Posna musaka od povrća – gurmanski specijalitet za vegetarijance

Jednostavan recept da se brzo i jednostavno napravi musaka od povrća

 

Musaka od povrća – jednostavan recept za posnu musaku Povrće

Posna musaka od povrća se jednostavno pravi i omiljen je obrok za sve generacije. Ne treba vam ništa posebno za pripremu vegetarijanske musake, osim povrća, malo začina i dobra posuda za pečenje. Klasična musaka od mesa se pravi dosta jednostavno, red krompira pa red mlevenog mesa, i sve to poliveno jajima i pavlakom. Pošto naša musaka od povrća treba da bude posna i za vegetarijance, mi nećemo koristiti ni meso a ni jaja i mlečne proizvode.

Ističemo ovaj recept jer je vrlo jednostavan i brz i veoma zdrav. U pitanju je prosto jelo sastavljeno od povrća, soli i ulja a veoma je ukusno i zdravo, pogotovo za decu. Jedini problem koji imamo kada spremamo musaku od povrća je da očistimo i iseckamo povrće, i što se musaka odmah pojede. Pogotovo kada se dobro ispeče i začini maslinovim uljem sa dodacima.

.

Recept za musaku od povrća je sledeći:

1. 1kg očišćenog krompira i isečenog na debele listove – kriške

2. 05 kg tikvica – isečena na deblje kolutove

3. 2 velike glavice luka – isečene na deblje kolutove

4. Tri velike šargarepe – iseckane na listove ili kolutove

5. 3 češnja belog luka

6. Jedan veliki patlidžan iseckan na kocke

7. Paradajz – isečen na kolutove

8 – Veza peršuna

9. So, ulje, maslinovo ulje, začini po želji: beli i crni biber, bosiljak, origano, tucana paprika, kari.

10. Opcija za dodavanje: sojine ljuspice, tofu sir, sejtan – pšenično meso

.

Posna musaka od povrća ima dve ključne stvari u pripremi. Prva je da krompir mora da bude na dnu i u sredini tepsije. Celo dno tepsije ili posude za pečenje se namaže uljem i prekrije krompirom. I još jedan sloj krompira ide u sredinu posne musake. To je stoga jer krompir upiju svu vodu od povrća odozgo. Na vrhu su uvek tikvice ili paradajz.

Zatim se redja crni, luk i šargarepa, a na vrhu tikvice i na kraju paradajz. Izmedju se umeću kockice od patlidžana. Naravno, možete dodati po želji i karfiol, brokoli, blitvu. Ako koristite blitvu, morate je staviti u sredinu musake, da se ne bi isušlila ili zagorela ako je na dnu ili na vrhu smese. Tokom redjanja skromno prelivati suncokretovim uljem, soliti po želji i stavljati začine po želji. Ukoliko želite da koristite sojine ljuspice umesto mesa, sojine ljuspice prokuvati sa paradajz sokom, soli i začinima i staviti u sredinu musake kao red vegetarijanskog mesa.  

U odvojenoj posudi staviti 1 dcl maslinovog ulja i 0,3 dcl limunovog soka, izmešati, dodati iseckani beli luk i vezu iseckanog peršuna i staviti da odstoji kao marinada. To se dodaje na kraju, nakon pečenja i tom marinadom se preliva musaka.

Druga ključna stvar je da preporučujemo da se za pečenje koristi keramička tepsija ili posuda sa poklopcom. Grnčarija za kuvanje je sada svuda dostupna, pa se može naći svuda keramički sud koji odgovara. Mnogo je bolji ukus u glinenoj posudi nego u metalnoj ili staklenoj posudi za pečenje.

Kada naredjate svo povrće, poklopite sud i stavite ga na 180 C u rernu. Pecite poklopljeno 30 minuta. Zatim podignite poklopac i ostavite da se zapeče u rerni 15-ak minuta. Nakon toga isključiti rernu i ako želite rešije ostaviti u rerni a ako ne, izvadite činiju i prelijte je maslinovim uljem sa belim lukom, peršunom i začinima. Dodati izmrvljeni sveži bosiljak ili majčinu dušicu ako imate.

 

Preporučeni prilog uz jelo uz posnu musaku od povrća: kiseli kupus, ajvar, sejtan

Preporučeno piće: ruski kvas ili točeno pivo