prakse za korist i dobrobit svakog dana sve više bolestima napadnutog čovječanstva“.

POZNATI LIJEČNICI PREPORUČUJU GLADOVANJE

Dr Ragnar Berg, među glavnim stručnjacima za prehranu u svijetu i dobitnik Nobelove nagrade, rekao je poslije švedskog marša 1954. da ga uspješan završetak tog besprimjernog gladovanja nije iznenadio.

Sam je gladovao više puta, te također nadzirao mnoga gladovanja, uključujući jedno od preko 100 dana. Marš u Švedskoj nazvao je „velikim znanstvenim uspjehom“.

Are Waerland je još jedan veliki zdravstveni pionir koji je sam prakticirao i preporučivao gladovanje. Gladovanje je standardna prvotna pročišćujuća metoda u svijetu čuvenog Waerlandova sistema liječenja.

U Njemačkoj postoje na stotine klinika kojim rukovode poznati liječnici i gdje se gladovanje masovno primjenjuje. Npr., u Buchingerovu sanatoriju u Bad Pyrmontu, gladovanje se koristi kao početno sredstvo za sve bolesti. Liječnici Otto H. F. Buchinger, Jr. i njegov otac su za vrijeme svoje zajedničke medicinske prakse u toku 50 godina nadzirali preko 80.000 gladovanja.

Još jedan veliki stručnjak za gladovanje je dr Werner Zabel. „Zajedno s groznicom i optimalnom prehranom, gladovanje je čovjekova najstarija i najbolja metoda liječenja“, kaže profesor Zabel.

GLADOVANJE OD 249 DANA POMOĆU SOKOVA OD VOĆA I POVRĆA

U jednoj poznatoj bolnici u Glasgowu u Škotskoj, vršena su ispitivanja s gladovanjem sa zadivljujućim rezultatima. Jedna 54 godišnja žena s bolnim artritisom i velikom prekomjernom težinom, podvrgla se gladovanju pomoću sokova od voća i povrća 249 dana i izgubila 35 kg od početnih 120 kg. Kao ugodna „popratna pojava“ iščezao je također potpuno i njen artritis.

 

 

Dr Paavo O. Airola

Izvod iz knjige Gladovanje uz sokove