Zašto je dobar sveži čaj od sveže ubranog i živog lekovitog bilja

Koristite priliku da s proleće do jeseni spremate i pijete sveži čaj od živog lekovitog bilja koje gajite u bašti ili na terasi

 

Zašto je dobar sveži čaj od sveže ubranog lekovitog bilja

Iznenadjujuće je ali istinito da mnogi veruju da se čaj pije samo od sušenih listova lekovitih i aromatičnih biljaka ili biljke čaja. Naprotiv, pravi čaj se pravi od svežeg lekovitog ili začinskog bilja. Razlike u ukusu i dejstvu izmedju osušenog i svežeg čaja su ogromne i ne mogu se porediti. Lekovito bilje za čaj daje sličnu aromu i za sveže ubranu i za osušenu biljku, ali je ukus drugačiji. I dejstvo.

Kada god imate priliku spremite sebi sveži čaj od sveže ubranog lekovitog bilja. Videćete da je ukus izvanredan a i čaj dublje deluje. Od proleća pa sve do kasne jeseni je moguće spremati sveži čaj od lekovitog bilja, koje možete gajiti u svojoj bašti ili na terasi. Većina lekovitog i začinskog bilja zahteva gajenje na otvorenom prostoru, pa je gajenje lekovitog bilja u saksijama po stanovima i unutar kuća skoro neizvodljivo. Ipak, terasa na otvorenom i malo brige daće rezultat.

Da bi stalno tokom godine imali svoj sveži čaj preporučujemo nekoliko lekovitih biljaka koje se lako i jednostavno gaje i koje bi trebalo da ima svaka kuća i vikendica. Preporuke za lekovito bilje za sveži čaj, stim da su neke vrste biljaka dobre i za salatu:

Pitoma ili divlja nana, Zova, Kopriva, Čubar, Rtanski čaj, Bosiljak, Matičnjak, Žalfija, Majčina dušica, Timijan, Kantarion, Vranilova trava, Kamilica, Lipa, Ruzmarin …

Ovo su sve biljke koje su lekovite, mirisne i imaju lepu aromu. Lako se gaje. Posebno lep ukus ima sveži čaj od tek ubrane majkine dušice ili matičnjaka, čubra, vranilove trave, nane. Ko isproba tako spremljen čaj, ne zaboravlja taj ukus i taj divni miris svežeg čaja. Medjutim, treba napomenuti da ne treba preterivati sa stavljanjem svežeg bilja u čaj, jer od sveže biljke dobijeni sveži čaj nema tako intezivnu boju kao kada se sprema čaj od sušenog bilja, pa se mnogi prevare i stave suviše svežeg bilja. Takav sveži čaj je jak, pun etarskih ulja i aktivnih supstanci, iako mu ukus i boja to ne pokazuju, pa može da omami. Posebno omamljuju biljke kao divlja nana, matičnjak, timijan, ako se stave u većoj meri.

Postoje još neke druge lekovite biljke koje možete koristiti kao sveže biljke za sveži čaj, manje su dopadljivog ukusa, ali imaju izraženo lekovito dejstvo. To su:  

Bokvica, Neven, Dragoljub, Maslačak, Hajdučka trava, Cikorija, Hibiskus, Beli slez, Dragoljub, Malina, Borovnica, Ehinacea, Podbel, itd.

Generalna preporuka je da se sveži čaj za dnevnu upotrebu koristi od biljaka kao što su nana, lipa, kamilica, matičnjak, vranilovka, matičnjak, a da se sve ostale lekovite biljke ovde nabrojane koriste u medicinske svrhe za lečenje bolesti.Jer, na primer, čaj od bokvice nije ukusan da bi ga svakodnevno pili za osveženje ali je lekovit za grudne bolesti i pacijenti koji imaju katar pluća, upalu pluća, tbc, trebalo bi da ga piju dnevno u svežem stanju.

Pri pripemi svežeg čaja mogu se koristiti i kombinacije lekovitog bilja, na primer pomešani nana, hajdučka trava i matičnjak. Ili Kamilica, kantarion i majkina dušica. Priprema svežeg čaja od svežih biljaka je jednostavna, otkinete par stabljika sveže biljke i prelijete vrelom vodom, ostavite 10 do 15 minuta i procedite. Zasladiti po želji.

Vodite računa samo da listovi i stabljike biljke budu čiste, bez blata i prljavštine, da nisu napadnute od neke bolesti.

U zdravlje.  

www.prirodanadar.rs