ŠTA JE MAKROBIOTIČKA KUHINJA

Šta sve treba da ima vaša makrobiotička kuhinja, koji makrobiotički proizvodi su neophodni, koje sami možete spremiti

 

Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za spremanje hrane

Makrobiotički proizvodi u tanjiru

Makrobiotička kuhinja je u stvari modifikovana tradicionalna japanska kuhinja koja je vremenom doradjena da bi ljudima kroz pravilnu i balansiranu ishranu dala dobro zdravlje. Makrobiotička kuhinja nije jedinstvena, danas u svetu ima nekoliko pravaca makrobiotičke kuhinje, ali su svima zajednički makrobiotički proizvodi koji se koriste u njoj.

Makrobiotička kuhinja se bazira na upotrebi žitarica, integralnih po mogućstvu, i one treba da čine više od pola obroka. Zatim malo variva i povrća, te miso supa na početku obroka. Voće se jede umereno i mnogo manje nego u klasičnim jelovnicima i kuhinjama. Slatkiši se izbegavaju i ako se jedu, mahom su od integralnih žita sa dodacima malteksa, suvog voća, semenki.

Zbog preporuke da se ne jede meso i mlečni proizvodi makrobiotička kuhinja veliki značaj daje soji i proizvodima od soje. Soja kao namirnica bogata proteinima ima dobra nutritivna svojstva ali i nekoliko problema koji su nastali u zadnje vreme: većina soje, pogotovu u Americi je GMO i soja pojačava lučenje ženskih hormona. To nekda zna da bude problematično.

Postoji čitav niz makrobiotičkih proizvoda u prodavnicama zdrave hrane i mi ćemo vam ovom prilikom predstaviti najznačajnije. Makrobiotilki proizvodi se mogu lako napraviti i kod kuće, ako imate volje, malo veštine i vremena, mada je sada sve dostupno u prodavnicama. Kvalitet makrobiotičkih proizvoda strašno varira, posebno kada se radi o Tamari ili soja sosu, umeboši sirćetu, algama, sejtanu.

Kratak prikaz koji su sve to najvažniji makrobiotički proizvodi i kako ih sami možete pripremiti kod kuće.

Najvažniji Makrobiotički proizvodi su:

SOJA I PROIZVODI OD SOJE: sojino mleko, sojin jogurt, tofu sir, tamari sos, sojin lecitin. Tamo gde se u receptima pominje soja sos, misli se na tamari. Ne koristiti soja sos koji se nudi u većini prodavnica, a koji sadrži karamelu, pojačivače ukusa. Samo tamari sos dolazi u obzir.

Ostale proizvode od soje možete sami pripremati.

Tofu sir je najkomplikovaniji, ali njega možete pripremiti u većoj količini i zamrznuti ili kupiti već pripremljen. Pre upotrebe ubaciti ga u ključalu vodu i kuvati 5 – 7 minuta.

Mleko od soje trebalo bi da sami pripremate. Nije preporučljivo da se koristi mleko u prahu.

Mleko možete pripremiti u većoj količini, rasporediti ga u manje posude i zamrznuti po količinama koje ćete odmah posle odmrzavanja iskoristiti.

TAMARI SOS I SHOYU (Šoju sos, sojini umaci)

Tamari sos i Shoyu sos su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje.

Fermentisani prehrambeni proizvodi su namirnice u čijem je sastavu bar jedna komponcnta bila podvrgnuta delovanju mikroorganizama (bakterije, kvasne gljive ili plesni) usled čega su nastupile karakteristične hemijske i organo-leptičke promene.

Proces fermentacije se strogo kontroliše kako ne bi došlo do kvarenja, što bi u potpunosti promenilo kvalitet i ukus proizvoda. Fermentacijom soje nastaje čitav niz sojinih proizvoda (sirasti proizvodi, miso).

Dva najpoznatija sojina umaka su Tamari i Shoyu. Fermentacija ova dva proizvoda traje oko godinu dana na normalnoj temperaturi u drvenim bačvama, a vrsta plesni koja se koristi, naziva se Aspergillus oryzae.

Razlika između ova dva proizvoda je u tome što tamari u sebi sadrži samo so i sojinu kašu, tako da mu je i ukus jači. Shoyu pored sojine kaše i soli sadrži i prepečenu pšenicu.

Ovi proizvodi bogati su amino kiselinama, dakle dobri su izvori belančevina. Pored toga sadrže mikroorganizme koji podstiču fermentaciju u crevima tj. olakšavaju varenje hrane. Ovi umaci koriste se kao dodaci različitim jelima: supama, čorbama, salatama, žitaricama.

MAKROBIOTIČKI PROIZVODI OD SOJE

Proizvodi od soje koje sami možete pripremiti su: mleko, jogurt, pavlaka, okara, pašteta, klice.

PAVLAKA OD SOJE: Pripremiti koncentrovanije sojino mleko, odnos 1: 3. U sojino mleko iscediti sok od limuna. Ostaviti neko vreme da odstoji. Posle izvesnog vremena stvoriće se pavlaka, koja se odvaja od surutke. Lagano kašikom skinite pavlaku u teglu i čuvajte u frižideru. Možete je dodavati svuda gde ste do sada dodavali pavlaku od kravljeg mleka.

Sojina pavlaka predstavlja niskokaloričan dodatak jelima i napicima. ( U većini recepata umesto ove pavlake koristi se pavlaka od tofu sira, prosto zbog jednostavnije pripreme i lepšeg ukusa).

SOJIN JOGURT: Za pripremanje sojinog jogurta potrebne su specijalne gljivice pod nazivom Soyadaphilus ili Theradophilus. One se mogu nabaviti u inostranstvu. Sami možete pripremiti jogurt na sledeći način: 7 dl sojinog mleka,1dl sojinog jogurta. Dobro izmešati mleko i jogurt i ostaviti na toplom mestu. Jogurt će se zgusnuti za nekoliko časova.

OKARA: Ostatak koji preostane, posle ceđenja sojinog mleka, naziva se okara. Ona sadrži veliku količinu hranljivih materija. Koristi se za pripremanje peciva, keksa, šnicli. Za jela koja se peku ona zamenjuje jaja. (Jedna kašika okare sa dve kašike vode zamenjuje jedno jaje). Čuvati u zamrzivaču.

SOJINE KLICE: Da bi uzgojili izuzctno vrednc sojine klice, potopite sirovo zrno u mlaku vodu i preko noći ostavite na mračno mesto na tempraturi od oko 23 stepena.

Narednih 7-8 dana treba ih 3 – 4 puta dnevno ispirati pod mlazom vode, tako da stalno budu vlažne. Posle nedelju dana sojino zrno će pustiti izdanke. Odrežite ih, otklonite sa klica tanku opnu.

Klice možete dodavati u razne salate.

HLADNO CEĐENA ULJA:

Maslinovo, suncokretovo, laneno, kukuruzno, susamova.

Sva ova ulja su veoma zdrava, ali često i veoma skupa. Biće sasvim dovoljno ako nabavite maslinovo i suncokretovo.

Suncokretovo je najpovoljnije. Ostala ulja nisu neophodna, jer ako jedete mlevene semenke unećete sve ono što vam je potrebno.

LIMUN: Za pripremanje salata umesto sirćeta koristiti limun.

UMEBOŠI SIRĆE: Fermentisano sirće od umeboši šljive se koristi za salate. Umeboši šljive se koriste i kao lek kod mučnine.

NERAFINISANA MORSKA SO: Umesto obične, koristite nerafinisanu morsku so, ali u manjim količinama.

MALTEX ILI JEČMENI SLAD, MED: Za zaslađivanje hrane koristiti ove dve namirnice. Pored ove dve namirnice, za zaslađivanje kolača i drugih poslastica, možete koristiti i sušeno voće.

MALTEX ili ječmeni slad je tamno braon boje. Gust je i ima specifičan miris (da biste ga lakše koristili može te ga malo zagrejati. Tek toliko da se lakše poveže za drugim sastojcima).

Može se koristiti za pripremanje raznih peciva, pita, kolača, kremova. Sadrži vitamine B kompleksa, minerale i neke oligo-elemente.

Malteks je vrlo koristan u suzbijanju kašlja, potpomaže iskašljavanje.

SOJIN LECITIN: Koristi se za pripremanje namaza.

VOĆE I POVRĆE: Dobro oprati. Ako niste u situaciji da nabavite neprskano voće i povrće onda ga dobro operite i obavezno oljuštite (jabuke).

ALGE: Sirove alge ili lage u turšiji se koriste kao salata i dodatak varivima, dok se sušene alge stavljaju u čorbe, žita i variva.

SEJTAN: Pšečnično meso koje se dobija ispiranjem testa. Umesi se dobro testo, samo belo brašno i voda sa malo soli, bez kvasca, da bude glatko, ostavi se da odstoji sat dva, pa se postepeno mesi i sipira vodom dok ne ostane sam gluten. To se posle potopi u vodu sa solju i začinima da se prokuva.

MISO PASTA: Sojina i žitna pasta fermentisana sa algama i solju, obavezan dodatak miso supi. Može se i kod kuće napraviti, ali je potrebno majstorstvo da se dobije odličan miso začin. Bolje kupiti pravi japanski miso.

GOMASIO: Mešavina susama i soli za zaslanjivanje jela. U tigan se stavi par kašika susama i lagano se zagreva. Čim susam počne da pušta ulje, na blagoj vatri, doda se morska sol i dobro izmeša. Skinuti sa šporeta, prohladiti i lagano izdrobiti smesu da se dobije finija struktura. Gomasio se posipa preko jela umesto čiste soli.

VAŽNA MAKROBIOTIČKA MEŠAVINA:

Da bi ste bili sigurni da je telo dobilo sve što mu je potrebno, svakodnevno pojedite kašiku sledeće mešavine:

100 g susama sirovog

100 g lana

100 g sirove golice ili oljuštenog bundevinog semena

Pomešati sve sastojke i samleti u mlinu za kafu. Čuvati u staklenoj tegli u frižideru.