Content marketing i SEO. Optimizacija sajta za web pretraživače

Važnost sadržaja sajta kod SEO optimizacije ili content marketing vaše web prezentacije

Ko god se i malo raspitivao o različitim vidovima oglašavanja, bilo putem različitih medija (televizije, radija) ili putem brojnih časopisa, bilborda i drugog shvatio je koliko je taj vid oglašavanja skup, a ne zna se sa sigurnošću ni da li je isplativ. Jer vrlo lako se može dogoditi da ljudi vide vašu reklamu ili čuju na radiju, a ne odu na vaš sajt da vide o čemu se zapravo radi. E, tu na scenu stupa Internet, odnosno sam sadržaj vašeg sajta.

Kada govorimo o takozvanom content marketing-u, zapravo govorimo o sadržaju vašeg sajta. Pod dobrim content marketing-om se na prvom mestu podrazumeva da web prezentacija vaše firme treba da bude dobro optimizovana za web pretraživače, odnosno da se nalazi u samom vrhu pretrage. A da bi se to postiglo vrlo je važan sadržaj.

sadrzaj sajta i Šta je content marketing - SEO i vaš sajt

Prema definiciji content mareting pojma, reč je o marketinškoj tehnici, koja ima za cilj da izloži relevantne podatke kako bi privukla jasno definisanu ciljnu grupu i na taj način određenoj firmi donela profit.

Međutim, treba imati na umu da ovo nije jednostavan poduhvat, a najviše zato što se sadržaj menja u skladu sa potrebama firme, te se tako content marketing strategija gotovo svakodnevno sprovodi.

Kada se ova marketinška strategija sprovede na adekvatan način, poslovanje određene firme se zasigurno poboljšava. Na prvom mestu zato što potrošači, sadašnji i budući mogu vrlo lako da dobiju adekvatne informacije u svakom trenutku.

Bez obzira za koji vid marketinških aktivnosti da se odlučite, ne zaboravite da je sadržaj – content, najbitniji. Jer kvalitet sadržaja je deo svih marketinških strategija, između ostalih i: Social Media Marketing-a, SEO optimizacije, PR strategije, takozvanog Unutrašnjeg marketinga i mnogih drugih.

Dakle, da biste poboljšali kako poslovanje vaše firme, ali se i probili u moru sličnih firmi, vrlo je važno da ponudite kvalitetan sadržaj. A pod kvalitetnim sadržajem se na prvom mestu podrazumeva njegova originalnost. U suštini, kako ćete se vi, kao pojedinac izdvojiti u moru konkurentskih firmi? Odgovor je vrlo jednostavan: ponudićete posetiocima vašeg sajta prvo relevantne podatke, a zatim ćete pomoću različitih marketinških strategija, prvenstveno SEO optimizacije, postići da sajt vaše firme bude, ako ne prvi, onda sigurno među prvima u pretraživačima. Tako će, čak i neko ko nikada nije čuo za vašu firmu, moći da dođe do vas.

Uz kvalitetan sadržaj, naravno, podrazumeva se i da kvalitetno obavljate svoj posao. Ne zaboravite, da ljude možete prevariti samo jednom… Zato je izuzetno bitno da stojite iza svega napisanog i da poslujete pošteno. U suštini vam ne vredi puno kvalitetan sadržaj vašeg sajta, ako ne pružate kvalitetnu uslugu, recimo.

Dakle, da biste se zaista probili na tržištu, važno je i jedno i drugo. Svakako vam najtoplije preporučujem da kreiranje sadržaja vaše Internet prezentacije prepustite ljudima koji su se već dokazali u tom poslu, a vi vodite računa da obavljate što kvalitetnije posao koji reklamirate. Jedino tako ćete zaista doći i ostati na vrhu.

Naravno, najbolji rezultati se postižu ukoliko uz vrhunski sadržaj imate i relevantno kvalitetne linkove, a time se vraćamo na standardni SEO. U Srbiji postoje više firmi koje se bave optimizacijom za pretraživače, a jedna od njih je i SEO Expert.  Na njihovoj web prezentaciji možete pročitati više o različitim uslugama i metodama SEO optimizacije.