Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Web

Šta je content marketing – SEO i vaš sajt

Content marketing i SEO. Optimizacija sajta za web pretraživače

Važnost sadržaja sajta kod SEO optimizacije ili content marketing vaše web prezentacije

Ko god se i malo raspitivao o različitim vidovima oglašavanja, bilo putem različitih medija (televizije, radija) ili putem brojnih časopisa, bilborda i drugog shvatio je koliko je taj vid oglašavanja skup, a ne zna se sa sigurnošću ni da li je isplativ. Jer vrlo lako se može dogoditi da ljudi vide vašu reklamu ili čuju na radiju, a ne odu na vaš sajt da vide o čemu se zapravo radi. E, tu na scenu stupa Internet, odnosno sam sadržaj vašeg sajta.

Kada govorimo o takozvanom content marketing-u, zapravo govorimo o sadržaju vašeg sajta. Pod dobrim content marketing-om se na prvom mestu podrazumeva da web prezentacija vaše firme treba da bude dobro optimizovana za web pretraživače, odnosno da se nalazi u samom vrhu pretrage. A da bi se to postiglo vrlo je važan sadržaj.

sadrzaj sajta i Šta je content marketing - SEO i vaš sajt

Prema definiciji content mareting pojma, reč je o marketinškoj tehnici, koja ima za cilj da izloži relevantne podatke kako bi privukla jasno definisanu ciljnu grupu i na taj način određenoj firmi donela profit.

Međutim, treba imati na umu da ovo nije jednostavan poduhvat, a najviše zato što se sadržaj menja u skladu sa potrebama firme, te se tako content marketing strategija gotovo svakodnevno sprovodi.

Kada se ova marketinška strategija sprovede na adekvatan način, poslovanje određene firme se zasigurno poboljšava. Na prvom mestu zato što potrošači, sadašnji i budući mogu vrlo lako da dobiju adekvatne informacije u svakom trenutku.

Bez obzira za koji vid marketinških aktivnosti da se odlučite, ne zaboravite da je sadržaj – content, najbitniji. Jer kvalitet sadržaja je deo svih marketinških strategija, između ostalih i: Social Media Marketing-a, SEO optimizacije, PR strategije, takozvanog Unutrašnjeg marketinga i mnogih drugih.

Dakle, da biste poboljšali kako poslovanje vaše firme, ali se i probili u moru sličnih firmi, vrlo je važno da ponudite kvalitetan sadržaj. A pod kvalitetnim sadržajem se na prvom mestu podrazumeva njegova originalnost. U suštini, kako ćete se vi, kao pojedinac izdvojiti u moru konkurentskih firmi? Odgovor je vrlo jednostavan: ponudićete posetiocima vašeg sajta prvo relevantne podatke, a zatim ćete pomoću različitih marketinških strategija, prvenstveno SEO optimizacije, postići da sajt vaše firme bude, ako ne prvi, onda sigurno među prvima u pretraživačima. Tako će, čak i neko ko nikada nije čuo za vašu firmu, moći da dođe do vas.

Uz kvalitetan sadržaj, naravno, podrazumeva se i da kvalitetno obavljate svoj posao. Ne zaboravite, da ljude možete prevariti samo jednom… Zato je izuzetno bitno da stojite iza svega napisanog i da poslujete pošteno. U suštini vam ne vredi puno kvalitetan sadržaj vašeg sajta, ako ne pružate kvalitetnu uslugu, recimo.

Dakle, da biste se zaista probili na tržištu, važno je i jedno i drugo. Svakako vam najtoplije preporučujem da kreiranje sadržaja vaše Internet prezentacije prepustite ljudima koji su se već dokazali u tom poslu, a vi vodite računa da obavljate što kvalitetnije posao koji reklamirate. Jedino tako ćete zaista doći i ostati na vrhu.

Naravno, najbolji rezultati se postižu ukoliko uz vrhunski sadržaj imate i relevantno kvalitetne linkove, a time se vraćamo na standardni SEO. U Srbiji postoje više firmi koje se bave optimizacijom za pretraživače, a jedna od njih je i SEO Expert.  Na njihovoj web prezentaciji možete pročitati više o različitim uslugama i metodama SEO optimizacije.

4 komentara

 • “ Svakako vam najtoplije preporučujem da kreiranje sadržaja vaše Internet prezentacije prepustite ljudima koji su se već dokazali u tom poslu, a vi vodite računa da obavljate što kvalitetnije posao koji reklamirate. Jedino tako ćete zaista doći i ostati na vrhu.“

  Upravo je suprotno uputno: Vi, kao kreator svog proizvoda, ste njegov najbolji poznavala, kao ciljnih grupa kojima treba da se preko internet sajta predstavlja.

  Zbog toga, nijedan komadic sadrzaja na vasem sajtu ne treba da prodje bez vase provere (ili vaseg in house tima u kome svaka osoba upravlja odredjenim aspektom proizvodnje, marketinga i prodaje).

  Strucnjaci su tu da sadrzaj koji vi kreirate i/ili odobrite uoblice i optimizuju za razlicite digitalne platforme i kanale: web, mobile, social, email.

  Literatura: http://www.contentstrategy.com, http://p.b5z.net/i/u/6124361/f/killer-web-con_tent-chapter1.pdf

 • Pa, ovde se i ne nazire stručnost. Ovo je tek samo površna prašina, tekst kojeg svi koriste kod početne priče onima kojima treba izraditi sajt. Sve stručne aktivnosti koje stoje u procesu izrade sajta i njegove optimizacije se ovde i ne naziru.
  Kod izbora sadržaja (teksta) više je potreban unutarnji osećaj i poznavanje tržišne terminologije nego stručni deo koji se odradjuje tehnički.
  Postoji jednaali primarna stvar koja je u ovom podneblju čak i važnija od samog sajta a koja je dotaknuta u tekstu. To je da ponudjač proizvoda mora biti takav da mu je zadovoljstvo da nudi kvalitetnu i besprekornu robu, koja god da je. Jer, i pored reklame, najbolji prodavac je kvalitet proizvoda kojeg prodajemo. I ne samo to. Ažurnost ponudjača jeste neophodna. Zato bih toplo preporučio knjigu: „Swim with the sharks without being eaten alive.“
  Neki dan sam upoznao čoveka koji posluje sa N. Bgd prodajući nemačke autobuse i to uglavnom drugim tržištima a ne ovdašnjem. Bilo ga je milina slušati o onim detaljima koje je naučio kroz vlastite uspone i padove i to upravo od Nemaca, gde je i radio pre bavljenja trgovinom.

Ostavite komentar