NAJBOLJI SIRUP ZA IMUNITET

Sirup za imunitet za bebe, decu i odrasle od lekovitog bilja i voća. Recept kako da se napravi prirodan i zdrav sirup za imunitet, za kašalji prehlade, za bebe, decu i odrasle

 

Prirodni Sirup za imunitet za bebe, za decu i odrasle od lekovitog bilja i voća

Današnja tema članka je kako napraviti prirodan i domaći sirup za imunitet od lekovitog bilja i dodatka voća za aromu. Prirodni sirup za imunitet koji ćete napraviti kod kuće je bolje od bilo kog industrijskog medicinskog sirupa. A vaša deca zaslužuju najbolje.

Jer, vreme je pripreme zimnice. To je idealan trenutak kada već spremate domaći sok i sirup, marmeladu i ajvar, da na sličan način spremite sirup za imunitet za bebe, decu i odrasle. Princip pripreme medicinskog sirupa je vrlo sličan pripremi zimnice, zapravo je isti, samo što u labaratorijama farmaceutskih industrija materija ide kroz velike mašine i sa standardizovanim susptancama. Medjutim, vaš prirodni sirup za imunitet za bebu, decu i odrasle je zdraviji, verujte nam.

Daćemo vam nekoliko recepata za domaći medicinski sirup za imunitet, zapravo recept je jednostavan i lak, samo je potrebno napraviti pravilan izbor lekovitih biljaka i voća.

.

Recept za Sirup za imunitet za bebe i decu

Pola kilograma malina propasirajte sa četvrt litra vode i jednim limunom.

U šerpi zagrejte četvrt litra vode i sipajte jednu kašiku čaja majkine dušice (idealno ako imate svežu majkinu dušice),  i prokuvajte dva minuta. Procedite u drugu šerpu i vratite na šporet, zagrevajte i dalje i dodajte pola kilograma šećera. Kuvajte desetak minuta dok se smesa ne pretvori u sirup. Ako treba dodajte malo vode.

Kada je smesa gusta, dodajte sok od maline i limuna i prokuvajte 10 minuta na umerenoj vatri.

Zagrejte staklene bočice u rerni, i u vrele boce sipajte vrelu smesu sirupa. Zatvorite gumenim čepom ili celofanom, uvijte u ćebe i ostavite da prenoći, da se u ćebetu ohladi. To je starinski način pasterizacije. Ako su vam boce bile dobro oprane i čiste, i ako ste kuvali na temperaturi oko 75-85 stepeni, uz čist zatvarač i levak, sirup za imunitet bi trebalo da je pravilno pasterizovan i neće se kvariti. Kada otvorite sirup za imunitet, držite ga u frižideru.

Sirup za imunitet za bebe i decu možete davati deci 3 puta dnevno po jednu malu kašičicu kao preventivu, ili veliku supenu kašiku u slučaju nazeba, gripa i prehlade.

Umesto majkine dušice možete staviti i rtanski čaj, vranilovu travu ili bosiljak. Sve su to divne aromatične lekovite biljke.

I jedna napomena, odnosno odgovor na pitanje da li praviti sirup za imunitet od drena. Poznata je narodna poslovica „zdrav kao dren“, pa se mame pitaju da se umesto maline u sirup za imunitet stave drenjine. Drenjine su zdrave i dobre ali zatvaraju stolicu. Sirup ili pekmez od drenjina je tradicionalni lek protiv proliva. Pa ako vam dete pati od proliva, onda je sirup od drenjina dobar izbor, a ako ne, onda idite na malinu, kupinu.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje na bazi Ehinaceae i planinskog lekovitog bilja

 

Recept za Sirup za imunitet za odrasle

Princip pripreme i recept za sirup za imunitet je istovetan kao i za decu, osim što umesto majkine dušice možete staviti čaj od biljke Ehinacea koji jače deluje na imunitet nego druge biljke. Takodje, umesto maline možete staviti borovnice ili kupine, koje imaju takodje jače imunološko i antioksidativno dejstvo nego malina. Malina ima lepši i prijatniji ukus pa se zbog toga preporučuje u sirupu za imunitet za bebe i decu.

Borovnica je dobra za dijabetičare, za vid i oči, za detoksikaciju organizma, ali ima sklonost da stvara zatvor. Malina ima antikancerogena svojstva.

.

Recept za Sirup za imunitet i kašalj

Najpoznatiji i najprodavaniji sirup za kašalj na svetu je sastavljen od bokvice i majkine dušice, odnosno naćićete i naziv od trputca i timijana, što je zapravo to isto. Trputac je bokvica a timijan je iz istog roda kao i majkina dušica.

Zato ako hoćete da napravite takav sirup, samo nadjite svežu ili osušenu bokvicu i majkinu dušicu. Ako koristite sveže lekovite biljke, prvo ih izmrvite u avanu pa onda stavite u vrelu vodu da bi otpustile lekovite materije.

Sirup za kašalj od bokvice i majkine dušice se pravi kao i gore naveden sirupi. Možete dodati voće, kupine, maline ili borovnice, ali ono što je po nama idealno je da se doda kaša dunje. Dunja je tradicionalno poznat lek za kašalj i astmu. Svi koji imaju katar, slaba pluća, astmu, mogli bi sebi da naprave ovaj divni sirup za kašalj od bokvice, majkine dušice i dunje. Umesto majkine dušice može se upotrebiti timijan, bosiljak, rtanjski čaj, mažurana. Sirup za kašalj je odličan lek za pušače.

Recept kako se pravi sirup za kašalj je isti kao i recept za sirup za imunitet.

U zdravlje.

 

http://prirodanadar.rs/