Recept za kiflice

 

Opšti recept za kiflice i vanilice – slatke kiflice sa orasima

Kako se prave posne kiflice ili vanilice. Šta je sve potrebno za sitne slatke kiflice sa orasima. Recept za kiflice je istovetan kao i recept za vanilice

 

 

Sitne slatke Kiflice ili Vanilice

 

Recept za Kiflice i Vanilice - posne slatke kiflice sa orasima

Ovi fini sitni kolači, mogu se prirpemati kao kiflice ili kao vanilice, ako posni ili mrsni sitni kolači. Tradicionalno se pripremaju za slave i Božić, a varijacija na recept za kiflice ima bezbroj.

U nekim receptima za kiflice ima jaja, u nekima nema ni jaja ni oraha, u nekim receptima se čak odomaćilo i kokosovo brašno iako sa sigurnošcu možemo tvrditi da to nikako nije baš tradicionalno, a nipošto autohtono, jednako kao i što ćete ih naći pod imenina: kiflice sa maslacem, vanilice, roščići…

Sastojci za mrsne i posne slatke kiflice – vanilice

– 50 dkg brašna (pola oštrog, pola mekog)
– 25 dkg maslaca ili margarina ako hoćete posne kiflice
– 20 dkg kristal šecera
– 1 vrećica vanilij šećera (ili pola mahune vanilije)
– 1/2 vrećice praška za pecivo
– 10 – 20 dkg oraha (može zamena lešnik ili badema)

Priprema za slatke kiflice – vanilice

Prstima izmešati izmrvljeni maslac ili margarin u posnoj varijanti, šećer, vanilij šećer, orahe i brašno dok se jednako ne izmešaju. Sve dobro umesiti na pobrašnjenoj podlozi, a ako se testo mrvi, dodati malo vode ili mleka ili slatke pavlake, tek toliko da se testo ne mrvi. Kad je testo za kiflice –  vanilice gotovo, namastiti pleh margarinom maslacem i pobrašnjaviti ga. Medu dlanovima se naprave mali valjčići koji se saviju i oblikuju u kiflice i stavljaju u pleh.

Recept za kiflice vam može poslužiti i kao recept za vanilice, jer je testo isto. Ako pravite vanilice, uzmete razvučete testo za kiflice oklagijom na devljinu vanilice, i malom čašom kao kalupom pravite okrugle vanilice. Premažete vanilicu marmeladom i preklopite sa gornjom vanilicom i stavljate u pleh.
Kiflice – vanilice peći na 170°C 15 do 20 minuta. Na kraju slatke kiflice – vanilice posuti šecerom u prahu.

Moguće kombinacije: Maslac se može zameniti i staviti svinjska mast – to su onda tradicionalne domaće slatke kiflice ili vanilice. Potrebna je veština da se vanilice koje imaju mast dobro umešaju da se ne bi mrvile posle pečenja. Posne kiflice i posne vanilice se naravno prave sa margarinom ili biljnom masti.