Lek za rak Vitamin B17 ili Laetril leči rak – koštice kajsije protiv kancera

Najveća svetska parafarmaceustka prevara je da Vitamin B17 ili Laetril leči rak. Mnogi koriste koštice kajsije protiv kancera a ne znaju da su otrovne u većoj količini jer imaju cijanid u sebi

 

Laetrile ili Vitamin B17 – Koštice od kajsija leče rak

 

Lek za rak Vitamin B17 ili Laetril leči rak – koštice kajsije protiv kancera

Laetrile ili Vitamin b17 je preparat koji je postao veoma poznat tokom 1970-ih i ranih 1980-ih godina kao trgovačko ime za sintetičku materiju istog sastava kao prirodna materija amigdalin, prirodne hemijske supstance koja se nalazi u jezgru kajsije, semenkama jabuke, gorkim bademima, i kod nekog drugog koštunjavog i jezgrastog voća. Mnogi Letrile promoteri i reklameri su preparat zvali Vitamin B17 iako amigdalin uopšte nije vitamin i ne spada u vitamine, i lažno su tvrdili da je rak bolest koja nastaje usled nedostatka vitamina. I naravno, tvrdili su da je rak bolest koju može da izleči Laetril.

Od početka pojavljivanja tvrdnje o efikasnosti Laetrila, odnosno Vitamina B17 su značajno varirala od strane promotera tog leka za rak. Prvo se tvrdilo da Laetril i Vitamin B17 sprečava i leči rak. Onda se tvrdilo da Laetril ili Vitamin B17 ne leči rak, ali da „kontroliše“ rak dajući pacijentima povećan osećaj blagostanja. U skorije vreme, za Vitamin B17 (ili Laetrile) se tvrdilo da nije efikasan sam po sebi, već je efikasan kao jedna od komponenata „metaboličke terapije raka i malignih bolesti.“

Vitamin B17 – Laetrile je prvi put korišćen za lečenje pacijenata raka u Kaliforniji još 1950 godine. Prema predlagačima terapije, tvrdi se da Vitamin B17 – Laetrile ubija ćelije tumora selektivno, ostavljajući normalne ćelije na miru. Iako je Vitamin B17 – Laetrile promovisan kao bezbedna i efikasna supstanca, klinički dokazi ukazuju na to da ona to u stvarnosti nije. Kada se nazovi Vitamin B17 ili Laetrile unese u telo i podvrgne enzimskoj reakciji tela, formira glukozu, benzaldehide i cijanovodonik. Cijanovodonik je poznati toksin i smrtonosni otrov. Neki pacijenti lečeni od raka Laetrilom ili košticama kajsije, pretrpeli su mučninu, povraćanje, glavobolju i vrtoglavicu, a nekoliko njih ih je umrlo od trovanja cijanidom. Vitamin B17 – Laetrile je testiran na najmanje 20 tumor modela, na životinjama, i našlo se da nema koristi bilo kao sam lek ili zajedno sa drugim supstancama. Nekoliko studija slučajeva je pronašlo da Vitamin B17 nema nikakvu korist za lečenje raka kod ljudi. To je potvrdjeno kroz niz od 3 decenije komercijalne prodaje preparata pod nazivom kao Vitamin B17 iz koštica kajsije, svuda po svetu, ali bez ikakvog rezultata i bez ozdravljenja pacijenata. Na žalost, neki pacijenti su od Vitamina B17 i stradali jer su se otrovali ili su prerano umrli jer su izbegli klasičnu medicinsku terapiju verujući u čudotvornost leka.  

U odgovoru na političke pritiske javnosti koja je nekritički verovala da je Vitamin B17 – Laetrile lek za rak koje namerno farmaceutska industrija skriva od pacijenata, kliničko ispitivanje je počelo 1982 godine od strane čuvene klinike Mejo i tri druga američka centra za rak pod pokroviteljstvom NCI.

BioLife Regenerator biljne kapi za imunitet i smanjivanje efekata hemioterapije

Vitamin B17 – Laetrile i „metabolički terapija za rak“ su primenjeni na ispitanicima – dobrovoljcima, onako kako preporučuju promoteri lečenja raka sa Vitaminom b17 iz koštica od kajsija. Pacijenti dobrovoljci koji su učestvovali u istraživanju su imali napredne oblike raka za koji nije tada bilo poznato i dokazano lečenje. Od 178 pacijenata dobrovoljaca koji su lečeni vitaminom B17, ni jedan nije bio izlečen ili stabilizovan, i niko nije imao slabljenje ili povlačenje ikakvih simptoma raka i svoje bolesti. Srednji kurs preživljavanja pacijenata u istraživanju je bio oko pet meseci od početka terapije. Kod onih pacijenata koji su još uvek bili živi posle sedam meseci, veličina tumora je povećana iako su mesecima koristili Vitamin B17 – Laetrile iz koštica kajsija. Nekoliko pacijenata su usled korišćenje preparata iskusili simptome trovanja i toksičnosti, jer se nivo cijanida u krvi približio smrtonosnoj dozi.

Godine 1975, podneta je tužba da se zaustavi FDA – Federal Drug Administration od zabrane i uplitanja u prodaju i distribuciju Laetrila. U ranoj fazi celog slučaja, federalni sudija okružnog suda u Oklahomi je izdao presudu koja omogućava obolelima od raka dozvolu za uvoz šestomesečne količine Laetrila za ličnu upotrebu, ako su mogli da dobiju od doktora izjavu da su oni bili u „terminalnoj fazi raka“. Godine 1979, Vrhovni sud SAD presudio je da nije moguće biti siguran koji je pacijent u terminalnoj fazi raka, čak i ako je to bilo moguće, i da terminalno oboleli pacijenati od raka ali i opšta javnost zaslužuju zaštitu od lažnih lekova kao što je Vitamin B17 – Laetrile.

Godine 1987, nakon što su negirali dalje žalbe, okružni sudija (inače jak zagovornik Laetrila) konačno je dozvolio upotrebu preprata od koštice kajsije. Nekoliko izvora snabdevanja i preparata od koštica kajsija za Vitamin B17 – Laetrile su sada dostupni i u Sjedinjenim Američkim Državama. Vitamin B17 – Laetrile se kao terapija za lečenje raka i dalje koristi u nekoliko meksičkih klinika, kao što je to meksička klinika za alternativno lečenje raka „Oaza nade“.

Ogroman novac se zaradjuje od prodaje preparata sa Laetrilom zbog snažne i agresivne kampanje promotera preparata ali izlečenih pacijenata nema. Smatra se da je priča o Laetrilu iz koštica kajsije najveća parafarmaceutska prevara svih vremena.

 

Stephen Barrett, M.D.