Vreme i svest

Da li postoji vreme i da li se može menjati svest

 

 

Da li vreme uopšte postoji?

Vreme i svest - Branko Micić

Neki smatraju da je i pojam vremena samo fikcija. Realno je samo kretanje i trasformacija materije, a pojam vremena kao intervala između dva događaja uveli su fizičari zbog svojih potreba. Ako neko umre danas isto je kao i da je umro i pre 100 miliona godina. Postojao je, bio je, i više ga nema, i neće ga više nikada biti. To je realnost i sušta istina, a sve drugo je samo obmana.

Na nadgrobnim spomenicima ponekad umesto reči „umro“ lepo piše „preselio u večnost“. To nam ubedljivo govori koliko je velika narodna mudrost sadržana u pomenutom izrazu.

Mogućnost transformacije svesti otvara i pitanje mogućnosti selidbe duša, preinačavanja karaktera ličnosti i postojanja našeg „ja“. Tako Harold Laksnes u romanu „Ponovo rođeni raj“ na jednom mestu kaže: „Onaj koji se vraća, nije više isti kada je otputovao.“

Da li je moguće promeniti svest?

U svetu se već na veliko obavljaju eksperimenti, kojima je cilj da se određenim ljudskim bićima izbriše sećanje (pranje mozga), a zatim u tako očišćenu svest ubace novi sadržaji. I u tome su postignuti izvesni uspesi, iako je poznato da ni takvi pokušaji nisu neka novina. Poznato je da su u nekim društvenim sredinama ljudi „zombirani“, tako što su određenim manipulacijama u njihovim mozgovima izvršene transformacije (promene!) koje su ih lišile vlastite slobodne volje, i od njih načinile bezvoljnike koji slepom poslušnoću rade sve ono što im narede njihovi gospodari.

Na sreću „zombiranje“ do sada nije masovna pojava, ali zamislite situaciju da iznad nekog sela ili grada naleti avion, i umesto bombi u vazduh, koji udišemo, pusti neku hemikaliju kojom je moguće izmeniti stanje svesti velikog broja ljudi, isprati im mozgove, i u njih utisnuti nove sadržaje, i tako „zombirati“ cele narode ili etničke grupe. Treće oko ?

Zamislite da se jednog dana i vama lično može nešto tako desiti. Nauka je darovala čovečanstvu mnogo dobrih i lepih stvari koje su ljudima olakšale život, ali nauka je proizvela i dinamit i atomsku bombu. Nauka može sve, a sveti apostol Pavle je zapisao: “Sve mi je moguće ali sve nije dobro.“

 

Branko Mićić Kondić – odlomak iz knjige „Razmišljanja o postojanju i životu“