Slovenski narodi, evropejstvo i Evropa. Otpali Sloveni i Rusija

Šta je veliki Dostojevski predvideo kako će se Sloveni i slovenski narodi, Evropa i Rusija susretati u budućnosti. Evropejstvo i magnet Rusije

 

Slovenski narodi, evropejstvo i Evropa. Otpali Sloveni i Rusija koja spašava Fyodor Dostoyevsky 1876

Odnose slovenskih naroda i Rusije je još 1877 godine prilično tačno predvideo F M Dostojevski:

“Rusiju treba ozbiljno pripremiti za činjenicu da će svi ovi oslobodjeni Sloveni s entuzijazmom pohrliti u Evropu, da će do gubitka svog identiteta biti zaraženi evropskim formama, političkim i socijalnim, i da će morati da prodju kroz dug period evropejstva pre nego što išta postignu u svom slovenskom značenju i svom posebnom slovenskom pozivu u sveopštem čovečanstvu. Medju sobom ovi zemljaci će se stalno sukobljavati, uvek zavideti jedni drugima i jedni protiv drugih intrigariti.

Naravno,u trenutku neke OZBILJNE NEVOLJE, oni će se sigurno svi OBRATITI RUSIJI ZA POMOĆ. Koliko god da nas ogovaraju, spletkare i klevetaju u Evropi, koketirajući s njom, i uveravajući je u svoju ljubav, oni će uvek instinktino osećati (naravno, u nevolji, a ne ranije) da je Evropa prirodni neprijatelj njihovom jedinstvu, bila i uvek će biti, a ako oni uopšte postoje na svetu, to je stoga što POSTOJI OGROMNI MAGNET – RUSIJA (prim redaktora), koja ih sve neodoljivo privlači sebi, i tako čuva njihov integritet i jedinstvo….”

Reči velikog pisca primerene su (i danas – primedba redaktora) da u dobroj meri opišu ono što se desilo u većini zemalja Istočne Evrope. Ali ne i u Srbiji i sa Srbima. Rusija se u to uverila i to će ući u istoriju naše dve zemlje.

 

Izvor: Iz knjige Krisa Hacinsa u saradni sa A. Korobko, ’PUTIN ‘ (knjiga je izasla u martu 2013 godine). Pripremila Milka Kresoja.