Koliko Vam je važna rasveta u Vašem domu?

Rasveta

U dekoraciji prostora sve veca pažnja posvecuje se adekvatnoj rasveti tj. osvetljenju. U svakoj prostoriji se uz pravilnu i ukusno postavljenu rasvetu može stvoriti apsolutno neka druga dimenzija.

Ukoliko ste napravili precizan plan i konacno odlucili kakva rasveta je najadekvatnija za Vaš dom možete pozvati elektricara i posao ce biti završen.

Svaka kuca ili stan sa dobrim i kvalitetnim osvetljenjem imace prostran i topao efekat i stvorice izuzetno prijatan osecaj svakome ko u Vaš dom ulazi. U uredenju prostora od izuzetne važnosti je da se prirodnoj svetlosti da na važnosti jer je ona ipak najvažnija a zatim kombinovanje sa elektricnim osvetljenjem. Uz ova dva faktora treba ukljuciti i uticaj boja jer se na taj nacin najbolje dolazi do konacnog pravog izgleda i stvaranja posebnih efekata. Važno je pre samog sredivanja prostora imati tacnu viziju i pridržavati se tog plana.

Dnevna soba:

Ovde je svakako rec o prostoriji za više namena, prostoriji koja je veoma važna u svakom domu i u kojoj se provodi najviše vremena. U dnevnom boravku se može pratiti televizija, citati dobra knjiga, slušati prijatna muzika, opuštati, družiti sa prijateljima i porodicom, odmarati.. S obzirom da je cest slucaj da ima premalo izvora svetlosti u ovoj prostoriji neophodno je obezbedivanje šireg spektra izvora svetlosti.

Kombinacijom prirodne i elektricne rasvete dolazi se do pružanja razlicitih potreba i raspoloženja u prostoriji. Za razne aktivnosti kao što je igranje karata, šaha i sl. naravno da ce biti neophodna jaca rasveta. U odmaranju, gledanju televizije i drugim slicnim aktivnostima potrebno je stvoriti nešto intimniju i prijatniju atmosferu uz slabiju rasvetu. Jedno od najboljih rešenja može biti postavljanje fleksibilnog osvetljenja ciji se kvaliteti i jacina mogu u zavisnosti od potreba podešavati. Ovaj efekat može se postici uz razlicite ukrasne lampe, zidno svetlo i razne druge jace ili slabije sijalice, neonke i dr.

Isticanje pojedinih delova prostorije uz pomoc snopova:

Uz adekvatnu rasvetu mogu se postaviti i razni snopovi svetlosti. Oni se mogu uperiti u razne predmete u prostoru ili delove zida, slika i sl. i na taj nacin baciti akcenat na njih cime se dobija izuzetno zanimljiv efekat. Osvetljenje citavog dnevnog boravka može se npr. izvesti postavljanjem raznih sijalica i lampi u unutrašnje delove polica ili na pod. Jedna od najvažnijih prednosti je mogucnost naizmenicnog korišcenja kompletne rasvete cime se zadovoljavaju razlicite potrebe i ne mora paliti svaka sijalica.

Podešavanje osvetljenja:

Sa razlicitim izvorima osvetljenja prilagodavaju se razni zahtevi i svakako je rec o multifunkcionalnoj rasveti. Jedan od primera može biti podesiva lampa kojom se mogu istaci razni predmeti jednostavnim menjanjem položaja i izvora svetlosti. Razne ukrasne lampe uz potrebno osvetljenje imaju funkciju i da ulepšaju Vaš prostor. Svakoj prostoriji Vašeg doma može se na razlicite nacine pružiti posebna dubina i karakter.

Ušteda el. energije uz pomoc štedljivih sijalica:

U vreme kada dolazi do cestih poskupljenja elektricne energije i sve vecih napora da se ona uštedi tržište je ponudilo uz klasicne sijalice i modele s kojima se može uštedeti struja. U ovom slucaju se mogu uvideti velike razlike i prednosti što je od presudnog znacaja prilikom odabira adekvatne rasvete.

Štedljiva sijalica je u poslednje vreme najzastupljenija sijalica u celom svetu prvenstveno zbog uštede elektricne energije. Osnovne karakteristike su izuzetna dugotrajnost (i do 5 puta duže mogu trajati u odnosu na obicne) a ušteda struje može biti i do 80 %. Ono što je najvažnije da se naglasi kod korišcenja ovakvih sijalica je nemogucnost korišcenja uz elektronske prekidace odnosno one sa potenciometrom gde se svetlo pojacava i smanjuje. Štedljiva sijalica može se postaviti u svakoj prostoriji Vašeg doma i u odnosu na ranije godine ima sve pristupacniju tj. povoljniju cenu.