Čokolada i životinjski sastojci

Šta sve sadrži u sebi čokolada – delovi insekata i životinja

 

Zašto crvi više ne jedu čokoladu

Čokolada i životinjski sastojci u njoj. Šta sve ulazi u čokoladu

Prava i kvalitetna čokolada se pravi od kakao butera, koji je skup, te stoga veliki proizvodjači čokolada kao što su to Kraft i Nestle, u svoje Milka i Nestle čokolade stavljaju biljne masti. Tu trku da se napravi jeftina čokolada prate i drugi proizvodjači i stavljaju biljne masti u čokoladu izvan dozvoljenih granica za istinsku čokoladu. Često su te biljne masti u stvari trans masti za koje je dokazano štetno delovanje. Uz to, čokolada je postala gnjecava i zastrašujuće masna.

Medjutim, pored biljnih masti i šećera, čokolada je postala puna emulgatora i aditiva koji se stavljaju u čokoladu. Koliko aditiva ima u čokoladi neka vam posluži jedan eksperiment – otvorite čokoladu i ostavite je da nekoliko meseci stoji u nekoj ostavi. Primetićete da će se teško pokvariti i da se neće ucrvljati, što se inače u prošlim decenijama dešavalo i što je normalno za pravu čokoladu.

Sada ni moljci a ni muve više ne jedu čokoladu. Ko zna šta sve čokolada sadrži. (Primedba Redakcije)

.

Čokolada podjednako štetno deluje na čovekovo zdravlje kao i drugi “crni napitci” i proizvodi, jer je prepuna štetnih hemijskih supstanci od kojih se naročito ističe teobromin, koji pripada istoj familiji metilksantina u koje spada i kofein.

Kakao je biljka od koje se pravi čokolada, koja je po svom ukusu veoma gorka i u čijoj se preradi koriste velike količine aditiva, izmenjivača ukusa i belog šećera. Pre toga, plodovi ove biljke se ostavljaju na livadama velikih farmi u zemljama “trećeg sveta” gde se odvija proces fermentacije, ali i zagađenja od strane glodara i insekata kojima je izložen ceo ovaj proces.

Američka državna Agencija za hranu i lekove (FDA) napominje koliko čokolada sme da bude zagađena: “U čokoladi i čokoladnim tečnostima koje se koriste za proizvodnju takvih proizvoda kao što su Heršijeva (Hershey’s) čokolada dozvoljeno je do 120 fragmenata insekata po šolji (227 grama) ili dve dlake glodara po šolji.”

Obična Heršijeva čokolada je teška 20 grama, što znači da svaki put kada jedete tablu čokolade, ona može da sadrži dlaku glodara i 16 delova insekata, a da i dalje ima dozvolu FDA.

Mnogi ljudi veruju da su alergični na čokoladu, a ustvari su alergični na životinjske delove koji se nalaze u njoj.

 

Izvor teksta: Ishrana za sportiste – Dr Milisav Nikolić