VENE

Šta sve treba da znate o uzrocima kako nastaju proširene vene i lečenju proširenih vena? Lečenje proširenih vena

 

Uzroci nastanka proširenih vena

Pod pojmom proširenih vena se podrazumevaju vene koje ne mogu više da pravilno obavljaju svoju funkciju usled oštećenja venskih zalizaka.

Proširene vene i lečenje proširenih vena

Venski zalisci imaju funkciju sprečavanja povratka krvi, odnosno oni omogućavaju neometan protok krvi kroz vene. Kada oni popuste ili pretrpe određeni vid oštećenja, dolazi do njihovog popuštanja i venska krv nedovvoljno cirkuliše, usled čega se vene počinju širiti.

Najčešće oboljevaju vene koje se nalaze na nogama, jer su one duge i ravne. U manjem procentu oboljevaju i ostale vene, poput onih na testisima, oko analnog otvora (hemoroidi), vene glave i druge.

 

Među mogućim uzrocima za proširene vene najčešće se navodi genetski, odnosno nasledni faktor. Međutim, ne mora uvek biti tako. Često od proširenih vena oboljevaju osobe koje, zbog prirode svog posla dugo stoje na nogama i fizički naporno rade.

Najčešće su ovom bolešću pogođeni: stomatolozi, fizički radnici, konobari, prodavci i tako dalje.

Među faktorima rizika prednjače: prekomerna telsena težina, ravna stopala, trudnoća, starost. Takođe, zabeleženo je i da od ovog oboljenja mnogo češće pate pripadnice lepšeg pola.

Iako su do sada urađene brojne studije, nažalost nije utvrđen tačan uzrok nastanka proširenih vena. Uglavnom se sugeriše da je u pitanju više faktora koja dovode do ovog oboljenja.

Simptomi proširenih vena

Sam početak ovog oboljenja se uglavnom vezuje za pojavu popucalih kapilara na određenom delu tela. Međutim, to ne znači da je do oboljenja došlo. Popucali kapilari mogu imati i neki drugi uzrok.

Ono što sigurno ukazuje na početak ovog oboljenja je pojava nabreklih, potkožnih vena, koje su najčešće bolne. Uz to, često se na bolnim mestima javlja otok i svrab, a kada već bolest uzme maha, a ne leči se može doći i do pojave otvorenih rana.

Mnogi koji muče muku sa ovim oboljenjem, pored toga što im smetaju, u estetskom smislu, često se žale i na: otečene noge, koje bole, svrab i peckanje na koži, a pojedini i teško hodaju. Na taj način ovo oboljenje ometa njihovo normalno funkcionisanje.

Tretmani i lečenje proširenih vena

EVLT odnosno Endovenozna laserska terapija i radiofrekventna ablacija vena je zahvat koji se vrlo često primenjuje. Pomoću nje se zatvaraju površinska oštećenja na venama i to iznutra, a sve pomoću radiotalasa. To je takozvana endovenozna termoablacija. Ova metoda se pokazala izuzetno uspešnom kod umerenih i težih oblika oštećenja vena. Još jedna prednost ovog zahvata jeste što se radi u lokalnoj anesteziji i što ne traje dugo. Uz to, nakon spovođenja ove metode ne ostaju rane, podlivi ili ožiljci, a mogu se i nesmetano izvoditi i tokom letnjih meseci.

UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapz( odnosno Ultrazvučno navođena sklerozacija penom se vrši pomoći hemijskog sredstva (tzv. sklerozansa), koji se pomoću ultrazvuka ubacuje u vene. Pokazala se izuzetno uspešnom kod potkožnih proširenih vena, ali je manje uspešna za rešavanje patološkog toka krvi, posebno kod vena širih od jednog centimetra. Jedan od glavnih nedostataka ove terapije je što se kod većine pacijenata javlja zatamljenje kože na mestu gde je vršen tretman.

Hirurški zahvat, to jest klasično hirurško lečenje koristi za lečenje proširenih vena više od sto godina. Pa, ipak uz mnoge nove metode, lako se može dogoditi da nema potrebe za klasičnim hirurškim zahvatom, koji podrazumeva odstranjivanje oštećenih vena hirurškim putem. Gotovo uvek se radi u totalnoj anesteziji, a nakon zahvata su prisutni šavovi, podlivi i, kasnije ožiljci. Iako se ovaj vid lečenja nekada smatrao najuspešnijim, na desetogodišnjoj studiji je zabeležen povraćaj oboljenja u prilično visokom procentu od čak 46%.