Kako uživati u životu – mali rituali sreće

DVADESET SEDMI DAN

 

Mali rituali sreće

 

Kako uživati u životu - mali rituali sreće i cvetovi lotusa

Kod naše prijateljice Olivere-Olje Brajković već više od deceniju provodimo duga letovanja u kući na moru. Skriveno malo mesto u zalivu crnogorske obale, sa mora tek po koji krov „izviruje“ iz lovorovog drveća. Sa ogromne terase „puca“ jedan od najveličanstvenijih pogleda na otvoreno more koji se može zamisliti. Posle večere, ustanovili smo redovan ritual koji smo nazvali munovanje (eng. moon-mesec). To znači sledeće: primaknemo stolice uz balustradu, podignemo noge na ogradu, otvorimo bocu makedonskog crnog vina „Tga za jug“ i lagano ga pijuckajući posmatramo mesec kako se lagano spušta u more sve dok potpuno ne nestane, ne „utone“ u more. E, to smo nazvali munovanje. Uz to teku razgovori razni, oni koji se mogu voditi samo na letovanju i nigde drugo… Naš mali ritual sreće.

Imate li svoj mali ritual sreće? Ako ga još nemate ili ne možete da ga izdvojite iz više jednako dragih rituala, pronađite ga ili jednom dajte veći značaj od drugih. Zašto? Fokus na jedan ritual, davanje preimućstva baš njemu od njega čini snažniji izvor istinske radosti. Tada on postaje ritual vaše „centralne“ radosti! Sama pomisao na omiljeni ritual koji vas čini srećnim izazivaće pojačana lučenja hormona sreće, posebno onda kada ste u situacijama u kojima vam nije najprijatnije a potreban vam je brz i delotvoran izlazak iz njih. Mali ritual može da uključi i neku dragu osobu, veće društvo ali takođe, možete biti sami i da to bude veoma, veoma uspešno. Nije važan broj učesnika, važna je iskrena želja i inspiracija da nešto iz života postane nešto vaše posebno, posebno milo i drago, posebno radosno.

Ustajanje uz omiljenu radijsku stanicu, priprema jutarnjeg napitka, tuširanje kupkom osvežavajućeg mirisa, sedenje u omiljenoj fotelji, otvaranje vrata balkona, dobro jutro komšiji, uvek iste hrskave kifle u pekari, pevanje, plesanje, sviranje, slikanje, kuvanje, šivenje, baštovanstvo, kafa u kafiću sa uvek istim dragim ljudima, specifičan ritualni pozdrav sa drugarima, igra sa kućnim ljubimcima, posebna vrsta poljupca samo za partnera pri povratku kući, milion je mogućnosti, inspiracija je beskonačna za izvore radosti koje život može da nam pruži.

Mali rituali sreće su veoma korisni saveznici, posebno tokom onih dana koji ne teku baš najbolje. Neprijatnosti male i velike, stresovi, tuge, sve to traži dodatne resurse naše mentalne i fizičke snage. Nju je potrebno obnavljati, konstantno napajati kako bismo ostali i bili u što boljoj ukupnoj životnoj formi. Pored drugih korisnih znanja koja doprinose razvoju našeg mira i kvalitetnog funkcionisanja, ritual sreće predstavlja pravi mali dijamant u našem životu koji može da bljesne svojim najlepšim-najdelotvornijim sjajem uvek kada je nama to potrebno, najpotrebnije. To je ta velika prednost našeg srećnog rituala, uvek dostupan, lako upotrebljiv, nemerivo koristan. I naravno, izvor sreće, koliki, zavisi samo od nas. Koliko mu sami udahnete tu dobru snagu, toliko će on biti delotvoran.

Imam ponekad sagovornike koji iznose neke silne argumente kako život nije bajka i kako to što govorim nije baš tako. Posmatram ih koliko se troše da bi me uverili da su u pravu. Na kraju moraju da uzmu gutljaj vode jer se glas utišao od iscrpljenosti. Za jedan ritual sreće potrebno je jedno deset puta manje uložene energije da bi ste na kraju imali deset puta više „srećne energije“ u sebi.

Sa iskrenom ljubavlju pristupajte svojim ritualima i oni će vam vraćati višestruko. Videli ste nekad ženu na balkonu u proleće kako zaliva svoje cveće sa osmehom na licu, laganim, gotovo pokretima umetnice. E to je ta ljubav koju je potrebno uložiti u stvaranje sopstvenog malog rituala, sopstvenog izvora sreće. Mali ritual od vas može da učini velikog pobednika u različitim i neočekivanim situacijama koje život donosi. Samo je pitanje odluke čemu ćete dati veći značaj a time i snagu.

 

Tekst preuzet iz knjige Kako uživati u životu i sajta: http://kakouzivatiuzivotu.blogspot.com/