Planina Kosmaj i izlet na nju

Subotnja šetnja po Kosmaju i šta nam sve nudi planina Kosmaj

 

Planina Kosmaj se nalazi na oko 50 kilometara od Beograda i sa nje se pruža lep pogled na celu Srbiju. Predstavlja zanimljivo i lepo mesto. Po legendi, Rimljani su verovali da na planini Kosmaj živi boginja prirode, jer je Kosmaj sav bujan i bogat prirodom.

Koristimo zadnje lepe dane da napravimo jedan lep izlet po Kosmaju, koji nije visok, ima dosta uredjenih puteva i staza. Kosmaj se smatra i za vazdušnu banju, u njegovom podnožju se nalazi poznati izvor lekovite vode, a obronci Kosmaja su popularna mesta za vikendice u prirodi. Postoje čak dva otvorena bazena na Kosmaju, jedan u selu Koraćica u kojem inače živi poznati glumac Bata Živojinović i drugi bazen par kilometara niže u podnožju.

Kosmaj je poznat i po tradicionaljnoj hrani, jagnjećem i prasećem pečenju u restoranu Toma i Nada, nedaleko od manastira Tresije.

Planina Kosmaj - pogled sa Kosmaja prema zapadu i Beogradu

 

KOSMAJ

Vrh planine Kosmaj je sačinjen od tri zaobljena kraka, a najviši je 626 mnv. Idealan je za rekreativce kao i za prve planinarske korake. Nedaleko od Beograda odličan je za dnevni izlet kao oaza čistog vazduha sa dosta znamenitosti koje se tamo mogu obići.

Stižemo do podnožja Kosmaja gde ćemo obići manastir Svetih Arhangela (Tresije) iz 1309 g. koji je podigao kralj Dragutin, a kamen temeljac donešen sa Svete Gore.

Krećemo stazom kroz hrastovu i bukovu šumu i penjemo se do vrha.

Posle odmora nastavljamo blagom padinom do arheološkog nalazišta utvrđenja Kasteljan koje je takođe podigao kralj Dragutin u 14.veku. Nešto neobično ima u zidinama utvrđenja! Fosilni ostaci školjki kao dokaz da je tu nekada bilo more.

Planina Kosmaj i manastir Kasteljan

Opet sledi uspon. Doćićemo do drugog vrha „Beli kamen“ odakle se pruža pogled na sve strane. Videćemo i spomen kosturnicu koja je postavljena u čast borcima iz prvog svetskog rata poginulim u bitkama za odbranu Beograda.

Poneti mali ranac sa flašom vode, neki sendvič, voće… Jaknu sa kapuljačom i rezervnu majicu.

Obući trenerku ili lake pantalone, obuti patike ili obuću udobnu za šetnje po brdovitim terenima.

 

Rezervacije i informacije na tel. 062 837 5540

Polazak iz Beograda je u 8h u subotu, 9. novembra.

O sportskom klubu „Alti“, ostalim uslugama i biografiji vodiča možete pogledati na

www.alticlub.org.rs

Mail: [email protected]