Otključavanje za Dom Vojske u Kruševcu i Asocijacija mladih

Otključavanje kao razonoda za sve generacije u kruševačkom Domu vojske i inicijativa Asocijacije mladih

 

Otključavanje za Dom Vojske u Kruševcu i Asocijacija mladih izložba slika i radova

“Konačno”, „dobro se neko setio“ i „sve pohvale za mlade“ komentari su koje ste mogli čuti ukoliko ste prethodnog vikenda prošetali pored kruševačke Stare pijace. U tom slučaju sigurno ste zapazili nesvakidašnji prizor za ovaj deo grada – otključanu kapiju Doma vojske, svetla koja dopiru, ljude koji cirkulišu dvorištem, ali i one koji sramežljivo stoje i gledaju iz daljine šta se to dešava. Tada vam je možda prišao neko i objasnio da je u pitanju „Otključavanje“ Doma vojske koje sprovodi kruševačka organizacija Asocijacija mladih u cilju oživljavanja ovog prostora nekada poznatog po kulturnim dešavanjima.

Nakon Ajde festa, koji je okupljao pretežno mlađu populaciju, Otključavanje želi da poveže generacije i do kraja septembra okupi što više Kruševljana svih starosnih doba da zajedno uživaju u filmskom i likovnom programu.

Prvog vikenda na repertoaru su bila dva dokumentarca. Subota je bila rezervisana za film Željka Mirkovića – Drugi susret koji govori o prijateljstvu između pilota koji je upravljamo dobro poznatim nevidljivim avionom F117 i vojnika iz Vojvodine koji je pomenuti avion oborio. „Jedna žena – jedan vek“ film je koji više od 100 minuta držao pažnju, kako starijima kojima je predstavljao sećanja na neka prošla vremena i evocirao uspomene, tako i mlađim posetiocima kojima je ova interesatna priča pružila priliku da steknu sliku davnih događaja.

Može se reći da je celokupno prvo Otključavanje posvećeno evociranju nekih uspomena i skretanju pažnje na prostore, navike, ljude koji su neopravdano otišli u zaborav. Ovu atmosferu upotpunile su i otisak čovekovog tela u krevetu, instalacija mladog vajara iz Kruševca Bogdana Dobrote nazvana simbolično – TRAG, kao i izložba „Smrt za pet zgrada“ kruševačkog reditelja, dizajnera i fotografa Ivan Tasića.

Odlična inicijativa grupe mladih ljudi koja želi da pokrene kulturni život Kruševca sa mrtve tačke. Mislim da će inspirisati i druge da krenu njihovim stopama. Interesantno bi takođe bilo organizovati neke radionice u unutrašnjosti Doma vojske, ali pitanje je da li oni imaju dozvolu za tako nešto i u kakvom je stanju zgrada”, kaže Branko Žujković, diplomirani muzikolog.

Tamara Pavlović, jedna od najaktivnijih volonterki Asocijacije, kaže kaže da joj je drago da je Asocijacija mladih uspela da dobije prostor koji je idealan za kulturna dešavanja u našem gradu, makar i na mesec dana. “Publika je bila sjajna, privukli smo sve generacije, one nostalgične za igrankama, a i mlade ljude koji su se naslušali priča svojih baka i deka o Domu vojske kao jednom o važnijih mesta u gradu. Dino je što je program omogućio da gradjani vide zanimljive filmove, izložbu i postavku, kao beg od svakodnevnog kiča. Nadam se da je ovo početak puta ka renoviranju ovog prostora jer je idealan za svirke, bioskop na otvorenom i ostale kulturne aktivnosti koje fale našem gradu”, dodaje Tamara.

U narednom periodu u Domu vojske ćete moći da pristvujete izložbi „Urbana dekonstrukcija“ Ivane Stojanović, koja nam stiže iz beogradske Ulične galerije, kao i izložbi „Fotomapiranje“ kao produkta radionice fotografisanja napuštenih i nedovoljno iskorišćenih prostora. Kruševačka Asocijacija mladih do kraja septembra najavljuje još filmskih projekcija i poziva sve sugrađane da prate informacije na stranici Ajde festa, haštagu #centrifuga na tviteru i obavezno svrate i učestvuju u oživljavanju ove značajne gradske lokacije.

Otključavanje se realizuje u okviru programa Centrifuga koji sprovodi Erste Banka u partnerstvu sa Trag fondacijom uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Fotograf: Dimitrije Petković

Otključavanje za Dom Vojske u Kruševcu i Asocijacija mladih filmski program Otključavanje za Dom Vojske u Kruševcu i Asocijacija mladih pozorišna predstava Otključavanje za Dom Vojske u Kruševcu i Asocijacija mladih projekcija filma