Vera Kluzo život i smrt kao na filmu

Pre tačno pedeset tri godine umrla je Francuska glumica Vera Kluzo

 

 

Smrt kao na filmu

Vera Kluzo i smrt kao na filmu vera clouzot

Dok sam menjao kanale na ne tako zanimljivoj kablovskoj televiziji, privukla mi je pažnju ženska osoba iz nekog starog filma, po naglasku bih rekao da je reč o Francuskom filmu. Zainteresovao sam se jer je film imao zanimljivu radnju. Pošto naši kanali imaju kada se sve sabere više reklama nego kvalitetnog programa, za to vreme na teletekstu sam proverio koji je to film i ko je glumica. Reč je o psihološkom trileru „Demoni “ iz 1955. godine poznatog Francuskog režisera Anri Žorž Kluzoa.

Film govori o manipulativnom direktoru jedne škole koji svoju suprugu učiteljicu Kristinu u školi maltretira i pored nje ima ljubavnicu. Žena i ljubavnica se dogovore da ga ubiju i telo bacaju u školski bazen. Ali umesto da telo ispliva ono misteriozno nestaje. Na kraju filma Kristina umire od srčanog napada i niza nerazjašnjenih okolnosti koje se poigravaju sa njenim umom. Uloga Kristine me je najviše zaintrigirala, otkrio sam da je igra glumica Vera Kluzo. Postavio sam sebi zadatak da proverim ko je Vera Kluzo i otkrio zapanjujuće podatke o njenom kratkom ali veoma burnom životu.

Francuska glumica Brazilskog porekla

Vera Gibson Amado kasnije Kluzo bila je ćerka najozloglašenije političke i novinarske figure u Brazilu Gilberta Amada. Rođena je 1913. Ali su oskudni podaci koji govore o njenom detinjstvu. Posle Drugog Svetskog rata pozorište Luja Jouvita je 1942. godine u opštinskom pozorištu u Riju izvelo premijeru jedne od svojih pozorišnih predstava pred početak velike turneje po Latinskoj Americi. Više od predstave Veri se dopao mladi glumac Leo Lapara i odlučila je da ostatak svog života provede kao njegova supruga radeći u pozorištu. Posle turneje po Latinskoj Americi, ona i Leo su svoj život nastavili u Parizu kao članovi istog pozorišta. Živeli su zajedno sve dok njen suprug nije angažovan na filmu Francuskog reditelja Anri Žorž Kluzoa.

Tako je na jednom snimanju upoznala Kluzoa i kako kažu bila je to „ ljubav na prvi pogled“. Kluzo je odmah ponudio Veri mesto pomoćnika u filmu „Miket i njegova majka“. Vera je shvatila da nista više ne oseća prema Lapari, zato su se razveli. Odmah se 1950. godine udala za Kluzoa. Medeni mesec su proveli u Brazilu. Anri je u Brazil otišao zbog svoje supruge koj je poželela da vidi svoju rodbinu a i zato što je želeo da snimi prvi dokumentarni film o Brazilu.

Film nije snimljen iz finansijskih razloga ali je od pripremljenog materijala Anri objavio zanimljiv putopis. Vera je udajom za Kluzoa dobila tri svoje jedine i značajne uloge na filmu.

Bljesak glumačke slave

Prvu svoju ulogu devojke Linde, Vera Kluzo je dobila u proslavljenom filmu svoga supruga Anrija „Nadnica za strah“ iz 1953. Film govori o eksploziji nafte u Južnoj Americi, gde je jedina slamka spasa nitroglicerin koga je teško dopremiti, jer put nije pristupačan za takav rizik. Ali dvojica mladića pristaju na tako odgovoran zadatak koji ih neće koštati života, već njihov potisnuti strah koji će izbiti na površinu na kraju filma. Ulogu jedinog ženskog lika u filmu Anri je dopisao scenariju sačinjenom od muških likova i dodelio ga svojoj životnoj saputnici Veri.

Ovaj film je odgledalo pet miliona ljudi i dobitnik je „Gran – Pri“ nagrade u Kanu.

Vera Kluzo i smrt kao na filmu scena iz DemonaPosle ovog filma usledio je čuveni psihološki triler „Demoni“ i Verina uloga Kristine, žene koja umire od srčanog udara, ispostaviće se da će se ta završna scena i smrt lika nekoliko godina kasnije projektovati i na Verinom stvarnom život. Kluzo je ovaj tekst uspeo da dobije pre Hičkoka i ovo je bio jedini film u kome je Vera imala glavnu ulogu i koji joj je na kratko doneo slavu.

Kasnije će igrati i u filmu „ Špijuni“ u kome se radnja odvija u bolnici za duševne bolesti, tu Vera igra gluvonemu Lusi. Film se smatra apsolutnim Kluzoovim filmskim promašajem. Da bi opstao na zahtevnoj i nesigurnoj mediskoj sceni morao je da stvori film u kome će glavni lik doživeti slavu kao Kristina iz filma „Demoni“. Već tada se pisalo da Vera neće glumiti u tom filmu jer se ne oseća dobro. Uloga u tom proslavljenom filmu „Istina“ te 1960. poverena je Brižit Bardo koja će ovu ulogu i poznanstvo sa Verom dugo nositi u sećanju, ali isto tako će se sećati i nemilosrdnog reditelja Kluzoa koji je činio i nemoguće da bi došao do željenog kadra. Govorilo se da je i tukao glumce kako bi ih naterao da urade kadar kako on želi.

Munjeviti odlazak sa životne scene

Posle snimanja filma „Istina“ za koji je Vera Kluzo pisala scenario i premijere, Vera je iznenada otišla sa životne scene kao što se iznenada i pojavila. Umrla je 1960. godine od srčanog udara. Tako je za potrebe filma 1955. godine glumeći Kristinu, Vera Kluzo umrla i na filmu. Ali ovaj put njena oči se neće otklopiti po okončanju kadra.

Novine u Francuskoj su se dugo bavile kontraverzama i parodoksom smrti ove glumice. Mnogi su govorili čak i da je njen suprug Anri kriv za njenu smrt. Kluzo je dugo patio zbog njene smrti, nekoliko godina se povukao na Tahiti, po povratku se oženio ponovo i nastavio karijeru koja nije bila toliko blistava kao karijera za života njegove Vere. Posle smrti sahranjen je pored svoje nikad prežaljene Vere Kluzo, veličanstvene glumice čija je smrt bila samo jedna završna scena iz filma „Demoni“. Ona će nastaviti da živi u našim malim ekranima odakle njena lepota, mladost i glumačka uzvišenost neće nestati.

Marko Mirković

 

Vera Clouzot

httpv://www.youtube.com/watch?v=JnFqXRN_Anc