Šta posetiti u Beogradu kao turista

Za sve turiste koji dolaze u Beograd iz zemlje i sveta malo drugačija preporuke šta posetiti u Beogradu. Zanimljiva mesta Beograda

 

Šta posetiti u Beogradu kada se u njemu nadjete ćete naći u svakom turističkom vodiču. Takve preporuke vam daje i Turistička Organizacija Beograda. Medjutim, mi smo hteli da vam damo jednu malo neuobičajeniju preporuku šta posetiti u Beogradu ako ste putnik namernik i želite da vidite zanimljivu sliku Beograda. Predlog obilaska grada ne mora uvek da bude tipičan, možemo da mu dodamo malo avanture i lokalnih folklornih specijaliteta.

Šta posetiti u Beogradu kao turista Beograd glavni grad Srbije - photo Vlado Marinković

Naša top lista turističkih lokacija i šta posetiti u Beogradu izgleda ovako:

1. Ako volite sport, preporučujemo vam da posetite u Beogradu:

– košarkaške utakmice KK Partizan i KK Crvena Zvezda

– Fudbalski muzej FK Crvena Zvezda

– Teniski meč reprezentacije Srbije u Areni (ili košarkaški, odbojkaški)

– Derbi I Srpske fudbalske lige

– Strelište i sportski centar Kovilovo

Navijanje navijača KK Partizan je upečatljiv doživljaj, posebno u Hali Pionir. Vrlo je živopisno, bučno, nabijeno energijom ali bezbedno. Drugačija je atmosfera na teniskim mečevima, nije tako burno i senzacionalno, ali je motivišuće. FK Crvena Zvezda je bila prvak sveta i najtrofejniji je klub sa ovih prostora. Derbi prve Srpske fudbalske lige je deo urbanog folklora, gde se mogu videti na delu navijači, igrači i treneri u jednoj divljoj izvedbi fudbala, uz obavezne semenke za grickanje na tribinama. U Kovilovu možete da pucate na glinene golubove iz sačmare.

 

2. Ako volite noćni život, zabavu i diskoteke, preporučujemo vam da posetite u Beogradu

– splavove diskoteke na Savi – Acapulco, Blaywatch, Hill

– poznate noćne klubove kao što su Stefan Braun, Vanila ili neki kabare

– ulice poznate po kafeima Strahinjića Bana, Njegoševa

– čitav niz poznatih kafana od Skadarlije, preko Gardoša do Ibarske magistrale

Noćni život u Beogradu je čuven po raznim mestima, lepom svetu i muzici. Za svakoga ima ponešto.

 

3. Ako vas zanima verski turizam, treba u Beogradu obavezno posetiti:

– Hram Svetog Save na Vračaru i malu Crkvu Svetog Save pored nje gde je kopija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice

– Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice na Dedinju i liturgiju nedeljom jer peva svetski poznata pevačica Divna Ljubojević i hor Melodi

– Crkvu Ružicu i crkvu Svete Petke sa čudotvornim izvorom na Kalemegdanu

– Manastir Rakovicu i grob prepodobnog Patrijarha Pavla

– Manastir Rajinovac u Begaljici i vidite čudotvornu ikonu Bogorodica Rajinačka

– Muzej ikona i radionica ikonopisa

– Ruska Crkva na Tašmajdanu i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Dostojno jest sa Svete Gore

– Manastir Slanci – metoh manastira Hilandar sa Svete Gore

Beograd je stari grad, pun istorije ali i religioznog duha, iako spoljna obeležja idu ka modernosti, u tihim crkvama i manastirima leži Sveti Duh drevnog hrišćanstva i svete relikvije koje preumnjuju ljude. Susret sa njima može da vam promeni život. Posetite nedeljnu liturgiju u nekoj crkvi ili manastiru.

Šta posetiti u Beogradu kao turista Hram Sveti Sava Beograd i spomenik Karadjordju - photo by Vlado Marinković 

4. Koga zanima istorija i arheologija, tu su:

– Rimski bunar na Kalemegdanu i sam Kalemegdan

– Preistorijsko selo Vinča u istoimenom selu

– Tuneli ispod Kalemegdna i Beograda

– Beli Dvor na Dedinju

– Etnografski muzej

– Muzej Nikole Tesle

 Kuća Cveća i Muzej 25 maj

Kalemegdan je muzej na otvorenom, dok su beogradski muzeji mahom zatvoreni godinama, ipak ima načina da se i sa njima upoznate. Posebno je zanimljiv etnografski muzej koji svedoči o precima srpskog naroda i Muzej Nikole Tesle u kome su dela i instalacije ovog genijalnog naučnika.

 

5. Ostalo što treba obići u Beogradu su:

– Ada Ciganlija

– Avalski toranj

– Ušće Dunava u Savu

– Gardoš staro naselje u Zemunu i kula

– Ratno ostrvo i gledanje ptica

– Botanička bašta Jevremovac

– Buvlja pijaca kod Bubanj potoka subotom ujutru

– Sajam antikviteta vikendom

– Pecanje sa alasima u Zemunu i Grockoj

– Izlet na Kosmaj i jedenje pečenja kod Tome i Rade

– Restoran vinogradi Grocka gde imate terasu koja ima najlepši pogled na Dunav

Ada Ciganlija je veliko rečno poluostrvo-ada, na kojem imate niz sadržaja, od šetnje duž dugačkih plaža, kupanja, sedenja po kafićima na plaži, vožnje bicikla, posete tematskim parkovima. Buvlja pijaca kod Bubanj potoka je folklorni doživlja svega i svačega, kiča, primitivizma i starih stvari, ali se mogu naći nezamislivo dragocene stvari po malim cenama i upoznati neka druga Srbija. Sajam antikviteta je za znalce i kolekcionare, dok je pecanje sa alasima i lov na soma bućkalicom jedinstven doživljaj. Ko ima volje da ode 60km do planine Kosmaj, tamo će naići na ruralni restoran sa dobrim prasećim i jagnjećim pečenjem, tako drago lokalnom stanovništvu.

ZAKLJUČAK 

Kao što vidite lista Šta posetiti u Beogradu ima dosta preporuka. Obilazak Beograda može biti iznenadjujuće zanimljiv i životan, tim pre jer je Beograd bezbedan grad za strane turiste. Klasični muzeji i zdanja, parkovi i trgovi, česme i ulice u Beogradu po kojima je glavni grad Srbije najviše poznat su izostavljeni i data je prilika nekim drugim znamenitostima za koje znamo mi Beogradjani ali ne i putnici namernici.

Naravno, vaše želje će kreirati i vašu listu Šta posetiti u Beogradu i tu se mogu naći i Hipodrom, Košutnjak, Beogradski kej, Zemunski kej, vinski podrumi, Rakija bar, poznata mesta za sedenje i okupljanje po centru grada, spomenici Knez Mihajlu, Neznanom junaku, trgovi, Skupština, itd.Mi vam sugerišemo naš izbor šta posetiti u Beogradu ali je na vama i vašem vremenu gde ćete se sve naći kao turista.

Vaše je samo da pronadjete sebi najbolji prevoz i idealan smeštaj u gradu i upoznate malo drugačiji Beograd. Idealno mesto za pronalazak smeštaja je sajt Trivago, koji Vam nudi veliki broj hotela i hostela u samom centru grada kao i u neposrednoj blizini najvažnijih atrakcija u Beogradu.

Posetite Beograd i otkrijte zašto se smatra za najuzbudljiviji grad jugoistočne Evrope!