RIHARD VAGNER

Svestrana i talentovana ličnost nemački kompozitor Rihard Vagner je ostavio svetu opere neprolazne vrednosti. 200 godina od rodjenja muzičkog genija

Ove godine slavimo 200. godina od rođenja još jednog muzičkog genija. Prethodni tekst sam posvetila Verdiju, a ovaj Rihard Vagner-u, koji je jedna od najupečatljivijih ličnosti muzičke istorije.

Rihard Vagner je bio svestrana licnost. Bavio se komponovanjem, dirigovanjem, pisanjem poezije i eseja, muzičkom kritikom. Poznat je kao reformator opere. Umesto dotadašnje opere koja se delila na rečitative, arije, ansamble, uvertire, opera dobija jedinstvo i tok, postaje zaokružena celina, muzička drama. Poznata je njegova upotreba lajtmotiva, tema koja se provlače kroz čitavu operu. Što se tiče muzičkog jezika, postavio je osnov muzike 20. veka obilato koristeći hromatiku, a u njegovoj muzici možemo naći i korene atonalnosti.

Rihard Vagner se zalagao za “sveukupnu umetnost”. Sam je pisao libreta za svoje opere, a bio je i jedan od najboljih dirigenata svog vremena. U cilju sveukupne umetnosti osnovao je i sopstvenu opersku kuću u Bajrojtu gde se i dan danas održava festival.

Rihard Vagner je mnogo čitao, bio je fasciniran delima Šekspira i srednjevekovnim stvaralaštvom, a kasnije ga je sve više zanimala tematika skandinavsko –nordijskih mitova, kao i dela Šopenhauera i Ničea sa kojim je jedno vreme i drugovao.

Najpoznatije Vagnerove opere su Rienzi, Majstori pevači, Loengrin, Holanđanin lutalica,Tanhojzer, Tristan i Izolda, Prsten Nibelunga– tetralogija koja se sastoji od četiri opere-Rajnsko zlato, Valkira, Zigfrid, Sumrak bogova, i njegova poslednja opera Parsifal.

Za ovu nedelju izabrala sam 3 najlepše uvertire Vagnerovih opera.

.

TRISTAN I IZOLDA

Libreto ove opera napisan je po srednjevekovnoj romansi Gotfrida van Strazbura, ali je neke od elemenata unosio i sam Vagner. Priča prati sudbinu ljubavnika iz stare keltske legende. Tristan je jedan od vitezova kralja Artura i dobija zadatak da otprati Izoldu, ćerku irske kraljice, svom stricu za koga je bila obećana. U putu, oni greškom popiju čarobni napitak i zaljubljuju se jedno u drugo. Zbog svoje ljubavi prema Izoldi, Tristan krši zavet na odanost stricu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=J-qoaioG2UA

.

TANHOJZER

Libreto je napisan po srednjevekovnoj legendi o vitezu i minezengeru Tanhojzeru. Nakon što je izgubio na pevačkom takmičenju, Tanhojzer se, razočaran, povlači iz stvarnog sveta i odlazi kod boginje Venere na brdo , postaje njen miljenik i provodi godinu dana u čulnim uživanjima. Međutim takav život mu postaje dosadan i on želi da se vrati među ljude i svojoj Elizabeti, plemkinji u koju je i dalje zaljubljen. Ali da bi zadobio njenu ljubav ponovo, mora da zatraži oprost od pape. Elizabeta iščekuje njegov povratak, ali kada ga ne vidi u povorci hodočasnika traži od bogorodice da joj uzme dušu da bi mogla da se moli za njega na onom svetu. Tanhojzer prekasno shvata njenu žrtvu i na njenom odru baca se na njeno telo i umire.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LTyj856BtWY

.

HOLANĐANIN LUTALICA

Libreto je zasnovan na legendi o letećem Holandjaninu, moreplovcu koji je osuđen da luta morem do sudnjeg dana. Vagner kaže da je inspiraciju dobio putujući od Rige do Londona po olujnom moru.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-QR8YqWL7Ow

 

 

Aleksandra Popović

http://wonderstrings.com/