HARISSA ILI HARISA LJUTI SOS

Fantastičan arapski začin Harisa pasta i ljuti sos za jela vodi poreklo iz Tunisa i upotrebljava se na mnogo načina

 

Harissa ljuta paprika pasta i sos Harisa arapski začin

Harisa ljuti sos od paprike u tubi

Pre nekog vremena sam uočio da se u Maxi supermarketu pojavila Harisa u tubi, sjajan arapski začin, zapravo pasta od ljute čili paprike. Neko je smatra i za crveni ljuti sos od paprike. U svakom slučaju želim da vam skrenem pažnju na taj jeftin a dragocen proizvod. Oduševljen sam što se pojavila direktno kod nas.

Pre par decenija sam se na Bliskom istoku susreo sa Harisom. I susret Harise i mene je bio pun suza i vreline u mom grlu. To je baš bilo ljuto. A ja i ne volim nešto ljuto. Onda se Harisa u vidu poklona pojavila u mojoj kući. I tako, reda radi ja sam je po malo stavljao tu i tamo u neko jelo. I primetio sam da je Harisa zaista sjajna pasta od ljute paprike, jer jelima daje jedan fin i prijatan ukus ljutine. Malo po malo i Harisa ljuti sos je postala omiljena začinska pasta, odnosno nezaobilazni ljuti začin i sos od paprike u našem domu.

Vrmenom je rasla otpornost naših jezika na Harisu i njenu ljutinu i kako sam ja sve manje plakao ona je postajala sve popularnija u kući. Zaista ljuta Harisa ima divan ukus i daje prijatnu ljutinu, naravno kada se naviknete na ljuto. Samo da skrenem pažnju da Harisa pasta ne može baš dugo da stoji otvorena, ne barem mesecima, jer je bez konzervansa, pa kada se otvori tuba ili tegla onda neka se i koristi, s obzirom da će se ubudjati. Ali tako je i sa svim drugim pastama i tečnim začinima.

A mesta gde se Harisa može koristiti u jelu su mnogobrojna:

– da zaljutite supu, čorbu, kuvano jelo, paprikaš

– da sa njom i tečnom pavlakom brzo napravite ljuti sos za testenine

– da prelijete njom pečeno meso ili ga utrljate kao marinadu

– da začinite sa njom, uljem i peršunom italijanske špagete

– da prelijete njom pirinač ili musaku

– da zaljutite domaću paštetu

– da njome zaljutite ajvar !!!

– i tako redom, gde god vam treba lepo i prijatno ljuto, tu ide Harisa ljuti sos Od čili paprike

O čega se sastoji Harisa ljuta čili pasta

Harissa ili Harisa ​​je tuniski ljuti čili sos čiji su glavni sastojci: Piri Piri paprika (vrsta čili paprike), Serano paprika i drugi ljuti začini i bilje, kao što su pasta belog luka, seme korijandera, crvena čili paprika u prahu, kim, kao i neki drugi biljni začini i maslinovo ulje. Harisa je kao začin u jelu najviše prisutna u sledećim zemljama: Tunis, Libija i Alžir, ali u poslednje vreme prodire i u Maroko. Može se naći i u zemljama sa jakim prisustvom Arapske populacije i emigranata poput Francuske ili Nemačke.

Recepti za Harisu variraju u zavisnosti od domaćinsatva i regioan. Varijacije uključuju dodatak čili pasti i sastojaka kao što su kim, obična crvena paprika, beli luk, korijander  i sok od limuna. U regionima Sahare, Harisa može imati i ukus dima. Pripremljena Harisa pasta se prodaje u oblicima tegle, konzerve, boce, tube, plastične kese.

U Tunisu, Harisa ljuti sos od paprike se koristi kao sastojak za meso (premazivanje jagnjetine ili kozjeg mesa) ili kao ljuti začin ribljeg paprikaša sa povrćem, kao i ljuta aroma za tradicionalni kuskus. Harisa ljuti sos od paprike se takođe koristi za začinjavanje supe od leblebija koja se obično jede za doručak.

Tunis je ubedljivo najveći izvoznik gotove Harise.

 

Zlatko Šćepanović