Miroslavljevo Jevandjelje i film o najvrednijoj srpskoj knjizi

Film Miroslavljevo Jevandjelje – najstariji srpski ćirilični rukopis i najvrednija srpska relikvija

 

Miroslavljevo Jevandjelje i film o najvrednijoj srpskoj knjizi

Humski knez Miroslav je u XII veku naručio izradu luksuznog Jevandjelistara, knjige koja je po njemu i nazvana Miroslavljevo Jevandjelje, i knjiga koje postala najznačajnija i najvrednija knjiga u Srba jer je najstariji ćirilični rukopis.

Miroslavljevo Jevandjelje je relikvija koja je imala veoma burnu istoriju. O tome kako je Miroslavljevo Jevandjelje putovalo kroz vreme i prostor postoji prikaz u ovom filmu ali i na našem sajtu u jednom sjajnom i uzbudljivom članku o tome. Od srednjovekovnih manastira, pa sve preko Hilandara i skrivanja tokom Drugog svetskog rata, ova divna knjiga kao da je vodjena nekom tajnom silom koja ju je čuvala.

Miroslavljevo Jevandjelje se po mnogo čemu razlikuje od drugih pravoslavnih jevandjelistara i verskih knjiga. Format knjige je četiri puta veći od uobičajenog. Svi inicijali na početku strane u knjizi su međusobno različiti, bogato su ukrašeni i velikih dimenzija, nalik zapadnoj iluminaciji. Sadrže najviše pozlate. Ljudski likovi prikazani u inicijalima prirodni su, životni i nisu idealizovani. S jedne strane, Miroslavljevo jevandjelje odiše ukrštanjem zapadnog i istočnog književnog stila tog doba. To se ogleda na primer i u inicijalu koji prikazuje Svetog Jovana Krstitelja potpisanog ćirilicom kao „Žvan Batista“. S druge strane, ova knjiga je po jeziku (srpski, namesto grčkog) i po pismu (ćirilica namesto glagoljice) autentično srpska knjiga.

Danas vam skrećemo pažnju na dokumentarni film Miroslavljevo Jevandjelje koji vredi pogledati. Stvar je naše opšte i nacionalne kulture da znamo zašto je ova knjiga tako posebna i značajna za našu nacionalnu istoriju.

 

Miroslavljevo Jevandjelje Film