Šta je propolis – proizvod pčela i prirodni antibiotik

Propolis je neverovatna materija i proizvod pčela koji ima svojstvo da funkcioniše kao prirodni antibiotik

Propolis

Propolis je prirodni antibiotik - opis, delovanje, primena, lečenje

Propolis je lepljiva smolasta materija koju pčele sakupljaju sa pupoljaka biljaka, i služi im kao lek i kao gradivni materijal. Svaki deo košnice i saća prekriven je tankim slojem propolisa. Stalno je izložen isparavanju, i zato je i vazduh iz košnice veoma lekovit. Ovaj pčelinji proizvod je jedan od najproučenijih do sada, a rezultati istraživanja propolisa bukvalno zadivljuju.

Na tržištu se propolis najčešće nalazi u originalnom obliku u dobro zatvorenoj ambalaži ili u vidu alkoholnog rastvora. Propolis deluje protiv bakterija, virusa, gljivica, protiv upala. Veoma je jak lokalni anestetik i prirodni antibiotik, pa se najčešće koristi za premazivanje rana. Zato svako domaćinstvo treba da ima propolis u kućnoj apoteci. Stimuliše rad imunskog sistema, obnavlja oštećena tkiva. Propolis štiti ćelije od posledica zračenja.

Dokazano je da je propolis odličan antivirusni lek. Sprečava razmnožavanje virusa i stimuliše imunski sistem da stvara više antivirusnih boraca, tj. interferona. Uz to, flavonoidi iz propolisa vezuju se direktno za virus. U preventivne svrhe, tokom meseci kada vladaju grip i prehlada, koristi se 15-20 kapi propolisa dnevno. Obično se nakapaju na kristalisani med ili se rastvore u mlakom čaju ili mleku. Najpoznatije antivirusno delovanje propolisa zapazio je narod kod pojave herpesa oko usana. Ako premažete kožu oko usana rastvorom propolisa pre pojave herpesa, čim zasvrbi, herpes se neće ni pojaviti! A ako propustite ovu šansu, nakon pojave, premazujte promene naizmenično propolisom i matičnim mlečom.

Efekte propolis daje i u sprečavanju pojave migrenozne glavobolje. Na prvi nagoveštaj glavobolje treba popiti šolju čaja u kojoj je rastvoreno 3-4 kapi koncentrisanog propolisa i jedna kašika livadskog meda.

Istraživanja pokazuju da propolis može biti prava zamena za lekove kod većine plućnih bolesti. Propolis ima izraženo protivzapaljensko delovanje, te naročito pomaže kod astme i alergija. Posebno pomaže za smanjenje učestalosti astmatičnih napada. Matični mleč takođe proređuje astmatične napade, stišava kašalj i smanjuje stvaranje sadržaja za iskašljavanje.

Dokazana su i pozitivna dejstva propolisa u ometanju razvoja raka. Pored izraženih antioksidativnih sposobnosti, propolis sprečava rast tumorskih ćelija, blokira ih u pojedinim fazama ćelijskog razmnožavanja. Poznato je da je tumoru za rast potrebno mnogo hrane i ona se doprema stvaranjem novih krvnih sudova. Propolis suzbija proces stvaranja novih krvnih sudova, te time usporava rast tumorske mase.

Pošto ima u sebi mnogo flavonoida, redovni unos propolisa može ublažiti mnoge hronične bolesti, pre svega srca i krvnih sudova, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, reumatoidni artritis. Čak je mehanizam delovanja flavonoida na bolesti koje su uzrokovane oksidativnim stresom, potpuno naučno proučen i potvrđen. I propolis i matični mleč sadrže insulinu sličnu materiju i pomažu kod smanjenja nivoa šećera u krvi. Naučnici čak tvrde da se redovnom upotrebom propolisa može smanjiti dnevna doza insulina, ali se to radi isključivo pod kontrolom lekara.

Tokom 2005. godine je i zvanično dokazano da redovna upotreba propolisa smanjuje nivo holesterola, triglicerida i šećera u krvi, a povećava korisne masnoće, tj. HDL. Propolis i njegovi flavonoidi štite i obnavljaju ćelije pankreasa koje luče insulin, čak mogu da povećaju broj ostrvaca tih ćelija u tkivu pankreasa. Zatim, smanjuju usvajanje šećera, tj. glukoze iz creva, ali i ponovno njeno usvajanje u bubregu. Takođe povećavaju osetljivost ćelija na insulin. Propolis čini krvne sudove elastičnijima, poboljšava cirkulaciju i utiče na sniženje krvnog pritiska. Poboljšava funkciju krvnih kapilara u mišićima. Ometa stvaranje ateroma, tj. začepljenje krvnih sudova. U Velikoj Britaniji je pre petnaestak godina dokazano takozvano antiagregaciono delovanje propolisa, tj. sprečavanje zgrušavanja krvi. Medicina danas u tu svrhu preporučuje acetilsalicilnu kiselinu, koja naročiti problem pravi onima sa gastritisom ili čirom, dok propolis nema neželjenih dejstava.

Propolis ometa rad fermenata za varenje hrane, te se uspešno koristi i u dijetama za mršavljenje. Najbolje je da se to čini u kombinaciji sa medom, jer se već par godina u Škotskoj uspešno sprovodi dijeta samo sa medom, tzv. hibernacijska dijeta, gde se mršavi tokom spavanja. Mehanizam je prirodan, izdata je i knjiga o tome, a zasniva se na osobinama voćnog šećera, tj. fruktoze iz meda da modifikuje razmenu materija u čoveku, tako da koristi masno tkivo za obnavljanje oštećenih mišića. Ali, mišiće prvo treba opteretiti da bi došlo do oštećenja. Prema autorima dijete, za to je dovoljan težak fizički rad, recimo dizanje tegova ili cepanje drva, u trajanju od samo 15 minuta svakog drugog ili trećeg dana, i ništa više od toga. U satu pre spavanja se svake večeri pojede kašika meda, najbolje bagremovog, što uz to učvršćuje san. Najbolje je kašiku meda rastvoriti u čaši mlakog čaja sa dodatkom 20-30 kapi propolisa i tako uneti u organizam. Mršavljenje je prirodno, 3-5 kilograma mesečno. Jer, čovek je nekada u dalekoj prošlosti po ceo dan tragao za hranom, pre svega za voćem koje je puno voćnim šećerima i uveče ga je jeo, pre spavanja. Efekat je zapravo isti, mi samo imitiramo ono na šta je naš organizam navikao, a mi smo ga odvikli.

Izvor: Sajt Ivić pčelinjaci Soko Banja  http://www.ipsokobanja.com