Recept za Pindžur. Kako se pravi Pindjur – zimnica od paprike i paradajza

Poznati južnjački specijalitet Pindžur (Pindjur) je zimnica od paradajza i paprike koju svi vole. Kako napraviti zimnicu

 

Recept za Pindžur - kako se pravi pindjur zimnica od paradajza i paprike

Recept za Pindžur – kako se pravi pindjur

Zimnica od paradajza i paprike koju svi vole zove se Pindžur, iako neko to jelo naziva i pindjur. U svakom slučaju kako god izgovarali ime zimnice, Pindžur je jelo koje svi obožavaju. Recept za pindžur je lak i jednostavan, samo treba malo veštine da se postigne pravi ukus i da pindžur bude dobro izbalansiran.

Pindžur se brzo pravi, to je svojevrsna mešana pasta od paprike i paradajza, stim da paprika u pindžuru treba da bude cepkana paprika, u vidu rezanaca. U neki receptima ide patlidžan a u nekim ne. Ako ne volite patlidžan, zamenite ga paradajzom. Mnogi takodje dodaju zbog jeftinije izrade i žutu papriku umesto crvene paprike. Crvena paprika je svakako ukusnija od žute.

Pindžur originalno začinjavate sa belim lukom, ljutom paprikom i peršunom, jer on treba da bude ljut, više ili manje.

Naprednije varijante pravljenja pindžura poznaju i razne druge dodatke – biber, pinjole, začini. No, mi ćemo predstaviti najosnovniji recept za pindžur a vi sami kreirajte svoj pindjur.

.

Recept za Pindžur

Pindjur se lako sprema. Priprema pindjura nalikuje donekle pripremi ajvara. Postoje dva puta, ukusniji i teži, i brži i manje ukusan. Teži put zahteva da se priprema pindžura radi sa pečenim paprikama, koje se nakon pečenja oljušte. Isto tako i paradajz se peče na roštilju. Time se dobija karakterističan ukus pečenog povrća, koji posebno dolazi do izražaja kod paprike.

Drugi recept za pindžur, onaj lakši i brži zahteva da se paprika ispeče u tiganju ili rerni. U svakom slučaju oba recepta za pindjur će poslućiti svrsi.

.

Sastojci za pindžur

3 kg crvene slatke paprike

2 kg paradajza

1 kg patlidžana

3-10 komada male ljute papričice

2-3 češnja beli luk

3 do 4 glavice crni luk

veza peršuna

veza celera

morska so

hladno ceđeno ulje

Sirće (obično, balsamiko sirće)

.

Pravljenje pindžura

Papriku ispeći, oljuštiti i iseći na deblje trake ili rezanca. Paradajz skuvati ili sipeći, oljuštiti od kožice, ispasirati i dodati u paprike.

Na ulju izdinstati dve do tri glavice crnog luka, dodati papriku, paradajz i kuvati do željene gustine.

Na kraju dodati krupnije iseckani beli luk, sirće, celer, peršun i so. Kratko promešati i sipati u tegle.

Tegle sa pindjurom tretirati kao pri pripemi ajvara ako hoćete da vam se pindjur duže održi – sterilizacija tegle, pasterizacija pindjura.

Opcije i trikovi za pripremu pindžura: Neko dodaje malo šećera da dobije slatkast ukus. Balsamiko sirće će vam ugustiti pindžur ako ga niste dobro ukuvali ili ako je vodenast. Pindžur bi trebalo da bude ljuta zimnica, i ljutina zavisi od ljutih papričica koje stavljate. Mnogo bolji ukus imaju male ljute crvene čili papričice od zelenih feferona. Ljutinu neko dobija i dodavanjem bibera. Zanimljiva varijanta je dodavanje pinjola.