Čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Svecarica za lečenje raka

Grčki manastir Vatoped na Svetoj Gori je mesto gde obitava čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Svecarica. Akatist i molitva

 

 

Čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Svecarica - Akatist Presvetoj Bogorodici Svecarici Panagia Pantanassa

Manastir Vatoped je najveći grčki manastir na Svetoj Gori i jedan od najznačajnijih. U samom Vatopedu ima mnogo svetih moštiju i nekoliko čudotvornih ikona Presvete Bogorodice. Jedna od njih je i čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Svecarica – Panagia Pantanassa.

Čudotvorna ikona iz XVII veka Svecarica ili Pantanassa na grčkom, nalazi se kraj istočnog stuba Sabornog hrama Vatopedske obitelji na Svetoj Gori. Po svedočenju staraca iz ove obitelji, kao prvi dokaz da ikona poseduje osobit dar poslužio je sledeći dogadjaj:

„Jednom prilikom neki mladić je ušao u hram i krenuo prema ikoni Svecarici. Najednom se lik Bogorodičin ozari svetlošću, i neka navidljiva sila baci mladića na zemlju. Čim mladić dodje sebi, on pohita da se ispovedi ocima sa suzama u očima, priznajući da je živeo daleko od Boga i da se bavio magijom.“

Čudotvorno javljanje Presvete Bogorodice ubedilo je mladića da izmeni svoj život i da postane pobožan.

Presveta Bogorodica Svecarica i njena ikona se slavi 15 avgusta po starom kalendaru ili 28 avgusta po novom kalendaru.

Čudotvorna ikona Presveta Bogorodica Svecarica i čitanje molitvi i Akatista Presvetoj Bogorodici Svecarici imaju snagu i moć isceljivanja od raka i malignih bolesti, a pružaju pomoć i za odrešenje od demona koji muče čoveka, kao za i odbranu od zlih duhova, demonskih napada i kao zaštita od magije i vradžbina.

.

Molitva prva Presvetoj Bogorodici u čast Njene ikone Svecarice

O, sveblaga, svečudesna Bogorodice, Pandanasa – Svecarice! Nisam dostojan da pod krov moj uđeš! Ali kao Milostivog Boga milostiva Mati, reci reč da se isceli duša moja i ukrepi nemoćno telo moje. O, Svecarice, pošto imaš moć nepobedivu i neprestano se za nas moliš, budi mi zastupnica, molitvenica da proslavim preslavno ime Tvoje svagda sada i uvek i beskonačne vekove. Amin.

.

Molitva druga Presvetoj Bogorodici u čast Njene ikone Svecarice

O, Prečista Bogomati, Svecarice! Čuj mnogobolne uzdahe naše pred čudotvornom ikonom Tvojom sa Atosa donetom u Rusiju, pogledaj na čeda Tvoja koja od neizlečivih bolesti stradaju i svetoj Tvojoj ikoni pripadaju! Kao što ptica krilima zakriljuje ptiće svoje, tako i Ti sada uvek živo prisutna, zakrili nas Svojim mnogocelebnim pokrovom. Budi nesumnjiva nada tamo gde nada nestaje! Budi trpljenje i olakšanje tamo gde ljute tuge nadvladavaju! Tamo gde se mrak očajanja u duše uselio neka zasija neizreciva svetlost Božanstva! Uteši malodušne, ukrepi nemoćne, daruj umekšanje i prosvećenje okamenjenim srcima! Isceli Tvoje bolesne sluge, o Svemilostiva Carice! Blagoslovi um i ruke onih koji nas leče, da budu oruđe Svemogućeg Lekara Hrista Spasa našeg. Tebi živoj koja si sa nama, molimo se pred Tvojom ikonom, o, Vladičice! Prostri svoje ruke koje daju isceljenje i lečenja, Radosti nevoljnih, Uteho u tugama, da brzo primivši čudotvornu pomoć proslavimo Životvornu i Nerazdeljivu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha, u vekove vekova. Amin.

Akatist Presvetoj Bogorodici Svecarici – Panagia Pantanassa kao pdf file:

Akatist Presvetoj Bogorodici u čast Njene ikone Svecarice – Presveta Bogorodica Svecarica