Život je motivacija od praistorije do savremenog doba

Motivacija muškaraca i žena kroz vekove i periode. Njihova sreća i nesreća u društvu

 

 

ŽIVOT JE MOTIVACIJA

Kakav život je motivacija za žene i muškarce od praistorije do savremenog doba

Ponekad nije jednostavno izaći na kraj sa bremenom života koje nosimo na svojim plećima. Zastaneš često i pitaš se kako ćeš izdržati i kako si uopšte i do sada dogurao. A onda pogledaj tog jednog malo mrava, sitna životinjica, gotovo neprimetna, koja prelazi velike razdaljine u potrazi za hranom i  materijalom za svoje gnezdo. On uspe da prenese list koji je i po nekoliko puta teži i veći od njega, samo kako bi preživeo i pružio bezbednost svojim potomcima. U životu ponekad izgleda moraš da isključiš osećanja kako bi uspeo. Ne, to ne znači da ćeš prestati da voliš, to znači da ćeš se u tom trenutku odupreti i boriti!

NIŠTA BEZ AUTORITETA

PRAISTORIJA: Kod formiranja prvobitne zajednici, javlja se matrijarhat, kao prvi oblik društvene organizacije. Žene su se istakle, kao fizički i psihički superiornije i ponele titulu glave porodice. Bile su dominantne u odnosu na muškarce, čak se i srodstvo računalo po njima.

(U tom periodu muškarac je bio nesrećan, a žena srećna)

SREDNjI VEK: U srednjem veku, na scenu stupa patrijarhat. On predstavlja takođe društvenu organizaciju u kojoj su muškarci dočekali svojih pet minuta
i sada su oni glava porodice i iznad žena, koje u tom periodu nisu ništa više do sluškinje i robinje. Oni rade, odlučuju i ženu poseduju.

(U tom periodu muškarac je bio srećan, a žena nesrećna)

SAVREMENO DOBA: Donosi konfuziju i ravnopravnost, kao jedino realno rešenje, nakon obostrane vladavine u prethodnom periodu. Dogovoriše se da se srode i zajedno donose odluke i vladaju, ali… Svako ima svoje mišljenje i stav, a rešenje može biti samo jedno, a ne dva. Na kompromis ne pristaju, pa su im zato životi u haosu.

(Danas je muškarac nesrećan, a nesrećna je i žena)

 

 

Dragan Adamović

Izvor: Hilandar Najlepša ostvarenja sa XII konkursa za najkraću kratku priču (priredio Djordje Otašević)