Recept za Pohovane pečene paprike punjene sirom feta

Pečene paprike punjene feta sirom i još pohovane, to je recept za pravi gurmanski doživljaj cele porodice

 

Pečene paprike su omiljeno jelo u našoj kući i nema dovoljnih količina koje bi nas zasitile. Pečene paprike volimo više od mesa. A uz to ako je pečena paprika punjena sirom i začinima, pa još pohovana, to je gastronomski dogadjaj.

Pečene paprike su obavezna zimnica. Prave se starim oprobanim metodom, roštiljanjem crvenih paprika. Kada birate papriku za pečenu papriku bitno je:

          Da je crvena paprika što veća

          Da je crvena paprika što mesnatija

          Da je crvena paprika što pljosnatija da bi se lakše ispekla

          Da je crvena paprika što suvlja, da nema u sebi puno vode

Pečenje paprika je lako, stavi se oprana paprika na roštilj i prevrće dok se ne ispeče. Da je paprika ispečena vidi se po tome što je omekšala i pocrnela na kožici. Obično se vrh paprike kod peteljke ne ispeče uvek dobro ali ne brinite oko toga.

Pohovane pečene paprike punjene sirom feta - recept za gastro ugodjaj photo by Zlatko Scepanovic

Da bi se pečena paprika lakše oljuštila postoji jedan oproban trik. Odmah sa roštilja pečena paprika se stavlja u veliku zatvorenu posudu i redja jedna pored i iznad druge, stim da je posuda stalno zatvorena. I ostavi se preko noći. Tako se pečena paprika popari i lako se posle ljušti i skida ispečena kožica.

Neko stavlja tako pečenu papriku celu u frižider, ali mi je očistimo od peteljke i unutrašnjosti sa semenkama jer volimo filete paprika. Ukoliko nam se neka pečena paprika raspadne u čišćenju, nju odvajamo i od nje pravimo cepkanu papriku – samo iscepkamo papriku i stavimo u teglu u koju stavimo malo ulja i sirćeta.

Pečena paprika se kao fileti poslažu u kese i drže u zamrzivaču. Kada nam zatrebaju, uzmemo paket pečenih paprika i ostavimo ih da se raskrave. Onda od njih pravimo salatu od pečenih paprika, ili pak nastane torta od pečenih paprika, musaka od pečenih paprika i ono što najviše volimo pohovane pečene paprike sa sirom feta.

 

Recet za Pohovane pečene paprike punjene sirom feta

Izvaditi i pripremiti pečene paprike – 10 komada i staviti ih za punjenje.

Fil za punjene pohovane paprika: uzmete feta sir od 250 grama i umutite sa dva jaja i dodate kašičicu italijanskog začina. U gurmanskoj varijanti dodate i malo sitno iseckane slanine ili dimljene šunke. Ako vam treba maziviji fil, dodajete pavlaku po potrebi. Po potrebi i zasoliti.

Paprike napuniti filom do dve trećine paprike. Uvaljati punjenu papriku u mešavinu tri kašike prezli, jednu kašiku brašna, 3 jaja i malo soli.  

Tako uvaljanu pečenu i napunjenu papriku staviti u dubok tiganj sa vrelim uljem i pohovati 5 minuta. Izvaditi i ohladiti pohovane punjene paprike pa preliti maslinovim uljem i belim lukom uz posipanje sitno iseckanim peršunom.

Uz pohovane pečene paprike punjene sirom feta servirajte uštipke od heljde i domaći tartar sos, uz belo Šardonaj vino.

Uživajte.